Nekik még nincs topik nyitva, pedig szerintem ezerszer nagyobb a tudásuk mint a hazai gasztronómia önjelölt világ- és olimpiai bajnokainak, sztárséfjeinek stb. Beszéljük meg, ki mit gondol a cikkeikről, írásaikról, stb.
Az előzményekben van utalás az étkezési szokásaikra?
Talán az egész étlapot nem fordítanám le, ajánlok egy menüsort.
Ámbár...momentán a téli étlapjuk fut, kánikulában gondolom egészen más a kínálat. Megpróbálok kérni tőlük egy nyári étlapot, legyen mán hiteles az a nyüves regény! :))
Erőssen éllteti a francia gumicsillagos bájzlikat, és fikázza a hazaiakat.
Én egy khmmm nagyétkű embör vagyok... szerintetek ha magyarországon is megvalósul az "Ő" akaratuk, akkor elmegyek egy étterembe, és jól fogok lakni előétel főétel desszert sorral? Vagy csak akkor, ha 3szor eszem végig?
Szeretném, ha a gyerekek kedvéért a felnőttek is alkoholmenteset innának.
> Hát, a hat gyerek nem tudom, mennyi idős,
13 és 11. Közülük kettőnek lesz születésnapja, nagyjából egyszerre.
> Az se mindegy, melyik korban és milyen társadalmi rétegben játszódik > a történet.
2007 nyarán, jómódú, de nem dúsgazdag emberek, akik a netnek köszönhetően többfelől verődtek össze.
> A vacsorázók helyiek, vagy túristák, maguk főznek, vagy vendégek, > esetleg éttermben vannak?
Egy helybeli házaspár és a gyerekük, plusz párizsi vendégeik. Tehát mind franciák. Étteremre gondoltam, esetleg ha tudtok javasolni egyet Nizzában vagy a környékén... :)
> Van jelentősége a vacsorának (esetleg az egyes fogásoknak, a > tálalásnak, stb), vagy csak háttér?
Mondjuk úgy, hogy a vacsorának van jelentősége, de annak, hogy mit esznek, hol esznek, hogyan esznek, annak nincs. Annak van, hogy a kettős születésnapot együtt ünnepeljék egy emelkedett stílusú vacsorával, tehát akár azt is írhatnám, hogy jöttek, megették, elmentek, de ez így nem lenne túl olvasmányos.
> Az egyetlen használható konkrétum a kánikula, mivel akkor nem > annyira szokás túl nehezet enni, illetve a tengerpart még > valószínűsítheti a tengeri kaják nagyobb arányát, de ez egyáltalán > nem kötelező.
- Hideg uborka leves, de lehet gaspacho is. - Roston sült 1/2 langusta majonézzel vagy más mártásokkal vagy/és - Roston sült hal kis töltött zöldségekkel (cukini, padlizsán, paradicsom, stb...) - Sajtok (Roquefort, Camembert, különbözö provence-i kecske sajtok. - Születésnapi torta. De lehet valami fagylalt szerüséget (nougat glacé) kis gyertyákkal.
Inni való : Nagyon elegánsan, lehet végig pezsgöt inni, csak legyen jó hideg !. Változat : Rosé de Cassis Ásványvizek : síma (Évian, Vittel), buborékos (Badoit, Perrier).
Egy nagyon régi netes ismerős (hix tipp lista) regényt ír, és egy fejezetben haute cuisine jellegű vacsorát szeretne "feltálalni" :-). Sajnos én nem igazán vagyok járatos a francia konyhában, de hátha nektek lesz jó ötletetek...
Az alábbi paramétereket írta meg előljárójában, de lehet még kérdezni...
egy születésnapi vacsorát szeretnék összeállítani egy társaság számára. Nem tudom, milyen adatok számítanak; tízen lesznek, négy felnőtt és hat gyerek, nyári kánikula, a francia Riviérán. Nem abszolút hiperszuper különlegességeket szeretnék, mint fugu szasimi meg ilyenek, de mégis egy exkluzívabb valamit.
..."Az étkezési kultúrát érintő más kérdésekről Pollok László, a Magyar Gasztronómiai Egyesület egyik alapítótagja is nyilatkozik ma este a Magyar Televízió Kultúrház műsorában."
Miket tud itt meg az ember ... Évtizedekig éltem Frankfurtban, de ilyen emlékműről nem hallottam. Most látom, nem is tudhattam róla, mert csak 6 hónapja avatták. És bevallom : bármilyen nagy frankfurti specialitás a Grüne Sauce, nem voltunk túl nagy barátságban. Akkor már inkább a város másik kulináris nevezetessége , az almabor.
:-))))))) De az úgysem ér, mert ő profi. :-) Bár.... lehet, hogy ő sem ismeri..... Mert viszonylag új, idén májustól létezik.
Tegnap egy idétlen műsort néztem a Sat1-en (Genial daneben), és ott került szóba ez a téma. Elmondták, hogy hogyan néz ki (kép nem volt róla), és a műsor celeb szereplőinek el kellett mondani a tippjeiket. Volt pár mókás ötlet.... :-)
No akkor megfogadtam, hogy ezt a kérdést itt is felteszem. Kár, hogy nem vagyunk többen, szívesen olvastam volna a többiek ötleteit is...
Na szóval ez a kompozíció a frankfurti híres zöld mártás szobra/emlékműve. :-)
Grüne-Sauce-Denkmal
A hét plexiház a mártás hét alapanyagát szimbolizálja.