Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.18 0 0 1430

Tudjuk, hogy a gyerkőcök mennyire finnyásak?

Az előzményekben van utalás az étkezési szokásaikra?

Talán az egész étlapot nem fordítanám le, ajánlok egy menüsort.

Ámbár...momentán a téli étlapjuk fut, kánikulában gondolom egészen más a kínálat. Megpróbálok kérni tőlük egy nyári étlapot, legyen mán hiteles az a nyüves regény! :))

Előzmény: Törölt nick (1428)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.18 0 0 1429

Hm...

Nem rossz a kínálat, tudnék választani.

Női étlap jobb lenne, ott nem látom az árakat. :))

 

Rák-capuccino rókagombával, homárgaluskával...

Kacsamájjal töltött füge fűszeres cipóval...

Vadnyúl Royal módra (a kedvencem hehe...) régimódi zöldségekkel, nizzai gnochival...

Előzmény: Törölt nick (1426)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.18 0 0 1427
segítek, ha tudom mi a lecke :))
Előzmény: Törölt nick (1426)
kisszszoros Creative Commons License 2007.12.18 0 0 1425
Ez a Büdösszakács érdekes dolog.

Erőssen éllteti a francia gumicsillagos bájzlikat, és fikázza a hazaiakat.

Én egy khmmm nagyétkű embör vagyok... szerintetek ha magyarországon is megvalósul az "Ő" akaratuk, akkor elmegyek egy étterembe, és jól fogok lakni előétel főétel desszert sorral? Vagy csak akkor, ha 3szor eszem végig?

nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 1422

...2007 nyarán, jómódú, de nem dúsgazdag emberek...

Igyekezni kell az írással, nehogy tönkremenjenek, mert akkor még Mekire se fussa...:))

Előzmény: Zitka (1421)
Zitka Creative Commons License 2007.12.16 0 0 1421

Nos, már meg is kaptam a válaszokat, ill. további óhajokat. :-)

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szeretném, ha a gyerekek kedvéért a felnőttek is alkoholmenteset
innának.

> Hát, a hat gyerek nem tudom, mennyi idős,

  13 és 11. Közülük kettőnek lesz születésnapja, nagyjából egyszerre.

> Az se mindegy, melyik korban és milyen társadalmi rétegben játszódik
> a történet.


  2007 nyarán, jómódú, de nem dúsgazdag emberek, akik a netnek
köszönhetően többfelől verődtek össze.

> A vacsorázók helyiek, vagy túristák, maguk főznek, vagy vendégek,
> esetleg éttermben vannak?


  Egy helybeli házaspár és a gyerekük, plusz párizsi vendégeik. Tehát
mind franciák. Étteremre gondoltam, esetleg ha tudtok javasolni egyet
Nizzában vagy a környékén... :)

> Van jelentősége a vacsorának (esetleg az egyes fogásoknak, a
> tálalásnak, stb), vagy csak háttér?


  Mondjuk úgy, hogy a vacsorának van jelentősége, de annak, hogy mit
esznek, hol esznek, hogyan esznek, annak nincs. Annak van, hogy a
kettős születésnapot együtt ünnepeljék egy emelkedett stílusú
vacsorával, tehát akár azt is írhatnám, hogy jöttek, megették,
elmentek, de ez így nem lenne túl olvasmányos.

> Az egyetlen használható konkrétum a kánikula, mivel akkor nem
> annyira szokás túl nehezet enni, illetve a tengerpart még
> valószínűsítheti a tengeri kaják nagyobb arányát, de ez egyáltalán
> nem kötelező.


  Nem árt, ha van némi tengeri herkentyű közte.

Előzmény: Törölt nick (1417)
Zitka Creative Commons License 2007.12.16 0 0 1420

Köszönöm szépen az ötleteket, máris továbbítom.

A kérdéseitekkel is így teszek, aztán meglátjuk... :-)

carbonara Creative Commons License 2007.12.16 0 0 1419
- Hideg uborka leves, de lehet gaspacho is.
- Roston sült 1/2 langusta majonézzel vagy más mártásokkal
vagy/és
- Roston sült hal kis töltött zöldségekkel (cukini, padlizsán, paradicsom, stb...)
- Sajtok (Roquefort, Camembert, különbözö provence-i kecske sajtok.
- Születésnapi torta. De lehet valami fagylalt szerüséget (nougat glacé) kis gyertyákkal.

Inni való :
Nagyon elegánsan, lehet végig pezsgöt inni, csak legyen jó hideg !.
Változat : Rosé de Cassis
Ásványvizek : síma (Évian, Vittel), buborékos (Badoit, Perrier).

Előzmény: Zitka (1416)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.16 0 0 1418

Igen, sok a nem mindegy.

A vacsora résztvevői franciák, vagy külföldiek?

Esetleg több nemzet fiai?

Előzmény: Törölt nick (1417)
Zitka Creative Commons License 2007.12.15 0 0 1416

Kedves topiktársak, talán tudtok segíteni...

Egy nagyon régi netes ismerős (hix tipp lista) regényt ír, és egy fejezetben haute cuisine jellegű vacsorát szeretne "feltálalni" :-).  Sajnos én nem igazán vagyok járatos a francia konyhában, de hátha nektek lesz jó ötletetek...

Az alábbi paramétereket írta meg előljárójában, de lehet még kérdezni...

 

 

egy születésnapi vacsorát szeretnék összeállítani egy társaság
számára. Nem tudom, milyen adatok számítanak; tízen lesznek, négy
felnőtt és hat gyerek, nyári kánikula, a francia Riviérán. Nem
abszolút hiperszuper különlegességeket szeretnék, mint fugu szasimi
meg ilyenek, de mégis egy exkluzívabb valamit.

Köszönöm előre is. :-)

Zitka Creative Commons License 2007.12.15 0 0 1415

Hamarabb kellett volna ma bekapcsolnom a gépet...

Teljseen véletlenül (zappelés közben) kapcsoltam rá, szerencsére még egészen az elején. Jó volt. :-)

Előzmény: dr El van Leowe (1414)
dr El van Leowe Creative Commons License 2007.12.15 0 0 1414

Más ötlet hijján ide írom. Most induló sorozat, talán nézhető lesz:

http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=6079038&i_where=1&i_where_tv=1

 

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1413
No, azért volt vagy fél perc, de valóban nem erről szólt a műsor...
Előzmény: Törölt nick (1411)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1412
Köszi, azért végigfutok a videón.
Előzmény: Törölt nick (1411)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1411
lehet h tevedek, de a tegnapi kulturhazban egy szo nem volt gasztronomiarol. szoval a link nem ervenyes.

H.
Előzmény: Törölt nick (1410)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1410
kerlek alasan:

http://www.mtv.hu/videotar/?id=14259

PS: megdobbento h kvazi mindent meg lehet talalni az mtv videotaraban...

H.
Előzmény: nagypapi51 (1409)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1409
sajnos ezt átaludtam...:(
Előzmény: certaldo (1408)
certaldo Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1408
Ma esti kötelező:


..."Az étkezési kultúrát érintő más kérdésekről Pollok László, a Magyar Gasztronómiai Egyesület egyik alapítótagja is nyilatkozik ma este a Magyar Televízió Kultúrház műsorában."
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1407
Varhizi Peter interju:

http://aranylaz.sch.bme.hu/~horasz/mp3/varhizipeter_interju.mp3

H.
Előzmény: nagypapi51 (1405)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1406
hatha valaki mas is szeretne.

H.
Előzmény: nagypapi51 (1405)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1405
Ennyi idő alatt már csak letöltötte...! :))
Előzmény: Törölt nick (1404)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.10 0 0 1404
nemsokara kiteszem egy gyorsabb szerverre..

H.
Előzmény: dr El van Leowe (1384)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1402
Hopp, nem jó a link, szóval itt
Előzmény: nagypapi51 (1401)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1401

Nekem nincs konkrét receptem, majd ahogy az ihlet diktálja.

Ezek a simaizmok sztem bátrabb fűszerezést igényelnek, de legalábbis markánsabb köretet.

Gombász-Mikulás menü  olvasható itt

Előzmény: Törölt nick (1389)
carbonara Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1400
Miket tud itt meg az ember ...
Évtizedekig éltem Frankfurtban, de ilyen emlékműről nem hallottam. Most látom, nem is tudhattam róla, mert csak 6 hónapja avatták.
És bevallom : bármilyen nagy frankfurti specialitás a Grüne Sauce, nem voltunk túl nagy barátságban. Akkor már inkább a város másik kulináris nevezetessége , az almabor.
Előzmény: Zitka (1396)
Zitka Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1399

ánizs

 

A felsorolást egyébként Tamásék cikkéből copyztam, le se ellenőriztem, hogy mi van benne.

http://hu.wiktionary.org/wiki/Pimpinella_anisum

Előzmény: varadit (1397)
varadit Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1398

 

 Még az jutott eszembe, hogy vajon hogy nézne ki pl. a pacalpörkölt emlékműve mondjuk valahol Bp. határában

 

 Ez nem kérdés. Szép magyarosan:

 

 

Előzmény: Zitka (1396)
varadit Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1397

 

 Szent Habakuk, mennyi pihent agyú... :(

  Olcsóbb és logikusabb "kompozció" nem jutott eszükbe?

 

 Egyébként mi az a pimpinella?

 

Előzmény: Zitka (1396)
Zitka Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1396

:-)))))))  De az úgysem ér, mert ő profi. :-) Bár.... lehet, hogy ő sem ismeri..... Mert viszonylag új, idén májustól létezik.

Tegnap egy idétlen műsort néztem a Sat1-en (Genial daneben), és ott került szóba ez a téma. Elmondták, hogy hogyan néz ki (kép nem volt róla), és a műsor celeb szereplőinek el kellett mondani a tippjeiket. Volt pár mókás ötlet.... :-)

No akkor megfogadtam, hogy ezt a kérdést itt is felteszem. Kár, hogy nem vagyunk többen, szívesen olvastam volna a többiek ötleteit is...

 

Na szóval ez a kompozíció a frankfurti híres zöld mártás szobra/emlékműve. :-) 

Grüne-Sauce-Denkmal

A hét plexiház a mártás hét alapanyagát szimbolizálja.

petrezselyem, turbolya, borágó, pimpinella, zsázsa, snidling, sóska

 

Itt is lehet róla olvasni németül:

http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCne_Sauce

 

És itt írtak a zöldmártásról Tamásék:

Hét főfű

 

 

Még az jutott eszembe, hogy vajon hogy nézne ki pl. a pacalpörkölt emlékműve mondjuk valahol Bp. határában.... :-DDDDDDDDDDD

Előzmény: varadit (1395)
varadit Creative Commons License 2007.12.09 0 0 1395

 

 Ja, akkor passz. Igénybe venném a telefonos segítséget, és hívjuk fel Bittera Dórát. :-)

Előzmény: Zitka (1394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!