Kiküldték a csütörtöki (június 23.) képviselő-testületi ülés anyagait a képviselőknek - sok érdekes és fontos téma lesz ismét.
A fontosak egyike természetesen az ÉTV privatizálásáról szóló végső döntés.
Az érdekesek egyike: ismét napirenden a polgármester megjutalmazása.
Részletesebb listával egyelőre nem tudok szolgálni, mert akinek az anyagába ilyenkor bele szoktam nézni, most csak cafatokkal tudott megkínálni. A kézbesítés a postaláda helyett a kuka tetejére történt, a kutya pedig neveletlen. Még nem sikerült megtanítani, hogy az ilyen anyagok arra valók, hogy elolvassa. Ehelyett ő miszlikekre tépte és megterítette vele a kertet.
Ezért szorgalmaztam a táblát és az útburkolati jelet.
Mára jelentősen javult a helyzet, mert járdaszigeteket kezdtek építeni a betorkolló utak közepén, a Diósdi úton meg egy gyalogos átkelőhely tábla is elhelyezésre került, ebből összesítve úgy gondolom, minden behajtópontnál zebra lesz, így könnyebben észrevehető lesz, hová is került az autós. Azért a figyelmeztető tábla nem ártana.
Összességében nekem is az a véleményem, hogy kis járműveknek lényegesen jobb lesz a csomópont, a nagyok meg szívnak. Azon aggódom viszont kicsit kleinwurm hozzászólása után, hogy a buszok szét fogják vinni a padkát.
Sajnos nem csak a nagy járműveknél látok problémát. Félek, hogy balesetveszélyt is jelenthet. Ha megnő a Diósdi úton Diósd irányából érkező forgalom, tartok tőle, előbb-utóbb lesz valaki, aki a Riminyáki út felől érkezve nem veszi észre, hogy körforgalomba érkezik, és ekkor csak a szerencsén fog múlni, hogy milyen járművek találkoznak majd, és milyen eredménnyel. Ugyanis nem igazán van jól rávezetve a Riminyáki, ha valaki nem figyel, könnyen elnézheti. Viszont az összes körülményt mérlegelve, lehet, hogy nem volt jobb megoldás. Nem tudom. A pénzügyi oldalához nem igazán tudok hozzászólni, túl kevés tényt ismerek ehhez, csak abban vagyok biztos, az eredetileg tervezett és az elkészült megoldást pénzügyileg nem korrekt összevetni.
- valakik azt mondták, kiváló a kamion, jó is lenne, de most nincs erre ennyi pénzünk;
- valaki más(ok), meg úgy döntöttek, nosza vegyünk akkor egy Ladát!
Annyiban túlzó a dolog, hogy azért azt továbbra is állítom: jelentős előrelépést jelent még ez a nem tökéletes körforgalom is - bár elismerem, laikus vagyok ebben a témában, és azt is, hogy a nagy járműveknek már nem ilyen szép a leányzó.
Persze, minden bizonnyal elérhető sokminden, de az is kérdés, mennyi idő alatt, és hogyan. Viszont a megépült körforgalom ennek bizonyítására nem alkalmas, mert ez az a bizonyos "Lada kombi", az eredeti meg a "kamion" lett volna. Ugye "krumplit a krumplival, almát az almával" kell összehasonlítani.
Én nem így értettem, hanem úgy, hogy na ugye hogy nem kell 120 milliót (egyébként nem ennyit, hanem 150-300-at) kifizetni a városnak, elérhető kedvezőbb finanszírozási megoldás is!
De itt arról volt szó, hogy "Na ugye, hogy nem kell 120 millió, hogy meglegyen a körforgalom!" És itt nem mindegy, hogy ugyanarról a körforgalomról van szó, vagy egy szükségmegoldásról. Ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy a képviselőtestület szavazott-e a megvalósultról. Mert nem ugyanarról a műtárgyról van szó, vagyis az összegek összehasonlítása teljesen alaptalan, mint ahogy így az is teljesen más szempontból tekintendő, hogy ki fizette.
"Mintha azt modanád, hogy ugye, hogy nem kell az a 60 millás kamion, elég egy Lada kombi is 200 ezerért ..."
Árpi,
Nem így vetődött fel a képviselők előtt a kérdés. Nem döntöttek arról, hogy az eredetileg tervezett műszaki tartalom helyett ez kerüljön megépítésre.
Kontrolálható ezen topic korábbi beírásai visszaolvasásával, én mindenesetre így emlékszem:
1. Világos volt, hogy az eredetilag tervezett körforgalomhoz igénybe kell venni néhány szomszédos ingatlan (rész)területét. Az egyikre megalkudott a polgármester vagy valamelyik munkatársa, és a javasolt vételt meg is szavazta a testület.
2. A képviselők egy része azt nem támogatta, hogy a körforgalmat mintegy 150-200 milliós összköltséggel (részben az érdekelt SPAR kamatmentes kölcsönéből finanszírozva) a város pénzén építsék meg. Volt aki az összeget sokallta, más pedig más kereszteződés rendezését tekintette fontosabbnak és olyan is volt, aki szerint a SPAR-nak legalább részben saját forrásából is hozzá kellene járulnia (nem hitelként) a finanszírozáshoz.
3. Az 1. pont szerinti határozat alapján az adásvételi szerződés nem került megkötésre. maga a polgármester javasolta kb. egy hónap elmúltával a korábbi határozatot visszavonni, mondván túl magas a vételár. Helyette a kisajátítást jelölte meg járható útnak. A képviselő-testület meg is szavazta az ehhez szükséges változtatási tilalmat.
4. Az előbbi javaslatával egyidejűleg a polgármester végleg visszavonta a SPAR hitelből és saját önkormányzati forrásból való megvalósításra vonatkozó javaslatát is. Így ma már nem megállapítható, hogy szavazásra bocsátás esetén elfogadásra, vagy elutasításra került-e volna a javaslat?
5. Ami most megépült - szerintem - jelentősen javított a közlekedési csomóponton, bár valóban nem nevezhető tökéletes megoldásnak. Mindenesetre ennek a tartalmába a képviselő-testület nek nem volt semmilyen befolyása. A körforgalmat - feltételezésem szerint - teljes mértékben a SPAR fizette és az ilyenkor közreműködő hatóságok engedélyezték.
Már korábban is utaltam rá, hogy én ezt így nem vettem volna át. Nodehát én hatóság nem vagyok, a hatóságnak meg gondolom nyomós oka volt rá, hogy engedélyezzen egy teljesen szabványellenes körforgalmat. Kíváncsian várnám én a szakmai érveket, de gyanítom, hogy az nincsen. Akkor meg???????, Újabb megmagyarázhatatlan ügy.
Olvastátok a Kultúrális pályázatokra adott pénzek elosztását? Szegény csóró motorosok mit fognak kezdeni 800e forinttal. Illemtan és morál órákat fognak venni? A képviselők maguk felé hajló keze jutott eszembe róla. Ennyire feltűnően nem kéne csinálni.
Politikai elkeveredés szerintem már maga az, hogy itt emlegeted a parlamentbéli dolgokat. Forgalomtechnikailag pedig arra próbáltam utalni, hogy ennek a körforgalomnak semmi köze ahhoz a forgalomtechnikai megoldáshoz, ami 120 millába került volna. Mintha azt modanád, hogy ugye, hogy nem kell az a 60 millás kamion, elég egy Lada kombi is 200 ezerért, azzal is el lehet fuvarozni azt a 80 tonna babkonzervet, legfeljebb nem két fordulóban, hanem 200 kell hozzá. Ott ugyanis arról volt szó emlékeim szerint, hogy egy plusz utcát is bekötöttek volna, amelyik a vasutak alatti átjáró építésekor kiemelkedő szerepet kapott volna a forgalom áthelyezésében.
Örülök, hogy ami most épült, az Neked sem tetszik. Kérdésem: Nem kerül-e többe, ezt elbontani, és építeni egy normálisan működőt, annál, mintha eleve normálisan csináltuk volna meg?
Uraim, részben igazatok van! Az a körforgalom a nagyobb járművek számára valóban egy csapda. Benn-szorúlnak, mint az egér. De én nem erről szóltam. És azt sem értem Árpi részéről, hogy hol itt a politikai fogalomzavar? Pusztán azt óhajtottam megállapítani, hogy senkinek sem szabadna akkora lelkesedéssek "kasiroznia" magát a választók, vagy bárki (pl. egy kedvenc vállalkozó-beruházó) előtt, hogy a város kasszája rovására hipp-hopp döntsön 100Millák fölött, ha megfontoltan, a körülmények helyes mérlegelése után kijöhet --és íme kijött-- egy anyagilag jobb megoldás. Egyébként: láttátok-e az eredeti körforgalom méretarányos tervét? Abban is elakadt volna egy busz, v. kamion. E téren az a hiba, hogy egyes "mérnökök" nem képesek önállóan gondolkodni, csak a szabványgyüjteményt szajkózzák. A szerint pedig egy körforgalom csak KÖR lehet. Nem hallottak még arról, hogy indokolt esetben, s megfelelő eljárás keretében a szabványtól el lehet térni. No, és úgy, megépűlhetett volna egy kissé nyújtott, ovális kialakítás ( a buszvonal mentén) és láss csodát: működne, elférne a busz is. Árpi! Kérlek fejtsd ki politikai balgaságom mibenlétét. Hátha igazad van! Én sem vagyok (azaz én nem vagyok- ellentétben városunk bizonyos vezetőivel) tévedhetetlen! És nem lesz harag. Azt vallom, ha nem hallgatod meg a mások véleményét, maradsz buta, ha meghallgatod, s történetenen helytálló is, továbbléphetsz, gyarapodhatsz.
Már megbocsáss, de Te mentél már abban a körforgalomban????????? Én halkan kussolnék arról, ha bármi közöm lenne az eredeti megvétózásában. Ami az előzetes terveken szerepelt, az egy körforgalom volt. Ami most van, az egy káosz. Vasárnap a Riminyáki-Diósdi útvonalon mentem, amikor az (elvileg) körforgalomban szembe jött velem egy Spar-ból kihajtó autó. Sajnos, jelen körülmények között a körforgalom nem az útra lett építve, hanem az út mellé ! A régi reflexek meg működnek.
Közlemény ! (2. másolat - ezzel biztosítom, hogy a szöveg ne legyen teljesen ugyanaz)
Átmenetileg elmúlt pimpipi, éljen pimpipipi !
oskar66 javára ma reggel szétküldött alábbi tartalmú körlevelem
Helló Mindenki !
Szeretném tolmácsolni és támogatni oskar66 kampányfelhívását az Érd pocsék utcái topic-ról, most, hogy ideálisra fordult az időjárás:
"Nem csinálhatnánk egy akár napi frissítésű beszámolót fotókkal, és egyben felhíva az érd.online illetékeseit a figyelemmmel kísérésre (a körülményes fogalmazásért a pogácsa és puszi hiányának űrét betöltő "Old Smuggler" a felelős talán:)) egy naprakész valamit közösen? A fotókat én szívesen fogadnám, Dreamwiever adott, honlapfrissít megy"
(szerintem jól meg szeretne dolgoztatni engem is, de hogy is van: ügyvédet perrel, némbert... nem lehet fenyegetni).
Egyszóval várja/uk mindenki nagylelkű, lekes, odaadó, lokálpatrióta, felelősségteljes, érdekes/szerinte nem érdekes, apró-nagyobb értesítését, fényképét, tudósítását.
valószínűleg nem tartalmi okokból annyira elítélendő volt, hogy seszó-sebeszéd pimpipi nevű közeli hozzátartozómat velem nem közölt ideig letiltották.
A fenti hozzászólást -paradox módon- még az elsőként megjelent topic-ról is törölték (Érd pocsék utcái) és csupán egy topic-on hagyták fenn (?, egyébként szerencsére !).
E megrázó történet pozitívba fordultáig pimpipipi teljes jogutódként működik. A moderátorok eme szigorával teljesen egyetértek, a topic-ok francia reneszánsz tónusú világába ekkora renitencia nem fér bele. Rendnek kell lenni (nocsak ! ezt mintha már hallottam volna valahol ! neeem, az semmiképp sem lehet). A magam részéről biztosíthatok minden moderátort, hogy nagyon jó leszek (a biztonság kedvéért igéretem előtt előzetesen megszaggattam ruhámat és le is köptem magam), nem követek el ilyen súlyos hibát többé soha, de soha, de soha... Csak még egyszer !
Nagyon kevered a szezont a fazonnal, úgy politikailag, mind forgalomtechnikailag. Itt maradnék az utóbbinál: Ez a körforgalom nem igazán alkalmas arra, amire állítólag egy körforgalom jó kellene hogy legyen. Inkább tűnik zavarkeltőnek, mint biztonságnövelőnek. Ezt így nem lett volna szabad engedélyezni szerintem. Az eredeti tervekben meg egy korrekt csomópont lett volna kialakítva, ráadásul egy olyan plusz útvonal biztosításával, amely nagyon fontos lett volna az aluljáróépítések alatt. Vagyis most most olyan, mintha azon az alapon, hogy mindkettő lábra való, egy kalap alá veszed egy kisgyerek strandpapucsát egy síbakanccsal. Igaz, hogy nem jön fel, igaz, hogy sielni nem lehet benne, de ugye, hogy nem is kellett annyi pénz érte!
Jaja, pedig minden voltunk, csak szépek és okosak nem :-))) Igaz, azért némi önkormányzati mulasztás is volt a dologban (de olyan jó lehet azt mondani, hogy mindenről mi tehetünk).
Igen, megfontoltabban kéne lépegetnie. Csak attól félek, egyre nagyobb lesz a kapkodás, az idő sürget - ilyen szituban pedig lehetséges még meggondolatlannak is lenni.
Aki azonban erre igyekszik - nem rossz szándékkal - figyelmeztetni, ahhoz "nem is ereszkednek le" (lásd: ÉTV topik).
Fiuk! legyünk pontosak! Nem elleneztem a Szászrégennel felveendő kapcsolatot, csk nyíltan kritizáltam az előterjesztőt, mivel alig 6 hónapja ŐK (is) keményen ellenezték, hogy a parlament tárgyaljon arról, milyen segitséget is tudnánk elszakadt testvéreinknek adni. Most meg "testvér"-várossá fogadásról beszél. Hol itt az erkölcsiség, hol itt a következetesség minimuma? Aztán..nézz utána egyhangú IGEN volt a szavazat. Kicsit más: érzékelitek, milyen "jópofa" dolog történik kis városunkban? A polgármester úr nemrég kiadott volna kb.120 Millát, hogy legyen körforgalom a Diósdi sarkán. Ellenálltunk. S IME, LÁSS CSODÁT, mégis lesz. Jó, hogy nem egy az egyben ugyanaz, de lesz. ís nem a mi pénzünkön? Tanúlság: nem kellene a város vezetésénbek megfontoltabban lépegetnie?
Üdv. mindenkinek. Információim szerint ma hivatalosan is megalakult a JOBBIK érdi szervezete. Gondolom, a demokrácia kiterjesztésének örvén az egyre terjeszkedő Városháza nekik is tud majd helyet szorítani a Polgárok Házában. No, mindegy, ez legyen az Ő gondjuk, talán hamarosan jelenkeznek.......Üdv.