Csak néhány éve oltogatok, de szívesen megosztom tapasztalataimat:
Amennyiben az oltást követő néhány napon belül megduzzad a rügy és kihajt, az nálam sosem volt jó jel, ugyanis ezt egy 1-2 cm-es, egérfüles állapot követte majd néhány nap múlva elszáradt.
A sikeres oltásaim mindig úgy kezdődtek, hogy az oltás után legalább egy hónapig nem történt semmi. Amikor már elkönyveltem a kudarcot és nem foglalkoztam többé vele, egyszer csak azt vettem észre, hogy vastag egészséges hajtások bújtak elő a szemekből. Hangsúlyozom, hogy mindez több mint egy hónap után történt és minden oltásom megindult. Tehát türelem!
Azt értem, hogy a következő év a döntő, ami végleg eldönti a sorsát, de én arra vagyok kíváncsi, amikor maga az oltás sikerült, azaz már nem a vessző és a szem saját energiájából megy a hajtás, hanem az alany működteti.
A tőkén is jó, ha marad valamennyi eredeti zöld lomb mindaddig, míg az oltások képessé nem válnak fenntartani a gyökér és lomb közötti megfelelő arányt. (A megmaradt eredeti hajtások végeit természetesen vissza kell csípni, hogy ne az nőjön, hanem az oltvány, az előtörő rügyeket pedig célszerű rendszeresen kidörzsölni a levélhónaljból.)
Lehet hogy már kérdeztem de azért még megkérdezem még egyszer.A vadalásnál kellene hagyjam hogy jól kinőjön a vad és csak azután vadaljam miután megindult a nemes rész is, csak azután tördeljem le ?Vagy mihelyt látom hogy a vad rűgyei képződnek dörzsölgessem le őket naponta?Ti hogyan csináljátok?
Én azt gondolom, hogy a kötözés nem volt tökéletes és be került az esővíz és valami fertőző gomba a vágott felületre és azért indult meg ott rothadás. Az ujraoltás jó ötlet, én is alkalmaztam már meg nem indult csapokkal.
Nagyon is szépek a hajtások..nálam (Pest megye) eléggé a kezdeti stádiumban vannak még csak, de remélem hogy ebben a jó időben meglódulnak majd.
Amelyik szebbek kb. 5-10 cm-es hajtásokkal, Bodrij /ez nagyon szép/ Nizina,Lívia,Preobrazsenyie,Sport 2, Gr. Monte..,Vera..a többi is beindul majd remélem,
Az előző hozzászólalásaimban leírtam a lényeget,nem is tudom mit részletezhetnék még.Talán annyit lehetne mondani hogy fontos a lehajtott vad vessző erős vastag legyen és nem lehet minden egyes kihajtást beoltani! Hogy mikor jobb betakarni a vesszőket földel azt nem tudom én utólag teszem ez volt szimpatikus.
Ez érdekes, s jövőre igy csinálom... Uj helyre költözve szükség van ilyen szaporitásra, s gyerekeim is mostanában kérnek oltványokat, amikor nincs nagyon. Lehúzott szálvesszőt én eddig árokba huztam és kihajtás után folyamatosan töltöm fel földdel. Ezek szerint jobb később? Igaz már találkoztam simán a földre feküdt vessző legyökerezésével... S logikus is, hogy a föld felszinén -melegebb- hamarabb gyökeresedik... Még örülnék, ha részletesebben leirnád. üdv PJ
Úgy tűnik, nem értetted meg, hogy arról beszéltünk, hogy miképpen lehet úgy oltani alanyra, hogy abból rendes gyökeres "oltvány" készüljön év végére. Hát így. A 40-50cm meg nagyjából egy szabvány oltvány hossza.
Azért kellett ilyen magasan oltani mert idén kihajtott vesszőt oltottam be nem két éves gyökeres példányokat! A kettő között ég és föld a különbség nem is értem a hozzászólásodat.