Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Ma láttam egy szép nápolyi mandolint. Valószínűleg több mint 100 éves, hajlított fedlapú, ovális lyukú, nagyon domború hátú, kicsike. Van rajta egy keményfa fúrnér kopólap gyöngyház intarziával. A fedlapján van egy hosszanti hasadás. A hátának a dongái többnyire egyben vannak, egy vagy két helyen van elválva. A lábtól kb. 2cm-re az alja irányában van 2 db furat, kb. a húrnyaláb széleinél, számomra rejtélyes céllal. Az oldalain is van 2-2 furat, a fedlap síkjától kb. másfél cm-re, a láb vonalától fel- és lefelé is kb. 2-2 cm-re. A furatok kb. 8mm átmérőjűek, szélén törésgátló gyűrűk vannak talán valamilyen műgyantából, de a fedlapi furatok egyikéről hiányzik, ezen megy keresztül az említett hasadás. A pengetett terület környékén a lakkozás teljesen le van kopva, meg a faanyagból is egy kicsi. A fogólap valami sötétbarna keményfa, a bundozás sárgaréz, határozottan megkopva. A nyaka jól áll, az összeépítés masszív, a fogólap egyenes. A hangolókulcsok hiánytalanok, hangolni nem próbáltam. A furatok utólagos barmolásnak tűnnek, céljára nem jöttem rá. Egy régiségkereskedő árulja 25000Ft-ért. Feliratot nem láttam rajta.
A buzukira még csak egyszer szereztem be húrt, mivel viszonylag új a hangszer. A szombathelyi Pianho-ban történt a dolog (én sárvári vagyok). Igaz, náluk sem volt, úgy rendelték, amikor beállítani vittem hozzájuk, ezt meg csak általuk feltett új húrokkal vállalják. Így azt sem tudom, hányas a drót, de mivel kényelmes, könnyű, 10-esre (max. 11-es) tippelem. Ja, és D'Addario.
Én találtam benne pálcát... Mindamellett bele van írva, hogy vékony húrokat használjunk. Mandolinoknál egyébként mi számít vékony húrnak? Én 10-est vettem Vintage-éknél hozzá.
Valaki írta a 89. hsz. körül, hogy pozdorja. Hát a fedlap biztosan tömör luc, a hátlapra meg az oldalára meg azt írják, hogy tömör tonewood, amiről fogalmam sincs, mi. De van egy fás restaurátor cimborám, aki behunyt szemmel megmondja minden fáról, hogy miféle.
A kényelemről: nekem eddig csak régi ruszki mandolin, a Hora buzukim meg egy nem túl jó tamburica volt a kezemben az ilyen stílusú hangszerek közül, és így szuper kényelmesnek hiszem a Backpackert. Aztán az idő majd sokmindent eldönt...
Volt a kezemben, de én mást kerestem. A Backpacker tényleg az, aminek szánták: utazómandolin, amit bárhová elvihetsz magaddal, gyakorolhatsz rajta, sok helyen elfér, szóval egy kiegészítő valami a másik 2-3-x hangszer mellé. Nekem meg fő hangszer kellett, amivel fel lehet lépni meg minden.
Halihó, gratula! azt vetted meg, ami a Vintage 52-ben volt? inch-éknek van egy ismerősük akinek van egy, én nem ismerem őt személyesen, de biztos elmondja neked a véleményét.
Van egy J74es (11-40) D'Addario keszletem amire egyaltalan nincs szuksegem. En az uj manolinom ota atszoktam ennel vastagabra.
Viszont kellene nekem egy ennel vekonyabb mando hurkeszlet (9 vagy 10es, extra ight/light). Valami egyszeru (nem Newtone, Elixir, EXP, stb.) Valojaban pothurkeszletnek kellene az utazo mandolinomhoz.
Nem akar velem valaki cserelni? :)
Inch. Most kellene hallanod a KM-1000est. Volt bent a Stageshopba hurlabigazitason (Szerintem kinti hangszereszem a hurfelfuggesztes csereje utan rosszul rakta vissza a hurlabat es nem fekudt a fedlapon teljes terjedelmevel.) Azota lejatszottam a hurlab igazitas utanni kotelezo nehany orat. Nagyon megjott a hangja ujra. Olyan mint anno mikor beleszerettem :)
Aug 12 jutok hozza a hangszerhez. Aug 14-15 leszek Pesten. Aug 19 megyek USA. Most fixaltam.
S a csattano. Eppen targyalok a Kozep Europai Egyetemmel egy tanari posztrol. Ha osszejon akkor Decemberre becelzom a doktorim elvegzeset es jovok haza tanitani.
A maradekot is rabizom a hangseresz kolegara. Mar csak azert is mert a maradek legneccesebb pontja a hurlab elkeszitese :) (mert el kell kesziteni mert a cseheknel nem lehet a sarki hangszerboltban kapni...)
Aug 11 megyek erte a csehekhez, 12 veszem at es 13 vagy 14 jovok haza, s mai allas szerint 15 repulok ki (bar ezen meg dolgozom, jobb lenne inkabb a het kozepen vay vegen). szoval Abaliget az nekem... :( Ha sikerul atrakni a jegyem akkor Juni 15-18 kozott meghirdetett szokasos Polo bucsuereszdelahajam kereteben meg lehet majd tekinteni.