"de nem a nyújorki bróker fogja túlélni az aids járványt, hanem a kazak nomád pásztor."
Lófaszt! A nomád pásztorok el fognak tünni a történelem süllyesztőiben, de New York csak fejlődni fog. Hány nomád pásztor van? És civilizát ember a Földön?
"amúgy meg ez a zevolúciós szöveg meg egyszerűen nevetséges, egy olyan kultúra szereplőjétől (én is az vagyok) akinek köszönhetően a világ csak kárt szenvedett,"
Te beteg vagy vazze!
"a bolygó vészesen elszennyeződött, "
A legszenyezettebb helyek a legfejlettlenebb országokban vannak. Hasonlítsd össze Dánit Szomáliával.
"a fűtött szobából a klavi mögül."
Te honnan netezel? Az afrikai szavannákról? He? Vicces vagy! (:-)
Jajj de tudatlan. Tudod, hogy enek az olaszok autópályát? Először dozerolnak, aztán lehet menni perelni. A közösségi érdek übereli az egyéni éredekeket. Hatékony.
Tibet kultúrálisan sokkal inkább Indiháoz köthető, mintsem Kínához. Persze kínai hatások is érték, és szép szeleteket hasított le egy időben a kínai területekből.
Az evolúció törvényét eddig három poltikai csoport alkalamazta a népekre, a fasiszták, a kommunisták és a klasszikus liberálisok (rabszolgatartó fajta).
Valahogy mégis nagyobb a valószínűsége annak, hogy mondjuk 200 év múlva élő angolt vagy franciát talász. ......................................... Akik tibetiek reinkarnációi lesznek:P
Rossz az alapállás: szerinted a nyugati ember bármi oknál fogva alkalmatlan arra, hogy akár egy generáció alatt visszatérjen a természeti állapotokhoz, ha ne adj isten összeomlana a kultúra? Én nem hinném...
az időtényezőt elhanyagolod...
Valahogy mégis nagyobb a valószínűsége annak, hogy mondjuk 200 év múlva élő angolt vagy franciát talász majd, mint tibetit...
akár rossz fele, jelenleg a nyújorki bróker áll nyerésre a kazak pásztorral szemben" az időtényezőt elhanyagolod... én az aids járványról beszéltem, ahol ha komolyra fordul a dolog, a kazak pásztor körül nem lesz magas hiv fertőzött %. lesz kivel szaporodni egyáltalán. nem úgy mint afrikában, ahol vannak vidékek ahol 70-80% fertőzött van, és a gyerekek nagy többsége árva.
a kazak az energiaválságben is nyerő lesz, neki nem kell a hummert megtölteni heti 300 l benzinnel stb.
"de nem a nyújorki bróker fogja túlélni az aids járványt, hanem a kazak nomád pásztor."
viszont egy tüdőgyulladásba vagy egy elfertőződött seb miatti vérmérgezésbe a pásztor hal bele előbb. De akár jó fele megy a világ, akár rossz fele, jelenleg a nyújorki bróker áll nyerésre a kazak pásztorral szemben
ennek nem kell persze örülni, nem jelent értékrangsort sem, de attól még így van.
a római példádhoz meg annyit, hogy szerintem nem mindig az a nyerő aki romokat hagy maga mögött
egyiptom ájultan omlanak össze az emberek egyiptom miatt közben meg csak kő-kő-kő-kő és rajta még egy sor kő
a szerves társadalmak életképesebbek, lehet, hogy kevesebben vannak már, de nem a nyújorki bróker fogja túlélni az aids járványt, hanem a kazak nomád pásztor.
azt mondjuk népirtás... és erre visszavág, hogy bezzeg az inkák is eltűntek ez a normális evolúció menet
wazze
azokat is kiirtották nem?
amúgy meg ez a zevolúciós szöveg meg egyszerűen nevetséges, egy olyan kultúra szereplőjétől (én is az vagyok) akinek köszönhetően a világ csak kárt szenvedett, a bolygó vészesen elszennyeződött, és a fjunk bármelyik évtizedben vészesem megroppanhat. elég lenne ehhez, egy-két tél áram nélkül.
szóval kissé nagy az arc. a fűtött szobából a klavi mögül. ennyi.
a világ a csodálatos Római Birodalomra emlékszik, nem a meghódítottakra és leigázottakra. Pedig a maga korában legalább annyian gyűlölték, mint ma Kínát.
Tibet ezt a csatát nem a kínai megszállás idején veszítette el, hanem az azt megelőző 2-300 évben.
"Lehet, de akkor lakj te műemlékben, modernizálás nélkül. A falu rombolással kapcsolatban csak annyi volt a bajom, hogy ott sokszor volt lehetőség az épületek komfortosítására, ezért felesleges volt lerombolni azokat."
meg esetleg meg is kérdezhették volna a lakók véleményét, bár lehet, hogy idealista vagyok.
"Járj utána. Nincs korlátozás. Viszont a tibetiek eleve alacsonyabb termékenységi rátáról indultak."
Elismerem, ezt nem valami hivatalos szövegből vettem, hanem egy Lhászában élő tibeti lánytól tudom - lehet, hogy rosszul.
"Szerintem attól, hogy a kínai politikai rendszerbe illeszkedik még lehet autonóm és megőrizheti nemzeti, kultúrális identitását is."
Szerinted. De nem az. És hogy is lehet autonóm? Mit jelent autonómnak lenni Kínán belül? Hogy lehet egy döntő hányadában vallásos kultúrát megőrizni úgy, hogy a kult. forr. idején a kolostorok és templomok 90%-át porig rombolták, a szerzeteseket üldözték, s a mai napig szigorúan korlátozzák a számukat? És most ne gyere azzal, hogy azóta újjáépítenek, mert azt építik újjá, ami turisztikai szempontból fontos.
Az nem úgy van, hogy Kína azt mondja, hogy ez és ez autonómia, minden egyéb bűncselekmény. Ilyen alapon a legkeményebb diktatúrát is elnevezhetjük autonómiának.
Én elismerem, hogy Tibet Kína része. Meghódították, az ellenállást vérbe fojtották, uralmuk alá hajtották, ennyi. A maguk szempontjából okosan, ügyesen taktikáznak, jól vezetik birodalmukat. De azért a szarra ne mondjuk azt, hogy bazsarózsa.
"A megfelelő politikai magatartás a politikai rendszer meg nem kérdőjelezését jelenti."
Igazán megnézném az orcádat amikor golyó-tank és kínai állóvá kellene törzsfejlődnöd 40 év alatt.
szóvalé lássuk be, hogy ez a nagyképű szöveg a torkodra forrna, ha csak egy telet el kellene töltened áram és gyógyszer nélkül. rögvest kiderülne ki nem tud alkalmazkodni, te, vagy a tibeti.
nem, te egyszerűen nem hallod meg mit mondanak a tibetiek, csak hajtod a magadét, és azt hiszed, hogy tényleg arra vágynak, hiogy megvehesség a 345.234 ezredik gagyit a boltban (fejlődésnek szoktuk nevezni ezt a paródiát.).
"ert az nem megszállt ország, hanem Kína része." ezt mondom, had döntsék el a tibetiek mi tibet
"Ez a sorsuk, mert nem képesek alkalmazkodni. Sok ilyen nép volt, többek között az aztékok, inkák, mayák." ja. sok népet irtottak ki. az általad felsoroltakat is.
Figyelj te agyhalott! A náci szöveged nevetséges. Korlátolt és primitív vagy. Olyan villámtréfás. Érved nincs, eszed nincs, illesz a tibetiekhez. Elfelejtünk téged is, mint őket.
Kedves láma, te egy okos fickó vagy, nekem veled semmi bajom, csak a náci szövegeddel, azzal se pusztán azért, mert náci, hanem azért, mert ennek következtében erős kívánnivalókat hagy maga után, szóval nothing personal.
Ennek előrebocsátásával
a) Ha marad, akkor tisztelnie kell a rendszer tekintély elvűségét és nem áskálódni ellene.
Ugyan miért kellene tisztelnie bármit is? Petitio principii, hogy úgy mondjam. "Áskálódni", az meg egy érzelmileg telített kifejezés, ami előzetes ítéletet tételez fel, mondjuk helyette azt, hogy megváltoztatni kívánni.
b) A rendszer ellenfelének lenni, annyi mint abban érdekeltnek lenni, hogy igazold a rendszer létjogosulatlanságát.
Absit! Éppen azért vagyok a kínai rezsim ellenfele, mert objektíve mérlegeltem a kárát és hasznát és ebből levontam következtetéseket. Az érvelésed tipikusan náci (közelebbi magyar példát is mondhatnék): ha valaki ellenséges a rendszerrel (vagy a spirituális vezetővel vagy effélékkel) szemben, az nem azért van, mert rossznak látja, többé-kevésbé tisztességes elemzés nyomán, hanem azért, mert érdekei vagy eredendő gonoszsága eltorzítják a lelkét.
c) A konfucianizmusból szépen le lehet vezetni az egypárti rendszer létjogosultságát.
Meg az ellenkezőjét, bármiből. majd szépen lesz neokonfucianizmus, ami a paleokonfucianzmus megszüntetve megőrzése. Minden ideológiából le lehet vezetni minden társadalmi formációt, ez kizárólag korrupt értelmiségiek kérdése, ugyanakkor meg az élet sohasem azonos a hivatkozási alapokkal. A társadalmi mozgásokat hosszabb távon a vlós társdalmi-gazdasági viszonyok mozgatják. Ha a kínaiak kommunisták, és hát ez is benne van a hivatkozásaikban, akkor ezt tudniuk kell, és ez máris üti a tudati felépítmény elsődlegességével kapcsolatos illúziókat.
d) Azt viszont nem látom be, hogy mitől lenne ez elviselhetetlenebb, hiszen így jobban működik a rendszer, a egy jól működő rendszerben jól szokta magát érezni a nép.
Egy darabig. A nagytőke ugyanakkor nem jó helyen van a kontrollálhatatlan és bírálhaatlan hatalom belső köreiben, éppen a visszcsatolás hiánya miatt. A nagytőke létformája a liberális demokrácia, mindenütt másutt háborút és éhínséget okoz, még akkor is, ha egyébként személyeiben bölcs és visszafogott sztoikusok vagy konfuciánusok alkotják is. Ezt természetesen nem tudom neked bizonyítani, csak a történelemmel. Fékek és ellensúlyok.
e)Ha valamilyen ma még nem látszó oknál fogva megnő a belső feszültség az országban, akkor majd egy kicsit több teret adnak
A fooradlmi helyzetválság nem így szokott működni, hanem úgy, hogy megpróbálnak teret adni, de az már nem elég. És akkor vége.