Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21063

Talajtól is függ, de kb. 70cm-t érdemes beletenni, végoszlopnál még valamivel többet, igaz, az eleve 2,75-ös a 2,5-ös soroszlop esetében.

Előzmény: shaggy86 (21061)
sajtosbalazs Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21062
Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis segítséget. Tavaly vásárolt családi házunk kertjében kitaláltam hogy csemegeszőlőt szeretnék a gyümölcsfák mellé. Moldova, palatina, pölöskei muskotály, zalagyöngye, rizomat oltványokat ültettem.

A kérdésem az volna, hogy a kupacokat mikor bontsam ki, vagy már ki is kellett volna? Sajnos nincsen aki segíteni így csak az internetre és a könyvekre hagyatkozhatok. Ahogy néztem mindegyik szépen megeredt. Ha jól tudom két rügyre kellene visszametszenem, viszont a kupac alatti rügyek még csak duzzadtak, ami kint van az viszont már kezd levelesedni.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv,
Balázs
shaggy86 Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21061

Fém szőlő oszlopot milyen mélyre illik letenni?

Moser művelés 2,5m oszlopok.

alfi13 Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21060

Nevikén 5% oldata!

Előzmény: alfi13 (21058)
vlacko Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21059

Köszönöm szépen, akkor veszek Flumite-ot.

alfi13 Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21058

Igen szerintem is atkák. ha levél fonákjáról is készítenél közeli képet ott valószínűleg meglátnánk az atkák nyomait. Megelőzés tavasszal a barkásodás idején Nevikén 54%-os oldatával lemosó permetezés majd mikor megjelennek a levelek akkor valamilyen atkaölővel pl Flumite 200.

Előzmény: vlacko (21056)
halmoore Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21057

Szerintem atka szívogatások nyomai!

Előzmény: vlacko (21056)
vlacko Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21056

Meg tudnátok mondani, hogy mik azok a foltok a leveleken a lenti képen, és mit kellene tenni vele?

van_Persil Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21055

De kell ám! Ott mondjuk hajtásválogatás van. Én mindig kettöt hagyok meg (ha több van, mint kettö), lehetöleg ügyelve, hogy jó állásúak legyenek (ha lehet, fölfelé kezdjenek nöni, ne oldalra, és egymás fölöttiek legyenek, de ellentétes oldalon). De ennek még nincs itt az ideje.

Előzmény: bakatorro (21047)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21054

A nagy borászatok (ahol megvan a technika és anyagi háttér) CO2, vagy N-párnát használnak (a bor felett közvetlenül van a gáz, így a bor gyak. nem érintkezik a levegövel, így az oxigénnel), mert azok nem lépnek reakcióba a bor alkotórészeivel, de a kén minden további nélkül.

Előzmény: szenyor Lopez (21043)
TiborV14 Creative Commons License 2017.04.09 0 1 21053

Kedves Fórumozók!

Van Sopron- Balf- on a Fürdő soron (kb. a bolttal szemben) 3600 nm belterületi, jól termő kékfrankos, eddig, szépen gondozott. Nem tudom megoldani a művelését, kár műveletlenül hagyni, ingyen bérbe adom, ha valakit érdekel, jelentkezzen.

Üdvözlettel: V. Tibor

bakatorro Creative Commons License 2017.04.09 0 0 21052

igen, erre én is gondoltam.

megkérdezhetem milyen lett a bakator tavaly, vagy még nem terem?

Előzmény: medveger (21051)
medveger Creative Commons License 2017.04.08 0 1 21051

Az idén - meg tavaly - telepítettekkel is így szoktam én is eljárni, aztán tavaly április végén jött a fagy, a mellékrügyek meg szépen ki lettek addigra morzsolva hajtásválogatás címen, úgyhogy idén követem mesterem (Fekete Béla bácsi) tanácsát, s a hajtás- és rügyválogatást csak a fagyosszentek után csinálom... :-)

woodruff Creative Commons License 2017.04.08 0 0 21050

Саженцы винограда Красохиной С.И-

Itt egy jó kis lista.

woodruff

bakatorro Creative Commons License 2017.04.06 0 0 21049

köszönet a tanácsért! :)

Előzmény: jaro1979 (21048)
jaro1979 Creative Commons License 2017.04.06 0 0 21048

Az idén telepítettek esetében hagyd meg a két legszebb vesszőt és ezeket szépen kötözd  a karó mellé hogy  egyenesen nőljenek felfele és persze mindig időben permetezd őket a betegségek ellen!

bakatorro Creative Commons License 2017.04.06 0 0 21047

értsem azt, hogy az idén telepítettekkel is így kell eljárni? ott is kell rügyválogatás?

eleddig én ilyet nem csináltam, illetve ritkán volt csak három hajtás első évben (egy világos szemre metszve).

Előzmény: van_Persil (21038)
woodruff Creative Commons License 2017.04.06 0 1 21046

Nálam mivel kordon,vagy lugas,egy méter húsz magasságon kezdődik az első emelet és méterenként vannak a tőkék.

Másfél méteres szálvesszőket hagyok ,függetlenül hány szem van rajta.

Persze a tőkefejnél egy biztosító szemet is nevelek, ezen nem hagyok termést, ez lesz a következő év szálvesszője.

A zöld válogatást akkor végzem, mikor látni a fürt kezdeményt.

Ilyenkor kb 15-20 centire egymástól  hagyom a veszőket nőni.

Amelyik veszőkön nincs fürt ,azt mind tőből eltávolítom.

Minden veszőn egy,vagy max két fürtöt hagyok, és lehetőleg a legelsőt.

Igaz nálam már csak nagy szemű, nagy fürtű csemege fajták maradtak.
Ha nem terem a tőke, nem adok neki több esélyt ,hogy biztos nagy volt a tél, és ezért fagytak el a fürt kezdemények.

Ilyenkor azt a tőkét visszavágom a tőkefejhez legközelebbre eső két szemre.

Kinevelem ,és zöldbe zöld, vagy zöldbe fásan átoltom.

Így jártak nálam a seedlesek.

Ha volt kedvük teremtek ,ha nem volt kedvük évekig egy mutató fürtöt se hoztak.

woodruff

Maci_P Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21045

Ezzel azért óvatosan, a kén nem fog neked egy védő réteget biztosítani, bár biztos, hogy elpusztít ezt-azt, és valamennyire véd a fertőzésektől, de az oxidiációt sokáig nem fogja távolt tartani, így hosszú időre ilyet inkább ne, mert egy tönkrement tételt javítani ritkán lehet. Ha nincs pénz a szilikontömlőre, akkor az a kevés paraffin legalább kerüljön rá, nem éri meg rizikózni.

Sajnos sokan észre sem veszik, ha a bor kicsit oxidált lett, max. a vendég fog fintorogni ;-)

Előzmény: szenyor Lopez (21040)
woodruff Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21044

Ebben igazad van, megérdemelné a tiszteletet mindenkitől ,mivel nem kis munka van benne, mire közkincsé tette ezeket a fajtákat ,illetve fajtaneveket.

Illene mindenkinek tiszteletben kiejteni, vagy leírni az első betűjét nagybetűvel ezeknek a fajtáknak.

woodruff 

Előzmény: arpad-lajos (21039)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21043

Ha beledől, az tényleg gáz. Egyébként nem hiszem, hogy sok kén jutna bele tőle. Ok, elfogadom a véleményedet, nem szabályszerű módszer.

Előzmény: van_Persil (21042)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21042

Ezzel az a gond, hogy így nem tudod, mennyi kén jut bele a borba a tálkából, pláne, ha véletlen beledől. Az OBi vagy jobb esetben a borvidéki bíráló bizottság úgy kiröpíti a bírálatról, mint a huzat. Vannak, akik a kitalált és működő dolgoknál okosabbat akarnak kitalálni, csak a következményeit nem veszik figyelembe. Ha valaki normális bort akar, annak ez a kénes módsze eszébe ne jusson.

Előzmény: szenyor Lopez (21040)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21041

Nem mindnél, csak a tulajdonnévből származóknál, mint pl. az Erzsébet királyné emléke muskotály...

Előzmény: arpad-lajos (21039)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21040

Lehet, hogy már itt is írtam, akkor elnézést az ismétlésért. Ismerősöm mondta, hogy ők nem paraffinoznak, hanem az úszófedélre tesznek egy kis tálkában kén törzsoldatot. Állítólag olyan a hatása, hogy nem engedi oxidálódni azon a kis felületen a bort és nincs gond a paraffinnal sem. Nem saját tapasztalat, csak másodkézből.... De esetleg érdemes kipróbálni, felhasználni.

Előzmény: Falusi1 (21033)
arpad-lajos Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21039

A fajta nevének első szavát (a magyar nyelvben) nagy kezdőbetűvel írjuk.

van_Persil Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21038

Én ma kezdtem a rügyválogatást (fiatal tökék két rügyre/hajtásra), a csercsap két rügyre, a szálvesszön csak a vízszintes rügyek/hajtások maradtak, a maradóknál a mellékrügyek is kimentek. A danám, meg talán az angéla(? vagy mi a neve) már 4 levelesek, a pátria, saszla egérfüles, az olaszrizling még csak duzzadt, a többi csemege meg ilyen-olyan. Minél késöbb válogatjuk a rügyeket, annál több energia pazarlódik fölös hajtásokra, és annál nagyobb a keletkezö seb, ahol fertözések juthatnak be a növénybe.

Pl. a vénusz egyik hibája is jelentkezik már, mert mindhárom rügy (förügy és mellékrügyek) is levelesek, de persze olyanok, mint a Hegylakó, a végén csak egy maradhat. A másik probléma vele, hogy nagyon érzékeny a szélre, könnyen kitörik, és mivel a mellékrügyek már muszájból el lettek távolítva, könnyen felkopaszodik a töke.

Előzmény: bakatorro (21036)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21037

Az "I" a kóstolócsap, a "G" vagy az "A-B" a borleengedö csap, a "C-E-F" a süprüleengedö csap. Olyat még nem láttam, hogy a "G" és az "A-B" is egyszerre lenne a tartályon.

Előzmény: bakatorro (21035)
bakatorro Creative Commons License 2017.04.05 0 1 21036

Érmellék. Csókaszőlő. de a rügyfakadás még mindig tart. : )

bakatorro Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21035

ha jól értem az alján lévő nagy csap (vakdugós) és az felette lévő csap közti rész a seprő helye, illetve ennyit lehet külön engedni...

a kép szerint a csapok az c-e-f, illetve g vagy mi van itt? 

bocs, nem értem :)

Előzmény: van_Persil (21034)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.05 0 0 21034

Erjesztéshez csak háromcsaposat érdemes venni, aminek az alján van nagy csap a zacc leeresztéséhez. Erjesztéskor az úszófedél nem lehet rajta. Erjedés után egyböl kénezni, majd az úszófedelet (ha pumpás) úgy rárakni, hogy ne érjen bele (kb 5-10 cm-rel magasabban a folyadék szintjénél), mert még távozhatnak gázok a kierjedt borból, ami felnyomhatja a tetöt.

Pumpás asszem csak 300 l-töl felfelé van, paraffinosban nem tudom, létezik-e háromcsapos. Az egycsapos azért nem jó, mert a  seprüt nehéz kiszedni belöle (csak vízzel megy, így borveszteség lesz, az alsócsaposnál a híg rész azért le tud folyni). Persze, ha valaki emelgetni akar egy fogás nélküli tartályt, benne a söprüvel, annak lelke rajta.

Paraffinosat nem ajánlanék erjesztéshez, mert macerás lefejteni a söprüröl.

Előzmény: mooonwalker (21031)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!