OFF Tiltsák be a Himnusz, mert rasszista, kirekesztő. Picit sem eurokonform.
Isten, áldd meg a magyart Miért csak a magyart? Amikor a vers íródott sokféle népek laktak hazánkban. Ma sem csak magyar-magyarok lakják. No meg más országok népei le vannak
Õseinket felhozád Kárpát szent bércére Tehát hódítani dicsőség. És az előttünk itt élő népekért nem emel szót?
Vad török sáncára Csak hogy ne legyen egészen off.
Most rabló mongol nyilát Zúgattad felettünk, Majd töröktõl rabigát Vállainkra vettünk
No török másodszor, de most már a mongolokat is belekeveri.
Ozman vad népének Törökellenes kirohanás harmadszor.
Még mielőtt valaki kikérné magának: én nem szent énekünkön gúnyolódon, hanem a topicnyitó ostobaságán.
No, utánanéztem ezeknek a zividivi féle dolgoknak. Úgy gondolom meg kell követnünk őt! Egy ómagyar-magyar nyelvészeti kézikönyvben olvastam, hogy a kond szavunk jelentése: a gyermek, aki írni tud. az -ás képző értelme pedig valakinek az akaratából. A kondásgyermek második tagja elhallás. Valójában yer, yerek, azaz Isten. Tehát a kondásgyerek szó nem jelent mást mint a gyermek, akik Isten akaratából írni tud.
Inkább korszerűsíteni kellene és kiegészíteni! Pld. Svejk belép az SZDSZ-be (esetleg az MSZP-be). Ahogy részegen tolják a Pártiroda felé, a rokkantkocsiból nem azt kiabálná, hogy "Fel Belgrádra", hanem azt, hogy "Siker, siker, SIKER........"
Mellesleg, a magyarázatod nem volt se bôséges, se meggyôzô. Az írás-olvasás tudása olyan szellem, amelyet nem lehet egykönnyen visszaküldeni a palackba. Ha a régiség népe túlnyomórészt tudott volna így írni-olvasni, akkor ez a hatalom feltételezett tiltása ellenére is tömegesen fennmaradt volna. Nem maradt fenn, és nem pár feliratos töredékre gondolok. Milliónyi helyen kellett volna fennmaradnia, feljegyzésektôl a használati tárgyakon levô feliratokig, milliónyi helyen. E leletek hiányára sem inkvizíció, se semmi egyéb nem magyarázat, csak az, hogy nem is voltak. Még a mai technológiailag sokkal fejlettebb eszközökkel sem lehetne dolgokat ilyen tökéletesen kipusztítani, hát még az évszázadokkal ezelôtti módszerekkel.
Te is pontosan tudod, hiszen a rovásírás ma nagy reverenciával tisztelt újrafelfedezôi maguk sem tagadják, hogy a ma szokásos (egyébként több, egymástól különbözô) rovásábécék reprodukált, sok elemükben alkotott ábécék.
"Az ilyesmi akkor még nem volt feltalálva. Dobó keresztény volt és Habsburg zsoldos -- miként Jurasics --, és ellentétben számos magyarral, "
Jurisic raadasul szerb volt, ortodox gorogkeleti,magyarul sem tudott es egesz eleteben ciril betus irast hasznalt.Torokul viszont igen es diplomaciai szolgalatban is volt a toroknel ahonnan szemelyesen ismerte es jo viszonyban volt a Koszeget kesobb ostromlo torok hadak vezerevel.
Hát hogy létezhetne már racionális érv a Siriusról hozott negyvenezer éves kárpát-medencei szittya-sumér írásbeliség ellen? Hát van rá bizonyíték? Persze hogy nincs. Vagyis igaz is lehet. Mert a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka :-DDD
Mert a "liberális" érvek ilyen esetben, amikor én liberálisozok, egyáltalában nem racionálisak. Ennyi elfogultságot és drasztikus téma"megoldást" sehol másnál nem taláni.
Nem értem, miért kell neked minden racionális érvet leliberálisoznod. Csak nem azt képzeled, hogy konzervatív perspektívából úgy nézel ki, mint akinek van esze?!
"Földünkön számos olyan tárgyi emlék van, melyek létezése nehezen magyarázható."
Nincs olyan számos. A nehezen magyarázható ezekben az esetekben sem azt jelenti, hogy nem plauzíbilisen magyarázható. Végül a honfoglaló magyarok nem hagytak hátra olyan tárgyi emléket, amely nehezen magyarázható.
//"....Nem a betûk formájáról beszéltem, hanem az íráshoz szükséges tudásról.."//
Ez ugyan nem derült ki a hozzászólásodból. Különösen zavaró, hogy kifogásodat megelőzve, erre korábban, szerintem bőséges magyarázattal szolgáltam. Ha nem olvastad el, nem baj, de akkor talán ne engem hülyézz le, saját figyelmetlenséged okán.
Olvass tovább, és próbálj megérteni egy gondolatmenetet akkor is, ha nem pusztán tômondatokból áll. Nem a betûk formájáról beszéltem, hanem az íráshoz szükséges tudásról. Az írási-olvasási készségek elsajátításában nincs különösebb jelentôsége, hogy az adott ábécé milyen formájú jelekbôl áll, és annak is csak erôsen korlátozott a jelentôsége, hogy ezek a jelek mennyire egy az egyben képezik le az adott nyelv hangzó állományát. Ha egy társadalom általában és egy egyén specifikusan meg tud tanulni írni az egyik fajta ábécével, akkor nincs sok értelme arról beszélni, hogy alapvetôen alkalmatlan lenne egy másik ábécével való írásra.
A kultuszminisztert iróniából szoktam írni, merthogy inkább egyfajta kultuszt képvisel, semmint kultúrát.
A rovásírás ma valóban nagyon szűkkörü, de hogy évszázadokon át, minden máglya ellenére fennmaradt, azt nem a latinnyelvű (és bötűjű) hatalomnak köszönhetjük, hanem a köznépnek.
Nem az a lényeg, hogy a későbbi korokban a nem latinnyelvet használó pásztorok saját tudományuk alapján mennyi dolgot rögzítettek, hanem az a lényeg, hogy ők még ismerték az ősi írást.
Nézd, te dolgod, ha tántoríthatatlanul hiszel valamiben, ami mind a történelmi tudásunknak, fennmaradt bizonyítékainknak, mind az elemi logikának ellentmond (egyrészt, mitôl lett volna a magyar nép valami egészen kitüntetett, senki másra nem érvényes extra tudás birtokában, másrészt, ha jószerivel az egész népesség tudott írni-olvasni, akkor miért nem maradt fenn nem egy-két, hanem huszonötmillió tárgyi emléke ennek, harmadrészt, miért ne tudtak volna latin betûvel is írni, amely utóbbi semmiben nem tér el a rovásírástól, ami a szükséges tudást illeti: másképp kanyarognak a betûk, de az írástudás mint szellemi teljesítmény gyakorlatilag ugyanaz minden ábécé esetén).
Érvek jöhetnek, összeesküvéselméletre viszont nem vagyok kíváncsi, ne haragudj. Ha az a magyarázat, hogy mert a mai tudomány eltagadja, meg nem engedi kutatni, mert jöttment mûvelôinek érdekében áll a magyarság hôsi és szellemiekben mindenki más fölé emelkedô múltját letagadni, meghamisítani, hogy ugyanezen nép magyarságtudatát kiölje és ôt a globális konzumizmus rabigájába hajtsa, akkor inkább kíméljük meg egymást, ha szabad kérhetnem...
1. A rovásírás használhatósága úgy tudom elég szűkkörű 2. Nem ismerte mindenki. Illetve csak nagyon kevés dolgot rögzítettek így. Pl. az ökrök számát. (Picit utánanéztem, mielőtt ezt beírtam. Bár lehet, hogy a google, meg Dr. Hosszú Gábor is meg akar téveszteni. :-D )