Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.23 0 0 18

az új zélandi kaszája is mehet a lecsóba lágyítás nélkül

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.23 0 0 17

-nem jó ha a kasza anyaga kemény, ezért nem vagyok meggyőződve arról, hogy a német vagy osztrák kasza jó, mert én ott csak keményet láttam

-kezdő ne vegyen 70 cm-nél nagyobb pengét

-a kaszálásnak a kalapálás az első titka, majd csak utána a fenés... A kalapálás komoly munka, megfelelő üllőn megfelelő kalapáccsal fél óra, ha ért hozzá az ember. A penge élére kb tizenöt fokban, egymás mellé kell a kalapáccsal recét verni, egymástól másfél- két mm-re. A művelet célja az él elvékonyítása. (Ha kemény a penge, az él kitörik, csipkés lesz.) ez a vékony él kb három milliméter lesz. Fontos, hogy csak ez a rész vékonyodik el az él irányába az anyagból kifele, az anyag megmarad vastagnak, ez adja a tartását.

- kaszálni forgó mozgással kell, nem a pengére kell venni a mezőt, hanem az élre, tehát épp egy keveset, mintegy öt fokban... Így nem nehéz a munka. A selymes füvet is így viszi. A kaszát ráhúzni a fűre nem is megy sokáig és nem is eredményes.

-a kemény kaszát nem érdemes erőltetni sok munkára, kevésre meg sikítóval kell fenni

Baines kapitány Creative Commons License 2013.04.23 0 0 16

Szia!

A 3. számú hozzászólásban leírtam.

Előzmény: sktdavid (15)
sktdavid Creative Commons License 2013.04.14 0 0 15

Heló.

Az lenne a kérdésem hogy mikor ideális egy kasza mérete hozzám képest?Mikor tudok vele kényeles4en kasználni?

Magamnak akarom készíteni azért kérdezem.

tripla3 Creative Commons License 2013.02.28 0 0 14

Remek 5let.

Sokszor jót tesz 1 kis testmozgás a szervezetnek.

Előzmény: N dre (13)
N dre Creative Commons License 2013.02.25 0 0 13

Sziasztok! Bennem tegnap merült fel, hogy kézi kaszát használjak. Mi a múlt évben örököltünk egy kis területet, akkor még géppel kaszáltattam le gyorsan, hogy ne büntessenek meg a gondozatlanság miatt. Idén, mivel már a jó idő kezdetétől ki fogunk járni, ezért a pénztárca-és környezetkímélő megoldással kacérkodok. Nekem lehet, hogy könnyű dolgom lesz, mert van egy 75 éves rokonom, aki rendszeresen kaszál, és két öreg kaszája is van. Legközelebb meglátogatom, szerintem leckéket veszek tőle. :)

tripla3 Creative Commons License 2013.02.07 0 0 12

Úgylátom kicsit alábbhagyott a kaszálhatnékja mindenkinek !

Előzmény: TheRainbowGirl (10)
colizoli Creative Commons License 2011.07.10 0 0 11

Szia.

En most vettem egy 70-s kaszat Ausztriaban es nagyon kiraly, igaz az ara mar nem annyira(45€). Szerintem, ha nem nagy problema akkor jobban jarsz, hogyha ki mesz Ausztriaba es  ott veszel egy jo kaszat, ha mar ennyire ra vagy indulva.Meg ahogy ertettem az elsö videot ö is osztrak penget hasznal. De nyelet is csak azt az hajlitott alu nyelet fogsz talalni, ill a fanyelet ami hasonlo a magyar nyelekhez.

Ha meg kezdö vagy akkor probalgasd a nyelet kölünbözö szögekben tartani, De szerintem ugy kezd, hogy elöször leteszed a penget töled jobbra ugy hogy a penge parhuzamos legyen a földde( jatszol a karjaiddal, hogy beallitsd) es csak felsötestböl fordulsz egyet.Remelem erthetö voltam.

De a legeslegelsö tanuld meg a kaszat megfenni, mert eletlen kaszaval senki nem tud kaszalni.

üdv es sok sikert.

Előzmény: TheRainbowGirl (10)
TheRainbowGirl Creative Commons License 2011.07.10 0 0 10

Sziasztok!

Először is elnézést, hogy csak most jelentkezem.

Köszönöm Mindenkinek az öteleteket, tippeteket.

Baines Kapitány, köszönöm a videót, megnéztem és ahogy a többin, ezeken is látni, hogy olyan könnyedén, szinte erőlködés nélkül kaszálnak, ezt szeretném én is elérni, s ehhez egy éles kasza kell, ami tartok tőle, nekem nincs, vagy valamit nem jól csinálok. Csak "lendületkaszás" vagyok, s a végén úgy megerősödik a karom, hogy férfi legyen a talpán, aki meg mer közelíteni :-)  A viccet félre téve, valóban sokkal nagyobb lendületből kell kaszálni, mint a videókon, mert különben a felét elhagyja, vagy még többet.

Találtam egy régi kaszát, aminek az anyaga ég és föld a mostani kaszákhoz képest a régi javára természetesen, abban még volt anyag, csak az a baj, hogy már nyélre nem lehet rárakni. :-(  Dédnagyapám kovács volt, de sajnos én már nem ismerhettem. 

Nincs valakinek elfekvőkészletben egy igazi régi jó minőségű kaszája, amitől szívesen megválna?  :-))) (lehet a lottón hamarabb nyerek, mintsem ilyet találjak)

Colizolinak:

Természetesen próbáltam már hajnalban is, közvetlenül eső után is, de az eredmény koránt sem kielégítő.

imkereinek:

Láttam én is a praktiker honlapján az S alakú, könnyű kaszanyelet, bár még kézbe nem fogtam, de megvallom, fenntartásaim vannak, mert egyetelen egy videót nem találtam, ahol ilyen nyeleket használtak volna. A forma szuper, az anyagától kicsit tartok, hogy vajon mennyire strapabíró, mert én hol füvet, hol lucernát vágok, vagyis próbálkozom.

Ilyen fanyelet szeretnék, csak sehol sem találok az országban:

és ilyen kaszaválasztékot szeretnék látni legalább egy boltban, (és ilyenkor szokta mondani anyukám, hogy dugd bele az ujjad a bilibe)

Nem is értem, hogy itthon miért is nincs hagyománya a kézikaszálásnak.

Még csak most ismerkedem vele, de már most mondhatom, úgy, hogy nincs is jó kaszám, hogy sokkal jobb, mint gépi kaszával kaszálni.

Átvitt értelemben kicsit hasonlít a tánchoz.

Találtam még pár linket, ahol hasznos infók, bemutató videók vannak, csak más elméletben tudni valamit, s más, ha gyakorlatra kerül a sor.

Azért akit érdekel, nézze meg:

http://www.kosimesnadno.cz/zen-cart/index.php?main_page=page&id=16&language=en

Az alábbi három videó tökéletesen bemutatja (szerintem) a kezdettől a végéig, mit  hogyan kell, csak nálunk a beszerzéssel akadnak gondok, sajna.

Azt hiszem vagy kovácsoltatni kell kaszát, ha még vállalnak ilyet egyáltalán, vagy ki kell menni külföldre, s onnan beszerezni egy normális fa nyelet + kaszát.

Itthon bár méretkválaszték van, de hogy azon belül selymes fűre való, vagy általános célre, árokhoz, netán fás-bokros területre, na az már nincs, az pedig, hogy lány vagyok, még külön öröm, hogy hülyére is akarnak venni az eladók. Ez van.

Baines kapitány Creative Commons License 2011.07.01 0 0 9

Praktiker, de horror áron. A neten találni online szerszámboltokat, ukrán, szlovén kaszák vannak 90 cm-esben. A kedvencem a http://www.jad.cz/hu/index.php oldal. Ott érdemes megnézni a tartozékokat és a nyeleket is. Mahacek egyébként a HERMES /volt ÁFÉSZ/ hálózattal áll kapcsolatban Magyarországon.

Előzmény: Dolmi mackó (8)
Dolmi mackó Creative Commons License 2011.07.01 0 0 8

A legtöbb boltban csak 70cm-est tartanak, 80-as is igen ritka, 90-est meg mint a fehér holló, legalábbis azokban a boltokban, amelyekbe én járok.

Mondjuk a bauhusban lévő 80-as kaszák között akad nagyobb is, mert igen nagy méretkülönbségek vannak köztük, gondolom nem CNC géppel készítík :-)

Előzmény: Baines kapitány (3)
Baines kapitány Creative Commons License 2011.07.01 0 0 7

Ebben igazad lehet, mert amikor szakadó esőben kaszáltam a füvet, sokkal jobban vitte.

Előzmény: colizoli (4)
Baines kapitány Creative Commons License 2011.07.01 0 0 6

Az OBI-ban láttam ilyen nyelet, LUX gyártmányú és kaszapenge is kapható hozzá.

Előzmény: imkerei (5)
imkerei Creative Commons License 2011.07.01 0 0 5

Istenem de rég kaszáltam kézzel! Pedig nagyon szerettem csinálni! Még emlékszem: Mikor először mutatta keresztapám a kaszálást, úgy belevágtam a földbe, hogy öröm volt nézni! :-)

A motoros kaszák jobbak egyenetlen területen, de igazi élvezetet csak a kézi kaszálás nyújt.

Én a nyelet magamnak csináltam, így a magasságot is könnyű volt belőni a fogantyúnak.

Németországban találkoztam olyan alumíniumból készült "S" alakú nyéllel, amin állítható volt a fogantyú magassága. Nagyon kényelmes volt vele dolgozni.

colizoli Creative Commons License 2011.06.30 0 0 4

Vekony selymes füvet csak hajnalban a harmattal vagy közvetlen utana tudod rendesen kaszalni.

Előzmény: TheRainbowGirl (2)
Baines kapitány Creative Commons License 2011.06.30 0 0 3

Kedves TheRainbowGirl!

Nagyon örülök, hogy vannak még olyanok, akik a kézi kaszát nem az ördög művének tartják és megszerették.

Nem tudom, hol laksz, én pesti vagyok. A birtokom Fejér megyében van, Bicskéhez közel. Mind a pesti, mind a bicskei gazdaboltokban kapni 60 - 90 cm közötti hosszúságú kaszákat. Egyébként az OBI-ban is láttam. Én cseh kaszát használok, meg vagyok vele elégedve. a nyéllel valóban van probléma, ugyanis csak egyfajta méretben kaphatóak fanyelek, holott annak a földre letámasztva a kaszás ember - vagy lány - álláig kell érni.

A nyél formája a magyar parasztember által évszázadokon keresztül használt forma, ennél nem kell jobb, legfeljebb annyi a különbség, hogy volt kétkacsos és egykacsos nyél.

A pengét úgy kell beállítani, hogy a kacsnál nyakadba vett kasza pengevége a kinyútott bal kezed ujjaitól 5 ujjnyira legyen fűkaszálásnál, illetve egy arasznyira gabona esetében. Ezért régen lehetőleg két kaszát használtak, egyet fűre - ez kisebb volt, és egy nagyobbat, gabonára.

A kalapálás és a fenés csak ezután jön. A megfelelően vékonyra kivert és élesített kasza elviszi a selymes füvet is, technika kérdése. Az általad megnézett videók jók, bár a magyar stílushoz legközelebb talán a következő áll:

http://www.youtube.com/watch?v=YzdjOkLQw1s&feature=related

Itt magyarázó szöveg is van. Összehasonlíthatod a következővel

http://www.youtube.com/watch?v=_Ea0Eb2L_AY

A kaszaverés megint külön tudomány, sok embert ismerek, aki lengetni tudja, de kalapálni nem. Erről is van nem egy videó, különböző stílusokban.

Sok sikert és jó kaszát kívánok!

Előzmény: TheRainbowGirl (2)
TheRainbowGirl Creative Commons License 2011.06.24 0 0 2

Köszi a gyors választ, észben tartom.

Egyenlőre ott tartok, hogy külföldi oldalakon láttam különböző méretű, szélességű kaszákat, amiket más-más felhasználásra ajánlanak, de itthon ilyen kínálattal nemhogy nem találkoztam, még általánosságban sem igazán tudnak a boltokban segíteni, főleg egy lánynak...

A jelenlegi kasza sem régi, s jó a hangja is, csak nem vagyok benne biztos, hogy jó volt az  indulás, úgy értem nem hiszem, hogy jól lett kikalapálva. (családon belüli eltérő véleményeknek köszönhetően)

A legnagyobb bajom az, hogy a sejmesebb, vékonyabb füvet nem igazán viszi,  inkább csak elhajlítja, s kétszer-háromszor is vissza kell térni, hogy valamennyire vigye, s a végeredmény az, hogy az egyik fűszál 10cm-es a másik 1cm :-)

A kicsit vastagabb szárú füvet, illetve lucernát simán, könnyen viszi, szinte abba sem lehet hagyni.

Ahogy elnézem ezeket a videókat, látom, hogy különösebb erőlködés nélkül kaszálják a finomabb, vékonyabb füveket is, s nem tudom, hogy a mienknél mi a hiba.

A nyél pedig külön fogalom, amit kapni lehet az fixre van szerelve, s nem lehet állítani, pedig nem mindegy, hogy 160cm-es ember akarja használni, vagy 198cm-es egyén.

Előzmény: bandikaa (1)
bandikaa Creative Commons License 2011.06.24 0 0 1

Ha új kaszát veszel, egyvalamire kell odafigyelni: pendítsd meg a földön, minél magasabb a hangja annál jobb, annál keményebb a penge.

Előzmény: TheRainbowGirl (-)
RealCorpus Creative Commons License 2011.06.24 0 0 0

Ez nem sarl0.

TheRainbowGirl Creative Commons License 2011.06.24 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

Most tavasszal ragadtam a kezembe előszőr kézi kaszát, s azóta le sem teszem.

Egy jó kasza aranyat ér, de tartok tőle, hogy az én kaszám, nyelem nem igazán megfelelő, mind a nyelet, mind a kaszát illetően, bár már így is tudom, hogy ezután csak kézi kaszával kaszálok amit csak lehet, mert hihetetlenül jó dolog, s nem utolsó sorban gyors is, plusz környezetkímélő.

Miután szerettem volna utánanézni annak, hogyan kell "jól" kaszálni, megélesíteni a kaszát, kikalapálni, stb. rá kellett jönnöm, (vagy csak nem találtam meg), hogy nincs Magyarországon ilyen komplett leírás, videó, stb. Külföldi honlapokat, youtube videókat nézegetve látom, hogy már ausztriában is egészen más típusú nyeleket használnak, mint itthon, s amikor bementem egy-két mezőgazdasági boltba, hogy olyat keresnék, bambán néztek rám :-)  hát inkább kifordultam, de internetes áruházakban sem találtam.

Sajnos nincs olyan idősebb ember a közvetlen környezetemben, aki meg tudná nekem mutatni, el tudná mondani, mit hogyan kell, csak találgatások vannak, ezért kérném a segítségét mindenkinek, aki jártas kézi kaszálás terén, vagy van tippje, infója, netán bemutató videója :-)) köszönettel veszek.

Itt van két link, számomra kézi kaszálás terén ez az etalon, a kitűzött cél :-)

itt a másik:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!