http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
Mint mondta, nagy dilemmát okozott számára, hogy egy másik nemzet himnuszát hallgatta, ám profiként, profi gondolkodással állt hozzá, ez is egyfajta munka, ezért fizették.
A sportban senkinek sem írhatják elő, hogy énekelje vagy ne, a himnuszt. A sportolótól függ, hogy miként áll a dologhoz. A saját nemzetük himnuszát általában éneklik (habár egyre csökkenő számban), a másét meg nem. Mivel a székelyek a magyar nemzethez tartozónak tudják és érzik magukat, ezért a román himnuszt tisztelettel meghallgatták, a magyart meg énekelték. Tényleg nem értem, hogy mi a problémád ezzel?...
az lehet... de van egy régi szépidőket istenítő széles réteg, akik azt valják, hogy a Kádár ott csinálta nagyon jól hogy mindig jóban volt a szomszédokkal és mindig megfelelt az elvárásaiknak. És hát most is meg kéne felelni nekik.
A románok meg vagy felkötik a bocskorra a korcsolyát vagy szépen tudomásul veszik hogy a székely gyerekek nem annyira szeretik a román himnuszt mint a magyart....
tudod, kicsi takacsi, az elegán megoldás az lett volna, hogy eléneklik szépen a román himnuszt, mert mégiscsak annak az országnak a hű állampolgárai, annak az országnak a mezében játszanak, aztán utána eléneklik szépen a székely himnuszt, kifejezve a sírig s azon túl is tartó magyarságukat
de hát tahóktól az ember ne várjon eleganciát, ugyebár