Nem szoktam mérni a folyadék mennyiségét, a tészta állagától függően adagolom. Legtöbbször lágy, de már éppen nem ragacsos tésztára törekszem, akkor jó könnyű lesz a végeredmény.Mehet bele tejföl, tojás, sült tök pép és tényleg sok minden.
Kézzel gyúrom, kenyérsütő gépünk nincs. Lehetne robotgéppel is, de kézzel egyszerűbb, nem kell annyit mosogatni, és érzem, hogy milyen a tészta.
Nóra jól mondja, szerintem is kevés vizet tettél. 1/2 kg fehér liszthez ha 5 dl vizet adunk, kissé kemény tésztát kapunk, de recepttől függően elég lehet. Én pl. kenyér sütésnél tk. lisztet is használok, ezért kicsit több víz kell. A liszt fél kiló, megy hozzá 3.5 dl víz (kb.), és 4-5 dkg vaj, ami szintén lágyít.
A friss élesztőt nem futtatom fel, de régen anyám csak az asztalon levegő hőmérsékleten hagyta állni kicsi tejben, 1 tk. cukorral, és hagyta míg feljött. Pár perc. Én csak elkeverem vízben, és öntöm a liszthez. De már régen instant élesztőt használok, azt csak beleszórom a lisztbe. Teszek bele 1tk cukrot és sót, a vajat, és gyúrom. (De többnyire a gép, amiben meg is kél.)
Ha olyan recepted van amihez tojást és tejfölt is írnak, azt is folyadéknak kell venni, ezért kicsivel kevesebb víz vagy tej szükséges. Kb. 2 próbálkozás után érezni fogod az arányokat, csak légy bátor, mert kelt tésztát készíteni egyszerű. Később fogsz kísérletezgetni is. Hol ezt-hol azt teszel hozzá. Más ízeket, más állagokat kapsz, és élvezni fogod. Csak bátran! :)
A szárított kiválóan be szokta tölteni lazító szerepét. De nem attól lesz lágy a tészta, hanem a hozzáadott folyadéktól. Mindenesetre tégy egy próbát a rendesen felfuttatott maradék élesztővel.
Még megvan az élesztö fele... Szerintem ez a recept csak ilyen élesztövel müködik, mert pont az volt a baj, hogy már gyúráskor kökemény volt és az is maradt, mert az élesztö a lazító szerepet nem töltötte be. Tapasztalat van különben, ha nem is saját: PONT ugyanolyan tésztát szerettem volna; rég nem ettem olyan finomat, ezért is vetemedtem olyasmire, amihez nemigen értek.
Szerintem bármilyen kelt tésztát megpróbálhatsz szárított élesztővel is.
Elképzelhető, hogy nem pont olyan lesz (de ha nem tapasztalat, hanem recept alapján sütsz, úgysem tudhatod, milyen is pontosan az "olyan"), de biztosan jó. Az van ráírva, hogy nem kell fölfuttatni, csak összekeverem a liszttel, meggyúrom a tésztát és hagyom kelni. Eddig mindig jó lett.
Legföljebb a próbasütésbe nem teszed bele az értékes kaprot (nekem most egyáltalán nincs, ami tavasszal kelt, hamar tönkrement), hanem raksz rá/bele valami más tölteléket.
Az érezhető különbség inkább az élesztős és a kovászos tészták között lehet. De kovászosat még nem sütöttem, úgyhogy ez nem tapasztalat.
Ha a tej vagy víz melegebb mint 37 fok akkor az élesztő meghal. A cukor nem fontos .... de én is teszek bele . Az arányok : 1 kiló liszthez 5 deka élesztő fél kilóhoz 2,5 deka.
Még szerencse, hogy vettem a fáradságot és visszaolvastam kicsit: nincs itt édesanyám, a paradicsom meg vészesen fölhalmozódott:-(
Nóra jobban emlékezett, mint én, hogy a lékészítö géppel már tavaly se boldogultam, de azért mégiscsak megint megpróbáltam. Persze nem mentem semmire. Aztán derengeni kezdett, hogy valaki égre-földre esküdött erre a masinára...amire akkor bukkantam a pincében, mire vége lett a paradicsomszezonnak. Fogalmam se volt, hogy müködik, ezért visszakerült oda, ahonnan jött; édesanyám innen-onnan összeszedett, sose használt kacatjai közé...míg ma eszembe nem jutott, és be nem üzemeltem: ez ugyan sehány wattos se, mégis seperc alatt ledaráltam a paradicsomot, -tökéletes minöségben. Most itt állok egy nagy tál tökéletes nyersanyaggal, de a tartósításról a leghalványabb fogalmam sincs: mit csináljak vele? Minek ezt fözni egyáltalán? Teljesen sürü. Kár pedig, mert egy nagy adagot már beföztünk úgy, hogy lehámoztuk a héját, de a mag meg minden más benne maradt, aztán forrón összeturmixoltam.
Ilyen tökéletesen száraz, hasznavehetetlen anyag marad csak utána. Csak ezzel az utolsó képen látható eszközzel fájdalmas kissé a munka; abból nyilvánvalóan hiányzik valami: szúrja az ember kezét, ha avval nyomkodja befelé a paradicsomot.
Azt hittem, az ilyen kenyérféléhez csak friss élesztö való, ezért közvetlenül elötte lementem a közértbe és vettem. Nem száraz, nem büdös; élesztöszagú....és aznap 40 fok volt árnyékban. Ami föltünt, hogy azt írták, "futtassuk föl" az élesztöt. Én nem tudom, mi az, de én meleg tejbe morzsoltam, aztán föl is oldódott benne, de semmiféle kémiai reakciót nem mutatott. Egyszerüen tejben föloldott Élesztö maradt. Lehet, hogy vízben kellett volna? A receptben úgy volt, de úgy emlékeztem, hogy a nagymamám tejben szokta. Már az összegyúráskor kökemény volt, kétszer fél órát kelesztettem, de semmi se változott.
Kizárt, hogy negyed kiló élesztő kelljen egy kiló liszthez.
Az élesztő élőlény, el tudom képzelni, hogy egyszer csak tönkremenjen. De én se vagyok egy konyhatündér...
Nekem a fél kiló liszthez 2,5 dkg jónak tűnik, én is ilyen nagyságrendben használom. De mióta felfedeztem a szárított élesztőt, csak azt veszek. Eddig mindig működött, nincs az, hogy hol repedezettre van száradva, hol büdös, mint a friss. Bár ezek még a szárított előtti tapasztalatok, lehet, hogy azóta mindig kiváló minőségű frisset lehet kapni.
Még az lehet, hogy melegebb helyre kellett volna rakni, vagy hosszabb ideig várni, hogy megkeljen. Mondjuk most a konyhában sincs gond a hőmérséklettel, de télen be szoktam tenni kelni a tésztát a 40 °C-ra állított sütőbe.
Szerintetek van olyan, hogy az élesztö "nem jó" ill. nem éleszt?
Nem vagyok az a konyhatündér típus; nem értek hozzá. Akartam tejfölös-kapros kenyér-lepényt vagy mit sütni, de egyáltalán nem kelt meg. Finom, de lapos és szívós, mint a cipötalp. A receptben egy kilo liszthez 250 g (!) élesztötö írtak, de azt hittem, ez csak tévedés lehet, így én fél kilóhoz tettem 25 g-t. Lehet, hogy mégis 250 kellett volna? vagy valami mást csináltam rosszul?
Dehogy. Pár perc a passzírozása a szedernek. Géppel csináljuk. Tintus tudja miről van szó hiszen neki is ilyen van. Ez egy 25 éves Moulinex robotgép. Gyakorlatilag mindent tud. Nyilván passzírozni is. A biztonság kedvéért van belőle 3 db is.😂
És nem vicceltem....mondjuk nálunk mindenből több darab van...a Zepter Mixyből 4 db....2 db Szoboszlón 2db Debrecenben
Érdeklődöm a lekvár készítés folyamatáról. Először paszírozás aztán főzés, vagy hogyan képzeljem el a mag kioperálást? Kb. mennyi cukor megy 1 g szederhez?