Keresés

Részletes keresés

em_laci Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3717

OFF

 

Hogy egy kis poén is legyen benne, egy összetevő kimaradt, az alábbi videóból kiderül, mi is az ;)

 

https://youtu.be/uhMo30RifhA

 

 

ON

 

u.i.: nagyon jó a topic, sokat tanultam eddig belőle, köszönöm az ötleteket!

Előzmény: Garfield007 (3716)
Garfield007 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3716

Ja, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk:

Búzaliszt, Ivóvíz, Rozsliszt, Sütőélesztő, Kenyér előkeverék (étkezési só, búzaliszt, glutin, emulgeálószer: E471, dextróz, malátázott búzaliszt, enzimek: amiláz, xilanáz, antioxidáns: E300, szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó anyag: E270, extrudált búzaliszt), Kovászkészítmény /természetes kovász (rozsliszt, víz, kovászmag), savanyúságot szabályozó: E270, E260, búzakorpa, étkezési só, emulgeálószer: napraforgó lecitin, malátakivonat (árpamaláta, víz), fűszerek/

 

Ez egy félbarna kenyér összetevő listája.

Garfield007 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3715

A sütőiparban, de egy kis pékségbe is a tésztakészítés közbeni mechanikai megmunkálást dagasztásnak nevezik, ez mindegy, hogy mivel végzed, kézzel, konyhagéppel, kenyérsütő géppel.

 

 

És ha kevered, akkor is kenyér lesz belőle. A dagasztás egy pontosan behatárolható technológiai fogalom, amit te is ismersz.

 

Magyarország összes nagyüzeme úgy van berendezve, hogy kovászos technológiával sütnek.

 

Na jó, innentől átmentünk vicceskedésbe. 

 

Ha van még valami amivel - nem csak egem - fel tudsz idegesíteni, ne fogd vissza magad, inkább engem idegesíts mint otthon a családod!

 

 

Köszönik, a családom jól van, szeretnek és abszolút nyugodtak, bár nem tudom, hogy jön ez ide, de ez is intelligencia kérdése. Az hogy te idegeskedsz annak a jele, hogy az idegeid eléggé gyengék. Ha szeretnéd, tudok jó szakembereket ajánlani.

Előzmény: Törölt nick (3712)
Garfield007 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3714

Te tényleg hülyének nézel mindenkit? Csak érdekelne...

Én pék nem voltam sosem, ellenben apámék szállítottak ezer tonna szám búzát a malmokba, a ceglédi kenyérgyár és megszűnésével sok utódjával kapcsolatban voltam ismerettség útján. 

Pontosan tudom és tapasztaltam, hogy 1980-tól hogyan alakultak a búzával és a liszttel kapcsolatos elvárások.

Akkor most elkezdjük sorolni az adalékanyagokat és sorban megpróbálsz megcáfolni, hogy nem is használnak/használtak ilyeneket? 

Holott te is jó péknek tartod magad és pontosan tudod, hogy a kenyérhez elég kevés dolog kell és mégis külön iparág él az adalékolásból...

Előzmény: Törölt nick (3711)
t.lantos Creative Commons License 2016.03.01 -1 0 3713

Hiaba lokod itt a rossz dumat, a valosag az, hogy egyre dragabban egyre szarabb a kenyer, es koze sincs ahhoz, ami 30 eve volt.

 

Előzmény: Törölt nick (3712)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.01 0 1 3712

Igen ettem, mérleg már nagyon régen van, az én nagyszüleinek is és az ő nagyszüleinek is volt, amin mértek is.

 

A pék - cukrász bohóckodásról annyit, hogyha gondolkodnál akkor most fel sem vetetted volna ezt a témát.

 

A sütőiparban, de egy kis pékségbe is a tésztakészítés közbeni mechanikai megmunkálást dagasztásnak nevezik, ez mindegy, hogy mivel végzed, kézzel, konyhagéppel, kenyérsütő géppel.

 

A cukrászatban sokkal több esetben nem dagasztanak, hanem a tojásfehérje habbá verésével  lazítják a tésztát.

De vannak olyan tészta típusok is melyeket valóban kevernek, de azoknak is sokkal nagyobb arányban van zsiradék, cukor, tojás tartalma mint a pékség legösszetettebb tésztaféleségének.

 

Pl. mondj nekem 5 magyarországi nagyüzemet ahol rendes kovászt használnak. Csak ötöt...

Magyarország összes nagyüzeme úgy van berendezve, hogy kovászos technológiával sütnek.

Inkább jellemző a kisebb pékségekre, hogy nem kovászolnak, vagy azokra a pékségekre melyek úgynevezett 1 napos terméket gyártanak.

 

Nos, ezen nevettem a legjobbat. A kenyérnél egyszerűbb étel nincs, még a leghülyébb parasztlány is megtanulta sütni.

 

Így van kenyeret sütni ugyan olyan egyszerű mint padlót burkolni, vagy TV-t szerelni, csak meg kell tanulni, ennyi.

 

Az okoska törpöt te játszod, mert nem tudod elfogadni azt, hogy született erre a világra olyan ember, nem is egy akinek ebben a témában több tapasztalata van mint neked, én úgy szereztem meg ezt a tapasztalatot és ismeretet, hogy elfogadtam mások véleményét, nem ugattam le, hogy ne játszd meg itt magad.

Ezzel a hozzá állással téged soha de soha nem tud senki meggyőzni, mert képtelen vagy elfogadni más jó tanácsát.

Te vagy az-az ember akivel mindenki szembe megy az autópályán, ebben a topic-ban még szép szavad senkihez sem volt.

Na ezen gondolkodj el egy kicsit addig sem rontod a topic színvonalát.

 

Én beismerem, hogy az addig ide írt hozzászólásom nagy része tárgyilagos, mert nem könyvet szeretnék írni és vevőket csalogatni a saját üzletembe, hanem érthető könnyen átfutható, olvasható ötleteket szerettem volna írni.

 

Ha van még valami amivel - nem csak egem - fel tudsz idegesíteni, ne fogd vissza magad, inkább engem idegesíts mint otthon a családod!

Előzmény: Garfield007 (3680)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3711

Takarmány búzából te nem ettél még bolti kenyeret soha az biztos.

Én már sütöttem belőle, tudom milyen lesz a késztermék. Egy komplett szállítmányt cserélt ki az akkor még Selypen működő malom egy órán belül. Olyan adalék anyagot senki nem forgalmaz ami a takarmány lisztet alkalmassá teszi sütőipari felhasználásra.

Előzmény: Garfield007 (3704)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.01 0 1 3710

Nem kell patika mérleg, a Lidli-ben vettem 1999 Ft-ért digitális konyha mérleget ami tud grammot mérni.

 

Előzmény: BaGira-79 (3699)
t.lantos Creative Commons License 2016.03.01 0 0 3709

Mint tobb pékséggel, 20+ eves kapcsolatunkbol megallapithato, sosem egyforma, es egyre gyatrabbak a kenyerek.

Előzmény: egyenlítő (3708)
egyenlítő Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3708

Akkor már késő! Akkor honnan tudod, amikor grammra összeméred a hozzávalókat?

Előzmény: t.lantos (3707)
t.lantos Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3707

Honnan, honnan.

Suly, hej vastagsag, szin, allag.

Előzmény: egyenlítő (3701)
BaGira-79 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3706
Hogy te milyen vagy...:-P
Leírtam 1 párszor az alapreceptemet, nyilván kell, hogy l1en. De ha olyan a liszt, hogy 1 teljes pohárral több kell belőle, mert különben folyik a tészta, akkor bele kell rakni. Aztán menekülni, mert kinő a tészta a gépből... :-D
Előzmény: egyenlítő (3705)
egyenlítő Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3705

Ja, hát úgy már könnyű! Innentől persze már nem mérlegeljük a dolgokat :-)

Előzmény: BaGira-79 (3703)
Garfield007 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3704

A pék hogy méri ki ha grammoz? Sehogy, az adalékokkal kihozza a gyengébbet is és azért grammozik, hogy az adalékokkal ne ölje meg a vevőt.

És így lehetséges, hogy takarmány búzából esszük a bolti kenyerek nagy részét.

Előzmény: egyenlítő (3700)
BaGira-79 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3703
A kenyérsütő-géppel. :-D
Arra gondoltam, hogy ha valami baja van az anyagnak, az +látszik a készülő tésztán.
Előzmény: egyenlítő (3700)
ZsuR Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3702

En is merek... hogy mivel - az mar reszlet kerdes, az en bogres receptem is pontos.

Es... amit sutok, eheto.

Amit a boltban vettem,  nem mindig erdemelte ki az "eheto" kategoriat.

Előzmény: egyenlítő (3695)
egyenlítő Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3701

Nem egyforma? Attól függ, honnan nézed, és milyen szakértő szemmel.

Előzmény: t.lantos (3697)
egyenlítő Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3700

És azt hogyan méred ki, hogy más-e a liszt, vagy az élesztő? :-)

Előzmény: BaGira-79 (3698)
BaGira-79 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3699
Volt már szó a kanalakról is. Nem hiszem, hogy bárkinek is lenne otthon patikamérlege, mert kb az lehet pontosabb a gépekhez adott kanálnál.
Előzmény: BaGira-79 (3698)
BaGira-79 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3698
Komolyan lemérem, hogy 2* ugyanannyi anyagot poharazok-e bele. :-D
Elmondtam már, nekem csak akkor más a kenyér, ha más a liszt vagy az élesztő, amúgy tök 1forma.
Előzmény: egyenlítő (3695)
t.lantos Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3697

Egyreszt nagyon nem egyforma.

Masreszt (evtizedekig arultunk kenyeret), az ejszakai sutes mindig szarabb volt, mint a masodik, amikor volt idejuk.

 

Előzmény: egyenlítő (3695)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3696

Na és egyformák? :-)

Előzmény: egyenlítő (3695)
egyenlítő Creative Commons License 2016.02.29 0 0 3695

Hadd fűzzek valamit hozzá a grammos recept - bögrés recept kérdéshez.

 

A bolti kenyér minden példányának egyformának (ránézésre) kell lennie a pulton, a hétfőinek ugyanolyannak, mint a péntekinek. A házi sütésnél ez nem követelmény. Ha egy ujjnyival alacsonyabb, mint a tegnapi, akkor mi van? Mondom ezt úgy, hogy én is mérleggel dolgozom :-)

ZsuR Creative Commons License 2016.02.24 0 0 3694

Muszaki szakival elek lassan 46 eve... tudom mirol beszelsz :))...

 

En is merek - de hagyok helyet annak is, amirol mar volt szo, hogy melyik liszt mennyi vizet kivan.

Mivel nem sutok nagyon nagy mennyiseget, fontos, hogy merjem - kicsiben nem konnyu a korrigalas.

 

Erdekesseg kepp - az egesz vita onnan robbant ki, hogy a szakember azt monta, a keveres is dagasztas, amikor dagasztas nelkuli kenyerrol irtam... mert olyan mint dagasztas nelkuli kenyer nem letezik... :))

Előzmény: Törölt nick (3693)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.24 0 1 3693

Ezt írtam én is:

 

"De nyilván elismerem, hogy sok háziasszony érzésre is meg tudja csinálni, kinek hogy jobb."

 

Az én receptem magamnak gondoltam ki, vagyis kísérletezés során rájön az ember. De utána már nem akartam, hogy egyik kenyér így sikerüljön, másik úgy. Engem kifejezetten irritál, ha egy napi rutinnak számító kenyérsütés közben variálni kell, hogy na most vajon mennyi legyen, sikerülni fog, elcseszem? Nincs ilyen probléma. Gyorsan belehányom a mérlegre tett sütőformába és kész.

 

Ezt a műszaki dolgot is csak azért említettem, illetve azt próbáltam érzékeltetni, hogy egy műszaki beállítottságú ember másképp áll ezekhez a dolgokhoz. Ne tudd meg, milyen hülye precíz tudok lenni, ahogy grammra belövöm a vizet stb.

 

De ez poén is, közben kiröhögöm még saját magam is, ez ilyen dolog.

 

Fater volt ilyen precíz ember, tőle örököltem, ugyanakkor ebből élek, a precíz munkából. Aki ilyesmik miatt fikázza a másikat, azon tényleg csak szánakozni lehet...

Előzmény: ZsuR (3692)
ZsuR Creative Commons License 2016.02.24 0 0 3692

Na tessek... itt egy masik veszekedes azon, hogy nem hajlando mindenki a vilagot egyforman ertelmezni....

 

Miert ilyen nehez elfogadni, hogy mas velemeny is letezik - sot, lehet helyes is?

 

Miert kellene az embereket leszoktatni arrol, hogy merjenek gondolkodni is, ne csak vakon kovetni valamit/valakit??? 

 

A merev recept kovetestol nem fog senki sem felnezni a pekre - inkabb sajnalni fogja az embert, mert csak azt erdemel, ha nem tudja, mikor mit lehet, es nem tud mast elfogadni csak a sajat allaspontjat.

Előzmény: Törölt nick (3688)
Garfield007 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 3691

Ennyi.

Előzmény: Törölt nick (3690)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.24 0 0 3690

Nem érdekel a hülyeséged, amit akartam leírtam, negatív emberekkel felesleges vitatkozni.

Előzmény: Garfield007 (3689)
Garfield007 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 3689

Szerinted.

De volt egy idő amikor csak te mentél jó irányba az autópályán is.

De ezt ne itt. Kezdd elölről a jó helyen, ha szeretnéd.

-------

Itt kenyér a téma és a kovász, meg a grammozás(nyugodtan olvasd el a topik címét).

Megtudtuk, hogy műszaki ember vagy(az összes korlátolt mérnök ezt igyekszik belefűzni mindig, minden mondókájába), de alapvetően nem tudtuk meg, hogy mi van a grammozással ha a molnár elcseszi a lisztet vagy ha az élesztő megöregszik a boltban.

Előzmény: Törölt nick (3688)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.24 0 0 3688

Ne terelj, azért kötekedtél velem, mert képtelen voltál értelmezni a hozzászólásokat, illetve nem tudtál lekövetni egy szálat, ezért hülyeségeket magyaráztál bele. De amúgy tök feleslegesen. Úgyhogy hiába próbálod itt más színben feltüntetni, ez hazugság.

Előzmény: Garfield007 (3686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!