Keresés

Részletes keresés

schetl Creative Commons License 2014.06.17 0 0 744

"Kondo san is rájött, hogy a rengeteg drága anyagot olyan készülékbe kellene ölni, aminek van értelme"

Ostoba és fájdalmas sors, mire letehetett volna az asztalra valami értelmeset, elszólíttatott :))

Előzmény: dys-cus (734)
Jolida Creative Commons License 2014.06.17 0 0 743

Nem, az egyetlen "gyári" trafó a Transcendar volt.

Előzmény: főnixer (738)
főnixer Creative Commons License 2014.06.17 0 0 742

Szerintem is , az SE a felbontásban jócskán felülmúlja a PP-t...

Mondom úgy hogy van  SE  és PP-m  is. A  PP -n  rockzenét hallgatok,arra jó.

Előzmény: gleden (731)
gleden Creative Commons License 2014.06.17 0 0 741

Te bigi nem lehet hogy öreg és szenilis lett Kondó san?

Előzmény: big-dewil (732)
gleden Creative Commons License 2014.06.17 0 0 740

Csináltam is hallgattam is, aztán villantottak és jött az SE korszak;-)

Előzmény: dys-cus (733)
főnixer Creative Commons License 2014.06.17 0 0 739

Úgy tudom csinált  Kondo PP erősítőt - Zuiki néven ha jól emlékszem.

Előzmény: dys-cus (734)
főnixer Creative Commons License 2014.06.17 0 0 738

Volt a mért kimenők között Hammond?

Előzmény: Jolida (737)
Jolida Creative Commons License 2014.06.17 0 0 737

Izzadjanak csak. :-)

Aki ott volt, és figyelt a mérésekre is, az nagyjából tudja, hogy melyik-melyik.

Támpontnak, a 4. kb. negyedébe 'van', mint a legdrágábbak (az ötből).

Hulladék vas volt benne, csak azért vittem, hogy Ottónak is legyen sikerélménye. :-ppp

Előzmény: arzachel (736)
arzachel Creative Commons License 2014.06.17 0 0 736

Finoman adagolod.:)))

Előzmény: Jolida (721)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.17 0 0 735

Komolyan gondoltam, szívesen látlak téged.

Előzmény: decca (730)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.17 0 0 734

Igen Bigi, Kondo san is rájött, hogy a rengeteg drága anyagot olyan készülékbe kellene ölni, aminek van értelme, mert nagyságrendekkel kisebb a torzítása mint az SE kapcsolásoké. Kár, hogy elment, mert még csak most alkotná a nagy erősítőit. Nekem is volt 300B PP erősítőm, még a négy közül az egyik cső nem szállt el, és azt kell mondanom, hogy eddig az volt a második legjobb erősítőm. Igaz, annak a fűtése csövenként külön kis középen megcsapolt trafókról ment. Az egyszer Annafürdőn is ott volt. Egy biztos, hogy az messze teltebben, vastagabban zenélt mint egy SE, szép kiegyenlített, nagy terű hangja volt. Sírattam is, mikor szétkaptam, mert nem volt pénzem megint egy pár 300B-re. Így inkább eladtam az egypár csövet, a maradék 1 jót meg ha jólemléxem süketkomának ajándékoztam. 

Előzmény: big-dewil (732)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.17 0 0 733

Igen a jó felbontás, a 2-4% torzítás mellett, és a vas telítésbe szaladása egy-egy basszus beütésnél. Na de haggyuk, a topic nem erről szól. Nem vitázni akarok olyanokkal, akik még nem éltek együtt PP erősítővel, max hallottak már olyat 1-2 órát szólni valahol. Hallgassátopk csak békességgel. 

big-dewil Creative Commons License 2014.06.17 0 0 732

Ezzel a kijelentéssel vitába szállnék. Hozzátéve, hogy nem érdekel sem az SE, sem a PP kapcsolása, torzitása, teljesitménye.

Tapasztalataim szerint igen jo PP csövesek vannak, ugyanakkor rengeteg gagyi is. SE-böl föleg jokat csinálnak, gagyit keveset láttam, hallottam.

Szerintem nem véletlen, hogy Kondo san is a PP-k felé fordult a halála elött. Sajnos nem tudta befejezni a terveit.

gleden Creative Commons License 2014.06.17 0 0 731

Lehet beszélgetni, ha van értelme. Veled szerintem nincs, de ne vedd sértésnek nem annak szántam.

Nem csak a mély hangok megjelenítésében hallgathatóbb a jó SE de felbontásban szerintem nagyságrendekkel jobb mint akármilyen PP, még akkor is ha esetleg dht-s végcsőből van megépítve.

Ez természetesen az én szubjektív véleményem.

Jó döntés volt decca részéről hogy maradt az SE kapcsolástechnika mellett, ismerve zenei ízlését.

Előzmény: dys-cus (720)
decca Creative Commons License 2014.06.17 0 0 730

Köszi, ha egyszer arra járok, miért ne?

Előzmény: dys-cus (729)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.17 0 0 729

Hogyne! Gyere el hozzám, és még nagyobb különbséget fogsz hallani, aztán neki állsz PP erősítőt gyártatni. :o))) De tényleg látogass meg.

Úgy hallottam, hogy azért került abba valami jóféle anyag is kondiból, ellenállásból!

Előzmény: decca (728)
decca Creative Commons License 2014.06.17 0 0 728

Évekig jól elvoltam az erősítőmmel, amíg el nem vittem Jolidához, hogy mérjük már meg.

Hát, eléggé hervasztó volt az eredmény. Átépítettük, most már mérve is ölég jó, hallgatva meg...

Nem gondoltam volna, hogy ekkora lehet a különbség.

Előzmény: dys-cus (725)
Jolida Creative Commons License 2014.06.17 0 0 727

Magas a primer DCR-e, emiatt kb. 40V-al több tápfesz kell neki, hogy a 300B ne koppanjon ki (már 4-5W-nál).

Előzmény: decca (724)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.17 0 0 726

Erre én is kíváncsi lennék, mert tanulni lehet belőle. Sajnálom, hogy nem hoztad el a régi "trafóinkat" :o) a körmérközésre. 

Előzmény: decca (724)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.17 0 0 725

Hi Decca! Azért azok a trafók annak idején leverték a Lundhal trafókat, és ezt vagy 25 ember szavazta meg. Egyébként én nem mondtam, hogy a trafód rossz, csak nekem nem tetszik. Azt meg ne feledd el, hogy attól még hogy a mérés jó, -legalábbis amit tudunk mérni- még nem biztos, hogy jól szól egy erősítő. Pl a haverom ARCjének, de az én koppincsomnak is a frekije -0,8dB 20kHz-n, mégis azt mondom, hogy az ARC lever több millás AN SE erősítőket. Egyszerűen azért, mert magától érthetően, nagy lélegzettel, több nagyságrendel kissebb torzítással zenél.  Ezért hagytam fel én is az SE erősítők építgetésével. Pedig 300B-ből volt vagy öt, köztük PSE is, és különböző csövekkel. Ezek a csövek még mindig zenélnek itt néhány barátunknál. 

Más.

Azt, hogy egy trafó hogy szól, az nem attól függ, hogy kijelentem, az amorf vasas a legjobb. Ráadásul mindkettő! Miért? Valami indok? Azonkívül, hogy drága amorf. Én megpróbáltam elmondani, de jó szokás szerint egyből nekem estek itt olyanok, akik még lehet életükben max 1, vagy még annyi erősítőt sem készítettek. Valaki itten mdB-el próbál cáfolni. Talán barátunk nem hallott még a fázisátvitelről, ami szorosan összefügg a Bode diagrammal. Nem tudja azt, hogy nem a fél dB-s esés miatt fog máshogy szólni valami, hanem az miatt, hogy ez mekkora fázistorzítást okoz. Ugyanis ennek nagysága meghatározza azt, hogy egy készülék szinezetlen autentikus hangon tud-e megszólalni. Esetleg azon is elgondolkodhatna, hogy ezen  fázisbeli viselkedés a frekisáv mely részén okoz észrevehetőbb problémát. Ott, ahol az alaphangok eggyütt fordulnak elő a felharmónikusokkal, vagy 12-15k felett, ahol már a hangszereknek csak felhang tartományuk van. Mégis mit gondol, hogy egy trafót +-3dB-s hangfalon hallgatva meg lehet hallani a frekvencia átvitel anomáliáit? Mert ha ezt gondolja, akkor  hozzászólását úgy veszem, hogy egy laikus írta, aki gondol azt, amit akar. És persze bízom benne, hogy mivel ő nem tud kimenőt tekerni, de még annak tulajdonságait értelmezni sem. akkor majd egyszer velem tekertet. 

Előzmény: decca (718)
decca Creative Commons License 2014.06.17 0 0 724

Jolida, valamit mondtál nekem, hogy a Transcendar trafó miért nem érezte jól magát abban az erősítőben, amelyiken teszteltetek. Miért is nem?

Előzmény: Jolida (722)
btamas70 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 723

Nekem voltak tippjeim;)

De hogy miafrancért a frekiátvitel nagyítós vizsgálatával kell "igazolni", hogy a 2a3-hoz elégséges vaskeresztmetszet 300B-hez sovány...?)))

Előzmény: Jolida (721)
Jolida Creative Commons License 2014.06.17 0 0 722

A többiekénél 25-40%-al kisebb keresztmetszetű vasról beszélünk.

Előzmény: btamas70 (719)
Jolida Creative Commons License 2014.06.17 0 0 721

Tippelgessetek még. :-)

Előzmény: btamas70 (719)
dys-cus Creative Commons License 2014.06.17 0 0 720

A profi mélyátvitelről ugyan beszélhetnénk SE erősítő esetében. :o)

Előzmény: gleden (716)
btamas70 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 719

A fika tárgya nyilván a 4. trafó volt. Alsó határfreki (-3dB) versenyszámban 2. helyezés, viszont mintha egy árnyalattal lejjebb tekerték volna a basszus hangszínszabalyzót...  meg tudja magyarázni valaki, mitől lehet ilyen?

Előzmény: Jolida (717)
decca Creative Commons License 2014.06.16 0 0 718

A hálótrafó valóban a tied, de a kimenők nem. Szerintem nagyon frankón szól, minden tekintetben javult az előzőhöz képest.

Akkoriban Krizsi nem beszélt le arról a kapcsolásról, amit kinéztem, most hagytam, hogy nálam okosabbak válasszanak.

Így Jolida lecserélte a meghajtást C3G-re alapozva, tedd bele jónéhány finomságot is. A kimenőket meg le kellett cserélni, mert

15 kHz-en már 3 dB-t vágtak... (Vajon ki tekerte őket? :) )

Most az erősítő átvitele (nem csak a trafóké!) úgy néz ki, hogy 1W-on a -1 dB-es pontok 15 Hz-nél és 35 kHz-nél vannak, a

-3 dB-esek meg jóval 10 Hz alatt és 60 kHz fölött.

Előzmény: dys-cus (714)
Jolida Creative Commons License 2014.06.16 0 0 717

5 trafót hallgattunk.

Ezek a mérések:

gleden Creative Commons License 2014.06.16 0 0 716

Volt ott minimum olyan 2 trafó aminek a mérése jobb mint a tied, kicsit nézz szét. A két AMCC vasra tekert trafó kiemelkedett a mezőnyből. Hangra mindenképp és a mély átvitelük is profi.

Előzmény: dys-cus (707)
btamas70 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 715

"Az elkezd esni meg azt jelenti, hogy - irányban eltér az 1k-s vonatkoztatási színthez képest, nem pedig azt, hogy ha mínuszos szemüveggel nézed, akkor lejt a görbe. :o)"

1/ Jó helyre került a "mosoly", mert az esés kezdetét szemrevételezéssel meghatározni eleve nevetséges. Pláne egy "lépcsős" vonalon! És miért nem húzzuk mindjárt széjjel függőleges irányban húszszorosára a diagramot, hogy millibel szintű esésen is lovagolhassuk, továbbá, hogy a trafóellenesek epés megjegyzéseket tehessenek az összes trafó "linearitásáról"? :DD

2/ Hibahatár környékén mozgó (népiesen hangyaf..nyi) dolgokból komoly műszaki ember nem von le semmilyen következtetést a mérés tárgyára.

Előzmény: dys-cus (712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!