Mi lőttünk betonakadályok közt is, vagy városban nyitott tetejű lőtérnél a védelem miatt körben betonfal, felül meg betonhidak, hogy véletlenül se hagyja el lőszer a pályát.
Nahh, ezekből a betoncuccokból elég jól röpködtek a darabok, szépen látni lehetett, hogy az biza rendesen fogy. Ezt nevezem rombolásnak. Aztán ezek 200 meg talán 3ezer méteres lőterek voltak, nem kis helyen, pincében, estébé. Aztán ha sorozatban 2 tárral "eszetlenkedtünk" akkor ott aztán hullott minden, nem csak a felállított figurák, hanem erdő szélén a fa, vagy bármi.
A botnál sem a száraz fa kap lángra,kell valami gyutacs,száraz fű vagy akármi ami az izzó bot végétől meggyullad.Simán megcsinálom bármelyiket,nem lehet az embernél mindíg öngyujtó,de jól meg kell izzadni vele az tény.Nem vagyok szemüveges,de ha szépen süt a nap,az is elég.Nehéz száraz tüzelőt találni ha napokig esett..a gyutacsot (tapló?)a régiek is magukkal hordták a kovakő mellett.
Egyébként ha van idôd meg türelemed, érdemes a topicot végigpörgetni az elejétôl. Ha kivonod belôle az anyázásokat meg a politikai felhangokat, akkor szerintem sok valós információt le lehet szûrni belôle - pl. írtak többen, akik rendszeresen jártak oda lôni, vagy régóta ismerik személyesen lôtérvezetôt, ismerik a a klub fegyverpalettáját, stb...
Bár valahol ez végülis mind-mind lényegtelen apróság - a három elhunyt fiút már nem támaszthatja fel semmi... :-/
Rombolást? De mit rombolna le egy lőtéren? A célt? Arra való! A sportpuska is képes ugyanerre,igaz agyaggalambot sem pincében szokás lőni.
Valahogy mégis kiadták az engedélyt,és ha nem volt nyomjelző és nem volt sorozat,nem volt agyatlankodás (lőjjünk közvetlen közelről papírra,tankönyvre,öngyújtóra,gyufára,kitudja mire) akkor szerintem valószínűtlen,hogy a fegyver tüzet okozott volna.
Találgatni lehet felesleges, de én gyújtottam fel lőteret már sima lőszerrel is. Pár hete tannyán meg a gazra dobták a cigicsikket, ott kicsit füstölgött. Mondják is, hogy nem mennek be gyufáért, mert úgyis meg szokta gyújtani. Közelebb menvén leugattam őket, mert egy papír tojástartós dobozra esett az meg gyufával is nehezen lobbantható lángra. Ott kicsit elfüstölgött, majd vagy 10 percen belül hirtelen lángra kapott, oszt 1 perc múlva már méteres volt. Ezek meg kiröhögtek, ez van :-)
Benzint nem lehet cigicsikkel az biztos, izzó parázzsal is érdekes néha papírt gyújtani, de anno ősapáink is elintézték két bottal, meg valami darab kővel.
Én sem fogtam a kezembe vagy 5 éve semmi ilyesmit, de akkor polgári lőtér az így már ok, én nem ott nyomultam, ha szabály változott, akkor azt majd okosabbak megmondják. Nem hinném, hogy ilyen kis helyen hivatalosan is lehet AKval vagdalkozni, az elég durva rombolást bír csinálni.
Szerintem felesleges látatlanba találgatni, mi okozta a tüzet. Nemrég láttam egy videót. Pl. benzint nem lehet égő cigatettával meggyújtani (csak halivúdi filmekben).
Tavasszal a venyige égetésnél is nagyon megkinlódom. Az istennek se gyullad be.
Az eldobott cigarettával is végeztek erdőkben kisérletet. Soha nem jött össze. Az eltört sörösüveg még annyira sem.
A tűz oka és a három ember halála ilyen formában nem függ össze. Ugyanez történhetett volna, ha gömbvillám csap a lőtérbe.
POLGÁRI lőtér..POLGÁRI engedélyes fegyver,oké? Automata fegyver kizárva,azt csak hadászati célra..és a nyomjelző is ugyanez.Legalábbis fegyvervizsgára még azt tanultam..azóta lehet változott..bár maroklőfegyverhez elég a "mesekönyv" eleje,én kíváncsiságból elolvastam végig,vadászpusekok,stb,stb.
Tudtam, hogy ez neked új lesz... olyan kiszámítható vagy.
Egyrészt az MSZP-vel szemben nem feltétlenül és kizárólag a FIDESZ helyezkedik el, sőt, még a pártpolitika sem minden, azon kívül is van élet. Másrészt a csúcspolitikusokban, Orbánban sem bízom, sosem hivatkoztam rá, ugyanakkor a FIDESZ ideje alatt szóhoz jutó és tevékenykedő (vagyis jobbos) politikai erők összességében összehasonlíthatatlanul jobban teljesítettek, mint a jelenlegi, kártékony csürhe - már ha nem papíron vagy írásvetítőn nézzük, mert a grafikonokhoz nagyon értenek.
Rendes lőtéren dehonnem. Éjszakai lövészeten szépen feladat, hogy minden X. lőszer nyomjelzős legyen, vagy egy sorozat azzal, hogy gyakorlatban is felfogd a röppályákat, megszokd a fegyver korrigálását. Aztán a tűzoltóraj majd megoldja.
Még az is lehet, hogy fideszes provokáció...ezt a neve elhallgatását kérő toloba mondta.... További jó találgatást, aztán nehogy elfelejcsétek: gyurcsány és demszky hibás.... Jóccak! :)
"jelzőlövedéke okozhatta" - lézerágyú is okozhatta, meg ráolvasás is okozhatta, az Erô is okozhatta, spontán öngyulladás is okozhatta, a talajrezgései által egymásnak érô gumik surlódás is okozhatta - ez a szakértô mi a búbánatért szólal meg, amíg nem ismer exakt tényeket???
Ez nekem kicsit gyanús, hogy két változata van, egyik a fényjelzős, másik a gyújtó. Sima "hagyományos" lőszer nincs is hozzá? Dehogynem, csak nincs kéznél a jegyzetem, oszt régen is volt.
mivel az SA-85 ugyanúgy 7,62x39mmes lőszert lő ki, mint az AK, vélhetően ugyanakkora torkolattüze van, mint a képen. A lövedék 717m/sec sebességgel indul, hatásos lőtávolság 800 m, de 1500 méteren belül még halálos sebet okozhat.
Ezzel a fegyverrel egy 200nm es lőtéren lőni egy kicsit a "túlsokrambófilmetnéztemahéten" jelenség egyik megnyilvánulása...
OFF Igen, de nem csak a lôszeren múlik. Majd gvass elmondja, ha erre vetôdik és le akarja írni; én nem értek hozzá, de gondolom, számít a csôhossz, az illesztések pontossága, a gázvisszavezetô furatok mérete, a torkolat kiképzése - mittudomén mi...
a többivel egyetértek... ez sajnos megtörténhetett volna egy hasonlóan vacak helyen levô varrodában, konyhán vagy fûrész-üzemben - plusz ott a fûrészpor még robban is... ON
A Kalasnyikov jelzőlövedéke okozhatta a tüzet a Műszakin
2006. augusztus 9. FigyelőNet, MTI
A műszaki egyetemi lőtér üzemeltetőjének honlapja szerint a pályán AK-47-essel is lehet lőni. Ezt az egyesület vezetője korábban cáfolta, állítása szerint tévedésről van szó. Egy fegyverszakértő szerint lehet, hogy az AK-47-eshez tartozó jelzőlövedék okozta a tragédiát.
...
Egy fényjelző lövedék okozhatta a tüzet
Egy, az MTI által megkérdezett, de neve mellőzését kérő fegyverszakértő szerint akár az AK-47-hez készített fényjelző lövedék is okozhatta a műegyetemi lőtéren a tüzet, de az is elképzelhető, hogy a sorozatlövésre visszaalakított fegyver „padból” kilőtt, és ugyanarra a helyre becsapódó lövedékei által okozott hőterhelés miatt gyulladt fel a lövedéket felfogó gumifal. A szakember a sportlövő szövetség főtitkárának közlését – hogy a műegyetemi lőtér 9 milliméteres lőszerekre volt engedélyezve – úgy értelmezte, hogy szaknyelven „nagy kaliberre volt engedélyük”, ebbe pedig belefér a 7,62x39 milliméteres AK-lőszer is. Mint mondta, ennek a lőszernek két változata van, az egyik az úgynevezett fényjelző lövedék, ami láthatóvá teszi a lövedék röppályáját 2-300 méteren át. Ennek a lőszernek a hátuljában egy rendkívül gyúlékony szer van, és a lőpor energiája gyújtja be a magban lévő világító anyagot. A szakértő szerint akár az is okozhatta a tüzet, hogy egy ilyen lőszert próbáltak ki a lőtéren kedden este.
A másik típusú lőszer az úgynevezett gyújtólövedék, ami gyújtóanyagot tartalmaz, és a becsapódáskor kicsi szúrólángra lobban. Ezt "könnyűpáncélozott" harcjárművek ellen szokták használni. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét típusú lőszer hadigyártmány, és azokat több gyár is gyártja. Hozzátette: automata lőfegyver magánszemélynél nem lehet, ilyen fegyvere csak a fegyveres testületeknek lehet.
Állványról tüzeltek?
Az AK visszaalakítása sorozatlövővé egy belső alkatrészen múlik. A fegyver tűzgyorsasága 600 lövés percenként. A fegyverszakértő szerint ha „kézből lövik a sorozatot”, akkor az nem keletkezhet olyan hőhatás, amely meggyújtana egy gumifalat. Ha viszont állványhoz rögzítetten – szaknyelven „padból” – lövik ki a sorozatot, akkor elképzelhető, hogy a hőhatás következtében valóban meggyullad a gumifal.