Tudja valaki, hogy a csaszifa és a birkák hogy bírják egymás társaságát? Mennyire kívánatos falat a császárfa kérge a birka számára? Azon gondolkodom, hogy beszerzek majd pár birkát, hogy gyommentesen tartsák az ültetvény alját. Halva született ötlet? Akácnál állítólag műxik.
Jó eséllyel onnan, ahonnan elindul tavasszal, megy nyílegyenesen függőlegesen. Így lesz benne egy törés.
Az enyémben év közben lett, ahogy írtam, normális gyökér nélkül nőtt, a szél kicsit fordított rajta, ahol éppen járt onnantól ment felfelé, aztán vissza lett igazítva az alja függőbe, így megint egy törés a törzsben. De a nagy szél megoldotta, kifeküdt, ahogy vártam. Jövőre indulhat megint gyökérről, nem öntözöm túl (mint idén), simán kellene 3 m-esre nőnie. (Idén minimum 1 hónapos késéssel indult, plusz sok volt a víz, így lett olyan 2 m.)
Először arra gondoltam én is,de van mellette 10m re egy másik is azon meg nincs semmi.Bár az lehet védettebb helyen van.Télire mi marad a csemete fából ?
Szerintetek mennyire probléma, ha nem nyílegyenesen indultak meg a törzsek fölfelé? Van olyan, ami nagyon durván néz ki, azokat tavasszal visszavágom nullára, de amiben van "pár fok", azt hagyjam szerintetek? Vagy vágjam le azt is?
szia Mindenki .... örülök, hogy találtam egy császárfa fórumot :-) ... nekem is van egy ilyen szép fám, de a következő lenne a kérdésem: kb. 5 évvel ezelőtt lett ültetve, akkor jó 1,5 méter magas volt, a törzse 5-6 cm átmérőjű ... ma a fa kb. 6 méter magas, kb. 6 méter átmérőjű lomkoronája van, a törzs átmérője kb. 25 cm .... a fa egyik jelegzetessége, hogy gyökérről tőle távolabb folyamatosan jönnek ki a kis fácskák, ami egy nagy kertben nem lenne gond, de sajnos már csúnyán megemelte a járdát .... most ősszel szét akarom bontani a járdát, hogy megnézzem mi van ott, és a felszíni gyökereket mind megpróbálom levágni .... a fát nem akarom kivágni, de ezek a nagyon erős felszíni gyökerek aggasztanak :-(, kb. 5 méterre van a háztól, hogy a későbbiekben ne legyen gond azon gondolkodom, hogy egy imserős javasolt egy másik, hibrid fajtát, amelynek a mélybe mennek a gyökerek, de sajnos nem olyan terülős a lomba, hanem felfelé törekvő ... erre mondta, hogy nyesegetni kell felülről, és akkor az is terülni fog
Vannak olyan fák amelyiknek a levelei kis korába fűrészesek, de a linken is látni ilyet. Jó példa még erre a diófa, annak is fűrészesek a levelei kis korában.
Megnéztem amit írtál, az is lehet, csak az az érdekes, hogy a mi császárfánk levele recés, és ilyet nem igazán találok a neten. A Paulownia Tomentosa között sem láttam recés vagy fűrész levelűt. Egy hibrid fajta lenne?
Békéscsaba környékéről tavasszal 13-14 db 1-2 méter magas, már visszavágást nem igénylő, konténeres császárfát (Paulownia tomentosa) szeretnék vásárolni saját kertembe.
Körülnéztem, de a kertészetben elég sokból jönne ki.
Tudna valaki segíteni, hogy ésszerű áron juthassak hozzá?
Én a baloldalit levágnám, a másikat meg egy hosszú karóhoz szorosan oda kötném, ha még hajlik annyit, ha nem akkor az elágazásnál vágnám vissza tavasszal.