Én mondjuk leállnék a tápozással, és még egyszer kérdezem: mivel takartad be? Nejlonnal, fleece-szel, mivel? És hogyan? Mert simán berohadhatott a takarás alatt, és akár meg is megfőhetett a takarás alatt télen...
A kertészetben a 'szagembert' meg csókoltatom. Valóban nagyobb lehet a forgalmuk, ha a jótanács után a népek visszajönek magnóliából repetázni, mert nem bírja a növény a kiképzést....
Nekem azt mondták a kertészetben, hogy amíg kicsi 2-3 évig télire takarjam be. Ebben az évben eddig 2x tápoztam Wuxal táppal. Tavaly is nehezen indult be és voltak rajta hasonló levelek egész nyáron, de virágzott is. Ez a tavaly májusi állapot:
Szia, hogyan volt takarva, és a legfőképpen: mi a fészkes fenének???!? A magnóliából a jelenleg kaphatók közül a grandiflora, amit pátyolgatni kell - esetleg. A többi nem fagyérzékeny (jó, a macrophylla talán, de azt nem kapsz...)
A leveleken egyelőre a nap nyomai látszanak, sima égésnyomok, ha csak nem tápoztad túl, mert az tud még csúnya dolgokat művelni... Egyelőre ülsz és vársz, és ha az eső nem locsolja, akkor te megteszed, lehetőleg állott vízzel, heti max 2 alkalommal 1-1 kannányi vízzel.
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy 3 éve kiültetett magnólia "Susan"-om. Télire takarva volt. Valami gondja van. Alig hajt és ott is csak sárgás-barnás puha, deformálódott leveleket hoz és potyogtatja le. Tavaly is nehezen és sárgán hajott ki, de öt gyönyörű virág volt rajt. Vasat és tápot már kapott. Tudnátok segíteni?
Hú de régen jártam erre ! Van egy immár 5 éves grandim, szép nagy 130cm viszont nem virágzik ...bimbó idáig 0 nem is látszik rajta akar hozni akkor nem is fog már ?
Úgy gondoltam, az alsó ágakból megcsinálod a bújtást, majd a gyereknövényt leválasztva, a felesleges oldalágat (a gyökérzetig) a törzsről eltávolítod. :) Így nyerhetsz új növényt, ha az (is) a cél.
Sajnos hiába van hormonporom - biztosan én vagyok béna - de még egy egyszerű puszpángágat sem sikerült hormonpor+földbeszúrással meggyökereztetnem. Egyedül a fűzvesszők amik simán gyökeresednek nálam, egyébként a tőosztás és a bujtás az, ami beválik egy ilyen lusta kertésznél.. :)
Az én grandim már kb: 130 cm, és mindig levágtam az oldalhajtásokat, mert fának szeretném meghagyni, úgyhogy a bujtás itt nem jöhet szóba.De azért köszönöm, mindig lehet tanulni valamit.
Sikeresen szaporítottam magnolia (liliflora) bokrot bújtással úgy, hogy az alsó ágat picit bemetszettem és a földhöz (amit előtte kicsit fellazítottam) szorítottam (betakartam még földdel és egy szikladarabot tettem rá). Az ág 2 évig gyökeresedett, közben virágzott, s tavaly ősszel óvatosan kiástam, láttam már van rajta szépen gyökérzet (előző évben még nem volt). Ekkor leválasztottam az anyanövényről és elültettem végleges helyére. Idén áprilisban már gyönyörűen virágzott. Most már megint két ágat bújtattam le, de nálunk is folyamatosan jönnek az alsó ágak, ezeket mind szaporítom, nagyon örül a rokonság neki. :)
Szerintetek ha a levágott oldalhajtást, (örökzöld grandi) ami félfás, vízbe teszem az meggyökeresedik? Vagy földbe kell leszúrni és búrát rá? Vagy egyáltalán nem is érdemes próbálkozni vele? Csak mert úgy sajnálom eldobálni, nagyonn sok hajtást hoz, én fának szeretném fölengedni, így muszáj vagyok mindig levagdosni.
Mert még akkor szoktak igy kinézni a növények, ha a teleltetőből kihozva, egyből a napra ültetik (nincs kiszoktatás) és megperzselődnek, főleg a felső levelek.
Nekem nem tűnik betegségnek, mindenképpen várj vele, hogy a frissen kihajtó levelek is fogják ezt produkálni, (szerintem nem).
Igen szép kis bimbó és van rajta egy még nagyobb is az egyel alatta lévő hajtáson. Ezért nem is értem. A bimbók alapján azt gondolnám jól érzi magát, de a levelei valahogy nem ezt mutatják...
Mi lehet szegénykének a baja? Úgy 3 hete még nyugodt voltam ,mert gondoltam csak a szokásos tavaszi levélváltás,de ez már szerintem több annál. Már csak azért is, mert felülről barnulnak/sárgulnak a tavaly hozott levelek.
Fel fogom őket hívni,szeretnék 1 nagyobbat.Biztos van nekik,esetleg azt már nem postázzák.De gondolom mindenhol árulják őket,csak az ár lehet változó.Nem tudsz véletlenül valahol akciósan?
Talán a magnolia kobus a te növényed, bár nekem annyira nem jön be a kisebb virága, de elég jól tűri a meszeseb talajt is A -20 at a grandin kivül mindegyik elbírja, legalább is nálam az idén kaptak több éjszakán keresztül is -20 allatti hömérsékletet, semmilyen ágvisszafagyás nem volt. Az meg, hogy fa, vagy bokor metszés kérdése. Nekem a 4 soulangianát több törzses bokorként vettem, kiválasztottam egy szárat, a többit levágtam, majd azt felnövesztettem 1 méterre és onnan kialakitottam a koronát, igy fák lettek.
Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni.Szeretnék 1 olyan magnóliát a kertbe,ami fa lesz.Igénytelen legyen a talajra és bírja a -20 fokot.
6 éve próbálkozom selyem akáccal,egyre nagyobbat vastagabbat veszek,de mindig kifagy.Most befejeztem:-( Magnolia bokraim már vannak,de azoknak savanyítom a talajt,hajlamosak a gombásodásra.
Szóval szerintetek milyen fajtát lenne érdemes vennem?
Mindenképpen próbáld meg permetezni, csak azt nem tudom milyen gombaölő volna jó rá, a championt írta valaki korábban az réztartalmú, Én is probáltam semmit nem javult sem.
Jobban tűri a meszes talajt, ami azért nem azt jelenti, hogy szereti is, a savanyú talajon nyilván jobban érzi magát, növekszik, többet virágzik.
Hát ha jól tűri a meszes talajt, akkor it valószínű jó helye lesz, a Bükk lábánál, itt a víz is olyan nagyon kemény, de esővízzel locsolok, ha van, vagy kúti vízzel, bár az is a meszes talajon keresztül jön.
Nálam is van a grandi levelin ilyen fajta barnulás. Nem tudom mi okozza. Tavasszal biztos több van, a tél megviseli a növényt, de ősszel is kezd előjönni. Én is beszéltem több szakmérnökkel, egyik szerint gomba, a másik szerint kálium hiány tünet. Nem tudom, igazából nem sikerült végleg megszüntetni. Nekem a topsin metil-t javasolták mint gombaölőt.
Egyébként az örökzöldet tartják az egyik legmésztűröbb magnoliának. Pl. Horvátországban mész sziklák mellett is nagyon szépek nőnek, valószínű mivel nálunk termeszthető helyük legvégső határán vannak, itt könyebben megbetegszenek, ezért van több fele ilyen levélzet.