"És képzeljük el, ha legutóbb mégis elérte volna az Ozeki-rangot, akkor könnyen lehet (ha nem tud
szeptemberben elindulni vagy a sérülése erősen befolyásolja a küzdelemben), hogy azonnal kadoban
lesz belőle..."
És, ezáltal az a, még a jelenleginél is faramucibb helyzet következett volna be, hogy az Aki 2023 - on a három elinduló Ozeki közül - érthetően - egyes - egyedül a frissen kinevezett Hoshoryu nem kado ban
indult volna, míg Takakeisho és Kirishima akként. Ha esetleg Daieisho is negszerezte vona a Nagoya - n
a promóciót, úgy a jelenleginél még annyival is furább helyzet állt volna elő, hogy az egyetlen normális módon induló újonc Ozeki, Hoshoryu két kado ban és egy indzlásra - képtelen, avagy komoly sérüléssel bajlódó Daieisho kellen volna kiálljon az Aki Basho - ra küzdeni. El se tudnám képzelni, hogy a múltban
vajon előfordulhatott - e ilyen, szinte tragikomikusan képtelen helyzet.
"Itt meg már az a kérdés csak, hogy Teru már szeptemberben visszavonul vagy csak novemberben.
Mondjuk a friss képeken tényleg árnyéka annak a Terunak, aki nem is olyan rég még simán verte az
egész mezőnyt."
A Yokozuna esetében már a hosszas kihagyását követő visszatérése alkalmával is látszott, hogy azok a térdek mennyire fontos alkatrészei még egy átlag - embernek is, nemhogy egy ilyen, ennyire agresszív erőszakos módban vívott küzdősportot vállaló, ráadásul - yokozunaként vállaló - valaki, akárki számára, presztizsharcot jelentő rlsztvevőként. És hogy mennyire sebezhetők azok a térdek - számomra minden-képpen - éppenséggel, azt a Nagoya Basho 3. versenynapján látottak bizonyították be a legékesebben.
A Yokozuna esetében már pont egy év előtt, a 2022. Aki Bashó-n látszott, hogy a probléma súlyosabb,
mint - hogy az félvállról vehető legyen. Ezután 3 torna - kihagyás volt szüksége (és egyben elegendő) feltétele annak, hogy a 2023. Natsu Basho-n végre egy méltó Yokozuna szerepelhessen. És ez is, csak egyetlen "pünkösdi királyság" volt (ami éppen a mi számunkra teljesen ideillő minősítés, mivelhogy ez
Itt meg már az a kérdés csak, hogy Teru már szeptemberben visszavonul vagy csak novemberben. Mondjuk a friss képeken tényleg árnyéka annak a Terunak, aki nem is olyan rég még simán verte az egész mezőnyt. https://www.youtube.com/watch?v=44eaUzRepko
És képzeljük el, ha legutóbb mégis elérte volna az Ozeki-rangot, akkor könnyen lehet (ha nem tud szeptemberben elindulni vagy a sérülése erősen befolyásolja a küzdelemben), hogy azonnal kadoban lesz belőle...
Nem tudom, ez korábban hogy volt, de valahogy úgy látom, hogy nagyon sok a sérülés, alig van már a Makuchiban valaki, akin nincs valami állandóan befáslizva. Ez Akebonoék idején is így volt vagy csak valamiféle újfajta probléma?
"Daieisho az elmúlt basho során Ozeki run-ban volt, de úgy tűnt, hogy a végén összeomlott. Most kiderült, hogy a 13. napon a Wakamotoharu elleni mérkőzésén eltörte az egyik bordáját, és az utolsó két napot sérülten küzdötte végig. A mostani jungyon is kyujo volt, mivel a sérülés továbbra is fennállt, és időnként nehezen tudott járni.
Most újra a jungyóban van, bár nagyon óvatosan halad. "Még mindig van némi fájdalom. Az edzőm szerint könnyen rosszabbodhat, ha nem vagyok óvatos, ezért nem vállalok felesleges kockázatot" - mondta. Az MRI-je némi belső vérzést is kimutatott. Még mindig nem tud szumózni, de reméli, hogy szeptemberre készen áll."
Hokutofuji éppen az a versenyző, akinél a legkevésbé van baj a küzdőképességgel. Mivel sok volt a civil néző ezen az eseményen, finoman és úri módon
bántak vele. Amennyire tudom, - ha nem látja "külső szemlélődő" a bucugarikat- akkor a földön fekvőt kedvességből "baráti" rugdosással szokták
ösztökélni, hogy mielőbb felkeljen. A fájdalom-, a lelki terror-, és az oxigén hiányos állapot tűrésére jó ez a fajta tréningezés, de nem látom be, mi a
hozadéka ennek az állóképesség javitása terén. A szumo állóképesség sport lenne ??? Szükség van erre?
A másik : ott áll az a sok menő szumós és csak ámulnak-bámulnak és lazsálnak. Egyáltalán nem hatékony dolog ez. Olyan mintha egy "szappan-
operában" lépnének fel. "Ez így nem oké, 20-an néznek, és csak 1 ember hempereg." Ja a 20-an néznek helyett: még rengeteg néző is pompás
konfort érzéssel szórakozik és nevet. A bikaviadal látványát még értem, abban van poén, a végén ledöfik a bikát, aztán megeszik, de itt senkit sem
esznek meg.
Az is ironikus, hogy a sajtó ünnepélyesen számol be arról a "hősiességről", ha x.y versenyző 15-20-25 bucugarit birt ki, holott az utolsó 5-nek
már nem volt szakmai értelme. "Tömeges-zárlat" az emberi elmékben ? Az elmondottak ellenére amúgy szeretem és tisztelem a szumót.
Tobizaru visszatért az éppen tartó nyári jungyo-ba. A hírek szerint a jungyo 8. napján elájult és mentővel kórházba szállították, miután egy heves butsugari edzést tartott Terunofujival (8 perc!!) extrém hőségben.
"Egyszerűen elvesztettem az erőmet..." - mondta. Senki sem tudja, mi történt valójában, de augusztus 11-ig csalánkiütéstől és légzési nehézségektől szenvedett, és most már sokkal jobban érzi magát. "Még mindig szenvedek néhány tünettől, de már sokkal jobban vagyok. Azt hiszem, hamarosan képes leszek visszatérni a sanyakuba, így a következő basho során a kachikoshi-t célzom meg" - összegzett.
Egyrészt mindig jó látni, milyen különleges, ritkán látható dobásokat, fogásokat tud Ura produkálni (és nem csak tud: csinálja is), másrészt azt már inkább szomorúan látja, ahogy a súlya túlnőtte a szükséges mértéket és egyre több kötéssel kell biztosítani a testét.
Egyébként az ilyen technikai összefoglalók esetén mindig felmerül bennem a kérdés, hogy milyen "fogást" ítélnek olyan esetben, ha az egyik rikishi egyszerűen (az ellenfél érintése nélkül, csak szimplán) elcsúszik?
igen a kesho-mawashit szokták váltogatni és vagy az aktuális szponzoruk szerepel rajta, vagy valami olyan dolog, ami számukra jelentéssel, vagy fontossággal bír.
szerintem ez egyedi, nem szokták egymás között "csereberélni"
Lehet, hogy van ebben a színválasztásban némi babona, értem ezt úgy, hogy ha egy versenyzőnek nem megy, akkor talán úgy vélheti, hogy a név, vagy mawashi csere meghozhatja a szerencséjét. :-) Amennyire én tudom ozeki és jokozuna rangban általában elvárás (lenne) a sötét színű mawashi. Persze ez alól is volt kivétel. Ha jól emlékszem, akkor Musashimaru jokozuna korában is viselt világos, vagy türkiz színű mawashit.
Köszi - azt, hogy színes, azt értem - engem az érdekelt, hogy a SZÍNVÁLTÁSnak mi az értelme.
Őszintén szólva számomra a névváltás is már zavaró, de OK, ez ott bevett szokás, érteni is vélem az értelmét. Abban viszont nem sok logikát láttam eddig, hogy ki/mikor/milyen színre váltja épp a mawashiját. Vagy csak kimosták a régit 60 fokon és után szűk lett :D
Adódott egy újabb kérdés: amikor még nem volt videóbíró, akkor a saját szemmértékük alapján ítéltek a shimpanok utólag vagy ítéltek-e egyáltalán? (nem igen emlékszem már a sumo "Eurosportos", számomra kezdeti szakaszára, hogy pl. Akebono-ék alatt volt-e ilyen.
1: igen, mindenképpen döntenie kell. Azért nincs lehetősége egy személyben (nagyon helyesen) torinaoshit ítélnie, mert azt csak a shimpanok a videószobából kapott infó alapján ítélhetik meg.
1, Jól gondolom-e, hogy a gjódzsi nem ítélhet döntetlent / újrajátszást (torinaoshi), hanem neki muszáj az egyik v. másik versenyzőt győztesnek "látnia", még akkor is, ha úgy látja, hogy mindketten egyszerre buktak el/ki? Ha igen, neki vajon miért nem adták meg ezt a lehetőséget?
2, Az, hogy valaki megváltoztatja a mawashi színét, milyen jelentősége van (ha van egyáltalán)?
Amennyire szerény szumó szakértelmemből telik, azt mondanám, hogy ez a srác az utóbbi évek (évtized?) legtehetségesebb japán szumotorija. Ha az egészsége engedi, és lesz kitartása, akkor talán a japánok egy újabb Takanohana szintű jokozunát állíthatnak ki a "mongol invázióval" szemben. Ez a "kölyök" már így 19 évesen is fényévekkel jobb jocu szumós, mint amilyen Takakeisho valaha is lehet, bár nyilván ez utóbbinak az alkatából is adódik az egysíkú küzdőstílusa. Hakuoho arzenálja ezzel szemben elég gazdag ahhoz, hogy minden elleféllel szemben meg tudja találni a megfelelő technikát/taktikát. Továbbá kellően kizámíthatatlan, így az ellenfelei soha sem lehetnek biztosak abban, hogy mit is húz elő a képzeletbeli zsákból az ifjú titán.
És még valami. A bírók valóságos különdíj - esőt rendeztek a torna végére. Az obligát díjon és címen túl
(Yosho és Doten) összesen öt Kanto Sho és egy Gino Sho - díjat osztottak ki. Az újonc két különdíjban is részesült - szerintem teljesen megérdemelten. Hokutofuji a Doten cím mellé szintén Kanto Sho-t kapott.
Köszönöm az információt Már barkácsoltam magamnak egy Aki Banzuke listát.
Egyetlen észrevételem lenne, de nem a hsz.-oddal kapcsolatban. Nálam ugyanis Ishizaki ((Ms5e )/ 5 - 2
kk) helyett Tsukahara (Ms7W / 6 - 1 kk) kerülhetett volna fel - ötödikként a Juryo osztályba. Nem jött be.
Ami pedig a Makuchi - Juryo átjárást illeti, hát ott elég soványnak látom a cserét. Eszerint Wakatakakage
és Bushozan lépne vissza a Juryo - ba, míg Kagayaki és Atamifuji kerülhetne fel a Makuchi-ba.
Ami a Sanyaku-beli történéseket illeti, hát ott Kirishima Ozeki e és Takakeisho Ozeki w és mind a ketten
kado ban, és valamint az újonc Hoshoryu Ozeki 2w. Daieisho Sekieake e, Wakamotoharu Sekiwake w és Kotonowaka Sekiwake 2w. Abi a Sanyaku-ból visszalép (gondolom Maegeshira 2-ig). Ennek megfelelően
két új Komusubi, Nishikigi (Komusubi e), illetve Tobizaru (Komusubi w) lehet a következő, Aki Basho-n.
Tehát felszentelték Hoshoryu-t. 24 évesen, tehát 2 évvel idősebb korban, mint a bácsikáját, aki hónapra pontosan csak 22 éves volt, amikor Ozeki W3-rangban lépett fel a 2002. Aki tornán. Kérdés, hogy innen
kezdve Hoshoryu is követi - e a nagy előd példáját, aki szinte a lehető leg-rövidebb időt töltötte ebben a rendfokozatban, mivel 3 Ozeki-rangban végigküzdött tornát követően - két Yusho-t is rögvest begyüjtve
- szinte azonnal Yokozunává koronázták. Annyi bozonyos, hogy ő legalábbis szerencsés csillagzat alatt született, mivel éppen akkoriban szinte Yokozuna - vész pusztított japán-ban, de persze az is igaz, hogy
azért alaposan megküzdött érte. Nem beszélve, az azt követő évekről, amikor megérkezett a következő
"jövő bajnoka" (a Császár) Hakuho. Vajon szemtanúi lehetünk-e egy szinte rémesen hasonló effektusnak
csak egyetlen "o" betű - hiánnyal, ami a következő lehetslges Nagy Bajnok - Rikishi nevét illeti ?
Az alapvető különbség Hoshoryu és - valamint a többi, jelenlegi aktív és már visszaesett Ozeki-k között,
hogy egyfelől Takakeisho-nak rendkívül előnytelen a fizikai felépítése és épp ebből fakadóan hihetetlenül egydimenziós a sumója (ami azt eredményezi, hogy tkp fel jól lehet készülni ellene, számítani lehet arra,
hogy miként reagél, megy bele a küzdelembe. A visszaesett (és jelenleg a Makuchi-ban valahol küszködő egykoriak (mint Shodai, Mitakeumi és Takayasu), egész egyszerűen képtelenek tartós, jó formát mutatni, képesek erthetetlenül leengedni és nekik is meglehetősen egysíku a technikai felkészültségük, így az ő
sumó-juk is konnyen kiismerhető és ráadásul már nem éppen fiatalok. Kirishima itt és most nem játszik,
még kezdő Ozeki, de annyi bizonyos, hogy mind a technikai fegyvertára, mind pedig a küzdőképessége utcahosszal felette áll az előtte, itt szerepeltetetteknek. Asanoyama nagy kérdőjel, mert a jelenlegi torna
éppen azt látszott bizonyítani, hogy van benne elszántság, törekvés visszajutni a régi rangjába, de ehhez
stabil forma és fizikum szükséges. Hoshoryu tehát jelenleg és elsősorban, egy egészséges Kirishima-val
kell megküzdjön - legalábbis egy ideig. A feltörekvők közül pedig Daieisho éppen most bizonyította, hogy
képes szinte eljutni a siker küszöbéig, de ott (és nem is első alkalommal) valami miatt megtorpan, amin
nem segíti át a rettenetes küzdőszelleme, éppen amiatt, mert őrá is lényegében igaz az, ami ugyanúgy
igaz pl. Takakeisho-ra, Shodai-ra, Mitakeumi-ra és Takayasu-ra, vagyis egysíku és kiismerhető a sumo-ja.
Az utánuk követkző, potenciálisan alkalmasok közül pedig, jelenleg éppen - csak a most bemutatkozott Hakuoho látszik képesnek arra, hogy bekerülhessen ebbe a körbe. Mindenesetre neki is nyilván akadhat
még elsajáttani valója, de őt azért ezen jócskán átsegíti majd az a rettenetes elszántság - közdőszellem,
ami épp ezen a tornán, kezdő Makichista-ként is ársegítette szinte mindenen és csak az utolsó stációnál torpant meg. Az az illúzió, amit itt-most Hokuseiho esetében tápláltunk, most valamelyest megfakult és beigazolódott, hogy a fizikum-beli adottság ugyan hasznos, ámde (sajnálatos módon) nem képes pótolni
egyéb, képesség-beli hiányosságokat. Ehhez pedig még nem kevés időre és elszántságra - szorgalomra