Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Nem tudom, indiai mandolinzenét szokott-e valaki hallgatni? Pl. indiai mandolinos játszik a Remember Shakti formációban (U. Shrinivas). Nagyon érdekes és tanulságos is tud lenni. Akár 5 húr(pár) érdekes frazírozás stb.
Üdv! John Paul Jones-ra gondolsz? Hát igen, őt most meg is néztük volna az idei Lunel-fesztiválon, csak éppen nem lép fel :-( Mike Marshall-ért meg sajna egyelőre nem tudok annyit áldozni, de Jonesy-ért hajlandó lettem volna kocsikázni pár ezer km-t.
Mondjuk mostanra állt össze a kép, hogy ez a hangszer akkor egy mandolin/mandola/mandocello. Eddig azt hittem, hogy a legalsó az oktávmandolin, de túl vaskos ahhoz. Meg Jonesy eredeti szakmáját tekintve basszeros, kell neki a mély regiszter is :-)
A mandocello még egy oktávval mélyebb, mint az ír buzuki/oktávmandolin? vagy EADG-re hangolják, mint a basszusgitárt?
Buzikával remekül szórakozom, kápót felcsaptam az 5. bundra, aztán kész a mandola :-) Remek fekvés az a C, simogatják a fület az akkordok, klassz lehet egy mandolán játszani.
Nem vészes azért a helyzet. :) Múltkor úgy aludt el a srác, hogy gitároztam közben (ez az élmény későbbi fejlődésére valószínűleg rányomja majd a billogot).
"álmában csönget egy picit"... Most kell szervezni nagy örömzenéléseket a gyerekszobában, hadd szokja a zajt a csemete, később meg csak hótt csendben, vaksötétben fog tudni aludni! (mint én)
Á, Inchéknél nem így van. Megbízható forrásból tudom, hogy éjjel Inch a szomszéd kutyájánál van, befogja a kutya száját, ne ugasson míg a gyerek alszik. A villamost is eltereltették a ház elől.
Hát, azon is túl kell esni. De ha az ember egész nap gürcöl, aztán este még otthon segít fürdetni, meg nyüzsög a család körül, akkor úgy a 23.00 órás altatás és az éjjel 01.00 órás etetés között csak el kell ütni valamivel az időt ;-)
Inch, ha tényleg ilyenben gondolkozol, én szívesen kölcsönadom a buzukit, hogy próbálgasd. Magát a modellt nem ajánlom, te jobbat érdemelsz, arra viszont alkalmas, hogy teszteld rajta a bundtávolságot meg az ujjrendet, ilyesmi. És mégse hajlott félbe a vastagabb, dupla húroktól, úgyhogy továbbra is használható :-)
Én töredelmesen bevallom, hogy sokkal többet játszom rajta, mint a mandolinon, sztem 4-5ször annyit, szal maga az ír buzuki koncepciója nagyon bejön. Esetleg neked max. azért jöhet be inkább az oktáv mandolin, mert annak szvsz rövidebb a nyaka meg a menzúrája, én gitárosként már hozzászoktam ehhez a gitármérethez.
Ha valakinek kezdő ismerőse van: van most egy Fender 52E elektromos A-mandolin a német ebay-en 150 euróért!
Tudom. Talan azert figyeltem fel ra mert mondtad. Mindenesetre ilyet meg csak hirbol hallottam hogy letezik.
Nekem a Marshall backi mcsellozasa jon be nagyon. De fenn tartom hogy amire neked kell arra a buzuki meg az oktavmando a jobb. Az utobbit meg tranzponalni sem kell. A csello az tenyleg inkabb baszgityot kell helyettesitse. Azert meg hogy fent jacc rajta allandoan :)
Ja, bocs, kicsit megkavarodtam múltkor, kissé megzavart, hogy a miksin 3 vezeték van, és csodálkoztam hogy hol jön a miksi jele. És tényleg a piroson jön le, tehát a gyűrű egyszerre a jel meg a táp. Meg az jutott eszembe, hogy pl a hangkártyán is van táp. Már régóta terveztem hogy összerakok valami primitív előfokot, aktív di-box vétele helyett, úgyhogy lehet hogy most megpróbálok szakítani egy kis időt. Egyébként ha jól emlékszem az AKG hasonló szerkezetének kapcs rajza fent van a honlapjukon. (mármint az előfoknak 2 kondi miksihez)
Sajnállak, levil, életed nehéz döntése előtt állsz. Kitartást, sok erőt kívánok hozzá... Tilli Kristóftól meg kérdezd meg légy szíves, hogy mér' nem jár már egyszer végre Jurópában