Keresés

Részletes keresés

sört Creative Commons License 2022.05.09 -4 0 7006

Sziasztok!

Azóta nem enyhitettek a szabályokon? Mert a horvátok már megtették,hogy oltás nélkül is lehet utazni.

era51 Creative Commons License 2022.02.18 -4 0 7005

Szia! Hát, igen én is ezeket olvastam a Konzuli oldalon és a 3. oltást nem kérik, de pont ettől tartok, hogy a 2. oltás után 270 nappal már nem fogadják el a 2 oltást, ha nincs meg a harmadik. Akkor inkább antigén gyorsteszttel utazok, nehogy ne engedjenek be az országba.

Előzmény: Szajci (7004)
Szajci Creative Commons License 2022.02.18 -4 0 7004

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

2021. június 11-től külföldiek akkor léphetnek be Bosznia-Hercegovinába, amennyiben az alábbi 4 feltétel egyikének megfelelnek

• a határt átlépni kívánó személy európai országok esetén 48, más államokból jövő 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet,
  • antigén gyorstesztet mutat be a SARS-CoV-2 vírusra; 
  • bizonyítani tudja, hogy COVID-19 ellen be van oltva és a második (vagy egydózisú oltóanyag esetén az egyetlen) oltást követően eltelt 14 nap; 
    Megjegyzés: bár a vonatkozó szabályozás szövege nem említi, információink szerint belépéskor ellenőrizhetik, hogy a második oltást követően 9 hónapon belül történne-e a beutazás. 
  • orvosi igazolása van arról, hogy az elmúlt 14-180 napos időszakban átesett és kigyógyult a vírusfertőzésből. (Korábbi pozitív teszteredmény bemutatása ennek igazolására NEM elegendő!)

"Megjegyzés: bár a vonatkozó szabályozás szövege nem említi, információink szerint belépéskor ellenőrizhetik, hogy a második oltást követően 9 hónapon belül történne-e a beutazás. "

Előzmény: era51 (7003)
era51 Creative Commons License 2022.02.17 -4 0 7003

Sziasztok. Tanulmányoztam a Konzuli Szolgálat oldalát és arra jutottam, hogy Bosznia nem ragaszkodik a 3.oltáshoz. Jól értelmezem? 2 oltásom van, de 2021.áprilisi a 2. oltás dátuma. Szerintetek nekivághatok így az útnak? Köszönöm a segítséget :)

Toncsi64 Creative Commons License 2022.02.10 -3 0 7002

Köszi !

Előzmény: The_Rible (7001)
The_Rible Creative Commons License 2022.02.10 -5 0 7001

Nyugodtan mehetsz, egyetlen dolog változott csak: Banja Luka előtt van egy elkészült autópályaszakasz. Az összes többi ugyanaz, mint a nyolcvanas években, szinte semmi nem változott azóta arrafelé. Bosznia többi részét a szerbek jól szétlőtték, de mivel ez az útvonal szinte végig szerb kézen volt, ezért ez megúszta. Az éttermekről nehéz most biztosat mondani, ki tudja melyik működik, melyik nem.

Előzmény: Toncsi64 (7000)
Toncsi64 Creative Commons License 2022.02.10 -1 0 7000

Üdvözlök mindenkit !

Anno a 80'-s évek végén volt szerencsém Trogirban többször pár napot eltölteni és most - gondolom időskori nosztalgia okán - ismét ezt tervezem május végén. Ha már lúd legyen kövér alapon az akkor használt (Bpest - Barcs -Banja Luka - Jajce - Bogujno - Trogir) útvonalon mennék ;) 

Van valakinek aki tapasztaltabb errefelé ezzel kapcsolatban ötlete, jó tanácsa ? Esetleg egy jó hely útközben az ebéd elköltéséhez ?! :))

A segítséget előre is köszönöm !

The_Rible Creative Commons License 2021.12.24 -4 0 6999

Egy kis személyes élmény:

kb. 7-8 éve november táján jöttem haza Bosznián keresztül egyedül. Már tervezgettem egy tavaszi kirándulást, raftingolást, és kinéztem egy klassz etno szállást a Neretva felső folyásánál (a Borci tó felett), úgyhogy úgy döntöttem teszek egy kitérőt, megnézem a környéket.

Egy helyen, fent magasan a hegyek között le lehetett menni közvetlenül a zúgós folyópartra kocsival, úgyhogy le is mentem. Természetesen kihalt volt minden, egyetlen ember se sehol, a  házak (nyaralók, hétvégi házak) is mind zárva az egész környéken (30 km-re mindentől), de ott a közelben még házak sem voltak. Sétáltam egy jót a parton, de megláttam, hogy ugyanott a partra lejönnek mások is egy Toyota Land Cruiserrel. Már ettől is nyugtalan lettem egy kicsit, mert ki a fene jár erre novemberben (rajtam kívül, hehehe). Vagy azért jönnek-e mert magánterületen mászkálok, vagy ki tudja mit akarhatnak? Aztán kiszállt négy fiatal arab férfi. Ez ugye az Iszlám Állam terjeszkedése, felemelkedése alatt történt. Már voltak hírek kiképzőtáborokról a bosnyák hegyekben, úgyhogy nem lettem nyugodtabb. Persze lehet, hogy befektetők voltak, de az egész szituáció nagyon nyugtalanító volt.

Nem tudom, hogy észrevettek-e, vagy sem, de húztam vissza a kocsihoz és leléptem. Nem, nem gondoltam, hogy ott és akkor jó lett volna kicsit barátkozni, és kulturális nyitottságomat bizonyítva megismerkedni velük, esetleg megkérdezni tőlük, hogy: szevasztok, hát ti hogy kerültetek ide, és mit csináltok?.

Egy ilyen helyzetben az ember ösztönei automatikus működésbe lépnek, ez így természetes, és egészséges. Jobban szeretem Boszniát a helyi bosnyákokkal, akiket jól ismerek.

The_Rible Creative Commons License 2021.12.24 -4 0 6998

Az azért csak világos, hogy az arab befektetők/muszlim szélsőségesek megjelenése Boszniában összefüggésben van azzal, hogy ott 2 millió muzulmán él? Ezek nem egymástól független tények, hanem ok-okozati összefüggés van közöttük. Az más kérdés, hogy okos dolog-e ezt így megfogalmazni (nem, nem okos), de a tény, az azért tény, de belemagyarázni idegengyűlöletet, pláne rasszizmust az egyenesen nevetséges.

(pláne úgy, hogy a bosnyák muszlimok maximum török származásúak, akikekkel való rokonságot korábban felvállalta, amiatt pedig ugyanúgy támadták, tulkép ugyanazok, akik most rasszizmussal vádolják. Az ember fia meg próbáljon meg józan maradni, és ne hagyja befolyásolni magát se erre, se arra.) 

Előzmény: fekvőrendőr (6997)
fekvőrendőr Creative Commons License 2021.12.24 -3 1 6997

Ha OV nem hangsúlyozta volna, hogy ott két millió muszlim él, minden további nélkül elfogadnám amit mond, de szerintem ez így nem korrekt, hogy nem tesz különkbséget az évszázadok óta mellettük és velünk együtt /monarchia/ élő muzulmánok és az ázsiai szélsőségesek között.

Itthon se mondja, hogy integrálni kell a borsodi, szabolcsi, szó szerint nyomorban vegetáló magyarokat, és itt nem csak a cigányokra gondolok, mert ott nagyon minimális a különbség a másnak született, de életmódjában minimálisan különböző emberek között.

Előzmény: The_Rible (6996)
The_Rible Creative Commons License 2021.12.24 -4 0 6996

Hét én teljesen mást olvasok ki az eredeti idézetből. Talán Kovács utólagos kommentárja az integrálásról nem kellett volna, mert az tényleg lehet sértő.

Ami az eredeti idézet mondatot illeti: Én is úgy gondolom, hogy Boszniát nagyon fontos integrálni, különben mások fogják integrálni. Az EU a háború óta megfeledkezett róluk, szinte semmilyen támogatást nem kaptak. Elszegényedés, elvándorlás, pangás, kilátástalanság jellemző leginkább a társadalmat, hogy látom. Ezzel szemben az arabok felfedezték. Nemcsak kölcsönöket adnak nekik, de egész hegyoldalakat vesznek meg, villanegyedeket építenek idetelepülő araboknak, és kiképzőtáborokról is voltak rendszeresen hírek. Hát mi ez, ha nem geopolitikai kockázat. Nem tudom, hogyan lehet ez elmúlt elvesztegetett évtizedet visszacsinálni. Bosznia egy szekuláris muszlim társadalom VOLT. Ma? A fene sem tudja.

Azzal egyetértek, hogy nem minden igazságot kell kipofázni, magunkra haragítva tömegeket, társadalmakat. Vagy legalább óvatosabban kellene fogalmazni.

Aki meg emiatt ferde szemmel nézne rád Boszniában, az meg pont az a szélsőséges lesz, amiről ez az egész szól, pont bizonyítva az állítást (a kockázatokról). 

Előzmény: fekvőrendőr (6993)
pó_apó Creative Commons License 2021.12.24 -4 3 6995

Mivel már az EU-ban már nullába veszik, törlik vele fel a padlót, még a „saját” pénzünkért is hiába harcol (csatázik, küzd, megvív, osztogatja a kokit meg a sallert stb.), az egója karbantartása okán a Köhög A Bolha akcióterv keretében megjátssza a szerbeknél nagy államférfit, hogy csak csettint egyet, és máris bekerülnek az unióba. Emlékszem, amikor kinevezték a Várhelyi Olivért bővítési biztosnak, a slepp csak úgy hápogott a gyönyörűségtől, hogy megkaptuk a zunió leg-fon-to-sabb posztját… Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy a Nyugatnak nagyon elment a kedve a dologtól, ráadásul azóta (persze: önként) ki is lett vágva abból a pártcsaládból, amin keresztül még lehetett volna némi befolyása, de most már se szövetséges, se senki, és a magyar gdp az unióban 0,8 %… Szóval, nem mi fújjuk ott a passzátszelet, még ha a hazai hozsannák erről szólnak is. És nyíltan beleállni a szerbek mellé elég rizikós, lévén a pl. horvátok sem érzik magukat annyira komfortosan BIH-ben.

solozo Creative Commons License 2021.12.24 -4 3 6994

O1G

fekvőrendőr Creative Commons License 2021.12.24 -4 3 6993

Nemrégiben még azért aggódtam, hogy az ottaniak egy része miatt nem lesz jó arrafelé autózni, de ma már az is elképzelhető, hogy a H betűs rendszám is vörös posztó lesz azokon a részeken amik miatt szeretek arrafelé járni.

https://444.hu/2021/12/23/orban-idegengyulolo-es-rasszista-megjegyzesei-botranyt-kavartak-boszniaban

The_Rible Creative Commons License 2021.12.13 -4 0 6992

A Srpska Republika nem összefüggő terület, ezért ha ki akarnak válni, csak erőszakkal tudják a két részt fizikailag összekötni.

A háború óta fokozatosan térnek vissza a nem-szerbek, és állítólag arányuk már elérte a 20%-ot a SR területén is (a háború miatti népesség csere után a szerbek aránya kb. 99% volt)

Szerintem leginkább a hazatérők miatt akarnak kiválni, mert ha így marad minden, ahogy most, idővel visszaállnak az eredeti népességarányok. Ha külön  állam lennének, ezt meg tudnák akadályozni, vagy legalábbis kontrollálni. 

De ezek egyike sem vetít elő békés átmenetet, ha a szerbek tényleg ki akarnak válni.

A katonai megoldás esetén viszont a szerbek esélyei nem túl jók, mert a szerbek katonai erőfölénye közben átbillent a bosnyák-horvát katonai fölényébe (jugoszláv időkben csak a szerbeknek volt katonai támogatásuk)

Előzmény: Szajci (6991)
Szajci Creative Commons License 2021.12.13 -3 0 6991

mindenki fél, de nem fog megismétlődni a jugoszláv polgárháború. Egyszerűen nincs pénz rá, és nincsenek fegyverek sem. Jó persze, elismerem, változhat a dolog, de én kétlem.

Tegyük a szívünkre a kezünket. A mostani állam életképtelen. A horvátok Horvátországhoz, a szerbek Szerbiához akarnak csatlakozni. A nyugat csak azért nem szeretné ezt, mert akkor létrejönne egy újabb muszlim állam Európában.

Előzmény: fekvőrendőr (6989)
pó_apó Creative Commons License 2021.12.11 -3 2 6990

Már amikor tavalyelőtt ott voltam, akkor is sóhajtoztak, hogy a nacionlista politikusok nem maradnak nyugton, de a majdnem horvát elnök, Miroslav Skoro (amúgy nagyon csípem a zenéjét) is erősen pengette a horvát leszakadást, a bosnyákokhoz pedig az arab államok tólják a pénzt a funamentaliasta vonalra...

Szóval, lassan minden szépen adott lesz egy újabb menetnek... Ha nem látnám Magyarországon is az árokásást -direkt nem mondom, ki ássa az árkot, így mindenki a másikra gondolhat-, el sem hinném, hogy az embverek ennyire abnormálisak, azaz inkább a politikusok ennyire, minden eszközt bevetve  hatalomra akarnak kerülni (illetve maradni).

Előzmény: fekvőrendőr (6989)
fekvőrendőr Creative Commons License 2021.12.11 0 0 6989
Szajci Creative Commons License 2021.12.06 -2 0 6988

Svilaji híd

https://www.vecernji.hr/vijesti/novi-most-na-granici-bih-i-hrvatske-kamioni-jos-na-cekanju-promet-automobila-slab-1543408

A cikk azt írja, hogy a kamionosok még mindig várják, hogy megépüljenek a határátlépéshez szükséges intézmények. Az autósforgalom pedig gyenge. A bródiak nem mentek át erre a hídra, így a városuk továbbra is zsúfolt.

geodo1 Creative Commons License 2021.11.14 -3 4 6987

bár azt hiszem itt nálam sokkal profibb a törzsközönség, de azért berakom ide a júliusi utunkról készült blogbejegyzést. :)

https://maszekutazos.blogspot.com/2021/11/bosznia-21-julius-banja-luka-jajca.html

Bombyna Creative Commons License 2021.11.07 -4 0 6986
Szajci Creative Commons License 2021.11.05 -1 0 6985

mondjuk szerintem én már csak jövőre megyek le. Idén már nem lesz több utunk, meg ugye a COVID helyzet miatt se tudni semmit. Lesz szigorítás, vagy nem. Senki nem tudja

Előzmény: The_Rible (6984)
The_Rible Creative Commons License 2021.11.05 -3 2 6984

Úgy tudom, hogy a Google már tervez ezzel az úttal néhány napja, és ez látszott is már a halottak napi népvándorláson.

Négy nappal ezelőtt az alábbi képen látható volt a helyzet, állítólag három órát kellett várni. Ahogy írtam, üres volt a  határ, amikor mi mentünk, buszokat sem láttunk, és itt a képen sem látszanak buszok. Teherautókat még nem engednek át idén (csak ideiglenes engedélyük van a működésre), nem tudom, mi a helyzet a buszokkal. Én még várnék néhány napot, hogy kialakuljon a rutin. A torlódás valószínűleg a rutintalanság miatt van, még nagyon kezdők az idevezényelt fiatal határőrök, a tapasztaltabb, idősebbek meg nem győzik a munkát. De majd belejönnek.

Előzmény: Szajci (6982)
The_Rible Creative Commons License 2021.11.05 -3 1 6983

Én is feltöltöm ide, hogy meglegyen később is:

Előzmény: rejtövis (6979)
Szajci Creative Commons License 2021.11.04 -2 0 6982

mivel mi busszal szoktunk menni, ezért kérdezném, hogy a nemzetközi buszok már áttértek erre a határra?

Azon tanakodunk az irodában, hogy maradni kellene-e a šamac-i határon, vagy átjönni a svilaji-ra

Előzmény: The_Rible (6977)
Szajci Creative Commons License 2021.11.04 -2 1 6981

a horvát szakasz

https://www.hak.hr/info/cestarine/

Előzmény: Szajci (6980)
Szajci Creative Commons License 2021.11.04 -2 1 6980
Előzmény: rejtövis (6979)
rejtövis Creative Commons License 2021.11.04 0 0 6979

Csak kérdezném mennyi az útdíj, arra a pár km-re  a híd és Odzak között?

És mennyi a horvát oldalon a híd és Eszék közt?

Köszi előre is.

JAWA SK/CZ Creative Commons License 2021.11.03 -3 1 6978

A bouganvilet,szinten ott gyujtottem be,persze joval kissebb volt csak ilyen hajtas:)

The_Rible Creative Commons License 2021.11.03 0 0 6977

Én is kipróbáltam, úgyhogy isten veled Samac, soha többet nem kell arra menni. Az új szakasszal együtt kb. 45 perc alatt Eszéknél voltunk, végig autópályán . Sehol nem volt egyetlen autó sem előttünk a határon (se odafele, se vissza). Arra azért számítani kell, hogy most tanítják be az ifjú határőröket, így nagyon pontosan, alaposan járnak el, belenéznek a csomagokba stb. Odafelé ezért nekünk nem is sikerült átjutnunk, mert a bosnyákok visszafordítottak. Volt nálunk kettő leander. Samacnál, meg a többi határon (Metkovic, Neum) szerencsére nem néztek be az autóba, így "haza" tudtuk vinni a leandereket. A bosnyák határőr is nagyon sajnálta, de ott voltak a fiatal tanoncok, nem tudott mit csinálni velünk. Javasolta, hogy menjünk Zágráb felél Korculára. Hát azt azért nem, Svilajtól Zágrábon át Korculára, viccnek is rossz lett volna. Megróbáltuk a Samacot, és bejött. Visszafele is benéztek a csomagtartóba és beletúrtak a csomagokba Svilajnál (visszafele a horvát határőr volt alaposabb, gondolom mindig a belépő oldali nézi meg alaposabban), de az már mindegy volt, nem volt semmi nálunk.

Előzmény: Bosanac (6976)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!