Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Azt a felső villás alágazást óvatosan kezeld. Mielőtt lehajtanád készíts egy több soros 8 -as kötést a tövében, hogy ellent tartson, ne hasadjon, csak a 8 -ason túl hajoljon. (A függőlegeshez kis szögben állóknál ez mindig célszerű.)
Ma lekötöztem egy katalin cseresznyét. Kell az árnyék majd jövőre. 72 nap hőség nagyon betett. Nem is metszettem meg a cserkókat. Nőnek világba. Szóval lekötöm és a 2 vezérből(vé alakú elágazás nem sudár) az egyik a kezemben maradt vagy 4 cm-es ág 3m hosszú. Hát a szél betett neki én csak segítettem leszedni. Szépen bekenegettem és bízva, hogy nem döglik ki -megsimogattam! 160 magasan van de ha kell ott lenyissz!
Úgy értem, hogy bátran locsolhatod még most is. Gondolj a régi őszi esőkre, hetekig esős idő volt és nem ártott meg a fáknak. Ha lehűl az idő, majd telelőre vonúl, elsárgítja (jobb esetben pirosítja) a leveleit, aztán lehullatja, aztán jöhet a tél.
talán lesz sikeres szemzés...már amennyire a levélnyél leválásból erre lehet következtetni....Ki még nem bontottam kísérletképpen sem a szemzésekből,még várok vele.
Úgy érted Ali-bá hogy a locsolni sem kellene a fákat? Amúgy a tápoldatokat már eltettem jövőre.
Ma ástam egy másfél méteres lyukat más miatt és az alja is száraz sivatag volt, szerintem locsolni nálunk még sokáig kell! Vagy úgy nem tudnak visszavonulni?
Azon a homokon akármennyit locsolhatod a fáidat, nem ártasz meg nekik! A tápodat az más, különösen ilyen kemény nyáron, mint az idei. De ugy látom nem vitted tulzásba. (Főleg a töménység lehet veszélyes.) Mostmár kíméld őket, had vonuljanak nyúgodtan telelőre.
Igen meglepődnék, hiszen 2012 március 10-én vettem a Böszörményi úton. Igaz erősebb volt, mint a szokásos csemeték és a nyáron kapott jó sok vizet, meg tápoldatot.
Még godolkodtam is, lehet hogy nem teszek jót a sok locsolással, mert elkényelmesednek a fáim ha nem kell megküzdeni a nedvességért.
Hagyd békén. Ugy látom 3 vagy 4 levél van a csonkon lévő rügy körül, lehet, hogy jövőre ott terem.
A felfele igyekvő hajtást kötözd hozzá szorosabban a csonkhoz és egy a törzshöz illeszkedő segéd karóhoz, ha azt akarod, hogy szép egyenes központi tengelyű fád legyen. Különben kissé görbe lesz. (Kicsit korábban kellett volna, de hajlik az még. (8-as kötés!)
Nézd csak Ali-bá, a legfelső rügyből nem lett vezér csak az alatta lévőből nő. Mi legyen vele? Kössem le és tavasszal hátha elkezd hajtani a csonk, vagy vágjam ki azt a csonkot most?
Olyan szárazság van felénk, hogy a kisebb kövérporcsin tövek is kezdenek kiszáradni(!). Már egy 10 éves cseresznyefám megadta magát a nagykertben, pedig mikor kezdett lankadni a levele 2 hete hordtam rá 10 veder vizet, aztán egy hét mulva megismételtem, de hiába, nem győzőm. Néhány egyéves szőlőt mentegetek. Még szerencse, hogy itthon a kutam akár egész nap is adja, bár az se annyira,mint általában, úgy 15 l/perc jön belőle.