Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2020.08.07 0 0 5206

Nem szoktam mérni a folyadék mennyiségét, a tészta állagától függően adagolom. Legtöbbször lágy, de már éppen nem ragacsos tésztára törekszem, akkor jó könnyű lesz a végeredmény.Mehet bele tejföl, tojás, sült tök pép és tényleg sok minden.

Kézzel gyúrom, kenyérsütő gépünk nincs. Lehetne robotgéppel is, de kézzel egyszerűbb, nem kell annyit mosogatni, és érzem, hogy milyen a tészta.

Előzmény: 55judit (5205)
55judit Creative Commons License 2020.08.07 0 0 5205

Nóra jól mondja, szerintem is kevés vizet tettél. 1/2 kg fehér liszthez ha 5 dl vizet adunk, kissé kemény tésztát kapunk, de recepttől függően elég lehet. Én pl. kenyér sütésnél tk. lisztet is használok, ezért kicsit több víz kell. A liszt fél kiló, megy hozzá 3.5 dl víz (kb.), és 4-5 dkg vaj, ami szintén lágyít.

 

A friss élesztőt nem futtatom fel, de régen anyám csak az asztalon levegő hőmérsékleten hagyta állni kicsi tejben, 1 tk. cukorral, és hagyta míg feljött. Pár perc. Én csak elkeverem vízben, és öntöm a liszthez. De már régen instant élesztőt használok, azt csak beleszórom a lisztbe. Teszek bele 1tk cukrot és sót, a vajat, és gyúrom. (De többnyire a gép, amiben meg is kél.)

 

Ha olyan recepted van amihez tojást és tejfölt is írnak, azt is folyadéknak kell venni, ezért kicsivel kevesebb víz vagy tej szükséges. Kb. 2 próbálkozás után érezni fogod az arányokat, csak légy bátor, mert kelt tésztát készíteni egyszerű. Később fogsz kísérletezgetni is. Hol ezt-hol azt teszel hozzá. Más ízeket, más állagokat kapsz, és élvezni fogod. Csak bátran! :)

Előzmény: taormina001 (5203)
CBNora Creative Commons License 2020.08.07 0 0 5204

A szárított kiválóan be szokta tölteni lazító szerepét. De nem attól lesz lágy a tészta, hanem a hozzáadott folyadéktól. Mindenesetre tégy egy próbát a rendesen felfuttatott maradék élesztővel.

Előzmény: taormina001 (5203)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.07 0 0 5203

Még megvan az élesztö fele...
Szerintem ez a recept csak ilyen élesztövel müködik, mert pont az volt a baj, hogy már gyúráskor kökemény volt és az is maradt, mert az élesztö a lazító szerepet nem töltötte be.
Tapasztalat van különben, ha nem is saját: PONT ugyanolyan tésztát szerettem volna; rég nem ettem olyan finomat, ezért is vetemedtem olyasmire, amihez nemigen értek.

Előzmény: CBNora (5202)
CBNora Creative Commons License 2020.08.07 0 0 5202

Szerintem bármilyen kelt tésztát megpróbálhatsz szárított élesztővel is.

Elképzelhető, hogy nem pont olyan lesz (de ha nem tapasztalat, hanem recept alapján sütsz, úgysem tudhatod, milyen is pontosan az "olyan"), de biztosan jó. Az van ráírva, hogy nem kell fölfuttatni, csak összekeverem a liszttel, meggyúrom a tésztát és hagyom kelni. Eddig mindig jó lett.

Legföljebb a próbasütésbe nem teszed bele az értékes kaprot (nekem most egyáltalán nincs, ami tavasszal kelt, hamar tönkrement), hanem raksz rá/bele valami más tölteléket.

Az érezhető különbség inkább az élesztős és a kovászos tészták között lehet. De kovászosat még nem sütöttem, úgyhogy ez nem tapasztalat.

Előzmény: taormina001 (5201)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.07 0 0 5201

Lehet, hogy megpróbálom mégegyszer, csak sajnos elfogyott a kapor. Más években mindig kontrollálatlanul elönt a kertet, most alig árválkodik pár szál.

De ezúttal okosabb leszek: elöször megpróbálom "fölfuttatni" a maradék élsztöt, és csak ha ez látványos sikerrel járt, áldozom föl a többi anyagot.

Előzmény: TINTUS (5196)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.06 0 0 5200

Köszönöm, legközelebb biztos jobb lesz, -ha lesz ilyen.

Előzmény: Mariska néni (5199)
Mariska néni Creative Commons License 2020.08.06 0 0 5199
Előzmény: taormina001 (5198)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.06 0 0 5198

Egész biztosan melegebb volt, bár nem forrott. -de ez sem volt a receptben. Mit jelent az, hogy "fölfuttat"?

Előzmény: TINTUS (5196)
TINTUS Creative Commons License 2020.08.06 0 1 5197

Lidiben vettem elektromos húsdarálót aminek többek között paradicsom paszírozó feltétje is van. Nagyon szépen dolgozik bátran ajánlom mindenkinek !

Előzmény: taormina001 (5195)
TINTUS Creative Commons License 2020.08.06 0 0 5196

Ha a tej vagy víz melegebb mint  37 fok akkor az élesztő meghal.  A cukor nem fontos .... de én is teszek bele . Az arányok : 1 kiló liszthez 5 deka élesztő  fél kilóhoz 2,5 deka.

Előzmény: taormina001 (5192)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.05 0 0 5195

Még szerencse, hogy vettem a fáradságot és visszaolvastam kicsit: nincs itt édesanyám, a paradicsom meg vészesen fölhalmozódott:-(

Nóra jobban emlékezett, mint én, hogy a lékészítö géppel már tavaly se boldogultam, de azért mégiscsak megint megpróbáltam. Persze nem mentem semmire. Aztán derengeni kezdett, hogy valaki égre-földre esküdött erre a masinára...amire akkor bukkantam a pincében, mire vége lett a paradicsomszezonnak. Fogalmam se volt, hogy müködik, ezért visszakerült oda, ahonnan jött; édesanyám innen-onnan összeszedett, sose használt kacatjai közé...míg ma eszembe nem jutott, és be nem üzemeltem: ez ugyan sehány wattos se, mégis seperc alatt ledaráltam a paradicsomot, -tökéletes minöségben. Most itt állok egy nagy tál tökéletes nyersanyaggal, de a tartósításról a leghalványabb fogalmam sincs: mit csináljak vele? Minek ezt fözni egyáltalán? Teljesen sürü. Kár pedig, mert egy nagy adagot már beföztünk úgy, hogy lehámoztuk a héját, de a mag meg minden más benne maradt, aztán forrón összeturmixoltam.

Ilyen tökéletesen száraz, hasznavehetetlen anyag marad csak utána. Csak ezzel az utolsó képen látható eszközzel fájdalmas kissé a munka; abból nyilvánvalóan hiányzik valami: szúrja az ember kezét, ha avval nyomkodja befelé a paradicsomot.

Előzmény: TINTUS (5171)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.05 0 0 5194

Nem tettem; ez nem volt a receptben.

Előzmény: Mariska néni (5193)
Mariska néni Creative Commons License 2020.08.05 0 0 5193

Mondd, hogy tettél bele némi cukrot, mert az is fontos kelléke a felfuttatásnak.

Előzmény: taormina001 (5192)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.05 0 0 5192

Azt hittem, az ilyen kenyérféléhez csak friss élesztö való, ezért közvetlenül elötte lementem a közértbe és vettem. Nem száraz, nem büdös; élesztöszagú....és aznap 40 fok volt árnyékban. Ami föltünt, hogy azt írták, "futtassuk föl" az élesztöt. Én nem tudom, mi az, de én meleg tejbe morzsoltam, aztán föl is oldódott benne, de semmiféle kémiai reakciót nem mutatott. Egyszerüen tejben föloldott Élesztö maradt. Lehet, hogy vízben kellett volna? A receptben úgy volt, de úgy emlékeztem, hogy a nagymamám tejben szokta. Már az összegyúráskor kökemény volt, kétszer fél órát kelesztettem, de semmi se változott.

Előzmény: CBNora (5191)
CBNora Creative Commons License 2020.08.05 0 0 5191

Kizárt, hogy negyed kiló élesztő kelljen egy kiló liszthez.

Az élesztő élőlény, el tudom képzelni, hogy egyszer csak tönkremenjen. De én se vagyok egy konyhatündér...

Nekem a fél kiló liszthez 2,5 dkg jónak tűnik, én is ilyen nagyságrendben használom. De mióta felfedeztem a szárított élesztőt, csak azt veszek. Eddig mindig működött, nincs az, hogy hol repedezettre van száradva, hol büdös, mint a friss. Bár ezek még a szárított előtti tapasztalatok, lehet, hogy azóta mindig kiváló minőségű frisset lehet kapni.

Még az lehet, hogy melegebb helyre kellett volna rakni, vagy hosszabb ideig várni, hogy megkeljen. Mondjuk most a konyhában sincs gond a hőmérséklettel, de télen be szoktam tenni kelni a tésztát a 40 °C-ra állított sütőbe.

Előzmény: taormina001 (5190)
taormina001 Creative Commons License 2020.08.05 0 0 5190

Szerintetek van olyan, hogy az élesztö "nem jó" ill. nem éleszt?

Nem vagyok az a konyhatündér típus; nem értek hozzá. Akartam tejfölös-kapros kenyér-lepényt vagy mit sütni, de egyáltalán nem kelt meg. Finom, de lapos és szívós, mint a cipötalp. A receptben egy kilo liszthez 250 g (!) élesztötö írtak, de azt hittem, ez csak tévedés lehet, így én fél kilóhoz tettem 25 g-t. Lehet, hogy mégis 250 kellett volna? vagy valami mást csináltam rosszul?

kentaur01 Creative Commons License 2020.08.02 0 0 5189

Ok. 23 éves a gép. Én még nem is éltem akkor😂

Előzmény: TINTUS (5187)
kentaur01 Creative Commons License 2020.08.02 0 0 5188

Most mi is előfőzzük mert kemény

Előzmény: TINTUS (5187)
TINTUS Creative Commons License 2020.08.02 0 0 5187

Mi előbb megfőzzük aztán paszírozzuk. A mi gépünk csak 23 éves ....és jó.

Előzmény: kentaur01 (5183)
TINTUS Creative Commons License 2020.08.02 0 0 5186

Igen 350 wattos, még nem daráltam húst vele de szerintem elviszi majd.

Előzmény: 55judit (5178)
kentaur01 Creative Commons License 2020.07.30 0 0 5185

hát itt a végeredmény

Előzmény: kentaur01 (5184)
kentaur01 Creative Commons License 2020.07.30 0 0 5184

A múltkori grúz leves után(csenahi) most egy borscs leves következett....

kentaur01 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 5183

Dehogy. Pár perc a passzírozása a szedernek. Géppel csináljuk. Tintus tudja miről van szó hiszen neki is ilyen van. Ez egy 25 éves Moulinex robotgép. Gyakorlatilag mindent tud. Nyilván passzírozni is. A biztonság kedvéért van belőle 3 db is.😂

És nem vicceltem....mondjuk nálunk mindenből több darab van...a Zepter Mixyből 4 db....2 db Szoboszlón 2db Debrecenben

Egyszóval nincs titkos módszerünk☺️

Előzmény: 55judit (5182)
55judit Creative Commons License 2020.07.29 0 0 5182

Nagy munka lehet? Hogy csináljátok? Szűrő, fakanál? Vagy van egy titkos módszer ami gyorsabb?

Előzmény: kentaur01 (5181)
kentaur01 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 5181

Igen. Főzés előtt kipasszírozzuk a szedret.

Előzmény: 55judit (5180)
55judit Creative Commons License 2020.07.29 0 0 5180

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155477507&t=9108176

Érdeklődöm a lekvár készítés folyamatáról. Először paszírozás aztán főzés, vagy hogyan képzeljem el a mag kioperálást? Kb. mennyi cukor megy 1 g szederhez?

kentaur01 Creative Commons License 2020.07.27 0 0 5179

Ugyan már. A két kutyus kiegészült 1 cicussal. Na az nagyon rendetlen.....de azt is szeretjük...

Előzmény: TINTUS (5170)
55judit Creative Commons License 2020.07.27 0 0 5178

Azt hiszem, ez az: https://www.lidl.co.uk/en/p/kitchen-essentials/silvercrest-electric-mincer/p33448

Azt írja, 350W-os. Ami csak húsdarálója a gyártónak, az meg 600 W-os. Nem kevés a 350W? Húst is daráltál már vele?

Előzmény: TINTUS (5171)
55judit Creative Commons License 2020.07.27 0 0 5177

Elnézést, már látom.

Előzmény: 55judit (5176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!