Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Sose láttam még ilyet, de azért beleugatnék. (Megnéztem a pocketblender man-ját) A mikrofon hogyan van bekötve most? Na meg milyen csatlakozója van? Csak mert a legjobb az, ha 4 pólusú jack-kel probálkozol. Kicsit furcsállom hogy itt stereo-t említenek, és amúgy meg az ábrán három pólus van említve. Ha csak stereo, akkor nem tudom hogy hogyan műxik a dolog, hogyan szedik le a miksi jelét, csak mert elvileg az 1. bekötés alapján a sleeve-en van a miksi jele is, meg az a föld is. Ha 4 polusu jack az a jack, meg az aljzat, akkor minden gyönyörű, kell egy 9V-os elem, a hegyére bekötöd a piezot, az egyik belsőre a miksi piros kábelét, másikra a sárgát, a sleeve-re meg a piezo meg a miksi földjét. Az a zener dióda azért van benn, hogy pl ha az elem már csak 1-2V-ot produkál, akkor ne próbálkozzon a mikrofon meghajtásával, mert úgyis kevés, meg védi az áramkört talán. Egyébként Pocket Blend 3-4 oldalon van leírva a három bekötési mód, de szerintem csak az utóbbival érdemes próbálkozni.
Push the switch in for 9 volts bias voltage to the ring contact of the Input jack.
Van valami dioda bele forrasztva jack dugoba. Valoszinuleg az teszi lehetove hogy fusson egy aram a gyurun a hangszer fele es egyidejuleg fusson egy jel az elofok fele.
Na bele olvastam a blender leirasba es az van hogy azon a stereo jacken keresztul kell jonni egy 9 voltos fantomnak is. De innentol vegyete at, ti elektromososok. En csak annyit tudok errol hogy az elektromos gitart a konektorba kell dugni.
En is ezt tettem. A blenderek leirasat olvasd el a pickup leirasanal szot sem ejtenek a miksirol. Nem ertem hogy kondi miksi hogy mukodik aram nelkul, de nem latok arra utlast hogy ennek a miksinek kell aram. Vinszont kell neki blender meg eloerosites meg anyamkinnya. Szoval ezt meg rendesen meg kell fejteni, de szerintem van az egyenletnek megoldasa. A hurlab hogy szol (ugy hasonlotva mondjuk az SDhez.)
Uj fedlap nem feltetlenul vagja haza a hangot. Az uj Gibson mester modelleken is uj fedlap van :) (S nem dobnam vissza ha hozzam vagnanak egyet csak azert mert uj a fedlap.)
Gilchrist (akinek a hangszerei ugy indulnak hogy 20k USD) csinalta (-ja?) azt hogy fog regi F4eseket a 20as evekbol amiket olyan 4-5k USDert meg lehet kapni (ellentetben az ekkori F-5osokkel amik 50k es 150k kozott szoktak elkelni) es rak rajuk F lyukas fedlapot. Vagyis fedlap csereval csinal az F4bol F5ot es aruljak 20-30k USDert.
De ha fedlap cseres regi Gibsonban gondolkodnek akkor biztos hogy minimum kigyofeju es nem lapatfeju A mandolinban gondolkodnek. Vagy valami F sorozatuban mint Gilchrist bacsi. S mindenfelekeppen juhar hatuban. (Persze itt az is kritikus hogy milyen serult hangszer akad az ember kezebe olcson.) Ezek a magasabb erteku Gibsonok. Nem a mahagonis, oval lyukas, lapat fejuek mint az kepen is lathato serult hangszer. Ilyeneket hasznalhato allapotban $1000 korul meg lehet csipni. Most jatszottam egyen Kanadaban ami olyan 50-60-70 eves lehetett. Semmi kulonos.
Nem jatszottam Harmonyn. Nem is lattam meg ilyet azelott. Hasonlot sem.
Szoval tied a Johnson. Bent voltam a Stageshopban s mondtak hogy valaki behozott egy mandolint. Ott volt az Arniek dobosa aki kivancsian figyelte az en mandomat (ami ugyancsak javitason volt.) Hasonlitgattuk a Furchokkal (foleg kulsore, de hangra is.) Aztan mondtam hogy nezzuk mar meg azt az ujonnan erkezett mandolint is, csak ha mar igy mandolinozunk :) Mikor lattam hogy Johnson akkor kicsit nagy pofaval mondtam hogy most meglatjuk a kulonbseget a szar es a jo mandolinok kozt.
Hat jo nagyot neztem. Teljesen rendben van a Johnson. Nagyon kifogtad. Meg hasznalhato Johnson nem volt a kezemben. S a Kinai daraboktol meg veletlenul sem vartam volna ilyet. S meg igy teljesen halott hurokkal is tok rendben volt.
Viszont ha jol vettem eszre akkor nem faragott hanem hajlitott a fedlap es a hat, bar ez sem biztos. Csak a vonalai erre utalnak (de lehet hogy csak ilyen hulyen lett kifaragva.) Ha ezt en jol latom akkor elkerulhetetlen hogy 5-10-20 ev mulva szet fog esni a hangszer. De most (es addig) teljesen rendben van. Telesen jol szol. Kenyelmes es pontos.
Tegnap tovabba kiprobaltam a Poloban a Schertler Dyn-M-et mindenfele kutyu nelkul egyenesen bele a keverobe. Azt kell hogy mondjam hogy kicsit jobban szolt mint a Schertler elofokkal :) Az elofok torzitott (gondolom mert akkora jelet kapott hogy azt se tudta mit csinaljon vele. At kellett raknom a pickupot messze a hurlabtol.
Viszont igy inkabb megprobaltam megint a hurlab kozelebe rakni a pickupot. A Schertler David erositovel az volt a tapasztalat hogy ott szol jol. Gondoltam Passzivan is igy kell majd. 1esre tekertuk fel a cuccot a keveron es mar szolt a Szula Miki kolega hogy tul hangos a mandolin.
Nem olcso kis jatekszer de azt kell mondjam NAGYON jo hangja van.
Apropo. Nem kell valakinek egy hasznalt McIntyre Feather mandolin hangszedo?
Levi, amugy volt mar kezedben Harmony? Valamifele velemeny?
Amugy vegre elvittem a Johnson pajtast Stageshopba, kb 2 hetig biztos ott lesz, asszem inch volt ra kivancsi, esetleg ballagjon el megnezni. (Nem tudom er-e annyit a dolog) Egyebkent a hangszeresz szerint teteje meg hata tomor fa, kava meg mintha retegelt lenne. TheRover, mielott megint jol belemkotnel :) nem akarok egyelore Harmony-t sem venni, teljesen jol elvagyok ezzel a Johsonnal. Mondom egyelore :)
Egyebkent ez a Harmony tetszik nagyon, ennek a formanak van valami neve? Mas cegtol meg nem lattam ilyen format. Ezt meg talan be is licitalnam, csak hazahozni nem ecceru, internetvilag 50e-ert hozna. Ugyhogy ilyenem sem lesz. Egyebkent a kovetkezo par evre fel van irva az agyamban par dolog, amire faj a fogam, aztan lassan tenyleg hangszerbolt lesz a vege :-D
Ja, szerintem az. Na, akkor most lebuktam. Igazandiból tenyleg, de most megpróbálok leállni hangszervásárlással. Meg vegre megyek stageshopba, ha minden igaz, aztan rendbe szedetem a Johnson pajtast, kivancsi vagyok milyen kritikat kap :) A nemet ebayen levo Kalamazoo , na az tetszik, ha gondolod meghivhatsz ra, neha meg kolcsonadom :-D
dehogynem akarsz Te ilyet venni, amióta megvan a bluesmandolin oktató DVD-d :-D én nem rétek hozzá, de biztos egy nagyon jó hangszerész restaurátor kell hozzá. Az egy bazi lyuk a fedlapon??
Egy ilyen Gibson A1 mennyire hozható rendbe? Na nem mintha meg akarnám venni, csak kíváncsiság képpen. Ilyen régi retkekre mennyire érdemes figyelmet fordítani?