A sütőiparban, de egy kis pékségbe is a tésztakészítés közbeni mechanikai megmunkálást dagasztásnak nevezik, ez mindegy, hogy mivel végzed, kézzel, konyhagéppel, kenyérsütő géppel.
És ha kevered, akkor is kenyér lesz belőle. A dagasztás egy pontosan behatárolható technológiai fogalom, amit te is ismersz.
Magyarország összes nagyüzeme úgy van berendezve, hogy kovászos technológiával sütnek.
Na jó, innentől átmentünk vicceskedésbe.
Ha van még valami amivel - nem csak egem - fel tudsz idegesíteni, ne fogd vissza magad, inkább engem idegesíts mint otthon a családod!
Köszönik, a családom jól van, szeretnek és abszolút nyugodtak, bár nem tudom, hogy jön ez ide, de ez is intelligencia kérdése. Az hogy te idegeskedsz annak a jele, hogy az idegeid eléggé gyengék. Ha szeretnéd, tudok jó szakembereket ajánlani.
Te tényleg hülyének nézel mindenkit? Csak érdekelne...
Én pék nem voltam sosem, ellenben apámék szállítottak ezer tonna szám búzát a malmokba, a ceglédi kenyérgyár és megszűnésével sok utódjával kapcsolatban voltam ismerettség útján.
Pontosan tudom és tapasztaltam, hogy 1980-tól hogyan alakultak a búzával és a liszttel kapcsolatos elvárások.
Akkor most elkezdjük sorolni az adalékanyagokat és sorban megpróbálsz megcáfolni, hogy nem is használnak/használtak ilyeneket?
Holott te is jó péknek tartod magad és pontosan tudod, hogy a kenyérhez elég kevés dolog kell és mégis külön iparág él az adalékolásból...
Igen ettem, mérleg már nagyon régen van, az én nagyszüleinek is és az ő nagyszüleinek is volt, amin mértek is.
A pék - cukrász bohóckodásról annyit, hogyha gondolkodnál akkor most fel sem vetetted volna ezt a témát.
A sütőiparban, de egy kis pékségbe is a tésztakészítés közbeni mechanikai megmunkálást dagasztásnak nevezik, ez mindegy, hogy mivel végzed, kézzel, konyhagéppel, kenyérsütő géppel.
A cukrászatban sokkal több esetben nem dagasztanak, hanem a tojásfehérje habbá verésével lazítják a tésztát.
De vannak olyan tészta típusok is melyeket valóban kevernek, de azoknak is sokkal nagyobb arányban van zsiradék, cukor, tojás tartalma mint a pékség legösszetettebb tésztaféleségének.
Pl. mondj nekem 5 magyarországi nagyüzemet ahol rendes kovászt használnak. Csak ötöt...
Magyarország összes nagyüzeme úgy van berendezve, hogy kovászos technológiával sütnek.
Inkább jellemző a kisebb pékségekre, hogy nem kovászolnak, vagy azokra a pékségekre melyek úgynevezett 1 napos terméket gyártanak.
Nos, ezen nevettem a legjobbat. A kenyérnél egyszerűbb étel nincs, még a leghülyébb parasztlány is megtanulta sütni.
Így van kenyeret sütni ugyan olyan egyszerű mint padlót burkolni, vagy TV-t szerelni, csak meg kell tanulni, ennyi.
Az okoska törpöt te játszod, mert nem tudod elfogadni azt, hogy született erre a világra olyan ember, nem is egy akinek ebben a témában több tapasztalata van mint neked, én úgy szereztem meg ezt a tapasztalatot és ismeretet, hogy elfogadtam mások véleményét, nem ugattam le, hogy ne játszd meg itt magad.
Ezzel a hozzá állással téged soha de soha nem tud senki meggyőzni, mert képtelen vagy elfogadni más jó tanácsát.
Te vagy az-az ember akivel mindenki szembe megy az autópályán, ebben a topic-ban még szép szavad senkihez sem volt.
Na ezen gondolkodj el egy kicsit addig sem rontod a topic színvonalát.
Én beismerem, hogy az addig ide írt hozzászólásom nagy része tárgyilagos, mert nem könyvet szeretnék írni és vevőket csalogatni a saját üzletembe, hanem érthető könnyen átfutható, olvasható ötleteket szerettem volna írni.
Ha van még valami amivel - nem csak egem - fel tudsz idegesíteni, ne fogd vissza magad, inkább engem idegesíts mint otthon a családod!
Takarmány búzából te nem ettél még bolti kenyeret soha az biztos.
Én már sütöttem belőle, tudom milyen lesz a késztermék. Egy komplett szállítmányt cserélt ki az akkor még Selypen működő malom egy órán belül. Olyan adalék anyagot senki nem forgalmaz ami a takarmány lisztet alkalmassá teszi sütőipari felhasználásra.
Hogy te milyen vagy...:-P
Leírtam 1 párszor az alapreceptemet, nyilván kell, hogy l1en. De ha olyan a liszt, hogy 1 teljes pohárral több kell belőle, mert különben folyik a tészta, akkor bele kell rakni. Aztán menekülni, mert kinő a tészta a gépből... :-D
Komolyan lemérem, hogy 2* ugyanannyi anyagot poharazok-e bele. :-D
Elmondtam már, nekem csak akkor más a kenyér, ha más a liszt vagy az élesztő, amúgy tök 1forma.
Hadd fűzzek valamit hozzá a grammos recept - bögrés recept kérdéshez.
A bolti kenyér minden példányának egyformának (ránézésre) kell lennie a pulton, a hétfőinek ugyanolyannak, mint a péntekinek. A házi sütésnél ez nem követelmény. Ha egy ujjnyival alacsonyabb, mint a tegnapi, akkor mi van? Mondom ezt úgy, hogy én is mérleggel dolgozom :-)
Muszaki szakival elek lassan 46 eve... tudom mirol beszelsz :))...
En is merek - de hagyok helyet annak is, amirol mar volt szo, hogy melyik liszt mennyi vizet kivan.
Mivel nem sutok nagyon nagy mennyiseget, fontos, hogy merjem - kicsiben nem konnyu a korrigalas.
Erdekesseg kepp - az egesz vita onnan robbant ki, hogy a szakember azt monta, a keveres is dagasztas, amikor dagasztas nelkuli kenyerrol irtam... mert olyan mint dagasztas nelkuli kenyer nem letezik... :))
"De nyilván elismerem, hogy sok háziasszony érzésre is meg tudja csinálni, kinek hogy jobb."
Az én receptem magamnak gondoltam ki, vagyis kísérletezés során rájön az ember. De utána már nem akartam, hogy egyik kenyér így sikerüljön, másik úgy. Engem kifejezetten irritál, ha egy napi rutinnak számító kenyérsütés közben variálni kell, hogy na most vajon mennyi legyen, sikerülni fog, elcseszem? Nincs ilyen probléma. Gyorsan belehányom a mérlegre tett sütőformába és kész.
Ezt a műszaki dolgot is csak azért említettem, illetve azt próbáltam érzékeltetni, hogy egy műszaki beállítottságú ember másképp áll ezekhez a dolgokhoz. Ne tudd meg, milyen hülye precíz tudok lenni, ahogy grammra belövöm a vizet stb.
De ez poén is, közben kiröhögöm még saját magam is, ez ilyen dolog.
Fater volt ilyen precíz ember, tőle örököltem, ugyanakkor ebből élek, a precíz munkából. Aki ilyesmik miatt fikázza a másikat, azon tényleg csak szánakozni lehet...
Na tessek... itt egy masik veszekedes azon, hogy nem hajlando mindenki a vilagot egyforman ertelmezni....
Miert ilyen nehez elfogadni, hogy mas velemeny is letezik - sot, lehet helyes is?
Miert kellene az embereket leszoktatni arrol, hogy merjenek gondolkodni is, ne csak vakon kovetni valamit/valakit???
A merev recept kovetestol nem fog senki sem felnezni a pekre - inkabb sajnalni fogja az embert, mert csak azt erdemel, ha nem tudja, mikor mit lehet, es nem tud mast elfogadni csak a sajat allaspontjat.
De volt egy idő amikor csak te mentél jó irányba az autópályán is.
De ezt ne itt. Kezdd elölről a jó helyen, ha szeretnéd.
-------
Itt kenyér a téma és a kovász, meg a grammozás(nyugodtan olvasd el a topik címét).
Megtudtuk, hogy műszaki ember vagy(az összes korlátolt mérnök ezt igyekszik belefűzni mindig, minden mondókájába), de alapvetően nem tudtuk meg, hogy mi van a grammozással ha a molnár elcseszi a lisztet vagy ha az élesztő megöregszik a boltban.
Ne terelj, azért kötekedtél velem, mert képtelen voltál értelmezni a hozzászólásokat, illetve nem tudtál lekövetni egy szálat, ezért hülyeségeket magyaráztál bele. De amúgy tök feleslegesen. Úgyhogy hiába próbálod itt más színben feltüntetni, ez hazugság.