Jól értelek? Szerinted nem alkalmas emberi életre a Gázai övezet? Ezt a nézetedet hányan osztják? Mi van ha mások szerint ez egy szélsőséges nézet? Lehet, hogy egyetértesz ezzel a Hamasszal? Lehet hogy azonosulsz egy gyáva terrorszervezettel? Szembefordulsz Izrael hivatalos céljaival, törekvéseivel?
jajajajj, nagy a baj! Látens antiszemita leszel???
""Azt hiszed hogy az a terrorszervezet oldja meg a kerdest akit tamogatsz.. "
nem tudom hogy mi oldja meg a kérdést, azt tudom, hogy katonailag nem lehet megoldani!
(azaz egyféleképpen bizonyosan, a totális kiirtásával az ellenérdekű félnek. Ez az atombomba volt mint példa. Gyors és költséghatékony. Katonailag másként valós eredményt csak lassan és drágán érhetnek el, de mindenképpen írmagját is le kell gyilkolni az ellenfélnek. Az utolsó csecsemőig!
Ha szemellenző nélkül olvasnád és/vagy értenéd amit írok, akkor rájönnél, semmi mást nem kívánok jobban. Prekoncepcióid vannak ellenem és az előítéleteidet nem tudod igazolni, ezért személyeskedsz. Szerintem.
Szerinted mi igazolja Gáza jelenlegi státusát? És jelen formájában megfelel bármilyen elfogadható célnak? Meddig tartható fenn erőszak terror és megtorlások nélkül?
Hol sikerült a terrorizmus jkatonai offenzívával megszüntetni?
van baratom Rafah-ban,egy becsbe vegzett orvos. Azt hiszed hogy az a terrorszervezet oldja meg a kerdest akit tamogatsz.. vagy az a modus amit tamogatsz.. csak a targyalasok es a gazdasagi erdekjek oldhatjak meg es pedig nem is egy generacion kersztul a kerdest.. A hamas ezt akadalyoza.
Meg mindig nem valaszoltal a praktikus es aktualis kerdesre es igy a tobbi politikus kolteszetnek nincs szamomra erteke.. minden mas humanista elkepzeleseddelt termeszetsen egyett ertek ..a baj..ez a franya szubjektivitasod..
Megkertem a moderaciot ertekelje hsz-eidet es igy a schh-.. et is. A lehetosegiemmel tiz eve megprobaltam elkeritve egy helyet talalni nektek higy minden borizu bekilatasokkal szemben nyugodtan vitazatok..egy gentlemn tarsasagra gondoltam es a vérbö es vitakepsnek tartott tarsaimat hivtam meg abban a remenybe hogy peldat adhatunk ...ezert meg ma is a tokeletes szolas szabadsag hive vagyok mert vélem hogy a masik oldaknak lesznek-vannak ervei es azokkal egyutt kijon valami amit targyilagosag kozelinek nevezhetunk.. nem lett igy.. a szerencsetlen gyololkodes ami mint valami epidemia elfogja nalunk az embereket,partosag es ravasz - hazug propaganda jellemzi most a mi klubunkat is.. Ezentul nem akarom kivonni semmikepen a hszeket az altalnos kritika elol es buntetesekbol..
Mumu! Alkalmas e emberi életre a Gáza övezet? A világ legnagyobb népsűrűsége, természeti erőforrások nélkül, embargókkal megsegítve, eszméletlenül beépítve... Kíváncsi vagyok hogy a saját empatikus képességeidről milyen önképed van?
A válasz megadása előtt kérlek az alábbi két műholdképet nézegessed...
".nem tudom mit erzenel ha ez peldaul MO-n tortene szerb szlovak rszrol..a rosszakaratot abban latom hogy nem gondolkodtok empatikusan ( a kibicnek semmi sem draga ) "
Ha és amennyiben az itthon élő (mondjuk 1,5 millió) összes szerbet beszorítanám a szerb határral szomszédos Tiszaszigetre egy 35 km2-es területre és körbevenném 10 méteres falakkal, nem csodálkoznék ha onnan Szegedet lőnék rakétákkal.
Te sem gondolhatod, hogy hálából a szűzlányaikat küldenék felajánlásnak!
Mennyi felelőssége van a fizikai erőfölényével ezt a helyzetet megteremtő Izraeli rezsimeknek?
Miért írják elemzők hogy belpolitikai céljai vannak a most folyó "hadműveleteknek"?
Ők látták hogy 911 után milyen módon felsorakoztak az USA ban a hatalom mögé, értették az üzenetet. És a számok is igazolják, hogy a februári választások esélyei hogyan változtak.
Miért nem lehetnek jelen az érintett területeken a nemzetközi tudósítók? Izrael miért nem engedi oda a világsajtót? Hiszen ha igaz amit állítasz akkor erősítenék az hogy adekvát választ ad!
Tudja a kockázatát? Információs monopólium?
Mumukám, a terrorizmust sehol nem tudja szárazföldi offenzíva megelőzni! Nyilván ezzekkel tökéletesen tisztában kell hogy legyél.
Nos, akkor mi a célja a hadműveleteknek? Kérlek magyarázd el a tompa agyamnak!
magamról azt gondolom hogy több empátia szorult belém minden emberi szenvedéssel kapcsolatban mint amennyit te könyvekből olvashattál.. (teljesen elfogadhatatlannak tartom, hogy Gáza körzetében (is!) a békés civil lakosság állandó veszélyben kell hogy éljen, de ezt a saját hétpróbás politikusaikon kellene először számonkérniük!!
Mumu, nem lehet hogy az volt utópisztikus ahogy megteremtették Izraelt?
Láthatóan nem volt konszenzus az ottélők, és szomszédok körében. Az erőszak erőszakot szül, ez a fajta rendteremtés bővítetten termeli újra a "terroristákat". Egyenes út vezet az eszkalációhoz.
Milyn eredményt vársz, Afganisztán és Irak ismeretében? Mi volt ennek a két terrorizmus elleni hadjáratnak a kézzelfogható eredménye?
kedves Mumu! szerintem (mint Utó Pista) téves elképzelés volt hogy az ellenségeskedés megoldható szegregációval, getttók létesítésével, és diszkriminációval.
Nem ezek erősítése hanem a fokozatos megszüntetése vezethet el oda hogy egy más "között" lehetősg legyen a megbékélésre, az ily módon való erőszakkal kikényszerített "békéhez" nem elegek a falak, hanem tetőt is kell az összezsúfolt palesztinok felé rakni...
íhogy mi " kellene " valamihez az iegn csak esztetikus kerdes lett. Most van a terror, a szeplelekek ideje nem eooen a mostani..
Mar ne kenyszeritsetek a vita dinamikaja alapjan egy masik szelsososeges állaspontra..mar mint az izraeleik oldalara..
Meztelen aktualis tenyek:
_egy ideig mukodott a ket fel kozott Izrael es a Hamastol vezett Gaza ,nem állam tehat nem allamkozi megállapodas az ellensegeskedesek felfugsztesere
-a megalapodas lejyíarata utan Hams nem hioszabitotta meg es megkezdte raketa tamadasait..
-egy sor arab állam raakarta venni a Hamast a bekesebb állapot megtartasara,ez nem tortent meg..
-fuggetlenul hogy a Hamas tamadasai nem produklatak nagyobb karokat de alalndoan es egyre szeleseb kirbe veszellyezteti az izraeli állampolgarok es latogatok eletet..nem tudom mit erzenel ha ez peldaul MO-n tortene szerb szlovak rszrol..a rosszakaratot abban latom hogy nem gondolkodtok empatikusan ( a kibicnek semmi sem draga )
-a perspektivak nem voltak jok: a radikalis arab eroktol penzelt es alagutakon keresztul eljutatott fegyver es strartegiai eszkozok halmozodbnak egy olyan orszagreszben amely a masik palesztin arab orszagreszel ellenseges viszonyban van,aa konfliktus lepesrol lepesre valo kiszelesitese a cel.
-mikozben a palesztin elnők a Hamassal ellenseges politikai mozgalom feje targyalasokba bocsajtkozik ebben meg van szamara a szomszedos arab orszagok tamogatasa a Hamas ezt probalja megakadalyozni akciojaval,a sajat nepe erdekenek semmivbevevesevel. Hiszen az egyeduli politikai progrmja ennek a perzsaktol is finanszirozott szervezetnekj Izrael kinyilatkozott megsemmisitese. Tehat egy ilyen szervezet tamadja Izraelt..beket nem akar
-az ellensegeskedesek kozepete is kijellenti: -nem targyal vegleges fegyverszunbetrol tovabbra is Izrael megsemmisitese a celja
-nem fogadja el (Izraelel egyetemben ) az ENSZ fegyverszuneti javaslatat
-nem engedne a hatarra nemzetkozi ellenorzo csoportot ami a tovabbi haborus intencioit dokumentalja.
EBBEN a helyzetben es nem egy teoretikusban mi lenne a megoldas ?
Erre a Te es eke eufamestikus valaszai,nem a realitasra alapozo vizioi bizonyos karorommel es sajnos semmi emberi megertesel keruli a kását.. Gyonyoru megoldasokat a meszesegbenEgyre jobban tiszta szamomra hogy ez az egyoldalu hozzaallas a terror felmentese mellett ha a" liebling"ekrol van szo,annak a gyuloletnk ilyformaju megfogalamazasa ami még mindig él leginkább a valamikori tetesek vagy a nema cinkosok itodaitol (nem rolatok mondom ) ,ami meg kitorulhetelen gondolkozasbol.Addig a hatarig mer elmenni amelyet az ilyen indirekt tamadasnak megenegdnek MO-n..
Barhol is laknank ugy latszik meg az oylan dolgokban sem amiben nem vagyunk direkt erdekelve nem vagyunk kepesek a heyzet ellemzesehez egy targyilagos poziciot felvenni... A haromszor is megadott valasz nem ellemezett egy megadott helyzetett nem adott valaszt az AZzONALI MEGOLDASRA HANEM OLYAN PRAGMATIZMUST SZANDEKOSAN FIGYELEMBE nEM VEVŐ SZEPLELKU IDEALIS VIZIOT PREZENTALT AMELYNEK REALITAS IDEGENSEGE ELSO PERCBEN EVIDENS..nem is azert lett leirva.
Ez nagyon hasonlit a terroristak retorikajara... Arra kerlek, egy az egybe tegyed magad egy magyar állampolgar helyebe MO-n akinek ugy kellene elnie mint az izraeleiknek..persze kenyelmesen hiszen mi nem elunk mindig Mo-n megtehetjuk azt hogy eléfogadjuk tovabb hantazuznk
... nincs mas kommentarom.. a te intellektusod remelm oparbeszedbe van Veled. Kulonben most mar keresemre elbiralja majd a moderacio ...
Ha megengedi akkor megerositi az en eddig is hangoztatott normammat hoyg a szolas szabadsag plane a vitaklubban megenged minden fele szelsoseges velemenyt. fuggetlenul az "anima"-tol amivel teszik. ha a moderacio alaklmazni akarja a kulso tpicoban alkalmazott merteket akkor majd intezkedik.
" ... a bíborosúr ugyanazt a szélsőséges nyilatkozatot tette mint én ... "
Neki már sikerült azóta magyarázkodnia is, miszerint csak az életkörülményekre értette (amiben igaza is van), ugyanis szervezett arabirtás és égetés jellemzően nem folyik a Gázai övezetben, még most sem öltött igazán ipari méretet, bár valóban sok a felesleges arab áldozat is.
"Te nem gondolod hogy ennek az "izének" a valós célja nem egyes emberek (értsd 'terroristák') elpusztítása, nem területszerzés ,nem biztonsági zóna kialakítása, hanem provokáció?Hátha felül neki valamely ellenérdekelt térségbeli hatalom?"
Én pl. gondolom, és lám Izrael (mint az egyetlen helyi, önmaga megszüntetésében igazán ellenérdekelt hatalom) fel is ült, azóta lehet megint olyan szép fényképeket csinálni, mint amit pl. az elébb is beillesztettél.
"Mostanaig ki hagyod a valszt: Mia te megoldasod a Hams raketa tamadasai megszuntetesere ha: -nem akarta az uj fegyverszunetet alairni -kijellentete hogy nem aktregy veglegs fegyverszunetet -Izrael elott mar elutasitotta az fegyvernyugvasra valo felhivast (olvass utana barhol en az Al Jehzira lattam) -elutasitja hogy a hataron belul nemzetkozi csapatok ellenorizenek "
Eddig mindössze háromszor válaszolt erre a kérdésre, persze nem azt, amit te látni szerettél volna, mert nem az aktuális gyilkolászgatás közvetlen előzményének minden egyéb körülmény figyelembe vétele nélküli megszüntetéséről beszélt, hanem arról, mi kellene ahhoz, hogy az közvetlen előzmény (most épp a Hamasz-féle rakétázgatás) önmagában okafogyottá váljon.
Ezzel együtt, ha már mindenáron fegyveres megoldást akarsz (mint most épp Izrael ugyanúgy, mint a Hamasz-Hezbollah tandem), akkor annak effektívnek kell lennie, a saját erőforrások (nopláne az ellenséges erőforrások/emberek) túlzott védelme pedig csökkenti az effektivitást.
Ugyanaz a kultúrkör (azért említem, mert eddigi benyomásaim szerint Huntington-rajongó vagy) követi el ugyanazt a hibát, mint az orosz-csecsen konfliktusban is (nem véletlen egyébként, Izraelben mostanság igen nagy a SZU-ból érkezettek aránya és súlya), tisztán katonai eszközökkel vél megoldani egy ideológiailag régről érlelt (ráadásul sok vonatkozásban jogosan) a hosszas lefojtás miatt bűnözőcsoportok kezébe került problémát. Ráadásul mindkét esetben a "Győzelem" is legfeljebb rövidtávú "megoldás"-t hozhat, talán arra jó, hogy könnyebben lehetne egy ideig az eredeti kérdés megoldásával kísérletezni, már ha ezt is elkezdik egyáltalán.
Az elfogulatlansagot es nem a latszatat nem kell bizonyitanom mert.
-a legtobb tarsunk kerese ellenere megtartottalak es engedem a velemenyedet akkor megjellntetni ha az a vita temajaval azonos es ervelsz.. Mostanaig ki hagyod a valszt: Mia te megoldasod a Hams raketa tamadasai megszuntetesere ha:
-nem akarta az uj fegyverszunetet alairni
-kijellentete hogy nem aktregy veglegs fegyverszunetet
-Izrael elott mar elutasitotta az fegyvernyugvasra valo felhivast (olvass utana barhol en az Al Jehzira lattam)
-elutasitja hogy a hataron belul nemzetkozi csapatok ellenorizenek
megkerem a moderaciot ertekelje ahozzaszolasaidat..ra bizom a mgitelst.
"A Vatikán igazságügy-minisztere egy interjúban azt mondta, hogy a Gázai övezet egy nagy koncentrációs táborra emlékeztet. A világ nem nézheti tétlenül a közel-keleti történéseket, hiszen az izraeliek és a palesztinok egyazon föld gyermekei." Renato Martino bíboros szerint...
Az izraeli külügyminisztérium elítélte Martino bíboros nyilatkozatát.
Mumukám, ha nem is szó szerint de a bíborosúr ugyanazt a szélsőséges nyilatkozatot tette mint én, igaz engem csak Te ítéltél el, és nem az izraeli külügyminisztérium. Gondolom kettőnkenk ebben a kérdésben más az etalonunk!
Csak találgatok, hogy kik ellen is zajlik ez a "háború" (?) ??? Te nem gondolod hogy ennek az "izének" a valós célja nem egyes emberek (értsd "terroristák") elpusztítása, nem területszerzés ,nem biztonsági zóna kialakítása, hanem provokáció?Hátha felül neki valamely ellenérdekelt térségbeli hatalom?
A propagandaszótárból származó "terrorizmus elleni harc" látható hogy milyen eredményekkel járt Afganisztánban, Irakban... Miért gondolja bárki hogy itt más lesz a kimenetele?
Hol sikerült a partizánok erőből való lenyomása? A náciknak Szovjetunióban? A jugoszláv partizánok ellen? Az USÁnak Vietnamban? nem látom be hogy ez célravezetne.
"egyoldalu gyulolkodesre hasznalod" Mi utal az írásomban erre? Idézettel! "jol kiszidhatod magadat" erre egy utalás idézettel? "a fanatizmus jo" hol van erre utalás? idézettel? "ha tovabb tulzol" mi ebben a hsz.ben a túlzás? Idézettel!
Miért hiszed hogy "gyűlölet" lenne bennem az érintett felek bármelyike iránt is? Idézet?
Ezt a hsz-t olvasók mindegyikét megkérem, hogy segítsen nekem, és ne csak Mumu válaszoljon már a fenti 5 konkrétumra!
Mumu, legalább az elfogulatlanság látszatát meg kéne itt tartanod, de hogy személyeskedj, azt nem tudom mi hozta ki belőled?
Most harmadjára írom le a kedvedért, bár minősítgetsz! (személyeskedés= érvelési hiba!)
"szerintem meg kell szüntetni a szegregációt, tudomásul kell venni, hogy azon a földön(Izrael) éppen annyi jogon élhetnek a palesztinok mint a bevándorolt zsidók, nem diszkriminálni, és felügyelni a közbiztonságot... Ez a helyzet mesterségesen lett kreálva, fokozatosan szítva az ellenségeskedést.
Terrorizmus ellen a bűnüldözés és bűnmegelőzés szolgálhat, reguláris haderővel mért csapásokkal, szárazföldi hadmozdulatokkal, nem lehet szúnyogokra vadászni."
És hogy én mit hiszek vagy mit nem, mindaddig amíg nem vagy igazolt gondolatolvasó nem kéne írásba foglalnod! Köszönöm!
Eke,most adok igazat a tobbieknek..te azt hiszed tenyleg hogy hulye vagyok...meg probaltam a vitat folytatni mint demonstracio hogy ellentetes velemenyeknek is helye van ha ervelnek..te (de van kis korusod is) a vitat csak egyoldalu gyulolkodesre hasznalod,semmi valos ellemzes es a kulcs kerdeskre (pl.mi te megoldasok 9 nem valaszolsz..ugy hiszed hogy igy jol kiszidhatod magadat.. caalodtam benned.persze hogy vannal rvek a szerencsetlen sorsu palesztineknek is de azokat valojaban nem hasznalod..
most en befejezem veled a vitat.. a fanatizmus jo esteleg onkentesek manipulasara..de nem valo egy vitaklubba. sajnalom.
ha tovabb tulzol mrgkerem a moderaciot ellemeze a hozzaszolasaidat es lepjen a vitaléubon kivulre is..
nsagyon sajnalom
egyre inbkabb bebzonyosodik hogy a gyuloletbe legalabb ket fewle osztott orszagba nem szuletett még meg az a szelesebb ter ahol vitanak lenne helye
Az az izraeli hadsereg, mely több nagyságrenddel fejlettebb haditechnikával rendelkezik, minőségben és mennyiségben is legázolja Gázát, azt állítja, hogy a tudósítások a Hamaszt segítik. 700 halott a gázai oldalon, 7 halott az izraelin (ebből kb. 5 fő saját tűz áldozata)...