Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Egyelőre nem rakok mellé többet (pedig jól nézne ki Rita és Katalin között :) ), inkább valami karcsú/Brunner féle orsót szeretnék, és a metszéshez kérek majd segítséget. Bár a(z új) cseresznyelégy miatt a közép- vagy késői érésű cseresznyék alighanem kiesnek.
Eddig minden nagyon jó. Ha szuperorsót csinálsz belőle, biztos, hogy elfér mellette még két másik fajta cseresznye fácska is. (Korábbi, későbbi.) De nevelheted magában nagyobbra is, a távolságok bírják.
Kb 1,8m. Elültettem, alulra trágya, rá feljavított föld és biohumusz (elképesztő rossz agyagos, majd márgás, köves "talajt" termeltem ki alóla), többször beöntöztem és a gyökerét szátráztam. Karó is került mellé ÉNY-ról a szél ellen. Kb 1 m átmérőjű tányér, feltöltve mulccsal. A háztól 4-4,5, a kerítéstől 3 méterre van, és így elég sok napfényt kap, tegnap figyeltem. Oltás helye É felé néz. Este fotót feltötök, hogy ha hiba van javíthassam.
Mekkora ez a fácska? Én úgy 1-1,2 m-re saccolom. Jó ez még szuper orsónak is, csak tavasszal vissza kell metszeni az ágacskáit. Milyen messze lesz a háztól? Jól öntözd be ültetéskor.
DK-i fekvésű ház mögött lenne, persze nema hátsó falhoz támasztva :), úgyhogy reggel kap napfényt és kb déltől, mert olyan helyre teszem, hogy a ház legkevésbé árnyékolja. Egyébként azt vettem észre, hog egymás után sárgulnak el a levelei, pedig semmi sokk nem érte; most csak érzi a közelgő októbert vagy hiányzonak a konténeres társai a faiskolából?!? Holnap elultetem, háth; és a szakirodalom meg a kétéves oltvány kinézete alapján a karcsúorsóról szerintem már lemaradtam, de a módosított Brunner orsó még működőképes lehet, na nem mintha értenék hozzá.
Ha dél felől kap napot, akkor semmi gond. Azért az árnyékot megsinyli. Az árnyékolt oldal gyengébben fejlődik, az egész fa a fény felé húzódik, elhajlik. Metzsés, kötözés segít. (Teljes árnyék, vagy 'sétáló'?)
Egy gépem már szarrá ment mert egy volt cimbi küldött egy emilt egy tökös vírussal! (annyit nem mondott a ficko telefonon, hogy a gépe már szarrá ment az emil elküldése után párpercel)
Köszönöm a hasznos tanácsokat! Még egy kérdés: a cseresznyét ugye lehet olyan helyre is ültetni, ahol nem egész nap süti a Nap? Mert a naposabb helyekre kajszit raktam.
Jól kupacold fel, mert magasan vannak a gyökerei, nehogy elfagyjanak. Ha kibontáskor nagyon be van szőve gyökérrel a 'konténer', ugy látom egy zacskó, akkor ziláld szét a gyökereket. Jó ha azok nem visszafele kanyarodnak ahogy a zacskóban szorultak, hanem lefele irányulnak ültetéskor.
Már sötétben sikerült csak lefotózni, de azt hiszem a lényeg látszik (kivéve, hogy nincs meg az eredeti sugara, de egy erős vessző kezdi átvenni a szerepét és mögötte is van egy másik, amit lehet ki kéne metszeni). Szóval ebből szeretnék karcsú orsót ha lehet (csipeszekkel hajtsam le az ágakat vagy lekötözéssel ill. most még szabad metszeni?):
Azért 3 méternél ne engedd feljebb, ha le akarod takarni. Közben alakalmazd a szuperorsóra előírt metszést, akkor hamarabb terem és a növekedés is fékeződik. A meredekebben növekvő hajtásoknál a lekötözés is célszerű.
Holnap lefényképezem és feltöltöm.2 vagy 3 éves "konténeres" fa (most van belőle jópár egy közeli kertészetben, ha valakit érdekel), mert a szabadgyökeres sajmeggy alanyokkal eddig szívtam, ezek meg jobban megmaradnak. A Burlatot hagyom nőni, ahogy akar, mert ott van hely és árnyék is kellene (meg eleve felfelé törekvő), ez a Carment viszont kisebb helyen, kb 3 méterre a kerítéstől tudom elhelyezni, 6 m-re van tőle egy kajszi, amit szintén alakítgatok. Így cél egy max 2-2,5 m átmérőjű, 3,5-4 méter magas fa. A Carmen állítólag nem nagy növekedési erélyű, plusz a szép termését szeretném hálóval védeni, mert jönnek a seregélyek.
Kérdés nincs? Hol a kisfa fényképe? Szeretném látni. Mielőbb döntsd el, hogy mit akarsz vele, mert attól függ, hogy mit vágsz le, mit hagysz meg. (Képzeld magad elé a fát 2, 5, 10 év mulva.)
T. Ali bá, sikerült beújítanom egy kb 1,8 m magas Carmen-t, szerencsére vannak ágai már 1 m magasságban is. Egy - termőkaros vagy karcsú - orsót szeretnék majd csinálni belőle. Ehhez jó ötlet, hogy lekötözöm az lsó ágait vizszintesbe, felül pedig visszametszem (ahol szintén elágazik egyébként - pont ezgondom, hogy a sudarát kivették, így felül inkább váza korona jellegű most).
Vadcseresznyén bírja a legtovább, viszont a növekedési erélye is jelentős(nem fogod tudni kordában tartani). A sajmeggyel az a baj, hogy a cseresznye még élne de a sajmeggy nem hosszúéletű fa így a gyökérzet elpusztul.
Idén kísérletképpen kései meggyre is szemeztem. Úgy néz ki, hogy élnek a szemek. Kíváncsi vagyok jövöre mit fog mutatni!