Te becsülted le az előző hszedben a gyereknevelést, mellétéve valamit, amit az ügyes férfiak meg tudnak csinálni. Én meg viccesen mellétettem, hogy azon a szinten vannak ügyes nők is.
(Egy hokedlit azért nem kunszt megcsinálni, én kutyaházat meg kutyaszökésbiztos kerítést építgetek szabadidőmben raklapokból meg mindenféle maradék anyagból, egy hokedli nem igazán lenne kihívás... A kutya, az kihívás, a makacs szökéseivel. A gyerek összehasonlíthatatlan ezekkel. Különösen, ha "használható" is. :) )
Én meg pont azt látom, hogy az értelmes férfiak hiszik azt, hogy a legtöbb férfi olyan, mint ők, ezért hiszik, hogy a férfiak értelmesebbek, mint a nők.
Amúgy már megint besüt ide, hogy mennyire lenézik sokan a gyereknevelést. Gondolod, hogy nem lenne jó, ha értelmes emberek is energiát fektetnének a gyereknevelésbe? Nem lehetne más az átlagnő - és az átlagférfi is, mellékesen -, ha több gyerek nőne fel úgy, hogy értelmesebb közegben mozog, oda szocializálódik?
A Hülyék paradicsoma c. film eleje elég jó, megmutatja, mi lesz abból, ha csak az ostobák nevelnek gyereket. De azzal a felvetéssel még a Hülyék paradicsoma se foglalkozik, hogy ki fog vajon gyereket nevelni, ha az a társadalmi hozzáállás, hogy "gyereket csinálni minden hülye tud" meg "másra nem alkalmas, inkább neveljen gyereket"...
Ha progmaton végeztél, akkor nem épp az átlagos nők közül való vagy.
Talán ott siklik félre a gondolatmeneted, hogy azt hiszed, más nők is olyan okosak és ambíciózusak, mint te.
Néha beszélgess el a fodrásznál vagy a boltban átlagnőkkel, aztán gondolkodj el azon, hogy nekik milyen karriert ajánlanál, vagy nem lenne-e mindenkinek jobb, ha szépen felnevelnének három gyereket :-)
Ez nem kényszerítés, hanem egy evidens felvetődés értelmes lányok esetében.
Nem vagyok tanár, az utolsó szakmák közt van, amit választanék, ezt örököltem az apámtól. :) Progmaton végeztem, és szándékosan nem csináltam meg az infótanár diplomát - bár nem sok kiegészítés kellett volna, és életem egy szakaszában még sajnáltam is ezt. Jó lett volna a nyári szünet, míg kicsik voltak a gyerekek. Bár most se lenne rossz. :)
Az építőmérnökség is lehetséges alternatíva neki. Van kedve ahhoz is.
De azért a mérnökök nem csak ezek közül a munkák közül válogathatnak, az elmúlt két és fél évet építőiparban töltöttem, ironikus, de miután idejöttem a céghez, elment két munkahelyi mérnök, az ő feladataikat vettem át, két évig azt csináltam, szóval most éppen ismeretség is akad meg valamennyi rálátás is.
Nagyon is jellemző, hogy a lányok idegenkedését a nehezebb tárgyak tanulásától azzal oldják fel, hogy akkor legyél tanár, fiúknál ellenben merevek a tantárgyi idegenkedésekkel szemben.
Ezt lehet úgy fordítani, ahogy GabikA szokta, hogy a nők már kiskorukban is hercegnőnek vannak nevelve - vagy úgy, ahogy én teszem: nem elég erős a pénzkeresetre motiválás.
Plusz egy fiús szakma felé motiválni lányt - ez sztereotipikusan is akadályokba ütközik. Ne menjen oda. Annyi minden lehet nőként is.
Építőmérnöki diplomával sokkal többre menne, karrierben és fizetésben IS.
Hacsak nem lesz égáldotta tehetség építészileg, nem könnyű a boldogulás fiúknak SEM.
Vagy bekerül egy neves húzónévhez, és akkor mondjuk évekig homlokzat jobboldali vonalakat húzogat, vagy saját irodát kell alapítani (akár társakkal), és megrendelés után kajtatni.
Az egyik lányom építészmérnöknek készül, nyilván az én támogatásommal, nem? Kiskora óta figyelem az affinitásait, ő a családi mérnök-agy, konstruktív, anyagimádó, mindenki azzal jött, hogy legyen művész,legyen lakberendező, belsőépítész, valami nőies, ezt nem fogja élvezni. Hárman vannak az osztályban lányok. Épp eléggé érzékelem, hogy mennyire probléma a szociális akadályoztatás.
A másikból sose lesz stem, nem az érdekli. De milyen fura, remélhetőleg a fiamból sem lesz stem. :) Kell a családba egy orvos, pont neki való. :) (Személyes érintettség okán is.)