Igen, itt még szergejek is megfordulnak. Úgy tudom,hogy nincs rendszeres teherforgalom, amikor van feladandó áru,akkor hoznak ide kocsikat. Általában dombóvári gépekkel járnak Tamásiba.
Én baromira utáltam, amikor a társaságban rajtam kívül mindenki füstölt, és már csípte a szememet. Na meg a diszkóban amikor valaki nemcsak az asztalnál szívja, hanem a zsúfolt táncparketten is, cigivel ugrál! Sajnos ezt az idejétmúlt szokást csak vascsővel lehet kikergetni a divatból! Szerencsére a vonatokon már nem lehet szívni. Iszonyúan utáltam, amikor a súlyos nikotinfüggők nem a dohányzó fülkékbe ültek be, hanem a nemdohányzó rész folyosóján szívták a cigit, telebüdösítve azt, hogy valami ON is legyen!
Régen (nagyon régen) én is elképzelhetetlennek tartottam egy jó kocsmai beszélgetést cigarettázás nélkül, ma meg olyan a dohányzás, mint a vécézés, félre kell vele vonulni. De az állomási vendéglátás már jóval a füst tilalom előtt hanyatlásnak indult, nyilván kevesebb a pénze az utasok érdekelt részének, és hát ugyebár rohamos életformaváltás is végbement az elmúlt két évtizedben.
a hidasi állomási kocsma/szemközti kocsma témaköréhez: pár éve mindkettőben filmeztem még... nem csak ezek, számtalan kiskocsma szűnt meg a környéken... és másutt is... saját tapasztalat szerint nagyrészt a dohányzási tilalom okán, de ez már nyilván off sztori.
ha vannak még ilyen mellékvonalas történetek, akkor kérjük őket!
"... Remélem a télen jut idő a többi út megírására is ..."
Elég sokat elbabrálok egy-egy epizóddal, de köszönöm, hogy még több kedvet csináltál hozzá !
Legközelebb az autómentes napról tervezek beszámolni.
Régebben szerettem az átszállásoknál jegyet venni, de most már a legtöbb jegy tök egyforma, (meg egyre lustább is vagyok,) ezért legtöbbször az interneten vásárlok. (Hogy a konkrét esetben miért nem vetem meg Debrecenig, arra nem emlékszem, valószínűleg egyszerű meggondolatlanság volt.)
Köszönet a beszámolóért, mindig szívesen olvasgatom az oldaladat. Remélem a télen jut idő a többi út megírására is.
(A jegyeket miért nem kombináltad össze? Olcsóbb egyben megvenni a Budapest-Hidasnémeti-Debrecen jegyet, külön a mint Bp-Hidas, Hidas-Db jegyeket. Ahogy elnézem, itt még a visszautat is hozzácsaphattad volna Zuglóig.)
Több mint egy éve nem linkeltem a fórumon egyetlen vonatozás beszámolómat sem. Most sem annyira izgalmas a beszámoló, mint maga a vonatozás volt, csak azért teszem ide, hátha más is kedvet kap egy kis Zemplénhez:
A szegedi Francia utcai Fiókkönyvtár előszobájában látható egy szerény kis kiállítás néhány vasúti fotóimból, zömében dél-alföldiek és mellékvonalak. :)
Nyitva tartási időn belül bármikor megtekinthető. :)
Nyitva tartás: hétfő 9:30-12 és 13-17, kedd 8-12, szerda 12-19, csütörtök 13-17, péntek 9:30-12 és 13-17.
Azért érdemes lenne letelefonálni Szombathelyre mielőtt indul a vágányfektető gépsor, nehogy összeütközzenek Oladnál a Gysev gépsorával ha megindulnak szembe.
Esetleg a kalauz, ha a sorompótekerés után nem odavalósit lát a vonaton, odamehetne hozzá és elétarthatná a sapkáját, hátha növelheti egy kicsit az utazóktól származó bevételét a MÁVnak...
pár hete jártam erre, ez egy kis út, melyen a falu szélső utcáihoz lehet eljutni. a forgalma kb. néhány autó/óra lehet. az útátjáró egy ívben fekszik, nyilván kiváltható lenne akár egy 15-ös lassújellel is.
kisvasút sok helyen keresztez buszjáratos főutat, mávéknál pedig ilyen adottságú, sorompó nélküli útátjáró rengeteg van.
>Kötelező az útátjáró biztosítása sorompóval akkor, ha a keresztező közúton ...
Az ilyen szabályok után a legtöbbször odaírják, hogy "kivéve ha a vasúti felősbbség (elöljáróság?) másképp nem rendelkezik.
Olvastam a szabályt: "Vasúti járművet csak helyesen álló váltón szabad járatni!" Kerestem, hogy nincs-e ott: kivéve ha a vasúti felsőbbség másképpen nem rendelkezik...
A Volán menetrendje szerint Kisbárapátiban két buszmegálló van: Kisbárapáti községháza és Kisbárapáti felső, mindkettő a falu vasúttól délre eső részén van, a vasúttól északra pedig nincs a faluból kivezető út.
Kötelező az útátjáró biztosítása sorompóval akkor, ha a keresztező közúton menetrend szerinti autóbuszjárat közlekedik. Nem tudom, ott is fennáll-e ez.