"Csak régebben úgy éreztem ott magam, mintha ez lenne a világ közepe, most meg egy kies világvége."
Ez a korral valtozik,amikor a hatvanas evekben csoveztem a Balatonnal azt vartam e ltole hogy jo rockbandak jatszanak a kocsemakban legyenek ott epitotaboros lanyok akiket fel lehet csipni egy gyors hetvegi bulira, legyen pezsges ,zaj,ricsajl.a strandon szabad preda,a rendori razziakat a vegen mar kimondottan elveztuk es rohogtunk az egeszen,buli volt.aztan ma mar azt varom el,hogy csendes legyen ne ricsaj, lehetoleg minnel kevesebb kulfoldi akik miatt felverik az arakat es nyugodtan pecazhassak es ne zavarjon ebben senki. Legyen olyan kis unalmas csaladi nyaralohely. A fiaim persze meg a masik arcat kerestek a Balatonnal,hogy legyen buli,de ez igy normalis.Aztan most hogy mar ok is a csalados emberek soraba leptek nekik is a Balaton inkabb a nyugalom legyen a furdes,pecazas, a lazitas,aztan majd ha az o gyerekeik is a tini korba lepnek akkor azoknak a buli es igy tovabb. Dehat nem igy Ok ez?
"Persze nem a Riviérára, de a Balatonra. Ami akkor maga volt a paradicsom!"
A masik, en nagycsaladosnak szamitottam 3 gyerekkel, ha bementem a szakszervezeti bizottsagra,hogy nekem pedig adjanak beutalot a foszezonban a vallalati udulobe,mert nem engedhetek meg magamnak Porto rozs-i nyaralast akkor megadtak a beutalot , ha a szakszervezeti titkar kekeckedett akkor addig vertem az asztalt amig a kezembe nem nyomta a beutalot .a nejem ugyanezt csinalta az o munkahelyen. En 79-tol minden nyaron vagy Boglaron,vagy fonyodon nyaraltam vagy az en ,vagy a nejem munkahelyi udulojeben felvaltva,.Es nekem ez tokeletes volt ami az mi es a sracaim igenyeit illeti,volt csonak a pecahoz, volt bufe,a sracoknak fagyi ,langos,nekem froccs, hideg,meleg viz mi az a feszkes fene luxus kene.
Lejartam 92 utan Floridaba de semmivel sem ereztem jobban magamat ott. Csak azert mert csillogobb? A fonyodi allomas restijeben jobban ereztem magam a helyi csavargok tarsasagaban ket kisfroccs kozott.
Én is imádom a Balatont, minden évben eltöltök szumma egy hónapot legalább. Csak régebben úgy éreztem ott magam, mintha ez lenne a világ közepe, most meg egy kies világvége. Mindkettőnek van persze varázsa!
"Persze nem a Riviérára, de a Balatonra. Ami akkor maga volt a paradicsom"
Tudod az a rohej,hogy aki a Rivieran lakik annak az semmit nem jelent. Mint ahogy nekem se sokat,hogy 3 orara vagyok Florida Pensacola Beach-tol . Ez olyan dolog mint a horgaszoknal , azt hiszik ha minnel messzebb vizre mennek el akkor ott annal tobb a hal.Kozben a Tisza ott folyik a haza elott.
Nekem ma is a nyaralas az a Balaton,nem Hawaii,nem Amerika,mitol lenne az ott elek es lakom. Nekem az a hetkoznap.
Erre a legjobb sztori a French Kiss filmben amikor a noi szereplo a francia borvideket nezi es azt mondja a partnerenek,micsoda csodalatos es gyonyoru videk,erre a koma kinez a vonat ablakan es kozombosen megrantja a vallat : itt nottem fel.
Illyés fogalmazta meg SzVSz a legjobban: a Kádár rendszer szélárnyékot biztosított az országnak. Olyan környezetet, ahol bár nem lehettél milliomos, de az ember biztonságban és nyugalomban élhetett. Tudta hogy ahogy él az nem a világok legjobbika, de nem kellett irigykednie sem hogy mások dőzsölnek. Megengedhette magának, hogy ha akar színházba járjon, nyáron fillérekért mehetett nyaralni, olyanok is, akik korábban azt sem tudták hogy mi az. Lassan megint elfelejtik. Persze nem a Riviérára, de a Balatonra. Ami akkor maga volt a paradicsom!
"No ezt nem tudod pl. megítélni. Tudod Turul, én is ismerek nagyon sok hátrányt szenvedett nagymamit, nagypapit, mamit és papit. "
Tudod ez ugy volt,hogy valahogy megbekeltek a rendszerrel amikor az kezdett kiengedni,mert az emberi termeszet ilyen. nem szerettek meg, de mar nem gyuloltek.
Elfogadtak,hogy van egy hatar amit akkor sem lehetne tullepni ha az egesz MSZMP kozponti bizottsag holnaptol a legvadabb demokratava valik. Erre jo pelda az en oregapam is ,aki azt mondta valamikor a hetvenes evek elejen egy borozgatas utan ,nezd laci ez a rendszer ugy nez ki nem fog megbukni,,de jon egy uj generacio akik mar nem olyanok ,mint az otvenes evek emberei,meg egyaltalan a mi generacionk,a vilag azert itt is kinyilt kicsit, aktivizald magad a kiszben egy kicsit akarj lepj is be a partba,hogy olyanok keruljenek ott elobb utobb pozicioba mint te es a te korosztalyod . En akkor azt mondtam en ezt nem tudom megtenni mert alapjaiban utalom ezt az egesz rendszert es tudom ,hogy valojaban orult neki,hogy ezt mondtam,de megadta az egerutat ha ugy gondolom,hogy adjam fel a merev elutasitasat az egesznek.
Vegul is annak ellenere hogy jol kereso nyomdasz volt Horthy alatt de azert legjobban a hetvenes evekben elt az oreg ,vegul is azt a kis biztos egzisztenciat elerte amire valamikor egy munkasember vagyott.Es ezek nem voltak valami vilagmegvalto nagy dolgok.Es ezt a kadari kor masodik fele megadta a kisembereknek,.es ok vannak tobben.
Provokátor vagy! Ez így, ebben a formában nem igaz! Nagyon sok jó partizán volt Magyaroszágon, csak megfogadták, hogy annyira illegális mozgalomban lesznek, hogy senki nem tudott róluk, csak a sejtjük tagjai! Képzeld el, én több olyan fehér partizánt ismerek, aki naponta háromszor imádkozott titokban! Na, erre varrj gombot! Köszönöm intelligens hozzászólásod!
No ezt nem tudod pl. megítélni. Tudod Turul, én is ismerek nagyon sok hátrányt szenvedett nagymamit, nagypapit, mamit és papit. A helyzet sajnos azonban az, hogy egy jó részüket húsz-huszonöt éve is ismertem. Megint túltermelés van partizánból, meg az üldözöttből, főként az ehazában mióta világ a világ lakájszerepet betöltő rettenetes káejrópai értelmiség soraiban.
Úgy van ez, hogy ha egy topicban előszeditek Gyurcsányt, ott rögtön megjelenik Orbán. Ha előszedjük Orbánt, azonnal előveszitek Gyurcsányt. Mért olyan furcsa ez? Azért nyitottad a topicot, hogy a Fidesz-fanok egyetértsenek veled, a ballereket meg hergeljed? Vagy tévedek?
Vagy mia francért kerül elő minden témában Orbán?
Hát talán azért, mert Gyurcsány az MSZP miniszterelnök-jelöltje (bár hivatalosan még nem jelölték), Orbán meg a Fideszé (bár hivatalosan még őt sem jelölték). Egy Gyurcsányról nyitott topicban kivel kéne előjönni? Valami középen állóval?
Semmi baj nem lesz. Ott van a nyomukban az utánpótlás. Csak rátok kell nézni kedveskéim, ahogy csillogó szemmel hallgatjátok vezéretek dohos szövegeit az állam mindenhatóságáról és nézni, amint kiépül a társadalmat minden ízében átható fideszes párturalom: amihez ti asszisztáltok ezerrel.
(És ha már a templombajárást hoztad föl: kb. 16 éves koromig - ami a 70-es évek közepe táján volt - aktív templomjáró voltam én is. SOHA, a kutya sem kérdezte, hogy miért, soha nem piszkáltak miatta, sőt némely tanárom inkább respektálta, mert értettem Ady istenes verseit és volt némi Bibliaismeretem is. Szüleimet SOHA nem bántották a vallásosságuk miatt, amit igaz keresztényekként MEG IS ÉLTEK, nem lévén olyan divatkeresztények, mint amilyenek ma csőstül teremnek minden bokorban. Volt abban a rendszerben is hülyeség, baromság és fa..ság, van ugyanennyi a maiban is, jobb ha tőlem, az idősebbtől tudod.)
Amikor megismertelek, középen állónak vallottad magad. Még imponált is némelyik hozzászólásod, de azért sütött belőlük a jobbosság.
Talán vissza kellene táncolnod a szélsőjobbosság palettájáról a békét kereső középút felé, még ha nehéz is. Tudom ,hogy onnan nehéz.
Orbán-fóbia? Nekem van ilyen. Bizony tartok ettöl az alaktól. Nem kérek az Orbán-féle demokráciából. Neked legyen örömed benne. Meg a többieknek is, akik támogatják. De az ország 75 %-a nem kér belőle, még ha eljátszák is a visszaléptetős variációkat /T.Józsibá/.
mia francért kerül elő minden témában Orbán? Már kezdem azt hinni, hogy ez valami perverz szerelem a balosok részéről.
Most összeszámoljuk , hogy hány topikban kerül elő Gyurcsány neve? Csak yozsibacsi nyit róla napi kettőt. Nézz szét a fórumon, mielőtt vádaskodsz!!
Ui.: Ha nyitsz egy topikot, szíveskedj ott sűrűn véleményt nyilvánítani.
Látom, hogy nagyon élvezed azt, hogy annyi időt csesztél már el ebben az "állatkert"-ben látványosságként, hogy a gondozók azt is megengedik neked, hogy nyilvános rászarj másokra. Ez kérem bosszantó, legalább finomabban csinálnád!
Ezzel a logikával ha a nép lemond - mondjuk - a sajtószabadságról, akkor nem lesz szabad sajtó?
A fideszes tagság 99 %-a jóhiszemű, és azért van ott, mert bízik a pártban és vezetőjében, szeretné kormányon látni. Nem helyes ezzel visszaélni. Orbán akkor is vezetné ezt a pártot és érvényesíthetné akaratát, ha demokratikusan csinálná.
Megbocsass, de a fidesz tagsaga onkent adott at sok-sok jogkort OV-nak (aki sokuk szamara mga a JEL). Semmilyen kulso kenyszer nem akadalyozza azt, hogy a tagsag holnap otthagyja a fideszt . Igy szvsz nem nevezhetjuk eleve nem demokratikus partnak a fides csupan azert, mert vezetoje - hogy finoman fogalmazzak - szamunkra kevesse vonzo elveket vall.
Hányan van a Qncogi, te hisztipalkó? Mit többesszámozol itt?
Nyitottál egy topikot, ami tőled több, mint pofátlanság, mi itt megyünk szépen az általad felkínált ösvényen, aszittem, nem is vagy itt. Mi lett volna veled, ha Qnci nem kínál fel egy kis csetepatét? Hozzá nem tudnál szagolni ahhoz, amiről itt beszélgetünk, te középkategória, te!
Hogy te mekkora nagy balfácán vagy! Ne velem kötekedj, nézz körül a pártban, hogy a tagság, különösen vidéken, hogy vélekedik erről. Ráadásul az eddig kampányvezetők már megelőzőleg tettek le valamit az asztalra.
A harmadik dolog meg miért bújtok örökké Orbán Viktor fenekébe? Miért őrá hívatkoztok minden topicban, amikor nem is róla szól? Orbán fóbiátok van? Be vagytok gyulladva? Úgy gondoljátok, hogyha nem sikerül lejáratni OV-t, akkor nincs semmi esélyetek? Vagy mia francért kerül elő minden témában Orbán? Már kezdem azt hinni, hogy ez valami perverz szerelem a balosok részéről. Gábor
Középen álló, te erről nem beszélhetsz, egyrészt butaság, másrészt választások környékén mindig egy ember vezeti a pártot. Egyébként kereskedj a szintén középen álló szőlőbányász gyerek háza táján. (Tokaj felé.:D)
Stratégiai jogkör nem kell neki túl sok, arra ott a közgyűlés. A pártprogram = üzleti terv - azt valakinek jóvá kell hagyni, de a végrehajtást (taktika) már a CEO végzi, és ha abba a tulajdonosok beleugatnak, akkor jönnek a bajok.
Tipikusan ilyen helyzet volt most a KE-választás, ahol Gyurcsánynak kellett volna taktikai jogkörrel rendelkezni, hogy eltérhessen egy kivitelezhetetlen stratégiai tervtől, és minimalizálja a veszteséget, sőt, akár nyereségbe forgassa át.
Valami rejtélyes oknál fogva (nyilván az agyuk erre rendelt centruma lebénult az előző negyven évben) nem képesek felfogni a miniszterelnöki felelősség értelmét és rendjét. Pedig ki van az találva.
Ha nem úgy működik az illető, akkor le lehet váltani a kormányzásból. Mivel azonban nagyon nagy felelősség újat keríteni, és nem is lehet ezt hetente eljátszani, ki lehet alakítani egy nagyon kellemes kis egyensúlyt a miniszterelnök és az őt támogató párt(ok) között.
Nyilván nehéz lecke ez azoknak, aki a ne haggyuk má, bassza az annyát! - típusú (korábban igen hatékony és egyedül eredményes) politikai gakorlathoz szoktak, de idővel majd megtanulják.
Közben lesz egy kis Orbán, tehát marad bőven idő átgondolni, gyakorolni, felkészülni.
"Azért vannak a pártoknak klf funkcijai, hogy vezessék a pártot. Ha nem értek egyet a vezetéssel, akkor akár le is válthassam őket - de a stratégiai-taktikai döntésekbe ne üsse bele az orrocskáját a mélyen tűzdelt tag. Nem az ő dolga, nem az ő felelőssége."
Na nem egeszen.A strategiai es jelentosebb taktikai lepesekbe igeniscsak szoljon bele a mezei tag ,erre vannak a helyi es orszagos partertekezletek,hogy ezeket ott kialakitsak, a napi operativ lepesekbe nem szoljon bele amikor mar a strategiai kerdesekben dontottek es erre a megfelelo partszerveket letrehoztak.
Én ezzel alapvetően egyetértek, mondhatni nagyjából erre próbáltam rávilágítani, csak nem ennyire ellentmondást nem tűrően. És persze kevésbé plasztikus fogalmazásban.