Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
voltak nem termő nagy, kifejlett szilvafáim...egy módszer segített rajtuk, azóta is nagyon szépek.....vettem 50 kg kállium műtrágyát, és nagyon megtrágyáztam....úgy tudom alapvetően szükséges a virágrügy kialakulásához
Nálunk is van egy idősebb ringló , talán Athan ringló, mondjuk almaként lett véve. (lehet jonathant elnézték.):) Sokáig nem volt rajta virág se termés se. Azután megritkítottam, egy két nagyobb ágát levágtam és ezután hozott virágot rendesen.
Nekem is két fám van két különböző helyen. Az egyik 1-2 db-ot szokot teremni én is gondolkodom a kivágásán a másik rogyásig szokott lenni gyümölccsel azt meg attól féltem, hogy egyszer megszakad. Valószínűleg valami rügymutáció miatt lehet a különbség.
El vagyok keseredve.Ezelőtt 5-évvel rendeltem a Starkl kertészettől zöldringló csemetét.
Szépen fejlődik,már 3,5-m magas,szépen zöldell csak az a baj hogy nem fejlődik virágbimbó és így virág sem.Három éve rendeltem mégegyet szintén a Starkl-tól, azon már most van 10-15 virág.Mi lehet az oka hogy az egyik egyeltalán nem hoz virágot?A két fa egyébként hasonlít egymásra csak különböző helyen vannak,szerintem ugyanaz mind a kettő.Van valakinek erről tapasztalata?Vágjam ki?Mitévő legyek?Köszönöm a válaszokat,tippeket.
Ezek nyáriak: „Csörgős”, Nyári csíkos fűszeres (="Fahéj alma"), Nyári fontos, Nyári piros kálvil, „Nyári üvegalma”. A "Csörgős" nem kizárt, hogy a Nyári piros kálvillal azonos. A "Csíkos vajalmát" látnom kellene... Ezek egyikére se mondanám, hogy "vajalma"... A Cox narancs renet téli alma.
"Csíkos" Vajalmát keresnék,pont olyat mint a régi fánk volt,de kíváncsi vagyok a Narancs renetre és a "Fahéj-almára" is. Úgy tudom ezek is nyáriak.Sokféle nyári almád van?
Persze, vannak; és a termő fákat is ismerem a határban, amelyekről hoztam a szaporítóanyagot. A kertem almafáinak zöme 3--5 éves, némelyik már terem is. Küldhetek termést és oltóvesszőt is majd.
Persze, hogyne érdekelne. Számos édes alma van, az egyik legrégebbi a Páris édes, nagyanyám úgy mondja, "tikkanó" ízű, de azért zamatos, egy barátom első aranyérmes pálinkáját csinálta belőle. Amúgy hosszan eltartható, viszont apró. Nagy alma ugyanakkor a "Selyemédes", valószínűleg ez a Tafota. Ennek is vannak helyi változatai, mint a "Ződ édes", arra még rá kell jönnöm, mi a kettő pontos kapcsolata. Az én számnak alig savanykás, fűszeres-édes a Nyári csíkos fűszeres, kiváló aszalvány készül belőle (beszédes, hogy van, ahol ez a "Fahéj-alma") de a Cox narancs renet is (nagyapa ananász-ízű almának mondta, gyerekkoromban) is nagy kedvenc, bár túlérve ez olyan, mintha száraz szivacsba harapnál. A Sóvári-változatok (Nyári sóvári, Nemes sóvári stb.) is édesek inkább... Hirtelen ezek ugranak most be.
A Kieffer-körtét ismerem, de még nincs belőle. Az Árpával, Búzával, Zabbal, Dinnyével (talán nem hagyok ki semmit) érő apró körték is jó csoportjai a nyári körtének, közel vannak a nemesvackorokhoz. Hasonlók egymáshoz és ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni egymástól ízre őket... (Inkább csak az érésidő a lényeg, mint a névváltozatok is mutatják.) Az Arabitka G. viszont jól megkülönböztethető az említett többitől, mifelénk ez a "Csürtös körte", ez pedig arra utal, hogy a körték kocsányai egy közös tengelyről ("fürtről--csürtről") lógnak.
Azért kérsz majd belölle?Nem mintha nem szeretnék régi fajtákat,csakhát kóstolás nélkül nem ismerem az ízüket. Vannak édes jellegű almáid(mi ezeket szeretjük),amit ajánlanál?Amúgy meg dicséretesnek tartom az elhatározásod. Körtéböl a Kifferhez mit szolsz?Nekem 1-ik kedvencem. A másik meg az arabitka vagy valamivel ???? érő apró körte,sajna nincs pontosan beazonosítva.
Más nyakas szilva nem nagyon van... Így minden bizonnyal azt ettél egykor, bár az íze nem nagyon különbözik a Beszterceitől, annak egy helyi, sonka(sódar)-alakú változata. Kelemér--Gömörszőlős táján sok portán van. Nekem talán Szuhafőről hoztak tavaly két sarjat (már teljesen szárazak voltak...), aztán Aggtelekről szereztem oltóvesszőt, de az se jött össze. Nincs szerencsém a fajtával, na. Pedig szeretnék belőle menteni, s egy barátom is.
Rendben, így már ismerem. Az új fajtákkal kapcsolatban nem bántom én azokat, akik szeretik... Nekem is van számos új, bár némelyik csak elrettentő példának jó. Végül is, sok "régi fajta" se régebbi a 19. század végénél, hiszen ezek a Monarchia kertészeteiből kerülnek a kiskertekbe, uradalmi gyümölcsösökbe (s ugyanezt találod Felső-Ausztriában és a Bodrogközben), akkor ezek voltak az új divatfajták. Csak az a baj, hogy ezek a régi-újak is mind-mind eltűnnek, s marad a teszkógazdaságosízű gyümölcs. Magyarán, Goldenből veszek ősszel két ládával a családnak, de itthon a kertben sajnálom a helyet tőle, inkább ültetnék olyat, ami fűszeresebb, s közbe megmentek egy olyan fajtát, amiből alig van már, aztán így mindenki jól jár...
Na akkor fene az én izlésembe is,mert én is szeretem. Vajalma alatt a Kecskeméti vajalmát értem,ez is régi fajta. A mi volt fánk(sajna már nincs meg) nem oltvány volt,hatalmasra nőtt.Volt oltványúnk is az kis fa volt. A nagy fa ellenálló volt a betegségekkel szemben,az oltvány már nem.Most Tószegen lakom,de a keverékfa Abonyba van,ott laktam.Ot volt az öreg vajalmánk is,az meg Ceglédröl való a nagyszülői háztol.Sajna már se a tanya,se az ottani almafa nincs meg. Ez az almafajta eléggé elggé elterjed volt felénk ha utánnaolvasol a neve alapján.Ja a mienk a csíkos vajalma volt és vékony hajú. Persze ennek az almának is vannak változatai.