A diszkont légitársaságok forradalmasítják a repülést. A kedvező ár miatt egyre többen engedhetik meg maguknak a repülést. Ezen felül új típusú, kifejezetten rövid repülőutakra is lehetőség adódik és egyre inkább divatba jönnek. Pénz vagy idő híján egy vagy két nap alatt is remek élményeket szerezhetünk repülős utunk alkalmával. Bevásárlás, meccsnézés, városfotózás? Rövid, egy- vagy kétnapos repülőút! :-)
Ennek a témának ez a topikja.
Rövid beszámoló ismét :) Szombaton Rómában jártam, ami talán még itt is őrültségnek hangzik, mert egy hét is kevés lenne erre a városra, de én nem bántam meg :) Indulás 6.10-kor pontosan Stanstedről a Ryanairrel. A repülőtéren az általam eddig látott legszigorúbb security check, mindent átvizsgáltak, még a fényképezőgép objektívsapkáját is levették, belenéztek. Az út sima volt, érkezés 9.30-kor (a menetrendszerinti 9.45 helyett) a Ciampino reptérre. Innen tömegközlekedéssel mentem tovább (busszal a metróig, majd onnan a Termini pályaudvarig), ami utólag belátom, hibás döntés volt. Igaz, hogy csak 2.20 euróba került, de a busz negyedóra helyett 40 percig kóválygott a kis utcákon, így elég későn jutottam be a városba. Érdemes kicsit többet szánni rá és a közvetlen buszjáratot választani. Mivel csak egy napra mentem, kipróbáltam a hop-off hop-on rendszerű 110-es buszt, ez 13 euróba került és körbevitt a városon. Persze minden megállónál leszálltam és amit csak meg lehetett gyalog közelíteni, azt megnéztem. Ilyen rövid időbe múzeumok nem férnek bele, de azért így is fantasztikus volt, rengeteg mindent láttam (és még mennyi mindent nem). Mire körbeért a busz, be is esteledett, épp csak annyi időm volt, hogy az állomáson bekaptam egy pizzát és a Terravision közvetlen járatával irány a reptér. Hamar kint voltunk, hogy helyreálljon a világ egyensúlya, átestem egy nagyon laza Security checken (a hátizsákomban benne felejtettem egy palack almalevet és nem szúrták ki pl.), a gép ismét pontosan indult 20.45-kor és ismét negyedórás előnnyel ért célba, aminek örömére a hangszórókból megszólaltak a fanfárok, a Ryanairt éltetve :) Nagyon vicces cc-hoz volt szerencsénk, végig szórakoztatták az utasokat mindenféle vicces beszólásokkal. Gyönyörű tiszta idő volt, még Párizs fényeit is megcsodálhattuk, az Eiffel-torony is tisztán kivehető volt. Szóval ide vissza kell menni hosszabb időre, nem vitás, de egy nap is nagyon nagy élmény volt, jó volt átélni (nem is volt drága, 25 font kártyadíjjal együtt). Jövő héten Glasgow és Brüsszel, majd jelentkezem ;)
Én sajnálatos módon elloptam mások elől két db. szinte ingyen egy-két napos utat, amit végül időhiány miatt nem is utaztam le. 1 pozsony-Girona-Pozsony utat és egy Bp-Bréma retúrt. (ez utóbbi épp ma reggeltől kedd reggelig lenne) Összesen mintegy 3500 Ft-ot dobtam ki ezzel a 6 járattal (kártyadíjastól) az ablakon. Inkább vettem többnapos jegyet szardiniára, Londonba, Gironába (azokat se sokkal drágábban) és leutaztam őket. (tapasztalatokat mindjárt felteszem a low-cost vagy/és ryanair-os topikba)
Ez a brémai variáció ismerős ! Novemberben majdnem beneveztem egy ilyenre. Az ugyanennyibe - 5 HUF + a kártyadíjba - került volna. Aztán végül abból az útból nem lett semmi.
Márciusra én még októberben foglaltam azt a "méregdrága" Madridot. Persze, ettől még lehet, hogy lesz valami befektetőbarát akció addig.
1 kérdés: az easy-nél mennyire gáz ha a kézipoggyász nem fér bele a keretbe, de csak egy kicsit nagyobb? Mondjuk, ha a gurigákat lenyesném már jó lenne. Tehát a megengedettnél picit hosszabb. Nem nagyon nézik azt meg sztem...