ok, értem én, csak átlagot számoltam, jap. köszi :)
amúgy meg valóban olcsó lett görögország, de ez csak talán az idéntől, nem? eddig horvát tengerpart volt a legolcsóbb. ez, ezek szerint, nagyon változó. visszajön még a horvát tengerpart is erre az árra..
OFF / láttátok, a híradó cápáról beszél a horvát tengerparton! ha ott láttak egyet, előfordulhat máshol is a földközi tenger partjain, nem? / ON
Nekünk is több, mint 200 ezer volt a két hét 10 napi motorbérléssel meg kajával. Ebben benne volt a szállás és az utiköltség is. Igaz mi nem főztünk........
No én meg aztán végképp kívülálló vagyok a beszélgetésben.
Saking azért ezzel a 30000/fő-re osztással vigyázz, mert csalóka. Vannak olyanköltségek, amit nem tudsz osztani. (Úti költség pl. ilyen, apartmant sem főre mérik - kint :))) ) Nekünk idén 2 hét kerül majd 250000 Ft-ba (a tervek szerint).
A napokban láttam - a volt csiga TV-n - egy riportot, amiből egyértelműen Görögországot hozták ki legolcsóbbnak a 4 versenyző közül (Spanyolország, Horvátország, Olaszország és Görögország).
bocsássatok meg, hogy így belepofázok a közepébe, olyan jól el tudtok kotyogni ketten, ezt élvezem :) de hogy mondtad, Márti? 210ezer Ft-be kerül 7 személy részére? Azaz 30ezer Ft/személy? És mennyi időre? mert ez nem sok.. vagy én értettem rosszul?
Az a helyzet,hogy nekem pl. könnyebb volt olyan helyen rendelni, ahol volt magyar étlap is, söt pincér.
Egyszer mentünk egy tavernába, ahol angolul vagy németül volt (le tudtuk fordítani, nem ez volt a gond), hanem nem pont azt hozták ki, amit leírtak. Mivel a pincér annyit tudott magyarul mint mi görögül, nemkezdtük el magyarázni a dolgot. AMúgy nagyon finom volt, el is fogyott. Ha az árát nézem, akkor az alapján amit elmondtál, máshol talán kevesebb lenne.
De pl. olyan finom tengeri herkentyüs spagettit és pizzát máshol nem ettem, még Olaszo.-ban sem. Persze tudom hogy ez nem görög kaja, de ha jól csinálják, nekem akármilyen lehet.
Azért pörkölt és hasonló marhaságot nem láttam sehol (szerencsére:))), pedig keresztbe-kasul bejártuk az egész falut. A halfélékröl készült képek meg sajna sötétek lettek, az üres tálakról már sikerültek a képek:))Meg amúgy sem tudom hogy kell ide képet feltenni?
A Thassos meg még mindig tetszik, és szeretném is ha legközelebb beleférne az idönkbe.
Tuti a déli oldal a nyerö, lehengerlöek a képek:)))))Teljesen igazad van!!!
Ide is el fogunk menni, ez most már eldöntve:)))) Nem kell gyözködni, érthetö:)
Jövöre marad Sarti, ezuttal kocsival és még sok maradék progival, ami most nem sikerült.
Azért nekem most 1 hétre útiktg+szállás nemvolt 210ezer Ft/7fö. Ezt az árkategóriát még nem szeretném nagyon kitolni legközelebb sem,max. a szervezést veszem magánkézbe teljesen. Ehhez még jön kb.2x ennyi kinti költés.
Igazából ha lesz gyerek, akkor mi is valszeg északra megyünk/mennék. Persze nem Sartiba, hanem Thássosra, amely majdnem Kréta-fíling, és közelebb is van 150 km-el, mint Sarti, bár a térképen ez nem egyértelmű. Thássos olyan, mint Sarti, csak 100 km-en (körbe), és nincsenek annyian, valamint azok sem prosztó hazánkfiai. Engem ez utóbbi riaszt Sartitól, nem azért, mert magyarul beszélnek és én ezt szégyelem, hanem azért, mert a hely hozzájuk idomul, mind kínálatban, mint mentalitásban.
Na még egy off, csak a válasz miatt: elöször is kösz:))))
A másik fele: a képek klasszak, pont ilyen kell nekünk, tehát vmilyen járgány mindenképp. Tudtam a kompos lehetöségröl,igaz még nem számoltam utána, ez csak 2 év múlvára terv, jövöre még tuti Sarti lesz:))))
Eléggé ki vannak a többiek repcsire hegyezve, szóval remélem addigra oda is lesz vmi kellemes fapados, akármilyen korán kell lekötni.Ekkor ott is marad a robogózás:)
Na, akkor most ON:
Sarti miért is jó?
-mert közel van (Görögo.i viszonylatban)
-tiszta a vize
-hosszú strand, végig a falu mentén
-nem drága
- sok-sok szervezett program közül lehet választani
Off: És egy kis soppingolós-turistás sorozat is, Rethymnoból és Chaniaból (pl. láttunk atomjó szőnyegeket 5-10-25 euróért, vettünk fullos fotós típusú bőrtáskát 40ért, stb.) Ez azért teljesen más világ, mint Sarti (és Paralia).
Off: Krétára nem csak repülővel lehet menni, sőt. Nekünk autóval, 4 személy, komp, odavissza + Krétán 500 km az így alakul: a benya 55000 forint, kompozás 4 személyre 134 + 4*55 euró, azaz 90000 HUF, autópályadíj összesen 15000 forint, azaz összesen 160e. A kompból le lehet faragni még családos kedvezményt, akkor leesik 80e-re, azaz fejenként 35-40e forintra, és ezt nem nagyon lehet überelni (unterolni?). Ha csak ketten mentek, akkor a komp csak 60e, tehát a fejenkénti költség akkor is 65e. A tartózkodás fejenként és naponta nem több, mint 30 euró, tehát egy személy két hétre legolcsóbban, ha négyen mentek, mondjuk 140-150e HUF. Ez a legolcsóbb megoldás, és szerintem nem olyan vészes, mondjuk az igaz, hogy 10 napnál nem érdemes kevesebbet tölteni Krétán, mert csak rohanás. A Neckermannál ugyanez fejenként legalább 230e, de akkor még bérelheted az autót pluszban (250-300 euró per két hét). Annyi hátránya van, hogy 2 nap az út (ha az ember nem rohan), viszont egy kreatív ember Görögországban nincs elveszve :-)
Egy kis ízelítő: (ezek abszolút nem turistás helyek, déli part)
Akkor a jól bevált tapasztalatszerzés marad nekem is,ami persze nem baj:)
Thassost már idén is fontolgattam, és jövöre ha saját járgánnyal tudunk menni, akkor oda is szeretnék pár napra menni. Pont azért, mert az nem annyira turistacentrum.
Kréta estében megjegyeztem: a déli oldal a nyerö. Merthogy a neckermannos központokat én is kerülöm, nem szeretem a túlszervezett kedves utas körbelihegést.
Mindezek mellett jövöre is még Sarti a betervezett úticél, a strandja, a környéke, a motorozásban rejlö további lehetöségek miatt. Meg persze a lányok (söt mint kiderült az ifjabb fiúk is) szeretnek egy kicsit shoppingolni, azt itt viszonylag baráti áron tették meg.
A krumplipüré-ötleted pedig nagyon tetszik, azt itthon is könnyü megcsinálni:)
Szia, én ilyen műkedvelő szakács vagyok, mindenhol, ahol járok, gyűjtöm a szakácskönyveket, és megpróbálom kitalálni, miből van, milyen fűszerezéssel, hogyan van elkészíteni. Egy idő után már elég könnyű megfejteni a mediterrán kajákat.
Mint mondtam, Sartiban az árak igazodnak a kereslethez, ezért a girosz, pizza és társai relatív olcsóak, merthiszen dömpingáron vannak, az igazi görög kaják meg maximum csak érdekesség-szinten szerepelnek, ezért drágábbak. Thassoson, a Chalkidiki északi részein (Poligirosz város pl.), ahol szinte csak a görögök esznek és mulatnak, egy meze nem drágább az általam mondottaknál. És ezeken a helyeken érdemes kérni az "aktuális ajánlatot", vagyis ajánljon a pincér, mert akkor igazán friss és különleges élményben lesz részetek. Az igazi tavernákban továbbá be lehet menni a konyhába, válogatni, kóstolgatni, sőt, ha kéred, a te ízlésed szerint is főznek. Ezt Sartiban igencsak nehéz lenne elképzelni, ugye?
Krétán meg helye válogatja. Krétának van egy nekkermannos, fos északi-északnyugati része, kiépült bícsekkel, koktélbárokkal, stb., ott nagyon erős kasztozódás van, hiszen ki vannak építve középkategóriás és - mondjuk - luxuskategóriás részek, aki valahova befizet, azt kapja. A többi részen, főleg a déli parton, viszont apró kis falvak vannak, magasra nyúló és vadregényes fjordok között, olyan emberekkel, akik nem szeretik a műanyag-turizmust. Vannak, akik vadkempingeznek, vannak, akik lakóbuszoznak, és persze működik az apartman-szállós dolog is. Egy barátommal, aki már tizenvalahány éve kultiválja Krétát, körbejártuk a helyi ismerőseit, többek közt Jannist, a kocsmárost egy kis hegyi faluban. A "kocsma" 3x5-ös kis omladozó valami, plusz előtte a székek, asztalok, maximum 3-4. Jannissal beszélgettünk vagy 3 órát, rendesen berakiztunk (törkölypálinka, ebből készül ánizs hozzáadásával az ouzo), sör is fogyott vagy 2, 3-4 kóla, plusz Jannis kihozott vagy 4 dinnyét, azt is megettük, és a végén kért 10 eurót. Mert jól érezte magát velünk. Ennyi. Ezt Sartiban, Paralian, de még a környékén sem tapasztalhatja meg az ember, mert az másról szól.
Remélem még aktuális a válasz (ép most érkeztünk haza Sartiból, ezért nem tudtam elöbb válaszolni)
Kitsa apartman a buszparkoló mellett van. Mi már kétszer is voltunk ott. Maga az apartman, nem a legfényesebb, de a háziak nagyon aranyosak, kedvesek ami szerintem fontosabb mindennél. Szinte mindennap kaptunk valamit, vagy olajbogyót, tojást, paradicsomot, paprikát, padlizsánt . . . (a hegyen van egy kis kertjük). Nem is beszélve az utravalónak szánt nagy üveg Czipuroról, ami olyan erős, hogy a munkahelyre vitt kostoló után a csajok egyből leakarták venni a melltartójukat a rájuk tört forróság miatt:). Szóval az apartman egyszerű tiszta, de nem a legújjabb. Két szobára tényleg egy klíma van. Ha mégis odamentek akkor a földszintit kérjétek ami oldalról a tengerre néz. Legutóbb már nem itt szálltunk meg. Az ók egyszerű: minket nagyon zavar a hajnali motorozás ezért a falú legvégén kerestem idén szállást, itt tényleg csend volt és tudtunk pihenni.
Ja, a kaják egynémelyike ismerős, így ahogy leírod. Az áruk azonban nem 1-3 eur, hanem 5 eur-tól felfelé volt. + kenyér meg az egyebek (szószok, salik...) hozzá. Ezért mondtam, hogy 7 embert ha folyton ilyenekkel laktatom jól, akkor túl sok programmal nem lett volna gondunk, és egy halál uncsi, de nyugodt nyaralás lett volna.
És Krétán olcsóbb lenne a kaja, mint Sartin? Akkor azok eldugott helyek, falvak esteében tudom csak elképzelni, a "szokásos" krétai helyek szvsz drágábbak Sartinál, nem? Zsákk, ebben te vagy a szakértő:)))
Később az is egy úticél, mert ha repzivel utazunk, az először valószínűleg Kréta lesz.
Szeptemberben simán lehet nagyon klassz időtök. Amúgy attól hogy előre izgulsz, nem biztos hogy az lesz:)))))
Teo!
Alapvetően mi is nyugodt nyaralást terveztünk. Illetve kényelmeset. Aztán a hét közepe felé eszembe jutott, hogy az olyant szokták aktív pihenésnek nevezni, amit mi csináltunk. Ez leginkább a motorozásnak volt köszönhető, arra nagyon beindult a csapat. Mentek egyik öbölből a másikba, vitték az egyik lányt, utána a másikat, aztán meg haza... Este kártyacsaták (ajánlom a Solo kártyát, marha jó játék, de min. 3-4 fő kell hogy elég izgi-értsd szivatós legyen), reggel irány a pékség...
Na itt a lányoknál értsd társaságunk női tagjait:))
Nagyon tudod a kajaneveket és összetevőket, komolyan kérdem: honnan szeded, mert engem is érdekelne. Mi úgy szedtük össze a padlizsános krém anyagit is, hogy megkérdeztük mi van benne (angolul), a srác annyit mondott, hogy majonéz meg zöldségek, aztán kitaláltam hogy csak padlizsán lehet (a kinézetéből), az íze meg fokhagmás volt.
Olyan kaviáros pirosat is vettünk, abból itthon állateledel lett, szerintem semmilyen íze sem volt, de az is rossz. Attól még aki szereti egye nyugodtan, én spec. a rákért sem szakadok szét, elvagyok én a fincsi husikkal.
Apróhalat (gavrosz), kagylót, rákot, ilyesmit ettünk, ezek finomak is voltak, kenyérrel, tzatzikivel...
Sör: van többféle is, én a neveket nem jegyeztem meg, ilyesmi mint pl. Hellasz. Vettünk néhányat, de a Mythos a legfinomabb, persze a legdrágább is (0,90-1,00eur/fél l-es doboz), a többi van 0,50 eur-tól.
Jövőre szeretnénk kisbusszal menni (7 fővel számolunk), nagyon remélem hogy összejön. És mivel lesz egy felvételis korú gyerekünk az aug. végére tervezzük. Főszezonban nem szeretünk menni, bőven elég meleg van egy kicsit előtte és utána is.