Kösz zpusenje. A Dnevni avaz napi kedvenc olvasnivalóim közé tartozik -többek között -rádio terén én a Hr radio Banovinát hallgatom Persze itt a neten a Bosnyákokat is, de az imént emlitettem az ujonnan indúlt Al jazeera balkans- tv-t is, de hosszabb távon kezd már kijönni az ember könyökén a sok vér, stb. Ami az általad favorizált Z. pusenje zenekart illeti, bevallom, nem a szivem csücske, de azért akad jó néhány nótájuk, amire érdemes odafigyelni. Boszniában nagyon népszerüek.
Hello csikkecske, örülök, hogy gondoltál rám. Látom azért az idő annyira nem rontotta el a hangulatodat és tapasztalatokkal felvértezve jöttél haza. Gondolom máris tervezed a jövő évi leruccanást. Valamit azért megkérdezek még Tőled itt , ugyanis én anno még a háború előtt voltam ott vonattal, azóta minden évben autóval, de a vonat azért nem ugyanaz. Akkor még Pécsről persze Osijekon át Vinkovcinak és Tuzlának. Volt a közelmúltban közvetlen járat Pécsről Sa-ba de megszüntették ezt a járatot. Te mit tudsz erről? Egyébként biztos vóltam benne, hogy a felvonó még nem működik, csak hát mit lehet tudni , ugye? Köszi a kis beszámolót. Üdv.
Először is: a MÁV! Azt mondták, nincs már sztrájk! Ehelyett háromszor kellett átszállnunk, volt, hogy 1 órát is várva. (De legalább nem vetettek velünk 1. osztályú jegyet, mint az egyik utastárssal!)
Megérkezéskor tényleg jól jött a taxi, bár alku után is jóval drágább volt, mint hazafelé, amikor az óra alapján fizettünk.
A szálló jó helyen volt, de tényleg meredek az út, így első nap 12 órát mászkáltunk a városban. elkerülendő a hegymászást. A második nap már nem ment ilyen jól a városnézés. "Hazaugrottunk" lepihenni.
Lehet, hogy szentségtörés, amit írok, de szerintem 1 nap is elegendő az - amúgy csodaszép - városra! (Már ha csak a városban akarunk maradni! Az idő meg elég csúf volt más kirándulásokhoz!) Sajnos, elég kevés nevezetesség volt belülről is látogatható.
Van egy hírem. Mindazok számára, akik beszélik a Horvát, Szerb Bosnyák nyelvet, mától nézhetik anyanyelvükön az Al Jazeera tv műsorát élőben is itt a neten és sateliten is. Sarajevoban van a központja . Itt megtalálható -Prenos uzivo al jazeera balkans -csak üssétek be. Jó szórakozást.
Jó érzés amikor egy gyerek is így emlékszik vissza a hídra, az én unokám is emlegeti. Viszont annál szomorúbb, amikor megkérdezték a tábornokot/ Slobodan Praljak/, hogy mi a véleménye erről, azt mondta habozás nélkűl újra szétlőné az egészet. Reméljük, nem kerűl rá sor.
A 3 és fél és a 6 éves fiaim pont tegnapelőtt emlegették a mostari hidat... és beszélgettünk arról, hogy lebombázták a háborúban, amikor ők még nem éltek, de én már igen... És a végén megkérdezték, hogy ugye most még ott van, ahogy a nyáron láttuk, és nem lövi be a vízbe senki...
Ők hozták fel a témát, nem tudom, miről jutott eszükbe, biztos most telt el elég idő a nyár óta és már jönnek elő a nyári emlékek belőlük is :)
Még valami..... ha már ott leszel az általad kiválasztott szállóban, érdeklődj a szálló portáján, vajon hogy állnak a libegő megépítésével amit 2011-re igértek, mert érdemes lenne felmenni a Trebevic hegyre. Ez a libegő, nem messze a szomszédos utcák egyikéből indúl -ha indúl-. Én nem mentem vele mert szét vólt lőve és ez évre datálták az indulást, de azóta sok víz lefolyt a Miljackán.
Hát igen! Ezért írtam az imént, hogy feltételezem, azért készűltél Sarajevoból. De az ilyen hirtelen jött felindulásból elkövetett utazás azért kiván egy kis felkészűltséget is és főként ha első ízben mégy Sarajevoba. Át lehet hidalni a nehézségeket és azért Sa. nem kisváros, hanem nyüzsgő, életrevaló metropolis, ahova nem csak úgy beugrom alapon érdemes menni, hanem alapos tervezés után. Szerintem a kirándulásodat csak egy kedvezőtlen idő ronthatja el, de a jelzések szerint ezen a héten még nem várható rossz idő. Legyen szerencséd.
Bizony, van emelkedő a Bascarsija felett, de igazán nem vészes, és mekkora élmény reggel "alámerülni" az óvárosban, este pedig eü. séta gyanánt felkaptatni... :)
(Az emelkedőktől azért irtózom, mert szeptemberben Montenegróban voltam, s iszonyú sok lépcsőt kellett állandóan mászni.)
Amúgy meg így jár, aki nem tervezi meg időben az utazását. (Máskor hetekig tervezek, keresgélek, de most sürgetett az idő. Nem akartam tavaszra áttenni ezt a kis városnézést. )
Köszi a bíztatást! Igazad van ! Csak azon dühöngök, hogy most találtam rá újra a szarajevói interaktív térképre, s a szállásfoglalás előtt erről megfeledkeztem. Mennyivel könnyebb lett volna az eligazodás, mint a szállásfoglalók térképén!
Azért az az emelkedő nem olyan ördöngösen vészes, én csak arra utaltam, hogy ha csomagok, bőrönd vagy valami ilyen van nálad, inkább taxizzál. Ha közelebb találsz szállást a Bascarsijához, pár márkával több lesz az ára. Ne ijedj meg, nem olyan meredek. Továbbra is vallom, hogy nem rosszúl választottál szállás szempontjából. Van villamos, mint írtam is, de nem éri meg piszmogni vele, mert taxival semmi perc alatt ott vagy és további lökdösődéstől kiméled meg magad vele. De ha találsz jobbat- legyen szerencséd- és gondolom ebben az esetben az ár a lényeg. De mint mondtan nem nagy a különbség-árban- sokat számít a belváros közelsége, nem kell villamossal, vagy busszal/trolival/ közlekedned. Ebbe a két napba úgyis a belváros fér bele meg a Bascarsija- ez utóbbi úgyis rabúl ejt- és már másra nem is leszel kiváncsi.
A szálloda, amit választottál, gondolom megfelel az elképzeléseidnek árban is meg egyébként is. De mivel Te vonattal utazól, ezért én a következőket javasolnám. Mindenképpen taxival menj a szállóig az állomástól, nem nagy távolság és pár márkáért elvisz, sőt az is lehet, hogy az eurót is elfogadja. Azért javaslom ezt a megoldást, mert megy ugyan villamos arra, de a szállóhoz nem , mert domboldalon van a Miljacka bal partja felett. Gondolom nem kellemes csomaggal meredeken felkapaszkodni a szállóig. Mindenképpen a taxit javaslom-mondom- bagóért felvisz. Előtte alkudj meg a sofőrrel, azért az nem árt. A nap többi részét gyalog is megteheted az óvárosig, nincs messze. Jól választottál. Ha lesz időnk, még beszélgethetünk egy kicsit. üdv.
Nagyon izgulok, mert már korábban szerettem volna menni, de nem ajánlották a MÁV-nál a boszniai vasutassztrájk miatt. Eddig csak nézegettem a neten, holnap irány a könyvtár vagy a könyvesbolt!
A szállással vacakoltam, hogy közel legyen az óvároshoz, kellemes és olcsó legyen. A Hotel Herc mellett döntöttem.
Ha abban tudtok segíteni, hogy hogy jutok el a vasútállomástól a szállóig, megköszönném. (Ha jól látom, villamossal, de melyikkel, meddig?) És: fizethetek ott euróval? (mármint a villamoson.) Gondolom, nem, de akkor hol tudok este pénzt váltani?
A 2 teljes napba egyébként mi fér be szerintetek? (Múzeumokba most nem akarunk menni, azt majd legközelebb!) Mi az, amit nem szabad kihagyni?
Köszönettel fogadok minden infót, mert nagyon el vagyok maradva a felkészüléssel! (Szerdán délben indulunk.)
Remélem, beszámolsz majd itt a fórumon élményeidről és egyébként én is Ephedrinnek adok igazat, Sarajevonak kell legalább két nap, ahhoz, hogy láss valamit. Gondolom, azért utazás előtt "készűltél" a városból. Hol foglaltál szállást? Érezd magad jól. Üdv.
Attól függ mennyire akarod komolyan a városnézést, ha csak csavarogni szeretnél akkor 2 nap elég lesz, de ha egy kicsit komolyabban el akarsz mélyedni. és kiváncsi vagy a történelemre is(pl. a Téli Olimpia helyszíne, esetleg a polgárháború alatti ostrom történései, vagy az Olimpiai Stadion, mint temető, esetleg múzeumok), akkor még egy hét is kevés!!!
A héten leugranék egy kis szarajevói városnézésre. Még nem voltam itt. Szerintetek elég egy nap- vagy inkább két napra menjek? (Mostárban már többször voltam, vonattal megyek, tehát csak maga a város a célpont.)
Feltételezem, hogy a betont azért száműzik, mert az írás azt sugallta, hogy természetes körülményeket biztosítanak a látványnak, mert mégiscsak furán jönne ki, ha csupa betonból állna az egész. Én valami hasonlót képzelek el, mint a Kravica vizesés alatti sziklarengeteg. No, de majd meglátjuk.
Jövőre én is megnézem, de azért remélem nem hamarkodtam el a hír tálalását, mert bevallom van bennem némi szorongás, Boszniában minden lehetséges, még az ellenkezője is. De hát hiteles forrásból tudom , olvastam, nem blöffőlhetnek egy ilyen közeli esemény kapcsán. Mindenesetre ha netán mégsem úgy alakúlnak a dolgok ahogy azt tálalták, igérem időben szólok.