Ez tök jó de nem merülthet fel ez esetben az az eset hogy ha kiülteted és elfagy hogy az olajfa rész lefagy és utána gyökérről kihajt a fagyal? Mert ha nem oltott olajfát ültetsz ki és elfagy akkor gyökérről ugye az olajfa hajt újra.
Amúgy tök jó az 5let és fel is bátorodtam hogy kipróbáljam:)
Köszönöm a fagyalos tippet. Ki fogom próbálni. Volt egy aglangaoum de mire rájöttem hogy kukacos a földje már késő volt. Első körben tavasszal veszek 800Hufért egy pár cipressino-t mert olcsó és közel van az eladó:) Aztán 1-2 évig cserépben tartom ahogy javasoltad. Aztán kiültetem őket és takarom szalmával.
Ha horvátban járok akkor pedig fogok szerezni ottani fajtákat. A nyáron hoztam is egy pár ágat mondom majd jól meggyökereztetem de egyenlőre nem úgy néz ki hogy ez összejött.
Egyébként magról volna jó ültetni mert tapasztalatom szerint a magról klet növények sokkal lellenállóbbak és alkalmazkodó képesebbek. Csakhát az rengeteg idő mire megnő. Persze ha friss maghoz jutok tuti kipróbálom:)
Egyébként az olajfa levelének gyógyhatását ismeri valaki?
Egy ismerősőnek 3 vagy 4 évig volt kiültetve ez a fajta(cipressino). Nagyon szépen elvolt . Gyönyörü volt és már majdnem 2 méteres. Minimális fagyseb kéregrepedés szinte sehol. Aztán jött az a nagyon bolond tél (kb 3 éve 2009?) amikor karácsony elött -15 fok volt és karácsonyra +19 fok lett. Két vagy 3 nap alatt több mint 30 fok külömbség. Majdnem egy hétig tartott. Rá kb.3 hétre visszatért a -15. Na az elvitte szépen. Totális pusztulás. Ki se hajtott még gyökérből sem. Ugyanezen a télen fagyott el az én aglandaou-m is. De az enyém kihajtott. Pedig kissebb volt és fiatalabb. 1 éves volt talán mikor megkaptam.
Ennek ellenére magában a növényben (cipressinoban) látok fantáziát. Szerintem a gyökere volt gyengébb mint a többi fajtának. Ugye ő Olaszország legdélebbi részéból származik eredetileg (puglia). Nem tudom tudja-e valaki, de az olajfát fagyalra rá lehet oltani. Szerintem ha a 'Cipi' fagyal gyökéren élne akkor talán szívósabb lenne és nem befolyásolná a hirtelen hőmérséklet ingadozás. Értékes fajta mert nagyon szapora, millioegy virága van és nagyon jó porzó. De nem a saját gyökerén. Egyébként jövő tavaszal fogok cipit oltani fagyalra és kb 2 év múlva derül ki az eredmény:)
Ha saját gyökerén akarod tartani akkor nem szerencsés választás. Vagy szalmabálával véded a gyökerét és a törzsét:) Én inkább az aglangaou-t választanám amit itthon is néha be lehet szerezni.
vagy: Én inkább horvátból vagy olaszból beszereznék: "Ascolana Tenera", " leccino" ,"leccio del corno", "istarska bjelica" (olaszul:'bianchera'), "Rosinjola", "Plominka"
de mindenképp kettő valamelyiket hogy egymást porozzák.
Horvátban minden kereskedésben lehet kapni 'Oblica' nevű fajtát. Az 'Oblica' nagyon szép nagyon jó, de én egyenlőre nem javasolnám.
Ha rendelsz egy növényt (kb 2 éves) akkor 1 vagy 2 évig tartsd cserépben, hogy beálljon az életciklusa. Én általában egy 12 literes vödröt szoktam használni aminek kilukasztom az alját (Olcsó gazdaboltban lehet kapni 300 ft:)) Ne virágföldbe rakd hanem kert földbe. Vagy keversz a kert földhöz egy kis virágföldet. Ősszel nem baj ha kicsit megcsipi a -2. Az első teleltetés 0 és 10 fok között legyen. A többi télen már lehet hűvössebb is pl.: Nyárikert, rosszul szigetelt kicsit hiányos ablakkal:) Én igy szoktam:)
Sokan gondolom azért nem ültetik ki mert viszonylag drága a legtöbb helyen az olajfa. És mire kicsit nagyobbra neveli már sajnálja meg mindenhol azt írja a szakirodalom hogy nálunk esélytelen kiültetni.
No de engem a szakirodalom helyett inkább a ti tapasztalatok érdekel.
Nem akarok okoskodónak tünni.:) De egy kis védelemmel nagyban tudod növelni a túlélési esélyeit. Az olajfa nagyon alkalmazkodó.
Ha ez első pár évben véded akkor késöbb egy szívós fát kapsz amit már kevésbé kell védened. Gondolj csak bele...Pár év múlva (mikor már szép nagy lesz:)) milyen büszkén fogod mutogatni az ismerőseidnek és milyen boldogan fogsz ránézni.... Én nem azt mondom, hogy vedd be és tartsd cserépben.... hanem azt hogy tartsd kint és vigyázz rá. Nekem is vannak fáim kint és jövőre ültetek még hetet (4 leccino, 1 frantoio, 2 aglandaou). Szóval tartsuk kint és osszuk meg tapasztalatainkat:)
De akár véded akár nem 1% rézkénnel mindenképp permetezd le:)
tudom, hogy a fagytolerancia függ a gaztől a hely mikroklimájától, az imától meg a szerencsétől :-)
nincs helyem télen behozni, de szeretem a mediterrán kertet, ezért ha meghal így jártam, de eddig elég nagy a túlélési statisztikám. A 20 éves trachyt is gomba vitte el....
tavaly kettő leandert kinthagytam, szárazon a -20 fokos hosszú télben.... semmi baja nem lett még levlet sem vesztet. én hajtattam olasz barackvirág színű szimpla...
Nem virágzik mert még fiatal. Ráadásként neki még tőből ki kellet hajtania. A levelei viszont fentmaradnak. Csak a hajtásvégek szoktak elfagyni kb 5-10 cm között. És ami a legfontossabb évről évre egyre nagyobb. Már amit nagynak lehet nevezni:)
Mielött becsomagolom lepermetezem 1% Rézkénnel és amikor kicsomagolom akkor is. De ezt minden egyes olajfánál megcsinálom. Még azokat is akiket hüvös helyen teleltetek. Egyébként ebben az évben tavasszal még kettő fa lett kirakva. Az egyik szintén egy Aglandaou a másik pedig egy magról kikelt(noname:)). Mind a kettő más-más helyen. Az Aglandaou egy dombtetőt a 'noname' pedig
Én kint teleltetek már 3 éve egy francia (Aglandaou) és tavaly tavasz óta egy horvát (oblica) fajtát. Az 'Aglandaou' az első évben tőig lefagyott. Aztán újból kihajtott és azóta összekapta magát:) Csak minimális fagysebek szoktak rajta lenni. Pedig kint volt idén februárban is amikor 3 napig -10 és -20 fok között volt. Persze betakarva.:) Az 'Oblica' viszont nagyon megszenvedte.....:)
Bár neki ez volt az első tele kint. Teljessen lekopaszodott és a koronájának a 2/3 részét elvesztette. Tele volt fagyrepedéssel végig a törzsén annak ellenére, hogy augusztus óta csak kálium és foszfor tartalmú műtrágyát adtam neki. De most nyáron ő is 'összekapta' magát. Gyakorlatilag visszanövesztette azt amit télen elveszített:)
Ma ezerrel nekikeztem karácsonyfát kutatni, így megfordultam a budaörsi NewGardenben. Hááát... a bejártnál égy kb 40-50 és és 50-60 éves körüli olajfa fogadott, konténerben.... Az egyiken kb. 1-1,5 kg érett olajbogyóval.....
Engen mindig ízgat, hogy miért pont -13 s nem -12 vagy neaggyisten - 15...Na félre a tréfát...
Befolyásolja a -13 at pl: adott fajta érettsége, nyári tápozása, generációi hol voltak tartva, s most hol vannak tartva ( mennyire szeles, vizes, védett stb... )
Én semmi pízért nem kísérleteznék vele... - 2, -5 fokig az enyémek is kinnt voltak, de azután spuri befelé...
Bocsika, hogy csak igy beleszólok a beszélgetésetekbe de érdemes lenne a kiültetettet olajfát körbetekerni valami légáteresztő textiliával. De legalább a törzsét és a gyökérzónát védeni (pl.:szalmabála). De a legjobb mind a kettőt egyszerre.:)
A -13-as fagytűrés pedig nem mérvadó. Súlyos fagyseb lehet akár már -5 foktól de lehet -17-nél is. Ezt mindig az adott növény edzettsége és kondíciója határozza meg. Na meg az időjárás.:) Mert ha a hőmérő higanyszála ugrabugrál +15 és -15 között az sok galibát tud okozni...:)
Akkoriban még azt írta az idokep.hu, hogy erőssen fagyos éjszaka dec 22-én lesz előszer..... azóta változtak a dolgok....
Azért hagytam kint, mert a legtöbb növénynek szüksége van egy kis hidegre, hogy igazán szép legyen következő éveben.... Az enyémek állítólag -13 fokig télállók, de nem akarom kipróbálni.....
Most +13-on vannak a vendégszobába.... de kimértem, a pincében is pont ennyi van, csak az még sötét is.....
Az előrejelzést elnézve dec.22-én fogok mindent behordani... :) Úgy néz ki, hogy a vendégszoba 15 fokos, ha nem fűtöm és nagyon világos.... ez lesz az olajfák telelője... A leanderek mennek a szokásos helyükre a pincébe...
nekem két fácskám van, mindkettő cserépben, kb. 22-es és 26-os körüliben.
Mindkettőt bevittem két hete.
A kicsi lábadozik egy nyári elárasztásos baleset óta, kérdéses, túléli-e a történteket. Eddig nem hullott le róla levél.
A nagyobb sem vesztett levelet, nagyon szép.
Mindkettő napos garázsablakban van, fűtetlen helyen, a hőmérséklet az időjárástól függ, de hidegben sem megy 2-3 °C alá.
Tavaly túl korán vittem be őket, a leanderekkel együtt, utána még sokáig meleg volt kint is, befülledtek, és mind nagyon sok levelet veszített. Az olajfák szépen kilevelesedtek, de a leandereket vissza kellett vágni.
A nagy leandereket ma fogom behordani, a kicsiket két hete bevittem. Az olajfákat - a méretük miatt - a kicsi leanderekkel egy csapatban kezelem.
Egyébként már bevittétek az olajfákat? A jövő heti éjszakai -5 mennyire lesz neki kint, védett helyen húzós. Tavaly a leándereket akkor vittem be, amikor az első -6fokos éjszakát beígérték (dec 13.)..... olyan szép soha nem volt a leander, mint idén.... nem dobta le a leveleket sem...
Szia! Két éve van olajfám. Én egy 5-8 fokos alsó épületben tartottam a múlt télen. Most is oda került vissza.Egy ablakon keresztül kap fényt és ritkán öntözöm. Szépen áttelelt.Nem sok levelet veszitett.Szerintem a hidegebb helység lesz jó neki.
a kiültetett olajfám. egész kicsi volt ott volt a a nagysága ahol a kutyaszobor hátsója látszik. NAgyon sokat nőtt. Melette a cserepes helye amit már kivettem. Ott cserépben van az olajfa.