Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Vettem novabalt mohatőzeget és abból kevertem földkeveréket, majd átültettem a narancsot meg pár dugványt és két héttel később kis kalapos gombák keztek nőni rajta, meg más micéliumos furcsaságok. Lefujtam, 1-2 % rézoxikloriddal, de nem tudtam leállni így eláztattam a földet. Szerintetek megárt a növénynek?
Persze, locsolok, meg áznak is. Még nem mentek telelni, kell nekik a lé. A citromok, lime-ok fejlődésben vannak, ha nincs öntözve, érezhetően puhábbá válnak. Tápoldatot már nem kapnak.
A kérdésedre passz. A tőzeg nem annyira jó, jobb a kókuszrost. A Garri-t nem ismerem, én a Compo Sana rodi-földet tartom a legjobbnak, kis kókuszrosttal, Fertiplus-szal, agyaggolyókkal.
Köszönöm a tanácsokat. A héten 2szer permeteztem. A narancson jobban lehetett látni, valóban atkának tűnt. Találtam valamit ami jó lehet atka ellen is, abból is kaptak, de ha nem jön be akkor megpróbálom beszerezni a javasolt szert.
Ez a megoldás számomra teljesen új. Nem hallottam még hasonló megoldást sem.
A citromnál pl. a virágzástól a citrom éréséig majd egy év telik el, ezalatt többször virágzik, több fejlődési állapotú citrom található egy fán. Közben persze van tél is, de kinek jutna eszébe leszedni a fejlődő, de még éretlen citromokat leszedni a fáról, hogy nyugodtan teleljen? Telel az terméssel együtt, és közben érnek a citromok.
A lime is hasonlóan működik, bár nálam az idén csak tavasszal virágzott, de sokat kötött, most kezdenek érni. A lime majd lepotyog, ha teljesen érett, vagy lefogy a fáról, ha leszeded. De nem kell azért leszedni, mert jön a teleltetés. Már több évben, több féle citrust teleltettem át, termésekkel is, van, ami beérik télen, és van, ami tavasszal folytatja a fejlődését. A limakvat vagy a kumkvat tavasszal vagy nyáron érik, a félig fejlett termés a fán telel. Ha ezt teleltetés előtt leszeded, sosem tudsz érett limakvatot vagy kumkvatot enni.
Köszi, Igen attól féltem, hogy jövő tavaszi virágzást visszafoghatja. Ugyanez van a lime-nál is, hogy augusztus óta semmit nem fejlődött és úgy gondoltam, ha leszedem, akkor jobban tud telelni.
ha egészséges a növény, akkor ne szedd le. szobában nem tudom mi lesz, rendes teleltetésnél egyszer csak abbamarad a gyümölcs fejlődése és a tavaszi ébredéskor folytatódik, aztán valamikor a virágzás előtt beérik (kumkvátnál, sok másnál simán lesz rajta az érésben lévő gyümölcs mellett is új virág).
Hát ahogy nézem ez takácsatka lesz. Pár éve nekem is volt, én Compo Axoris-t használtam. Praktikerben, Newgardenben, Oázisban, esetleg nagyobb gazdaboltokban lehet kapni. Jól permetezd be vele a növényt és a földje felszínét is!
Volt már hasonló egyik nyáron, de akkor egy permetezéstől megoldódott és rögtön kivirult. Most gombaölős rovarirtóval támadok, 1-2szer megismétlem majd. Jövőre ha kibírom nem veszek más citrust, volt aki már így is sokallta hogy tavasszal és ősszel is permetezni szoktam, de ha 3-4szer is kell az úgy már elgondolkodtató.
A kártevők azonosításához nagyítót szoktam használni. Ezek a fotók nem elég közeliek nekem, sajnálom.
A növény, a levelek összhatása alapján súlyos, régóta húzódó atka kártételt gyanítok, már erősen legyengült a növény. Nem vagyok biztos egy permetezés gyógyító hatásában, de próbálkozni lehet.
Ha valakinek más ötlete van, ne fogja vissza magát!