Judit San Marzano-szerűnek szokta említeni. De állítólag annál jobb. A saját szubjektív skálámon közepes ízű, de elég húsos, jól aszalható, mert hosszúkás.
Judit, a Tőled származó paradicsom termőképessége elképesztő! Lebontottam az első két tőről a fóliaborítást, odakuporodtam, és szedtem, és szedtem, és szedtem, és megtelt a kosaram, és még mindig maradt rajtuk egy csomó félérett. (Bezzeg levelük már egy sincs, az lepusztult valami betegségtől.)
A másik érdekesség, hogy adtam belőle anyósnak, és ő két szálat hagyott belőle - mintha futós lenne - és megnőtt neki embermagasságúra. Ezt jövőre én is megpróbálom.
Sok keveredés volt belőle, egy email cím van, 5-6 nicknévvel. Ide a zöldségesbe most nem figyeltem először. A lányom is több helyre írt a vinik táltos névvel. Jelntéktelen, de zavaró.
Ha van valami abban, amiről ebben a cikkben írnak, akkor talán mégsem én vagyok egyedül egy begyepesedett agyú, konzervatív vén hülye (akihez képest a tálibok felvilágosult közép-keleti playboyok).
Sajnos, az is szerepel benne, hogy a repedés és a jó íz árukapcsolásban vannak - tehát ne nagyon reménykedjek tökéletes fajtában. Logikus; az érő bogyók és gyümölcsök cukortartalma erős ozmotikus szívóerőt képvisel, és a héj nem képes ellenállni a hirtelen beáramló plusz víz feszítésének.
használom befőzéshez, nem is olyan rossz ízű, és legalább édes. Enni nem szeretem mert rendkívül kemény és sokkal finomabbak is vannak ennél. Ebből fogok elrakni egészben, felfőzött paradicsom lében.
Nem akartam paradicsomot befőzni, de egyszerre nagyon sok megérett, rengeteg meg is repedt, muszáj volt valamit kezdeni velük.
Nem akartam sokat vacakolni vele, úgyhogy hámozott paradicsom lett saját lében. Jó érettek voltak, meg lehetett hámozni forró vízbe dobás nélkül is. Földaraboltam, este egyet forraltam rajta, hogy levet eresszen és ne romoljon meg másnapig (este már nem volt lelkierőm üvegeket keresgélni). Reggel kb. 3 decis üvegekbe mertem és az automatában kidunsztoltam. 6 literből lett 17 kis üveg.
Levesekbe szoktam paradicsom tenni, egy-egy ilyen üveg pont jó lesz egy adaghoz. Ehhez szoktam egészben lefagyasztani paradicsomot, de így legalább nem foglalja ott a helyet. És persze nem vész kárba a paradicsom.
Közben kimostam egy csomó magot is a felhasznált fajtákból.
A magaságyásban a nagy bogyójúak sűrűn vannak, pont azért, hogy sok fajta elférjen. Ezek 1 száron vannak. Ezeknél fajtától is függ, melyiket érdemes több száron nevelni, ha van hely. A Batyus pl. sokkal jobban terem 1 száron, darabszámra se lett rajta több, ha több szárat hagytam. A Szilva paradicsomom termése kisebb, de nem koktélméretű, ez tövenként határozottan többet terem több száron, de a szárankénti termésmennyiség egy száron nevelve több és valamivel nagyobbak lesznek a bogyók.
A koktéloknak picit több hely jut, ezeket csak annyira ritkítom, hogy szellősek maradjanak. Itt tényleg érvényes, hogy ahányszor több szár, annyiszor több termés.
Találtam egy nagyon jó videót a paradicsom alakításával kapcsolatban. Nem dogmákat közvetít, hanem a szempontokat sorolja fel, amelyek szerint döntéseket tudunk hozni.
Akinek a nyelv akadály, némi erőfeszítéssel tud magyar szöveget fabrikálni. A lejátszó mező alatt, a 'Megosztás'-tól jobbra van három pont. Rákattintva előbukkan egy 'Átirat keresése' menüpont. Rá kell kattintani, így a jobb szélen megjelenik a videó szövegének átirata (automatikusan létrehozott angol). Hosszú, de lehet úgy ügyeskedni az egérrel, hogy végig kijelölődjön. Utána be lehet illeszteni egy webes fordító fogadó mezőjébe. Időmegjelölések alapján az is kikereshető, hol mondta.
Szerintem mikor voltak azok hűvösebb esős napok, akkor torpant meg a paradicsom. Csak most tűnik fel. A paradicsom kissé nálam is lelassult, de most a meleg hatására gyorsulni fog az érés. A füge rákapcsolt nagyon máris. A hűvös lassította ott is az érést.
Abban kérném a segítségeteket, hogy nem érik a paradicsomom.
Július végén már elég jó volt, naponta, kétnaponta tudtam róla szedni 30-40 darabot, de múlt hét eleje óta eléggé megállt. Van egy tő kb. másfél méter magas koktél, meg vagy hat tő 2 méter körülötti koktél. Ezek fel vannak futtatva oszlopra és uborka hálóra. Van még vagy három tő nem koktél is, azok olyan 80 centi magasak. Fák árnyékolása miatt nincs állandóan napos helyen, de kifejezett árnyékban se. 10-16 óra között egy van, ami inkább árnyékban van, de a zöme két ÉNY-DK irányú sorban, kettő meg ÉK-DNY irányúban, és azokat éri rendesen. Nincsen semmi baja, nem reped, alig hullik, csak éppen alig érik. Van rajta bőven, de ilyenkor már jobban szokott érni. A koktélokon tövenként biztosan van vagy 50 termés, az egészen biztos van rajta vagy 300 összesen, de inkább több és most kétnaponta tudok róla levenni kb. 10-et, de még annak se lenne baja, ha érne.
Mit tudnák neki segíteni? Amit olvastam, hogy kellene róla leszedni a narancssárgákból rendesen, hogy tehermentesítve legyen, meg hogy tegyek alá érett banánt, ilyesmi, de ez nem tudom, mennyire van tényleg így. Locsolást visszavettem, mert amúgy is nagy a pára.
Azt értem, hogy a paradicsom íze kapcsolatban áll a környezeti tényezőkkel. De ha adott kertben, adott időjárásban egyik fajta ízlik, a másik nem, akkor csak a fajták különbségére tudok gondolni.
Nem kóstoltam végig a kínálatot, már csak azért sem, mert szokott lenni saját eltett paradicsom. De amikor Aranyfácánt láttam, kíváncsiságból újra kipróbáltam. És nagy csalódás volt a régihez képest.
A paradicsom pürékre írt dolgot nem értem, lehet kapni nagyon finom dolgokat. Nem drágán. Az Aranyfácán az egy túl sózott valami volt. Ez az én véleményem.
Mióta érésidő kezdetétől magas Kálium tartalmú lombtrágyával permetezem a paradicsomokat az ízük jelentősen javult. Fericare 10-5-26 és természetesen Kalciummal is mert ez a fajta hajlamos a csúcsrothadásra
Valóban, erre is hasonlít. Akkor még remélhetem, hogy az a Howard's finomabb; majd megpróbálok szerezni.
Tulajdonképpen van benne mindhárom szükséges alkotóból, de elég mérsékelten. Az állagán érezni, hogy teljesen érett.
Gyerekkoromban (ami sajnos, régen volt) minden paradicsom finom volt. Aztán először megjelentek a hosszúkás 'Lucullus'-nak titulált fajták, azokkal kezdődött az íz romlása. De a mostani mezőnyben még azok is közepesek lennének. A kereskedelemben kapható sűrítményeken is érződik a változás. Valamikor az Aranyfácán márkájú igazi ínyencség volt. Amit mostanában lehet kapni, annak még a színe se a régi. Hát még az íze...
Ez a paradicsom szerintem Szanmarsano II-es fajta. Egy kicsit tovább kell érlelni ha esetleg leszedted a napra kitenni. Éretten a legfinomabb paradicsomok közé tartozik számomra.