Ma a világon mind politikai, mind gazdasági, mind katonai téren tényező: Kína.
Magyarország is érintett: ingatlanpiacon a kínai vásárlók ( még ha most szünet is van e téren ), Belgrád -Bp vasútvonal, Fundan....úgy tűnik,. az USA is kénytelen átengedni a világ vezető hatalmának szerepét Kínának.
Vajon lesz háború emiatt? Hogyan érint ez minket itt Európában és Mo -on?
“Wendy Sherman, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese szerint Peking veszélyezteti az európai biztonságot és értékeket
Az európai nemzeteknek egyesíteniük kell erőiket az Egyesült Államokkal, hogy segítsenek szembenézni a Kína által a létező világrend előtt álló növekvő kihívással, Peking befolyásának leküzdése fontos az általa nevezett európai életmód megőrzéséhez. Korábban Washington Kínát nevezte az egyetlen nemzetnek, amelynek megvan az akarata és a képessége is, hogy átalakítsa a világrendet, és fenyegesse a nyugati nemzetek „közös jövőképét” . Sherman most azt állítja, hogy Kína már jóval azelőtt fenyegetést jelentett a nyugati értékekre, hogy állítólag Oroszországhoz csatlakozott volna. Szavai egy héttel azután hangzottak el, hogy Antony Blinken külügyminiszter kijelentette: „Kína az egyetlen ország, amelynek egyszerre van szándéka a nemzetközi rend átalakítására, és egyre inkább megvan a gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai ereje ehhez.” Blinken figyelmeztetett, hogy Peking jövőről alkotott elképzelése „eltávolít bennünket azoktól az egyetemes értékektől, amelyek az elmúlt 75 évben a világ fejlődésének nagy részét fenntartották”, hozzátéve, hogy Joe Biden amerikai elnök „úgy hiszi, hogy ez az évtized döntő lesz” az ütközetben. Washington és Peking között. „Bár Peking több ezer mérföldnyire van, a Kínai Népköztársaság lépései ugyanilyen fontosak Európa jövője szempontjából” – mondta, hozzátéve, hogy Washington nem törekszik új hidegháborúra Pekinggel.” #https://www.rt.com/news/556584-us-europe-join-china-standoff/
Majd akkor nyavajogjon az Usa, ha a Mexikoi obolben gyakorlatoznak majd a kinaiak, amihez egyebkent ugyanannyi joguk van mint az usakoknak Tajvan korul gyakorolni.
Ja, mint irtam tegnap, mielött a posztot elküldtem volna, röviddel azelött lattam a cikksorozatot, amit meg valoban nem volt idöm elolvasni, meg most sincs idöm, de ami kesik az nem mulik.
PS.: a mostani dokumentumokon kivül azert kepben vagyok -mar amennyire a nagyon titkolodzo Kina- miatt ez lehetseges >
""Egész más dolog életveszélyben levő menekültek befogadása, mint annak elismerése, hogy bárki bejöhet akár erőszakkal is. Az előbbi az, amiről a csatlakozásnál szó volt, most pedig az utóbbit követelik."
"No, hogy egy kis Kina is legyen benne, Kinabol un ellenzekiek mar paran megprobaltak kijönni, volt akinek sikerült, de többeknek -es ezek vannak többsegben- nem. Kinaban egesz ethnieket, vallasi közössegekhez tartozokat egyszerüen ideologiai atnevelö taborokba teszik, vagyis a politikai/tarsadalmi nezetük miatt mely a hivatalos kinai allami kommunista vonallal nem passzentos- sokakat börtönbe tesznek vagy internalnak, stb. Es ez evtizedek ota igy megy.""
PPS.: eppen ezert vagyok en a Fudannak a budapesti telepitese ellen is, mert a Fudan az a kinai kommunista partnak szo szerint az ellenörzese alatt van, es Budapestre vive lenne a kinai oktatasi know-how is, olyan, mely nem tür egyes szavakat, mint peldaul a szolas-es velemenyszabadsag < ezek mar par eve ki lettek a Fudan egyetemnek a Statutjabol veve a kinai kommunista part altal ellenörzött es iranyitott egyetemi vezetes altal.
PPPS.: es tegnap este olvastam egy masik topikba belinkelt tartalmat a most Magyarorszagon ejfeltöl eletbe lepö veszelyhelyzetre az ukrajnai haboru miatt, es a cikkben sorolva lett az is hogy mi minden lehet Magyarorszagon most majd bekorlatozva a kihirdetett es eletbe leptetett veszelyhelyzetben, ebbe beletartozik a gondolat-szabadsagnak a korlatozasa is.
Most ez majd hogy lesz?
Meg kell majd a magyarorszagi index-forumon az embernek a gondolatait maganak tartania, vagy milyen lesz a gyakorlatban peldaul ennek a korlatozasnak a vegrehajtasa?
Esetleg szabad lesz ahogy eddig is volt majd arra gondolni mas orszagban de Magyarorszagon levö forumon az ember a Fudannak a budapesti telepitesevel kapcsolatos aggalyaiinak vagy a hivatalos Kina altal üldözött egyes ethniekhez es vallashoz tartozok üldözese es egyes ethnie-vallashoz tartozok kolelktiv bünösökke Kinatol valo nyilvanitasa miatti aggodalmanak es ezen kinai tevekenyseget elitelö gondolatainak majd nem adhat hangot?
eppen most lattam egy cikksorozatot a SPON-ban, nagyon meg nem mentem utanna, meg meg nem olvastam magam a cikksorozatba bele, de kiderült hogy Kinaban mennyi embert tartanak zart atnevelö taborokban, ma, 2022. majusaban is, ahol un kinzoszekek, meg kivegzesek, meg Sturmgewehrrel valo lövesekre lövesi parancsok napirenden vannak. Most hogy ez ismert lett, Nemetorszag ugy nez ki hogy a gazdasagi kapcsolatait Kinaval felül fogja vizsgalni, amit en a magam reszeröl tamogatok.
MOST olvastad? Es a Nemetek felul fogkjak vizsgalni?
Ha az afrmokusok kibirtak parszaz ev angol, francia megy spanyol gyarmatositast, a kinai segelyeket is elviselik majd. Raadasul a kinaiak nem is gyilkolasszak oket es nem viszik rabszolganak az usaba.
(Kina nem oszt "segelyek"-et, honnan vetted Te ezt a segelyosztast?)
En eddig ugy tudtam hogy az europaiak vittek Afrikabol a rabszolgakat anno az amerikai kontinensre, de ujabban en mindig tanulok valami egeszen ujjat.
Kina mashonnan vitte az un rabszolgait, es belül is volt rabszolgasag, Kinaban is volt olyan rendzser, hogy egy ember egy masiknak a tulajdona volt.
PS.: eppen most lattam egy cikksorozatot a SPON-ban, nagyon meg nem mentem utanna, meg meg nem olvastam magam a cikksorozatba bele, de kiderült hogy Kinaban mennyi embert tartanak zart atnevelö taborokban, ma, 2022. majusaban is, ahol un kinzoszekek, meg kivegzesek, meg Sturmgewehrrel valo lövesekre lövesi parancsok napirenden vannak.
Most hogy ez ismert lett, Nemetorszag ugy nez ki hogy a gazdasagi kapcsolatait Kinaval felül fogja vizsgalni, amit en a magam reszeröl tamogatok.
Kína az Egyesült Államokon gúnyolódik a közösségi médiában A kínai külügyminisztérium szóvivője egy karikatúrát tett közzé, amely azt sugallja, hogy Washington arra akarja kényszeríteni Pekinget, hogy álljon az ő oldalára.
A felirat fölött az áll: “Állj (az én) oldalamra!”. A kínai diplomata szerint az Egyesült Államok pontosan ezt érti, amikor “nyomást gyakorol másokra, hogy álljanak az oldalára”.
Ha az afrmokusok kibirtak parszaz ev angol, francia megy spanyol gyarmatositast, a kinai segelyeket is elviselik majd. Raadasul a kinaiak nem is gyilkolasszak oket es nem viszik rabszolganak az usaba. Persze szabad a valaztas, siman ehenhalhatnak kinaiak nelkul.
Amikor a szovjet Kurszk tengeralattjáró elsűllyedt, az usa csak ácsingózott mint utólag kitünt
Aztán mélytengeri kutatásnak álcázott akcióval ki akarták emelni a nukleáris fegyvereket vagy azt egészet, de a kiemelő szerkezet eltört. Akkor valami cikk megirta, hogy konfliktus forrás más hadigépezetét elorozni
Egy rakat afrikai orszag ketsegbe van esve amiatt, hogy a sok kinai hitel miatt ugy erzik magukat hogy az orszaguk mar nem is az övek, hanem Kinae. Kina a hitelek adasa mellett rengeteg kinai munkast is abba az orszagba bevisz, akiknek kölcsönt ad, a legujabb ketsegbe esett orszag Sambia, ahova a hitel adas utan Kina vagy jo 100 000 kinait munkavegzesre bevoit, a kinai hitel nem a helyieknek ad munkalehetöseget, hanem az oda vitt kinaiaknak.
Jo lenne ha Magyarorszag is ezen elgondolkozna, mert nemcsak a FUDAN-van/lesz kinai penzböl, hnem mas is Magyarorszagon, pl a Belgrad-Budapest uj vasutvonal is.
Es hany kinai munkaerö fog majd ezzel a Fudannak az epitesevel Magyarorszagra menni, oszt veglegesen Magyarorszagon is maradni?
Az amerikai aggodalmak egyébként megalapozottak, hiszen az SJ–21 bármikor elvontathatná működő műholdjukat, de ami még ennél is jobban aggasztja őket, az valószínűleg az, hogy többéves lemaradásban vannak, hiszen a robotkaros kínai űreszközök fejlesztéséről valamikor 2013-ban érkeztek az első hírek.
Az amerikai bunkerrobbanto bombak 50-100 meterre is befurodnak a fold ala, igaz a rasegito hajtomuvuk segitsetevel. Bar atomnal ennek nincs tul sok ertelme.