... ha el nem qrtam volna a szoget, mert igy a faag es a kisbajcsi csatornaja kivaghatatlan lett. Azert a felhok igy is kiadtak. Igyekszem ezekkel a "probakepekkel" jo peldaval eloljarni hogy egy fotos forum ne csak a szoveges-irogatos legyen mar, de nem sok sikerrel.
Egyrészt: csak 2/3 rekesznyi fényerőt veszítettem. :)
Másrészt: legtöbbször a 85mm f1,4D-t is leblendéztem f2-f2,2 értékre.
Harmadrészt: fele akkora tömegű 85-öst kell hurcolásznom... és még pénzem is maradt.
Hamarosan kipróbálok egy új nagylátó zoomot (AF-S Nikkor 18-35 mm f3,4-4,5 G ED)
A tesztek szerint versenyképes a képminősége a 16-36 VR-rel. Sőt: talán egy hangynyival jobb is annál. Ha tényleg így van, akkor még az is szóba jöhet a fényerős fixek mellé.
A 16-35-öst kipróbáltam. F8 rekeszen igen jó. Így tájazáshoz, városfotóhoz éppen megfelelő.
Igazad van, valoban idealis az ha faltol falig karcol valami. Ezek szerint lemondtal 1 fenyertekrol az egyenletesebb minoseg erdekeben, latva a regi portreidat nem lehetett konnyu dontes. En nem vagyok ennyire kritikus az eszkozeimmel, mar megelegszem ha le birjak kovetni a temaimat.
Nyilvan a kepszeli takony nem ugyanaz mint a szep (kivanatos) hattermosas, de masok kepeit elnezve, nem lattam annyira problemasnak. Viszont f/1.4-en jol hasznalhato objektiv, megfizetheto aron nem terem minden bokorban. Ha fix sorra gyurnek, ez lenne az egyik.
Így van, bocsánatos bűn. Én a Sigma 85/1,4-gyel még nem sok (nulla) olyan képet csináltam F1,4-2,8 között, ahol a kép széle ne lett volna elmosva. Ha meg tájfotó volt, akkor F8-11-en volt, ott meg úgyis jó.
S jól jön az is, h a Sigma kevésbé vinyettál f1,4-en, mint az 1,8G F1,8-on. Sőt, a N85/1,4G-nek is igen erős a vinyettálása 1,4-en (0,5Fé-vel nagyobb, mint a Sigmának). Már az első képnél, láttam, h a N85/1,4G majdnem úgy vinyettál 1,4-en, mint a 24/1,4G. Az pedig nem kevés... :-)
50es fix mellé nem sok értelme van egy 35ösnek... Inkább az említett 28-24mm-es tartományt nézegessd, a 28 2.8 af-d objektív ha jól rémlik viszonylag olcsón beszerezhető használtan, a képminőségéről tapasztalatom viszont nincs.
Volt 24mm f2,8D és 35 mm f2D is. Mindkettőt használhatónak bizonyult (D700 vázon). Végül a kettő közé lőttem be magamat: 28mm f1,8 G. Ez utóbbi más kategória, képminőség szempontjából. Természetesen drágább is.
Ezen a weblapon utána nézhetsz a fullfrémes teszteknek. Az objektíveket a 24 mpixeles D3X vázon méricskélték.
Lesz? Mar a jelenlegi sigma 85/1.4-esrol is jokat irnak akik probaltak, allitolag a kepe a Nikon 85/1.4G szintjen van. Sajnos nem volt meg hozza szerencsem.
Ha fixekben (is) gondolkodsz, van választék. A Nikon 24-35-85 f1,4 G triója kiválóan sikerült, de nagyon drága mindegyik. Az 50mm f1,4 G lehetne jobb is.
A valamivel gyengébb fényerejű 28-50-85 f1,8 G hármas szintén nagyon jó. A 85-ös szinte már etalonnak számít. Ezek lényegesen kisebbek, jóval könnyebbek és sokkal olcsóbbak. Nekem mind a három megvan.
Sigmáék új építési technológiát fejlesztettek ki és az optikai minőségre is egyre jobban figyelnek. A 35mm f1,4 kiválóan sikerült, valószínűleg ugyanilyen jó lesz 85mm f1,4 is.
A Sigmát mások is nagyon dicsérik, de annyit most nem szánok rá. Nincs is szükségem az 1,4-re annyira, ha meg igen megoldom az 50mm-sel, rajongom azért a lencséért.
Más 35-ös Nikonom nem volt, csak az 1.8as DX-es, de mivel az DX-es így nem teljesen mérvadó az a tapasztalat. Egyébként az is használható némi korlátokkal fullframen (teljesen nyitott rekeszen, nem végtelenre fókuszálva nem vignettál nagyon durván, a fórumról Karmaresz használta is D800on, de már ha jól tudom Sigma 35 1.4-e van, amiről meg csupa jókat hallani)