Keresés

Részletes keresés

Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.17 0 0 359

Egy ismerősőnek 3 vagy 4 évig volt kiültetve ez a fajta(cipressino). Nagyon szépen elvolt . Gyönyörü volt és már majdnem 2 méteres. Minimális fagyseb kéregrepedés szinte sehol. Aztán jött az a nagyon bolond tél (kb 3 éve 2009?) amikor karácsony elött -15 fok volt és karácsonyra +19 fok lett. Két vagy 3 nap alatt több mint 30 fok külömbség. Majdnem egy hétig tartott. Rá kb.3 hétre visszatért a -15. Na az elvitte szépen. Totális pusztulás. Ki se hajtott még gyökérből sem. Ugyanezen a télen fagyott el az én aglandaou-m is. De az enyém kihajtott. Pedig kissebb volt és fiatalabb. 1 éves volt talán mikor megkaptam.

Ennek ellenére magában a növényben (cipressinoban) látok fantáziát. Szerintem a gyökere volt gyengébb mint a többi fajtának. Ugye ő Olaszország legdélebbi részéból származik eredetileg (puglia). Nem tudom tudja-e valaki, de az olajfát fagyalra rá lehet oltani. Szerintem ha a 'Cipi' fagyal gyökéren élne akkor talán szívósabb lenne és nem befolyásolná a hirtelen hőmérséklet ingadozás. Értékes fajta mert nagyon szapora, millioegy virága van és nagyon jó porzó. De nem a saját gyökerén. Egyébként jövő tavaszal fogok cipit oltani fagyalra és kb 2 év múlva derül ki az eredmény:)

Ha saját gyökerén akarod tartani akkor nem szerencsés választás. Vagy szalmabálával véded a gyökerét és a törzsét:) Én inkább az aglangaou-t választanám amit itthon is néha be lehet szerezni.

vagy:
Én inkább horvátból vagy olaszból beszereznék: "Ascolana Tenera", " leccino" ,"leccio del corno", "istarska bjelica" (olaszul:'bianchera'), "Rosinjola", "Plominka"

de mindenképp kettő valamelyiket hogy egymást porozzák.

Horvátban minden kereskedésben lehet kapni 'Oblica' nevű fajtát. Az 'Oblica' nagyon szép nagyon jó, de én egyenlőre nem javasolnám.

Ha rendelsz egy növényt (kb 2 éves) akkor 1 vagy 2 évig tartsd cserépben, hogy beálljon az életciklusa. Én általában egy 12 literes vödröt szoktam használni aminek kilukasztom az alját (Olcsó gazdaboltban lehet kapni 300 ft:)) Ne virágföldbe rakd hanem kert földbe. Vagy keversz a kert földhöz egy kis virágföldet. Ősszel nem baj ha kicsit megcsipi a -2. Az első teleltetés 0 és 10 fok között legyen. A többi télen már lehet hűvössebb is pl.: Nyárikert, rosszul szigetelt kicsit hiányos ablakkal:) Én igy szoktam:)

Előzmény: aBaluuuu (358)
aBaluuuu Creative Commons License 2012.12.17 0 0 358

Sokan gondolom azért nem ültetik ki mert viszonylag drága a legtöbb helyen az olajfa. És mire kicsit nagyobbra neveli már sajnálja meg mindenhol azt írja a szakirodalom hogy nálunk esélytelen kiültetni.

No de engem a szakirodalom helyett inkább a ti tapasztalatok érdekel.

Szerintetek mekkora fát célszerű kiültetni?

Ebből akarok venni tavsszal Olea europea 'cipressino' azt írja -15° Cig bírja. Valaki próbálta ezt a fajtát? ( http://mediterrannoveny.boltaneten.hu/kinalat/6_04_egyeb_mediterran_novenyek-2/ )

Előzmény: Gábor 35 (357)
Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.16 0 0 357

Nem akarok okoskodónak tünni.:) De egy kis védelemmel nagyban tudod növelni a túlélési esélyeit. Az olajfa nagyon alkalmazkodó.

Ha ez első pár évben véded akkor késöbb egy szívós fát kapsz amit már kevésbé kell védened. Gondolj csak bele...Pár év múlva (mikor már szép nagy lesz:)) milyen büszkén fogod mutogatni az ismerőseidnek és milyen boldogan fogsz ránézni.... Én nem azt mondom, hogy vedd be és tartsd cserépben.... hanem azt hogy tartsd kint és vigyázz rá. Nekem is vannak fáim kint és jövőre ültetek még hetet (4 leccino, 1 frantoio, 2 aglandaou). Szóval tartsuk kint és osszuk meg tapasztalatainkat:)

De akár véded akár nem 1% rézkénnel mindenképp permetezd le:)

ez egy jó horvát forum:)

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=hr&tl=hu&u=http%3A%2F%2Fwww.7maslina.net%2FForum%2Ftabid%2F57%2Fview%2Ftopic%2Fpostid%2F971%2Fforumid%2F8%2Ftpage%2F5%2FDefault.aspx

Előzmény: pulipáta (356)
pulipáta Creative Commons License 2012.12.16 0 0 356

engem nem zavar a mások véleménye :-))

tudom, hogy a fagytolerancia függ a gaztől a hely mikroklimájától, az imától meg a szerencsétől :-)

nincs helyem télen behozni, de szeretem a mediterrán kertet, ezért ha meghal így jártam, de eddig elég nagy a túlélési statisztikám. A 20 éves trachyt is gomba vitte el....

tavaly kettő leandert kinthagytam, szárazon a -20 fokos hosszú télben.... semmi baja nem lett még levlet sem vesztet. én hajtattam olasz barackvirág színű szimpla...

az olajfa meg vagy megmarad vagy nem :-)

a pálmák is...

ennyi

Előzmény: Gábor 35 (349)
Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.13 0 0 355

Nem virágzik mert még fiatal. Ráadásként neki még tőből ki kellet hajtania. A levelei viszont fentmaradnak. Csak a hajtásvégek szoktak elfagyni kb 5-10 cm között. És ami a legfontossabb évről évre egyre nagyobb. Már amit nagynak lehet nevezni:)

Mielött becsomagolom lepermetezem 1% Rézkénnel és amikor kicsomagolom akkor is. De ezt minden egyes olajfánál megcsinálom. Még azokat is akiket hüvös helyen teleltetek. Egyébként ebben az évben tavasszal még kettő fa lett kirakva. Az egyik szintén egy Aglandaou a másik pedig egy magról kikelt(noname:)). Mind a kettő más-más helyen. Az Aglandaou egy dombtetőt a 'noname' pedig

egy völgyoldalt kapott.

Előzmény: Djapor96 (354)
Djapor96 Creative Commons License 2012.12.13 0 0 354

Ami 3 éve kint telel virágzik? Télen lefagy a levele?

Előzmény: Gábor 35 (353)
Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 353

Én kint teleltetek már 3 éve egy francia (Aglandaou) és tavaly tavasz óta egy horvát (oblica) fajtát. Az 'Aglandaou'  az első évben tőig lefagyott. Aztán újból kihajtott és azóta összekapta magát:) Csak minimális fagysebek szoktak rajta lenni. Pedig kint volt idén februárban is amikor 3 napig -10 és -20 fok között volt. Persze betakarva.:) Az 'Oblica' viszont nagyon megszenvedte.....:)

Bár neki ez volt az első tele kint. Teljessen lekopaszodott és a koronájának a 2/3 részét elvesztette. Tele volt fagyrepedéssel végig a törzsén annak ellenére, hogy augusztus óta csak kálium és foszfor tartalmú műtrágyát adtam neki. De most nyáron ő is 'összekapta' magát. Gyakorlatilag visszanövesztette azt amit télen elveszített:)

Djapor96 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 352

Ma ezerrel nekikeztem karácsonyfát kutatni, így megfordultam a budaörsi NewGardenben. Hááát... a bejártnál égy kb 40-50 és és 50-60 éves körüli olajfa fogadott, konténerben.... Az egyiken kb. 1-1,5 kg érett olajbogyóval.....

Jó volt látni.... :)

Djapor96 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 351

nah jól van...pedig teljesen felvillanyozott, hogy valaki a szabadban telelteti.....

Előzmény: Napvándor (350)
Napvándor Creative Commons License 2012.12.12 0 0 350

Szia!

Engen mindig ízgat, hogy miért pont -13 s nem -12 vagy neaggyisten - 15...Na félre a tréfát...

Befolyásolja a -13 at pl: adott fajta érettsége, nyári tápozása, generációi hol voltak tartva, s  most hol vannak tartva ( mennyire szeles, vizes, védett stb... )

Én semmi pízért nem kísérleteznék vele... - 2, -5 fokig az enyémek is kinnt voltak, de azután spuri befelé...

Előzmény: Gábor 35 (349)
Gábor 35 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 349

Sziaszok

Bocsika, hogy csak igy beleszólok a beszélgetésetekbe de érdemes lenne a kiültetettet olajfát körbetekerni valami légáteresztő textiliával. De legalább a törzsét és a gyökérzónát védeni (pl.:szalmabála). De a legjobb mind a kettőt egyszerre.:)

A -13-as fagytűrés pedig nem mérvadó. Súlyos fagyseb lehet akár már -5 foktól de lehet -17-nél is. Ezt mindig az adott növény edzettsége és kondíciója határozza meg. Na meg az időjárás.:) Mert ha a hőmérő higanyszála ugrabugrál +15 és -15 között az sok galibát tud okozni...:)

Előzmény: pulipáta (346)
Djapor96 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 348

Mit csinálsz vele, hogy ne fagyjon meg???

Előzmény: pulipáta (346)
Djapor96 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 347

jahhahaha.....

Akkoriban még azt írta az idokep.hu, hogy erőssen fagyos éjszaka dec 22-én lesz előszer..... azóta változtak a dolgok....

Azért hagytam kint, mert a legtöbb növénynek szüksége van egy kis hidegre, hogy igazán szép legyen következő éveben.... Az enyémek állítólag -13 fokig télállók, de nem akarom kipróbálni.....

Most +13-on vannak a vendégszobába.... de kimértem, a pincében is pont ennyi van, csak az még sötét is.....

Előzmény: msek (343)
pulipáta Creative Commons License 2012.12.09 0 0 346

ki vannak ültetve, ez a legegyszerűbb, nem kell telelésről gondoskodni....

Előzmény: msek (345)
msek Creative Commons License 2012.12.07 0 0 345

Nekem meg senki nem szólt...

:-(

-------------

Kiültetett növények, vagy ennyire ridegtartásban vannak?

:-)

Előzmény: pulipáta (344)
pulipáta Creative Commons License 2012.12.06 0 0 344

dec 21 világvége ezért viszi be 22-én, hátha elmarad az első napi buli :-))))

nekem 2 leandre és 2 olajfa van kint... kicsit havasak lettek.... ma napközben is -4,5 fok volt délben...

Előzmény: msek (343)
msek Creative Commons License 2012.12.03 0 0 343

Mi lesz december 22-én? Mi az, amihez kötöd a behordást?

Ha 15°C-os szobában tartod télen az olajfákat, akkor miért várod meg a kinti hideget? Télire melegebb helyre kerülnek bent, mint előtte kint voltak?

Valahol egyszer azt olvastam, hogy 1-2 °C mínusz nem árt nekik, de az enyémek kicsi cserépben vannak, emiatt féltem őket a hidegtől.

Előzmény: Djapor96 (342)
Djapor96 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 342

Az előrejelzést elnézve dec.22-én fogok mindent behordani... :)  Úgy néz ki, hogy a vendégszoba 15 fokos, ha nem fűtöm és nagyon világos.... ez lesz az olajfák telelője... A  leanderek mennek a szokásos helyükre a pincébe...

Előzmény: msek (341)
msek Creative Commons License 2012.12.02 0 0 341

Sziasztok,

nekem két fácskám van, mindkettő cserépben, kb. 22-es és 26-os körüliben.

Mindkettőt bevittem két hete. 

A kicsi lábadozik egy nyári elárasztásos baleset óta, kérdéses, túléli-e a történteket. Eddig nem hullott le róla levél.

A nagyobb sem vesztett levelet, nagyon szép.

Mindkettő napos garázsablakban van, fűtetlen helyen, a hőmérséklet az időjárástól függ, de hidegben sem megy 2-3 °C alá.

Tavaly túl korán vittem be őket, a leanderekkel együtt, utána még sokáig meleg volt kint is, befülledtek, és mind nagyon sok levelet veszített. Az olajfák szépen kilevelesedtek, de a leandereket vissza kellett vágni.

A nagy leandereket ma fogom behordani, a kicsiket két hete bevittem. Az olajfákat - a méretük miatt -  a kicsi leanderekkel egy csapatban kezelem.

Djapor96 Creative Commons License 2012.11.30 0 0 340

Egyébként már bevittétek az olajfákat? A jövő heti éjszakai -5 mennyire lesz neki kint, védett helyen húzós. Tavaly a leándereket akkor vittem be, amikor az első -6fokos éjszakát beígérték (dec 13.)..... olyan szép soha nem volt a leander, mint idén.... nem dobta le a leveleket sem...

parga 010 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 339

Szia! Két éve van olajfám. Én egy 5-8 fokos alsó épületben tartottam a múlt télen. Most is oda került vissza.Egy ablakon keresztül kap fényt és ritkán öntözöm. Szépen áttelelt.Nem sok levelet veszitett.Szerintem a hidegebb helység lesz jó neki.

Előzmény: Djapor96 (338)
Djapor96 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 338

Sziasztok!

Nem szeretném, hogy télen ledobja a levelét. Két variáció van, ahol teleltehetem:

1. Pince ablakhoz közel, 12-15fok van, de elég hamar sötétedik, csak délelőtt világos délután kifejezetten sötét.

2. Vendégszoba nagyon világos koradélután is, 18-19fok

Melyiket válasszam?

durresbe Creative Commons License 2012.10.23 0 0 337

Nekem már 2 db fám van!

Igaz még csak kb. 1,2 magasak

Viszont a tavasszal behozott, termet 6 db-ot.

A nyáron hozott, sajnos nem bírta megtartani a 20-30 db termését.

(szabadgyökeres behozatal nem tett neki jót)

kb. darabját 1000 Ft-ért vettem.

pulipáta Creative Commons License 2012.10.23 0 0 336

a kiültetett olajfám. egész kicsi volt ott volt a a nagysága ahol a kutyaszobor hátsója látszik. NAgyon sokat nőtt. Melette a cserepes helye amit már kivettem. Ott cserépben van az olajfa.

leac Creative Commons License 2012.10.22 0 0 335

Gratulálok !

Szép termés, nekem az idén egyetlen egy szem lett rajtuk.

Előzmény: Mediterránum (333)
msek Creative Commons License 2012.10.22 0 0 334

Nagyon szép fácska, 

és biztosan jól érzi magát nálad, ha így kinevelte a bogyókat!

Előzmény: Mediterránum (333)
Mediterránum Creative Commons License 2012.10.21 0 0 333

Érik az olajbogyo!

aBaluuuu Creative Commons License 2012.10.10 0 0 332

Én is tervezem hogy megpróbálkozom a kiültetéssel.

Előzmény: pulipáta (331)
pulipáta Creative Commons License 2012.10.09 0 0 331

én tavasszal kiültettem szabad gyökérben az olajfát, nött 1 métert és kint is fogom hagyni... :-)))

msek Creative Commons License 2012.10.03 0 0 330

Köszönöm!

Előzmény: leac (329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!