Úgy tudom mégcsak nem is hangszer... Kid Baltan (eredeti nevén Dick Raaymakers) és Tom Dissevelt szerzőpáros elég sajátságos módszereit pl ebben a videóban lehet tettenérni: https://m.youtube.com/watch?v=1RjMuB8Qkd8 . Úgyhogy ez nem orgona. Vagy ha eredetileg az alap minta mégis valamilyen orgonától származna, a Song of the Second Moon című szerzeményt sem Hammond sem másmilyen orgonán már biztos nem lehetne eljátszani.
Érdeklődöm, ezt milyen típusú orgonán játszották? Capri, Elka? Kapható-e ilyen a kereskedelemben, ill. olyan típus, mely ezeket a hangszíneket képes produkálni?
Sikerült feloldani a nord half moon switch vs. Motion Sound footswitch ellentétet! :D Működik! Legalábbis, annyira amennyire nekem kell: MS lezli gyors/lassú kapcsolása kézzel. :)
Addig multimétereztem', amíg rá nem jöttem. :P A félholddal slow állásban lassan forog a lezli, stop és fast állásban pedig gyorsan. De közben akár stop-olhatok is, a MS gyári lábkapcsolójával, mivel a közvetlenül csak az csatlakozik a lezlihez. :) /A lengőaljzaton a Tip és Sleeve -re kellett forrasztani.../
annyira nem is csúnya, és úgy csináltam, hogy ne tépődjön ki könnyen a kapcsolóból a rákötés... :)
Számomra abszolút meggyőző, nagyon szép ez a felvétel! Ahogy Tube írja, hogy túl van hajtva az overdrive, ettől még messze túlhajtottabbakat is hallottam már és talán ennél a szóló hangszínnél még pont belefér. Nyilván egy 888 888 888 állásnál már csak egy kása lenne, de nekem még a virtuozitással sincs gondom a srácnál. Ez egy tempós muzsika, ebben ilyen fürgén kell játszani.
Felvidította a mai napot. Érdekes módon hozhatta volna a basszust, de inkább rábízta a basszerre.
Kitűnő évjáratú A100-as, de szerintem túl torzra tekert lezlivel. Szerintem ez a mérték már komolyan elvesz e hang dinamikájából. További tanulság a tehetséges srác kora. Túl hamar ellövi amit tud a lendület hevében. Érdemes nagyobb önuralommal visszafogni a lendületet hogy folyamatosan tudjon fokozni, építkezni. Mint a nagy öregek.
Persze ez mit sem von le a kíváló produkció értékéből, csupán egy elmélkedés.
Napjainkban is lehet jól, örömmel és viszonylag igényesen slágert játszani.
Majd 50 éve, egy alföldi falusi presszóban hallotam utoljára ezt a szerzeményt. Valamilyen nagyon jó hangú spinet orgona (talán T100 ?), dob felállás volt. Naív gyerekként kerestem a nem létező basszusgitárost, aztán közelebb mentem és rájöttem a nagy titokra. :-)
Köszi! Kár :/ nem gondoltam volna, hogy ennyire bonyolult lehet. Illetve nekem már ez is bonyolult volt... :P rájönni, hogy mi lenne a legegyszerűbb és legkisebb műtéti beavatkozás. Nem akarok elrontani valamit...
Az nagyon fura, hogy a Motion Sound-nál úgy találták ki a stop állást, hogy a ring és a sleeve zárva van?
Vagyis ez a "jó" kép. A felső képen véletlenül a Sleeve és a Tip lett jelölve, de a lengő aljzatnál a Tip-re nem lesz szükség, ha a nord kapcsolóban a FAST mód a Sleeve + Ring zárásnál van.
Szerintetek így meg lehet oldani? Talán ez járna a legkevesebb barkácsolással, ha a Motion Sound lábkapcsolójának gyors/lassú kapcsolójából két szálat kihoznék egy 1,4 TRS aljzatba. A félhold kapcsolóval így csak a gyors/lassút kapcsolnám, mivel a stop nekem nem is nagyon kell, de azért megmaradna a lehetőség azt is használni.
Eredetileg így működik a lábkapcsoló: (de a valóságban a zöld és a fehér kábel fel van cserélve. A zöld a "ring" és a fehér a "sleeve"...) :/
A félhold elvileg így kapcsol: Tip + Sleeve = Slow, Sleeve = Stop, Ring + Sleeve = Fast
A Motion Sound-nak meg így kellene (ha jól néztem a diagramból): S = Slow, Ring + Sleeve = Stop, Tip + Sleeve = Fast
Mindkettő jó, de másképp. Alapvetően Hammond bázisú klasszik rokkhoz a dinamikus játék megköveteli a két manuált.
Nos, a DB5-nek ez meg is van. Meg vastag, dinamikus hangja, szép torzítója. Rendes lezlin az igazi. Vibrátója felejtős.
A Legend Solo modernebb, sokkal könnyebb, de egymanuálos. Vibrátója precíz. Nem biztos hogy olyan erős, vastag a hangja mint az elődnek, mely fix vas. Fullban a 4-5. oktávban vékonyabbnak találtam. Ki kell próbálnid mind a kettőt.
Első, hogy van-e kapacitásod a közel 50 kilós DB5 szállítására? Vagy otthoni hanxernexánod? Akkor kevésbé lényeges.
Tudnátok tanácsot adni? A Viscount DB5 orgonája mennyire jó választás classic rock zenéhez? Vagy esetleg Legend Solo..most ezekből van kínálat a használt piacon