Keresés

Részletes keresés

Józsi-bá Creative Commons License 2012.05.30 0 0 443

Nekem is minden új.
Elég sok szilvafajtát sikerült összegyűjtenem Ishtara-ra és Mirobalán-ra, persze idővel  meg is szeretném kóstolni őket,  úgy hogy jól jönne a 'nyugság' a kertben...,
A 'gond'  felismeréséhez a kis fák szemre vételezésén kívül, ha valakit érdekel, itt írnak egy biológiai  tesztről:.

A 'SHARKA DISEASE IN BULGARIA: PAST, PRESENT
AND FUTURE' című pdf...  28.oldalán.. biológia teszt.., amivel jó eséllyel 2 héten belül kimutatható egy esetleges PPV fertőzés. A fertőzöttnek vélt fáról, mechanikai úton  /gondolom tűszúrás/ viszik át a vélt fertőzést a Nicotiana benthamiana-ba, azért erre, mert ennek magas a vírusra való érzékenysége és mert fertőzés esetén, ez jól felismerhető szimptómákat mutat: sötétzöld foltosság a levélerek körül..
Bonyolultabb labor tesztek vannak, ez azoban, akár házilag is kivitelezhető.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotiana_benthamiana

Info:
'Megemlítjük, hogy az utóbbi években a Nicotiana benthamiana a legjelentősebb vírusdiagnosztikai tesztnövényként vált ismertté..'
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenyvirusok-virologiai/ch08s07.html

Előzmény: Törölt nick (438)
Csarli1 Creative Commons License 2012.05.30 0 0 442

A Weiwát locsold, mert vízigényes.

Előzmény: Józsi-bá (433)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 441

Milyen fajtákat oltottál már/fogsz oltani rájuk ősszel?

Előzmény: Törölt nick (435)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.05.29 0 0 440

Igen, láttam már korábban, azonban hiányos, nem elmagyarázott ez az írás.
A disszertációjában keresgéltem, de az információ adása ott sem kielégítő.

Interspecifikus hybridizáció hozta létre pl.:

a 'Docera 9'-et:
      házi /termesztett/ szilva /P.domestica/   x   Mirobalán szilva  /P. cerasifera/

a 'Dospina 247'-et
      házi /termesztett/ szilva /P.domestica/  x  Kökény /P.spinosa/

Ezek hyperszenzibilis módon sharkarezisztens alanyok, amelyekre, ha sharkaérzékeny nemes kerül és az valamely ok folytán megfertőződik a vírussal, akkor egy un. öntisztulási folyamat áll be = elhalnak a nemes hajtások a hyperszenzibilis alanyon. Ennek fokát mutatja az oszlopos táblázat: a Docera 9-nél a vegetációs időszak végére 100 %-ban megtörténik az 'öntisztulás',  a Dospina  pedig nem érte el ezt az eredményt...,ezt mutatja a táblázat.

Előzmény: Törölt nick (437)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 439

...ne idegesíts, nem rég vettem egy vagyonért, "7. átdolgozott kiadás, 2011" :)

Egyébként ezen nem veszünk össze (meg máson se), nekem minden új a témában :)

Előzmény: Törölt nick (434)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 438

Köszi Józsi-bá, én is valami hasonlóképpen tervezem a folytatást...nekem most minden új :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 437

Ezt nézted már ? Én a németből nem sokat értek....ja igen, a Docera mellett feltünt egy Dospina nevű alany is :)

https://www.landwirtschaft-bw.info/servlet/PB/show/1301162/rps_Neumueller_Neue%20Ziele%20in%20der%20Resistenzz%FCchtung_Weinsberger%20Obstbautag%202010_ver%F6ffentl.pdf

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 436

...én 30 centire raktam őket ,mivel öntözni nem tudom a hegyen ./tavaly ha sűrűbb lett volna visszabújtak volna a földbe.../

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 435

Én is tavaly kaptam az Ishtarákat,ami elérte a megfelelő vastagságot azokat tavaly beszemeztem:szilva,őszi-és kajszibarackot is tettem beléjük.Idén is oltottam/őszit nem/,a szilvák jórészt sikerültek,a kajszik sajnos 1 sem...

A Weivák lassabban nőttek tavaly,csak 1be szemeztem szilvát,az hajt is,az idei 6 oltásom nem sikerült /.../,majd augusztusban pótolom,nagyrészt kajszival...és 2-3 szilvával.

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.29 0 0 434

...hát kicsit meghaladta az idő ezt a könyvet :) Gyökérnyakba a jobb héjleválás miatt szoktak szemezni,meg asszem a sarjadzáshoz is van némi köze/már amelyik alany sarjadzik/...a mélyebb ültetés meg azokra az alanyokra igaz,amelyik hoz járulékos gyökereket...mondjuk az olasz intenzív alanyok nem tudom hoznak-e...én a magoncokba lustaságból szemzek magasra/a derekam nem szeret nagyot hajolni,fekve meg csak lányokkal tudok szemezni.../, na meg a méretcsökkentő hatás az elsődleges cél,az  intenzív alanyoknnál is a törpítő hatás a lényeg,ha ez a célom,minek ültetném mélyebbre ?

Előzmény: Törölt nick (432)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.05.28 0 0 433

Egy éve hozta a Csarli1 az Istharákat, most oltottam rájuk, csak szilvákat. Idén még iskolában maradnak, aztán következik a kiültetés  a nagyságuktól függően.
Kajszihoz most kértem 'Weiwa'-t és azokat is kb. 15 cm  távolságra tettem le: 

Az iskolában jobban tudok rájuk figyelni és nem gondolom hátránynak, ha csak két év múlva kerülnek a végleges helyükre.

Inkább, ami fontos lenne az a 'Docera 5..6...9' széria, ami  sharka vírus rezisztens alanysorozat /szilvához, kajszihoz, őbarackhoz/, de sajnos még két évet kell a forgalomba hozatalára várni.

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 432

Egyébként a "Növényszaporítás ábécéjé"-ben is van utalás a módszeredre, a T-szemzés fejezeténél:

"A magoncalanyokat mindig gyökérnyakba szemezzük, az ivartalanul szaporított alanyokat, különösen pedig a törpésítő alanyokat 25-30 cm magasan. Ez a szemzési magasság növeli a törpésítő hatást, másrészt az ilyen oltványokat mélyebbre, a szemzés helyéig ültethetjük a gyümölcsösben, s az így kialakuló gyökértörzs szilárdabb fát eredményez az amúgy is törékeny vagy sekélyen gyökeresedő alanyokon."

Előzmény: Törölt nick (427)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 431

Józsi-bá kedves, a csemeték amolyan oltvány-iskola képpen vannak elhelyezve ha jól látom?

Meddig tartja ilyen közel egymáshoz őket, és mikor lesznek a végleges helyükre ültetve?

Az alanyok átvételétől és ültetésétől számítva mennyi idővel később oltotta/szemezte őket?

Épp én is ilyen kisiskolába tettem el hasonló alanyokat, és azon vacillálok, hogy ne tegyem e a végleges helyére néhányukat, illetve meddig tartsam majd őket így együtt..?

Az ishtarákon csak szilvák vannak?

Előzmény: Józsi-bá (425)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.05.28 0 0 430

Dehogy! Egy 'Debreceni muskotály' koronájába van oltva, amelyiken ezen az egy szemen kívül szinte nincs is termés....Többet kellett volna ráoltanom ebből a fajtából...:)

Előzmény: Törölt nick (428)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.05.28 0 0 429

Hát..., meglátszik, hogy nem vagyok katolikus:)

Előzmény: Törölt nick (427)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 428

De nem azon van a termés ugye ??

Előzmény: Józsi-bá (426)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.28 0 0 427

Látom -velem együtt- Te sem favorizálod a gyökérnyakas oltást :)

Előzmény: Józsi-bá (425)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.05.28 0 0 426

A 'Korai Óriás' a 'Rumanyi'-tól, Mirobalán alanyon,       és koronába oltva:

Józsi-bá Creative Commons License 2012.05.28 0 0 425

Szépen fejlődnek a Csarli1 által hozott Isthara alanyok.

Egy év elteltével a törzsvastagság:              Néhányuk idei oltása:

borsika79 Creative Commons License 2012.05.24 0 0 424
Sziasztok. Van Kovács Gyulával 1 cikk amiben leír 1 olyan szilvafajtát amelyik a fán aszalódik meg. Ismeri ezt a fajtát valaki. Nagyon szeretnék hozzájutni. Van ilyen valakinek,vagy ismer olyat akinek van? Ma beszéltem Kovács úrral,jelenleg nincs ilyene neki,azt is megkérdeztem olt-e jövőre ilyet,de ezt még nem tudja.
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.22 0 0 423

A zöld ringlo éretten, lekvárnak, beföttnek a legjobb ...

a szomszédnak van és ...  :)

kék ringlo(az első kép) nekem van, hullik de nagyon finom....

Előzmény: Mártus46 (422)
Mártus46 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 422

Köszi a válaszokat! Zöld ringlóval még nem találkoztam, csak bordóslilás színűvel. De annak se ismerem a fajtáját.

Flanell Creative Commons License 2012.05.22 0 0 421

Itt van pár szilvafajta, viszont nemigen lehet beazonosítani, ha még a végleges színét sem tudjuk. A képeden piros, de lehet, hogy egész sötétre érik.

Előzmény: Mártus46 (413)
Flanell Creative Commons License 2012.05.22 0 0 420

Nálam valami ismeretlen 50-60 éves fa van az egyik lepotica mellett, a másik (az elsőről szemezve) sincs messze, és mióta elkezdtek teremni, a termés a jó és az ijesztően sok között ingadozik.

Előzmény: Törölt nick (419)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.21 0 0 419

Hát igen...remélem ha a mellette lévő Elena,Presenta ,Tophit /és a beleoltott Toptaste/ virágzik majd,akkor ez is terem...persze,ha normális idő lesz virágzáskor...Nekem a Cacanska ranám az ami még hasonló cipőben jár,pedig az már több éves és mellette ott van az azonos korú C.lepotica.A lepoticán azért van /na nem fogok hasmenést kapni a mennyiségtől/ de a ranán csak itt--ott.nem véletlen,hogy javában tart az átoltása-szemzése.Már van benne Sermina,Empress,idén Tegerát oltottam bele /az Althann ebben sajnos virárügy lett/...aztán még fér bele más is.Dísznek nem tartok gyümölcsfát....

Előzmény: Flanell (412)
imkerei Creative Commons License 2012.05.20 0 0 418

A zöldringló is felszokott venni egy kis színt az érés során.

Előzmény: Mártus46 (416)
Mártus46 Creative Commons License 2012.05.20 0 0 417

Megtaláltam a linket:

Mártus46 Creative Commons License 2012.05.20 0 0 416

Mindkét kép ugyanarról a fáról készült. Írta a blogger, hogy rengeteg gyümölcs termett a fán, de őszig nem mindig szokott beérni neki (Angliában ugye vacakabb az idő). 

Előzmény: imkerei (415)
imkerei Creative Commons License 2012.05.20 0 0 415

A második képen szerintem zöldringló van.

Előzmény: Mártus46 (413)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.05.20 0 0 414

Szia! Az nagyon jó, hogy ide találtál, de az üvegeket, azok tartalmát látva nem kellene véletlenül egy pálinkás topikra is rátalálnod? Például: Pálinkások klubja. Üdv. W8.

Előzmény: ványai (405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!