Ez a topic azoknak van,akik nem tudnak/nem akarnak írni a zártkörű topicba.Ide jöhet a Hajdú volánról és a DKV-ról infó,kép,kérdés,egyszóval bármi:-)
Ha tetszik a topik akkor jó szórakozást,ha értelmetlen,akkor elnézést kérek,és tessék törölni nyugodtan.
Minden esetre jó szórakozást kívánok!:-)
Alapvetően így van. Ám elvileg van egy kiskapu, amivel mégis kaphat egy adott jármű régi kombót július 1-e után is, mégpedig akkor, ha az egyedi rendszámnak van minősítve, és ki volt adva már más járműre korábban.
Nem olvastam el az új rendszámról szóló rendeletet, de úgy rémlik, hogy a július 1. után üzembe helyezett járművek csak új formátumú rendszámot kaphatnak. Gondolom, ez lehet az oka.
Ezekben már van minden ajtónak saját nyitó/záró gombja a műszerfalon, és össznyitó is, úgyhogy nem akkora szenvedés az utascsere, mint a vajszínűekkel (bár így is lassabb, mint a Volvo-nál). A szürkék is tudják az engedélyezős módot is egyébként, de azt érthető módon senki sem használja.
Apró érdekesség, hogy a korábban nekik visszatartott SZS-608...610 rendszámok végül gyorsan három Sprinterre kerültek fel még májusban, amik viszont nem a nagyvilágba lettek kieresztve, hanem forgalomból kivont állapotban várakoznak valahol. (Ugyanez a helyzet az itt OFF volános Reform-sorozat végével is.)
A mai nap 3 újabb csuklós Conecto állt forgalomba (SZS-605, 606, 607). Teljesen megegyeznek a korábbiakkal. Eddig egyébként két cívis18-at dobtak ki. Októberben újabb három csuklós jön, jövő januárban pedig 9 teljesen alacsonypadlós szóló Conecto (?).
A 12 eCitaro-nak is mostanában kellene forgalomba állni, de tudtommal még nincsenek kint a töltők.
Ma fél 5-kor mentem egy fél kört a Nagyállomásig, meglepően kevesen voltak, pedig 9-10 perccel előtte ment el az előző (még pont láttam). Hétfőn viszont pont kifogtam egy elég jól kitömöttet nagyjából ugyanakkor. Elég változó a kihasználtságuk.
Nekem még eddig csak késő délután volt szerencsém a villamospótlóhoz (18-20 óra környéke), de még ilyenkor is volt 50-60 fő a buszon. Előre félek a reggeli és délutáni csúcstól.
Jó ez a villamospótlás. A TransIt szokás szerint használhatatlan, rosszul szerepelnek benne az indulási idők, ahogy a DKV honlapján is. Ott egész nap 8 perces követés van, a kihelyezett menetrendeken reggel és délután is 6 percenként járnak. A Derke is az utóbbit vette át, gondolom ez lehet a jó.
A vp-ket egyáltalán nem mutatja ez a csoda app, de legalább a többi vonalat igen, kivéve ha új busz van rajta, mert azokat még mindig nem látja, pedig hónapok óta itt vannak már. Szégyen ez az app a DKV-ra nézve.
És ami a legviccesebb v. inkább legszomorúbb: ezt szóvá tettem Facebookon, erre kitiltottak az oldalról.
Sziasztok! Sajnos későn vettem észre a mostani busz/trolibusz képzést a DKV-nál. Pénteken azért még gyorsan jekentkeztem rá. Tud erről valaki valamit? Be lehet még kerülni esetleg?
Várhatóan augusztus 1-jétől emelkednek a helyi menetjegy- és bérletárak. Újdonság, hogy az elektronikus változatok ára kisebb mértékben növekedne, így ösztönözve ezek vásárlását a papíralapú verzióval szemben.
Csakhogy: az 500-as az utolsómagyar gyártású villamos (KCSV) prototípusa.
S mint ilyenből egyetlen egy van. (rajta kívül készült még 10 darab "sorozatban")
Senki az égvilágon nem akarja hogy napi forgalomba kiadják, de az a minimum lenne, hogy rendbe tegyék, és vagy nosztalgiába járatni néha, vagy az új Petőfi téren kiállítanák (este kivilágítva) - mint ahogy Pécsett vagy Szombathelyen is ki van állítva villamos - csak azop a pusztítás emlékei lettek, míg az 500-as az alkotás mementója lehetne!
A világon mindennek hatalmas értéke van, amiből garantáltan egyetlenegy van a világon! - Ezt se felejtsük el!
Az 500-asról annyi a biztos információ, hogy nem közlekedik.
Egyesek szerint felújításra vár (mivel ipari érték, a világon ez az egy készült ebből az utolsó magyar gyártású villamos prototípusból), mások szerint senki sem foglalkozik vele.
Nagy kár lenne, ha ezt is hagynák az enyészetnek!!!
És mi van az iker-nosztalgia villamosokkal? Én meg róluk nem tudok semmit. (pontosabban: róluk sem:)
Pár hónapja érdeklődtem a új buszok felől, amikor az első adag (SVE-k, SZS-k) forgalomba álltak, a régi Alfák/Volvók leállítása felől, akkor még nem nagyon volt információ, azóta eltelt pár hónap, mik kerültek végül leállításra pontosan, esetleg tudja valaki? A topikban nem nagyon láttam információt.
A hónapban 2x volt utam Debrecenbe, akkor direkt jegyzeteltem, mely Cíviseket látom forgalomban:
Emellett vegyesbuszok honlapjáról tájékozódok még, ott az van írva részletekben, hogy a következők lettek leállítva: LMG - 005, 008, 018, 028, 029, 034, 036, 046, 061, 083, 088, 100, 103, 104, 113, ezek vannak említve, meg még pár, amit nem látni, hogy melyek. Valamint kb. egy hónapja Hatvanba elkerült a LMG - 019, 030, 034, 035, 085. Illetve talán itt a fórumon olvastam valami olyasmit, hogy a reptérre is elvittek pár selejt szólót (?), már nem emlékszem pontosan.
Emiatt kérdezem, hogy valakinek esetleg van-e információja, hogy most épp mennyi jár, és melyek azok (a fent említetteken kívül), amik már kiestek? Valamint, hogy a leállítottak sorsáról lehet-e valamit tudni azóta (mennek donornak is belőlük, vagy azok is el lesznek adva, áthelyezve, stb.) ?
A másik kérdésem pedig az alattam kérdező felhasználó kapcsán a villamosokhoz kapcsolódik, onnan jutott eszembe:
- Az anno prototípus 500-as KCSV-nek mi lett a sorsa? Azt tudom, hogy vagy 6-8 éve nem közlekedik már, de utána mi lett vele (donor, bontás, állagmegőrzés, nosztalgia terv, stb.) ?
- Valamint a balesetes 509-ről ugye tudni, hogy bontásra került, de a maradék 9 db KCSV mind közlekedik még, vagy van még selejt az említetten kívül?
483 - üzemképtelen, nem terveznek vele semmit csinálni
484 - nosztalgiának kijelölt hatajtós bengáli, üzemképtelen, egyszer majd fel akarják újítani, de az nem mostanában lesz
486 - a külseje elég rossz állapotban van, de üzemképes, munkakocsi, főleg töretőnek használják télen
489 (491) - tízajtós nosztalgia kocsi
Mind a négy villamos műemléki védettséget élvez, tehát nem szabad sem megbontani őket, sem jelentős átalakítást végezni rajtuk.
A ziu trolit nem biztos, hogy selejtezték, valószínűleg azért került át a Déli sorra, hogy a salin legyen hely az eCitaroknak, majd megkérdezem (bár még a két felújított, flottaszínű Ziuval se nagyon foglalkoznak, úgyhogy nem csodálkoznék, ha a 9-305 záros határidőn belül a bontóban végezné).
Érdeklődöm, hogy a korábbi FVV állományból lett kijelölve nosztalgia példány? Ha igen, melyik? Hány db és melyek azok, amik még fizikai valójukban meg van a Dkv telepen? üzemképes közülük valamelyik?
Szerintem nem ördögtől való az enyhén eltérő színvariációk koncepciója, ha a dizájn egységes.
Az ismert konkurencia, az MAN is bevezetett egy apró jelzést az új Lion's City modelleken az elektromos hajtásra, ez pedig a fényszórók melletti vékony kék csík és összeérő fekete mező. (Az oldalablakon végighaladó tüske alakzatra viszont egyáltalán nem lett volna szükség.)