Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ha adja a héját. Ha nem, akkor öntözd jól meg és egy hét múlva se késik. Egy hete szemeztem és minden szempajzs megtapadt, szépen levált a levélnyél. Van szemzőfajtád?
Rita, Alex, Katalin, Sumburst. Aztán mikor mell magasságig ér, beoltod 4 másik fajtával, igy már lesz 8 féle. (Oltóvesszőt majd küldünk.) Nekem már ötben van másfajta is.
Ali-bá,egy olyan kérdésem lenne,hogy ha 4 fának lenne helye a kertben,akkor milyen fajtákat ültetnél? /szuperorsóra és csersznyére gondoltam természetesen/
Igen, lehet. Nagyon jól hajlanak a vesszői, de ha villás a hajtás elágazása, akkor oda célszerű egy ellenkötést 8-as alakban alkalmazni, nehogy lehasadjon. Ha most lekötözöd, tavaszra megfásodik és leveheted a kötözést.
A Bigarreau tényleg jót hajtott. Most még könnyen hajlanak a vesszői, kötözd le, támaszd ki közel vízszintesre őket, ugy ahogy a 2342. hozzászólás képein látható. A vizszinteshez közelálló vesszők ugyanis nem annyira a hajtásra, inkább a termőrügyek kialakítására törekszenek.
A SweetHeart hajtásával ne elégedetlenkedj. Ő most egy első éves lett. Jövöre majd felfele is oldalra is hajt. (Örülj, hogy megmaradt. És a macska?) Körülötte nagyobb tányért csinálj, kapáld ki a füvet, gyomot és tartsd porhanyósan a földet. Fog az nőni.
pár kép hol is tart a Bigarreau szuperorsó,és a SweetHeart nevelés!
A Bigarreau megbolondult,dupla vastag lett a torsze,no mint a bolod,már 2,5m magas!!!!Van egy kis rész a kozepén kb écm ahol nem nottek oldalhajtások csak levelek,lehet tavasszal majd kap pár háztetobemetszést.
A Sweet sajnos megállt tavasszal a 0,5m novés után, azóta 1cm-t sem nott!:-(((
Ezt bizony tavasszal kellett volna csinálni, azóta már szép nagy hajtások lennének. Úgy látom azért most is eredményes volt az operáció! A lényeg, hogy kihajtott. Azt a hosszút meg kötözd le, hogy a vízszinteshez közeli legyen. (Ld. 2342. hsz. képei.)
A szuper orsó miatt egyszerre három rügy fölött metszettem be ezt a kis fát kb. 3 hete (Ali-bá irta, hogy lehet). Kicsit későn reagál, ám mind elkezdett hajtani :)
(De inkább nevelj kis fákat és akkor egy helyén elfér 6 is. Korai, közép érésű és kései, piros, sárga ás fekete gyümölcsű.) /Lentebb találsz képet, módszert hozzá./
Szaisztok! Öntermékeny cseresznyefát ültetnék, a Sunburst és a Stella között vacilálok, mivel más fajtákat nem látok a közeli faiskolák kinálatában. Milyen fajtát érdemes telepíteni? Mivel csak 1 fát szeretnék.
Itt sem esett kb. egy hónapja. Nálunk egy 30-40 éves cseresznye adja meg magát. Mondjuk az elmúl évek hatásai is belejátszanak szerintem. Pár éve csatorna építés az utcában, utána mi építettünk kerítést a rétegvonalra merőlegesen pár méterre tőle. Tavaly aszfaltozták az utcát és gyakorlatilag szivárgásmentes beton vízvezető árkot építettek. Azt hiszem ez már így sok volt neki. Jó erősen visszavágtam, de nagyon kókadozik. Van tapasztalat rá, hogy ilyen idős fa, ilyen helyzetben képes a víz "után menni" a gyökereivel? Mindez egy meredek domboldalban értendő :-(
Fantasztikus felénk a szárazság. Az egyik 10 éves cseresznyefát nem öntöztem. Most lógnak a levelei, valamennyit meg már le is hullatott, pedig az őszi lombhullás ideje még messze van.
Én úgy képzelem, hogy méter magason oltás tavasszal meg szemzés oda ahol akerítés esik!
Mert a kerítéshez lett ültetve anno egy meggyfa és most mindenüt van gyeröke. (vett kert)
Magam mivel messze a kert és kevés szufla inkább agyam tornáztatom s majdan majd nagy fiam építsen , hogy mindenki csodát lásson!!! Kint a pusztaszélen a meleg nem nem kedvez s sok egyéb a dolgom. Ha a fák megnőnek és sötét erdőt alkotnak akkor kint lehetek egész nap és építhetek.
Nálam 12évig bírta egy Münchebergi korai, de én csak az ágait neveltem cseresznyének. Mell magasságban tettem a meggybe öt szemet, abból maradt négy oldalág, amelyiknek mindegyike olyan vastag, vagy még vastagabb lett, mint a törzs. Furcsán nézett ki és mindig a metszéssel kellett variálni, hogy egyensulyban maradjon a fa. A végefele kikötőttem, hogy el ne dőljön.
(Nem szeretem az aranyat, a vasat inkább -azt tudom hegeszteni-, de a kedvencem a kő. Andezit, gránit, mészkő.Ezekkel vettem körül magam, ezek illenek a növényekhez!)
Helló 'Rámenős'! Csak csodálom, hogy mekkorát hajtott a Krupnopoldnaja. (Már 160 cm körül jár ld. kép) A többi azonos alanyban csak fele nagy. Ezúton is köszönöm az oltóvesszőt. (Sajnos a Rita mire ideért, kicsit meg volt indulva és nem maradt meg.)