Ősszel hajtott egy kis levélkét.De most két héttel ezelött amikor hideg volt valami baja lehetett mert most bebarnultak a levelei és megpuhult a szára:((pedig 15 foknál nem volt hidegebb még éjjel sem a házban idén.Most melegebbre tettem,aztán meglátjuk mit mond rá.A többi Garciniaféle viszont nemhogy megvan de még van amelyik hajt is.Garcinia magokbol nem kel most semmi amit összel vettem.:((
Ja 3 kakobol kettöt itthon hagytam,gyakorlatilag lebarnulva tönkremenve,egy a munkahelyemen van nem hajt de megvan,zöld,bár kiváncsi vagyok igy két hetes téli szünet után milyen állapotban lesz(lesz-e fütés vagy nem),Érdekes a fahéjnak ugyanakkor semmi baja.
Én csak akkor szedek ki a kokuszföldböl magoncokat ha már 3-4 levelük,és érdemleges száruk van,pont az ilyen hirtelen elpusztulás miatt.
Mangosztin is pusztul? Nálam a kakaó csak a szokásos levélbarnulást és leeést produkálja, de levelet egyfolytában hoz, és nem tudom mi lehet a baja. Mangosztin levélszéle száradt, de most megállt. Sajna a Canarium és a guava nana gombavészt kapott, sztem a földben van valami, mert átültetés után minden elpusztult ebben a sz... tipusú földben. Úgyhogy hagyom őket a kókuszba, majd kapnak tápot legfeljebb. Canarium azért fog még jönni, a jelekből úgy látszik.
Én is szeretnék Boldog Karácsonyt kívánni mindenkinek és egyben feltenném a kérdésem, hogy akinek van mangó fája, mennyire bírja a strapát? Nem jár úgy mint a licsi, hogy 1-2 évig szépen nő, aztán teljes megsemmisülés? Ekkorák már az én büszkeségeim: :)
Az én kávém is igy néz ki, mint a tied alja. Én elkezdtem savanyú tápoldattal öntözni két hete. Az nem jó? Van belőle egy csomó, ezért nem mentem el külön citromsavat venni.
Ha már elérte a növényt a tápanyaghiány akkor az alsó levelek a savanyítástól nem szoktak már javulni. Leesenek, viszont felül sok egészséges zöld levél bújik majd ki:))
Az alsó leveleken lévő barnulásokkal, foltokkal csináltál valamit? Az enyémnek is az alsó levelei elkezdtek barnulni, száradni. :( ...vagy a citromos víz használt ellene?
Laza sima kerti talaj,meleg hely,kb egy honap várakozás.Sima kelés sokszor több csira egy magbol.Minél tovább meghagyni a vetési talajában és cserepében.1-2 év szép növés majd egyszercsak váratlan száradás és pusztulás.Kb ezek a tapasztalatok:))
A sódernél vigyázz, nehogy pont betömjék a cserép lyukait a kavicsdarabok (elég gyakori). Ha van olyan magbolt nálad, ahol kapni, vegyél égetett agyaggolyócskákat. Sokkal könnyebb, mint a kavics. A nedvesség ellenőrzésére a legegyszerűbb módszer a cserép megemelése. A súlya sokkal informatívabb, mint az, hogy hogy néz ki a felszíne.
Csak tipp,.Szerintem a cserép aljába tegyél néhány centi vastagságban sódert.Így nem tömődik el a vizlevezető nyílás, a felesleges víz ki tud folyni. A virágföldhöz keverj egy kevés homokot,sódert.Így a szerkezete lazább,jobb vízlevezető lesz.
Jaj,félre ne érts,,persz hogy segíteni akartál,és nagyon kedves tőled. Én csak azért írtam,hogy van olcsóbb is... :-),köszi hogy megosztottad velünk az infót.
Aham... Köszönöm a válaszokat. Kezdi nekem is ledobni a leveleit. Majd elválik hogy mi lesz vele. Nektek van valamilyen taktikátok arra hogy hogyan ellenőrizzétek a növények földjének a nedvességét? Párszor már becsapott engen a látszólag száraz föld (a cserépben lévő föld felső 1/4-e ), de a gyökereknél meg mocsár volt... :) Annyira meg nem hosszú az ujjam hogy odáig le tudjam dugni, megnézve a nedvességét... :D Néztem a neten ilyen nedvességmérő kütyüket, de erre a célra nem találtam, csak ph mérőt. Az is jó drága.
Tudásom szerint szubtrópusi származása miatt, a hűvösebb, szárazabb időszakban, félig meddig lombhullató tulajdonságú eredeti élőhelyén. Emiatt esetleg úgy érzi itt is ez van(fényhiány is hat rá).
nem tudom nekem most ugy három hete a teljes guavabokrom összes levele bebarnulva lehullott.De a rügyek zöldek,igy szerintem tavasszal kihajt.Én sem értem.
Ha a guavának feketedik a levele széle, és szárad el, akkor mi lehet a gondja? Tetveket, atkákat nem látok rajra, gombaölőzni szoktam, bár lehet hogy az állandó nedves föld az ok... Van tippetek?
Szia,látom kaptál egy linket a Heliconiával kapcsolatban. Noss én egy weboldalt,kereskedöt se akarok negatív színben feltüntetni,de ha megnézed hogy mekkorka gumót kapsz micsoda összegekért.... Én idén vettem heliconia rostratat,7 hajtás volt oktoberben,8 van most,1 kivételével mind hajt...a legnagyobb kb 40cm és fizetem érte 5500-at.. De ha esetleg multimiliomos vagy,akkor 10ért szerintem tudsz szerezni virágzó,vagy virágzás elött álló példányt. A a papagájvirágod meg gondolom még nem érte el a virágzáshoz szükséges fejlettséget...de kitartás,a sok szeretet kamatozni fog...:-)