Segitseget kernenk a hozzaertoktol:). Szeretnenk egy ujfoundlandi kiskutyat venni, kifejezetten csaladi kutyusnak kellene, nem akarjuk sem tenyeszteni, sem versenyekre vinni. Hol erdemes keresgelni, kitol erdemes vasarolni illetve tudtok-e elado kiskutyat? Elore is koszonom a valaszokat.
Szia, nálunk hasonló a helyzet, kivéve nem a fundi az ugatós, hanem a 4 kutyából az egyik, és ő beindítja a többit is. A szomszéd többször beszólt, el tudom képzelni mennyire kellemetlen. Mi éjjelre bent tartjuk őket, és így csend van, alszanak, pedig szívesebben hüssölnének kint. Remélem meg tudjátok valahogy oldani, és béke lesz. Üdv.
Kornél van ott süni de a szomszéd mikor felébred, összeszedi és elviszi. A többi kutya csendben marad ezután, Léda még jó sokáig ugat. Amúgy meg engedelmesebb lett, kezelhetőbb, csak ez az ugatás...én nem akarom elvinni de nagyon félek hogy egy bizonyos szint után a szomszédunk sem lesz már türelmes. Szívem szakad meg és kértem még hogy egy kicsit várjunk, hátha javul.
Szomorúan olvastam a bejegyzésed! Nem tudom régen volt már erről szó, de azt nem néztétek meg, hogy nem ugat-e valamit hajnalban ami nap mint nap megjelenik a kutyus környékén? Süni, nyest vagy valami állatka???
Tud valaki olyan helyet, ahova befogadnak "kezelhetetlen" kutyákat?
Sajnos úgy tűnik Léda nem maradhat nálunk. Az éjszakákat továbbra is átugatja, a szomszéd szólt hogy nem bírják már hogy nem tudnak aludni tőle. (oltári erős hangon ugat, érthető) Éjszakára arrébb tettük, 2 éjszaka csend volt, majd a harmadikon újrakezdte a fél4-es ugatást. Nem tudunk mit kezdeni vele. Írtam az egyik helyi sulivezetőnek, de b*szott válaszolni. S.O.S.!!! Tanácstalan vagyok...és elkeseredett mert nem akartam megválni tőle, de gyanítom hogy vagy mi oldjuk meg a helyzetet, vagy a szomszéd fogja "megoldani". A szonszéddal nem rossz a viszonyunk, tűrtek idáig de lassan több, mint féléve nincs egy nyugodt éjszakájuk. :S
Persze. lehet menni hétvégén is. Valószinüleg lesznek páran , de szivesen látják a kutyákat. Én hétköznap járok, rajtam kivül senki nincs...A lényeg : Délegyháza,IV tó tavirózsa kemping.. Ott bementek és lesétáláltok a parton ahol nektek jó.
Szerintem nem bűn törzskönyv nélküli kutyát tartani, de az biztos, hogy venni nem vennék olyat. AZ egész más, ha valaki befogad egy kutyát, de én nekem fontos az a tudat, hogy a kutyáimnál legalább néhány betegség lehetőségét csökkentsem azzal, hogy ellenörzött tenyészetből vásárolok. Az egyik kutyámat Szlovákiából vásároltam, a másikat Németországból, hát azt hiszem el lehet képzelni az áraikat, de nekem megérte. Már a tudat is jobb, hogy legalább azt tudom, hogy honnan, milyen felmenőktől származnak. DE: ez sem garancia. A szlovákiából származó kutyámnak olyan térdbetegsége volt kiskorába, ami nagyon ritka és elvileg nem lehet előre látni. (pedig a legjobb kutyakajákat kapta, vitamin, lépcső, futás nuku...stb) Persze a sok kezelés, műtét, gyogyszer, utazás (Győr-Göd) mégegyszer annyiba került, mint amennyiért megvettem a kutyát. Azóta teljesen felépült, és imádom (perzse kölykei így már nem lehetnek:( ). Na ezek után egészen németországig mentem egy megfelelő kutyáért. Lekopogom, azt hiszem egy nagyon jó tenyésztőt találtam. Hát ebből is látszik, hogy tk ide vagy oda, belel lehet nyúlni a jóba is és a rosszba is. A lényeg, hogy szeressük őket.
Kornél Suzy-t megkérdezheted mennyiért adtuk Giorgiot. :) A többi "vevő" sem sokkal drágábban vitte, tulajdonképp a kajapénz egy része és az oltások ára jött vissza. Minden kutyust egyenként vittünk a dokihoz vizsgálatra és oltani, kivéve azt a két kis ebet akikre nem volt vevő. (mi hibánk!!!) Elmondtunk a szülőkről mindent, láthatták is őket.
Kutyimaci balesetek vannak, de jobb lesz kivédeni. :) (magam nevében írom)
Feketepanda igazad van, a lelkiismeretes tenyésztő nem szaporít. Én nem vagyok tenyésztő és szaporítani sem akarok, sem kárt okozni. Ezért fogok az ivartalanítás mellett dönteni. A faj iránti elhivatottságod becsülendő és példás. Amúgy kiderült Léda miért zizi, az ok olyan egyszerű hogy majd' fejreestem mikor rájöttem. A falkavezérség...annak tartja magát, dolgozom azon hogy ez megváltozzon, hihetetlen milyen látványos eredményeket értem már el egy pár bevezetett szokással. Már csak a macskák kergetéséről kell lenevelni. :) Tökéletes sosem lesz, de ég és föld amilyen volt és amilyen most.
Suzy drága vagy, Giorgio nem is kerülhetett volna jobb helyre, mindig együtt nézzük a képeket amiket felraksz vagy küldesz, és hihetetlenül örülünk neki ha láthatjuk hogyan cseperedik. Ha erre jártok, nézzetek be hozzánk. :)
Most már lassan én is dobok képeket mert azért a mi "gyerekeink" is nőnek és változnak.
Igen, ez a lényeg. A tenyésztés soha nem abból áll , hogy összeteszek két törzskönyves kutyát....sokkal több van benne. Kiállitások, sok tanulás, lemondás.
Sokan kérdezik tölem, miért nem akarok kiskutyákat, hiszen, már van nöstényem is....Mert rettentő nagy felelőség. Ha csinálnám akkor, már rendesen csinálnám, úgy mint a nagyok. Csak kiváló minőségű, egészséges kutyákkal. Minek legyek sokadik... Látom , hallom mennyi mindennel jár egy ellés...mig a kicsik elvihetők lesznek....Teljes embert kiván. Én csak TÁRSRA vágytam. Pont ilyenre , mint a fajtajellemző. :-)
Egy fontos dolog kevereg az agyamba. A fajtatiszta kutya, s annak tenyésztése...
Fajtatiszta az a blöki, aki azonosíthatóan és igazoltan a fajta egyik példánya.
Namármostakkor:a standard leírja, hogy kell kinézzen, tetovált vagy chippezett (ettől az évtől csak chippezett) és 3-4 generációs törzskönyvvel rendelkezik.
A fajtatiszta kutya tenyésztése a fajtagondozó klub elvárásainak megfelelően lehetséges. Nem részletezem, ez le vagyon írva.
Az összes többi csupán szóbeszéd, duma és hazugság. Tudom ezek kemény szavak, de tények.
Értékesítési fogás a "szülők törzskönyvezettek, nagyapa Champion...2x féregtelenített, oltott....tenyésztőtől"...hát ettől én lemegyek hídba. Ez kb. olyan: az autó 1 000 000,-, plusz 200 000 bele a kormány, 100 000 egy ülés...stb
Persze egy tenyészetnek is vannak "extrái":)) Sok győztes kutya kerül ki, jellegzetes arca van a kutyáknak...stb. Ezt meg kell fizetni. Kornél példája csupán egy év...ennek sokszorosa egy tenyészet felépítése.
És emlékszem, hogy nagyapám ördögfiók pulija az egész falut végigkef...te. Sok kis ördögforma, borzos kutya csaholt 1 év múlva. Sokszor elkérték: "Te Gyuri, add már ide kicsit, nagyon jó kölyköt vetett tőle a szukám tavaly, összezárnám vele most is..." Bodri boldogan szexelt, a falu elégedett volt a házőrzőkkel... De! A szuka gazdájától sógor-koma-szomszéd már kérte a kölyköket...előre!
Erre is szükség van. Igen. De, ezt ne keverjük össze a fajtatiszta kutyák tenyésztésével.
Az, aki tenyésztőnek vallja magát, minima feleljen meg a fajtatiszta kutyatenyésztés elvárásainak. És ne a kereskedők kamionjaira tunkolja fel a kutyagyerekeket... az ilyent én is bebacnám egy konténerbe..... És ne verje át a leendő gazdikat különféle őrületes hazugságokkal.
Véletlenek voltak-vannak-lesznek...ezért jó az ivartalanítás. Semmiféle káros hatásáról nem tudok...
Sziasztok! Rég írtam már én is! Giorgi nak sincs törzskönyve de igy is imádjuk. Egészséges boldog csirkefogó. 1400 négyzetméteres udvaron garázdálkodhat. De mi nem akarunk tenyészteni, igy maradt az hogy nem kel törzskönyves kutya. De mindenki kedvence, a barátaink is imádják, egy nyugodt kiegyensúlyozot nagymaci let a mi kis macinkbol. Junius 14.-én egy évesek leszünk.
Nem szabad emberként gondolni rájuk. Hidd el, semmilyen hiányérzetük nincs emiatt. Mi emberek szeretünk emberi érzelmeket ráaggatni a kutyáinkra. Én még a macskáimra is. Mi pl. szerződéssel, tk-val adjuk a cicákat. A szerződésbe ivartalanitási kötelezettség van. Csak az lehet ivaros, aki tenyésztésre megy.
Nálunk a cicáknál, aki ivartalanitva lett, az sokkal kedvesebb, gazdifüggő. A tenyészkandúrom, most éppen pihen. Implantátum van benne. A golyói összementek, spermaszáma 0. Most folyton jön, dorombol, udvarol. Soha nem volt ilyen kedves velem....
Mig ivarzott, csak a jelölés és a nöstények kergetése volt a lényeg... Macin is látom, milyen volt mig nem ivarzott és milyen most. Folyton jelöl, dominál, pozol...Nem figyel rám....
Igy megy majd ö is kés alá, amint Moon nagylány lesz...
Lehet, hogy azért mert nő vagyok, de egy percig sem érdekelnek a golyói. Moont is ivartalani szeretném majd és a méhét sem sajnálom.....
Szerintem: egy jó kennelből való kutya ára elenyésző ahhoz képest, amennyit élete során rákölt a kedves gazdi! Vagy, rá kéne hogy költsön. Főleg egy ekkora blökinél mint a Fundi.
A törzskönyv többek között azt igazolja, hogy a kölyök minden felmenője azonos fajta volt. Eldobom az agyam, mikor így hirdetnek kiskutyát" tenyésztőtől eladó, igény szerint tk.-val vagy anélkül!" Törzskönyv nélkül lelkiismeretes tenyésztő nem ad el kölyköt. Nem ettől kerül a kicsi 20 ropival többe..
A férfiak valamilyen párhuzamot vonnak a saját, meg a kutyáik heréi között ha ivartalanítás kerül szóba. Miért?
Hát ez a szaporítás nem egyszer volt már itt téma:)
Azon sokat gondolkodtam, mi lenne ha a Boby (nem törzskönyves) mellett lenne egy lány fundi is...Biztos, hogy innentől kezdve szeretnék minimum egy alom kiskutyust, hogy legyenek utódok, de itt már akkor szaporítónak számítanék! Tulajdonképpen lehet teljes odaadással is ezt csinálni (még a nem törzskönyves kutyusokkal is), de lehet úgy is, hogy minél több pénz befollyon minimális befektetésből, ezt csinálják nagyon sokan, ebből szeretnének meggazdagodni!!! Sajnos nincs a magyarok nagytöbbségének arra lehetősége, hogy törzskönyvezett, megbízható vérvonalból vegyenek kutyust! Ez miatt fajult el a szaporítás ily mértékben. Valakinek megtetszik egy fajta körülnéz neten és látja a minimum és a maximum árat, és mindenből az olcsóbbat veszi meg, még a kutyábol is! Persze nem sok idő kellett ahhoz, hogy belássam azt, mennyi munka is van egy tenyészetben, micsoda "pénzkidobások" vannak és mennyi időt elvesz! Látom a facebookon szinte minden 7en egy 1éves kennel eredményeit...persze ehhez az eredményekhez kutyusok is kellettek! Csak megfelelő szakmai tudással, megfelelő vérvonal megtalálásával lehet olyan sikeres kutyusokat kitenyézteni mint ennek az 1 éves kennel kutyusai!Annó ők is megvásárolták a kutyusokat, most pedig talán az ország egyik legszebb és legsikeresebb fundi tulajdonosai! Ha belegondolok a sok-sok munka energia, benzin (szándékosan írtam bele ilyen benzin áraknál), kutyatáp, orvosi ellátások mind-mind benn vannak egy kenneltől származó törzskönyves, mindentől mentes kutyus árában! Ezt így végiggondolva és majdnem 70-80%ban biztosan tudva azt, hogy egy ilyen kutyus mennyi és mennyi sikert fog nekem elérni a kiállítások alatt, tenyésztésnél inkább megvárom azt, hogy legyen önnáló fizetésem (mint tudjátok tanulok még) legyen és utána lesz még egy fundim aki tk lesz! Persze ez mind tükrözi is az árát, ami ezek után nem is olyan sok...Mertha a tenyésztő kiszámolná azt, hogy x km volt az egyik kiállítás, x ft a nevezési díj, x ft a táp stb, stb...Akkor az a bizonyos ár amin előszőr megbotránkozik az ember, hogy mennyi az nem is sok!
Persze ha összehoz két, nem tk kutyus utódokat, akkor megszületnek a kölykök...itt már csak az a kérdés, hogy eladják-e őket 30-60000 ft-ért vagy tudatják, elmondják a vevőnek, hogy nincs tk és csak az oltások árát kérik el! Ha az oltások árát kérik el (max 10-15000 ft) egy ilyen besikeredett alomnak én azt mondom ők nem szaporítók! Ez miatt lehet bombázni engem, de én így gondolom a dolgot! A kasztrálásról meg az a véleményem, hogy fiú vagyok nekem se esne jól!!!
TK ide vagy oda, szaporítótól, nem szaporítótól származik IMÁDOM A BOBIT ÉS A FUNDIKAT!
Remélem 7végén sok-sok fundissal találkozom a CACIBon Fehérváron!!!
Nem tudom de mi idén jól megszívtuk. A tavalyi alom szerencsére jó volt. Nem is akartunk több kölyköt, főleg hogy kettőt el kellett temetnünk, nagyon megviselt. A legjobban az, hogy a mi hibánk volt, ez a legrosszabb. A gyereknek most volt az első szülinapja, jött sok vendég, Öcsit be kellett csuknunk mert egyrészt volt aki félt, de a legtöbben nem "élvezték" ahogy a nyáltól csöpögő pofijával jött kunyerálni, mindenbe belemászni. Lényeg a lényeg, hogy összeragadtak Lédával...
Én úgy tudtam az ivartalanítás nem tesz jót, de úgy látom tévedtem...Beszélek az állaorvossal és az lesz a legjobb ha Lédát alávetjük.
Szóval szaporításnak szaporítás de nem szándékos. És ezek után teszek is azellen hogy annak minősítsenek. :)