“Egy bácsikám, ki csősz volt s egész évben a Varjúdomi kunyhóban lakott olyan mesét mesélt, amilyen éppen abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élni kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt, ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga”
a legfeljebb 8 általánossal rendelkező nők körében 18 éves kor körül egy lokális maximum látszik a termékenységi arányszámban, és az általuk vállalt gyerekek száma is nőtt annak ellenére, hogy maga a társadalmi csoport időközben megfogyatkozott.
Szerintem a házasság egy életre szóló, de legalább is több évtizedes szerződés, amire a felek felteszik az egész életüket. Ezt vagy csak közös megegyezéssel lehessen felbontani, vagy pedig az egyik fél hibáját kimondva, de akkor a másik fél kárpótlására ill. érdeksérelmeinek elkerülésére helyezve a hangsúlyt.
Ha bárki bármikor boríthatja a dolgot (és ugye ez kb. 70%-ban a nő) és ha nő az illető, akkor vihet szinte mindent, akkor az nem szerződés, és érthető, ha a férfiak egyre kevésbé akarnak ilyen előnytelen szerződést kötni.
Én minden esetben megvizsgáltatnám, milyen okok vezettek a váláshoz. Akinek a hibájából történik, azt nem engedném többé házasodni. Uígy járnék el a közös megegyezéssel is. Akkor mindkét félnek megtiltanám az újraházasodást. Vegye mindenki nagyon komolyan a hűségígéretét.
én teljesen nyugodt vagyok, ami azt illeti, és nincsenek különösebb illúzióim
mi is a gond a közös megegyezéssel történő válással? miért is kéne két embert összekényszeríteni, akik valaha szerették egymást, de rájöttek, hogy nem passzolnak egymáshoz?
hát baromira boldog vagyok, mellesleg mi köze a kettőnek egymáshoz?
mármint abban az értelemben, hogy a nemzeti konzumáció semmiféle felhatalmazást nem ad semmire, senki nem láthatja, hogy valóban mit válaszoltak, ergo azt hazudnak és azt csinálnakó, amit akarnak
ahhoz nem kell sem nemzeti konzumáció, sem annak az ő "eredménye", hogy mondjuk esmét bevezessék az abortusztilalmat vagy meszüntessék a válás lehetőségét, vagy akár megint bevezessék, hogy csak isten színe előtt lehet esküdni vagy hogy kékszemű csak kékszeművel házasodhat
Nyugodj meg, biztosan azt fogják kihozni, hogy a nép 99,99%-a egyetértett vele. És még csak hazudniuk sem kell, mert aki nem ért vele egyet, az nem fog visszaküldözgetni. Ha pedig mégis, akkor valahogy elvész számolás közben.
Ami a válást illeti, nagyjából közmegegyezés van abban, hogy a 'no fault divorce' bevezetésével szabadultak el a dolgok.