Komolyan féltem h kicsit sok lesz a poén de hát fáradok:D Asszem lassan le is dőlök holnap meló:( Figyu ha oda felhúzza akkor más lesz szabadon!!! Na jó befejeztem:D:D:D:D Hát irigyellek titeket de kiváncsi lesezk a beszámolótokra persze ha irsz:) MI azt hiszem búvárkodunk v meteorázunk v mindkettő :D CSak még szponzorokat kell találni! Attól félek egyébként h amikor mi megyünk már szar idő lesz:S (szept 19)
Oh MI akkor még a szigeten fogunk csápolni:) Na de mindegy viszont egy élménybeszámolót kérünk szépen ide nekünk:):):) MIt terveztek mit fogtok csinálni? Amúgy hogy és mennyiért mentek ki?
MOst ha a sexre gondolsz:D akkor sztem ott nem véd a lövésektől:) huh most remélem nem sértek meg senkit:) Ha igen ne haragudj csak egy hülye poén ugy 23 körül:)
És mikor mentek???? tök jó volna magyarokkal menni!! mi szept 19 de sztem ti előbb mentek.. Figyu a nyuktatás legjobb módja h veszel neki egy golyóállómellényt:D
Nem még soha nem jártam Görögországban.Ez lesz az első utam arrafelé. A fórumon írt sok élménybeszámoló miatt döntöttünk Sarti mellett a párommal.Bár ő nagyon fél az úttól.Úgy beszél róla,mintha vmi háborús övezetbe készülnénk.Most mondjátok meg!Mivel nyugtassam?
Na azért még éhen nem haltam eddig sehol :-))) Bár úgy látom, hogy a görögök nagyon a halételekre vannak "kihegyezve", én meg halat nem bírok enni. Gyrost viszont igen!! :-)))
Csak találunk valami fogunkra valót nemigaz? A Gyros tál biztosan nem lehet rossz,abban bízhatunk. Én inkább a Görög sörökkel szeretnék közelebbről megismerkedni. Mindenfelé csak a Mythos-ról beszélnek.Ezzel ki is merült a tudomány? :-)))
Amire te gondolsz, az a melitzanosalata, a melintzana az a padlizsán. Van még hasonló, a taramasalata, az kenyérbél, feta, vörös ikra, olaj, fokhagyma alapanyagokból készül, kb. mint a majonéz (ahogy kevered, egyre több lesz). Van még a gigantes, amely fűszeres (bazsalikom, zsálya, rómaikömény, oregánó) paradicsomos óriásbab-saláta. A dolmades ánizsos-mentás rizs szőlőlevélbe csomagolva, citromos-olajos lében főzve, lehűtve. Van még az apróhalak lisztben olajban kisütve, szmirnai húsgombócok (mentás-zsályás húsgombócok mézes-fahéjas-szegfűszeges paradicsomszószban), skordalia, amely joghurtos-fokhagymás burgonyapüré, bamia, vagyis okra sült paradicsomos-olivaolajos szószban. Ezek mind un. mezék (mezes, mezedes, tkp. előétel), és van még ilyen vagy tíz-tizenöt (pl. polipsaláta, grillezett kagyló, tintahalkarikák, spenótos pita, fetás grillezett padlizsán, fetával töltött sültpaprika, stb.), és a görögök, ha tavernáznak, ilyenekben tobzódnak. Ezek a kaják nem is drágák: jellemzően 1-3 euró körül vannak. Persze nem a turistátbaszó, rántotthúsáruló helyeken... Sartiban sajnos kevés ilyen hely van, ellenben mondjuk Krétán.
Hát az igaz, a görög joghurt az teljesen más mint itthon. Most a héten vettem Magor boltban (magyar termékeket árusító üzlet) joghurtot, az kb. hasonlít a görögéhez, bár egy kis szintén ebben a boltban kapható tejfölt még elbír (nem az üzleti dobzos felzselatinozott izét!).
Jacques!
Kösz a receptet, jók!
Igaz, ez a nem drága kaja ott, csak hát sokan szeretik, szeretjük (mi is). Ettünk halféléket, kagylót, tintahalat... is. Rakás fotót is csináltak róla a lányok, ha érdekel mondom hol vannak a fotók a neten. Nem rossz, volt akinek közülünk különösen ízlett, én spec. maradok a húsfélék mellett. Arról nem beszélve, hogy csak tengeri mindenfélével nem tudtam volna kigazdálkodni a nyaralást, legalábbis ennyi programmal. De nálunk nem volt gyros-gond: mindenki szereti, kivétel nélkül.
Viszont amit kint még vettünk és ízlett:
kimérve lehet kapni tzatzikit is, joghurtot és fokhagymás majonézes zöldségkrémet, amit szerintem főleg sült darált padlizsánból készíthettek, és nagyon finom volt. Ezek 5-7 eur/kg, és kb. 200gr-os dobozba mérik, majd minden üzletben volt valamilyen. A zsemléjük, amit pékségben lehet venni szintén nagyon finom, nagyobb és nem olyan üres, levegős belsejű mint az itthoniak. Meg a házi kenyerek...
Mivel itt errefele a joghurtból mindenféle zsiradékot kispórolnak, ezért 4:1 arányban tegyél bele joghurot és tejfölt (mondjuk 4 pohár joghurt, egy pohár tejföl). És sok fokhagymát. Fontos a joghurtot kicsorgatni, különben joghurtlevest kapsz, ami szar. És meg ne próbáld kefírrel, annál rosszabb nincs.
Hát, akkor inkább csinálj szuflákit. A gyrosnak egyébként meg a hagymalé az alapja: a húst olivaolajos hagymalében pácolják, amihez tesztenek egy kis citromlevet és oregánót is, majd egymásrapakolják, és sütik.
A tzatzikihez meg kell az un. vastag joghurt, a görögök szinte csak ezt használják. Egy rongyban/gézben a rendes joghurtot addig kell lógatni, amíg kicsorog a savó és túrószerüvé össze nem áll a cucc. Az uborkát lereszeled, kinyomkodod a levét, olivaolajjal, fokhagymával és sóval összekevered, ráa a joghurt, teljesen összekevered és le kell hűteni. Van, ahol (főleg észak-Görögországban) tesznek bele egy kevés kaprot, máshol oregánót, mentát. A görög pita pedig gyakorlatilag egy sűrű palacsinta-tésztából készült vastag palacsinta.
Persze ez olyan a görögöknél, mintha Budapesten a Keletiben mondjuk csalamádés sajtburgert ennél, magyarul szinte csak a szegényebb turistáknak csinálják, mert ők ilyent nem nagyon esznek. Inkább mindenféle zöldséges, paradicsomos egytálételt, bárányhúst, sajtot, olivabogyót, kenyereket, péksütit, bort, halakat esznek. És még Sartiban is lehet ilyeneket áruló tavernát találni.
Persze hogy más kint enni!!! Csak amikor már visszajössz és itthon is megcsinálod, azt is más érzés úgy enni, hogy etted már Görögo.-ban is:)))
Kint CSAK szabadstrandok vannak, végig a falu mentén. Az egész falu egy nagy öbölben van, a strand változó: sziklás, homokos gyorsabban mélyülő és lassan mélyülő - ilyen sorrendben, ahogy az ófalurésztől mész a beach rész felé. Aztán megint sziklás részek, de kis öblökkel. Szóval ha szerettek mászkálni, akkor ellesztek:)))) Napernyőt saját magatoknak kell vinni, azt meg ott érdemes megvenni: 4-5 eur-ba kerül.
Amúgy kérdezz csak nyugiban, utazás előtt én is ezt tettem, amikor vmi eszembe jutott.
Eddig ez volt az első igazi utunk Görögo.-ba, de már hazafelé a buszon elkezdtük a jövő évit tervezni:)))) És egyelőre még ugyanide, mert 1 hét után még maradtak lehetőségek...
Na megnéztem az oldalt :D elég kemény köszi szépen itt minden megtalálható akár éttermekre lebontva h mi mennyi meg ilyesmi:D De még egy ártatlan kérdés ami lehet h bugyutának tünhet:) de szabadstrandok vannak v fizetni kell érte?..... Aztán igérem békén hagylak:D