Egy ekkora bomba esetén az elsődleges tűzgömb átmérője is meghaladja a 10 km-t, de egy szabadban tartózkodó személy még 40 km távolságban is harmadfokú égési sérüléseket szenvedhet.
Ezt most emlékezetből írom, de a Fallout nevű játék CD-jén van egy korrekt ismertető a nukleáris fegyverek hatásmechanizmusáról, ahol azt is leírják, hogy a háromféle pusztító hatás (hő, nyomáshullám, sugárzás) hogyan függ a megatonnától és a távolságtól. Mejd megpróbálom előkeresni.
Más: olvassátok el Tom Clancytól a Sum of all fears c. könyvet (legalábbis a releváns fejezeteket, mert a könyv amúgy 1000 oldal...),
nanoszekundumokra lebontva leírja a bomba működését...
Namostan.. ha jól emlékszem a legnagyobb bombuci amit gyártottunk (hála a szovjetúniónak) 50 egynehány megatonnás volt. Talán 57? Mindegy. A kérdés az, mekkora a pusztítóereje? Tudom kurtanagy :) De valahogy úgy kéne, mint annó a hiroshimai bombáé volt, hogy 1-2 km a totális puszi, 3km már csak a nyomihullám. Szal, hogy tényleg mekkora kárt okozott volna. Apropó, milyen magasan robban egy atom/hidró? Persze várostarolási szempontból.
Viccősz? Király könyv. Pont valamelyik nap gondolkodtam hogy elolvasom újból. Teccik a vége :) A GBK sorozatban jelent meg talán, de én utólag vettem :)
Játszottuk mi ezt, Hiroshimában, csak nem busszal hanem villamossal. Ez is 15-20kt -ás lehet.
Ezt a lökéshullámot egy 10-20centis vb-fal mögött -hasalva- :) még lenyelném, de attól hogy az ultravörös sugárzástól ropogósra sûljek, tényleg csak az mentene meg ha elhantolnám magam.
Most olvasgattam a lapodon ezt:
Carl Amery - Der Untergang der Stadt Passau (Passau város pusztulása)
Kellene. Megjelent magyarul?
Kiváncsi vagyok, hogy miképpen magyarázza a nomadizálásra való visszatérésünket. Ha jól sejtem az informatív történelmi tudás a nomadizálás mibenlétéröl, az ami a sikeres taktikaválasztást segíti.
Most kezdtem olvasni a "Piknik a senkiföldjén" -t (Sztrugackij), amibõl a "Sztalker" forgatókönyve is származik. Majd ha végeztem vele felhányom a netre.
Aki irta az Utolsó háború tertalmát, legalább elolvashatta volna :) Mert szó nincs óvóhelyeken haldoklókról. Mindenki kampó.(kivéve pár romos állapotban lévő katonát) Csak nekik van egy masinériájuk amivel fel lehet "támasztani" az embereket. (hihi kicsit ötödik elem feeling:) De a könyv végi ismertetőn tetszik az utolsó mondat : Fel kell illetve fel szabad-e támasztani egy civilizációt ami elpusztította magát?
Gyerekként olvastam az Utolsó háborút, nekem akkor tetszett. Még mindig megvan valahol. Ja a boritót nem tudom megmutatni, mert a szkennerem kuka. Egy kép van rajta, háttérben egy atomtengó előtte a parton (hehe) a kapitány, és vörös az egész ég meg a főd :)
2003/09/16
69 éves korában elhunyt Kir Bulicsov orosz Sci-fi író-forgatókönyvíró-mûfordító.
Eredeti neve Igor Vsevoldovics Mozhejko. 1934. október 18-án született Moszkvában. Tolmácsként és mûfordítóként dolgozott. 1965-ben jelentek meg elsõ fantasztikus írásai, amelyek egyes darabjai nem voltak mentesek a politikai szerepvállalástól. Írásaiban sikerült megtalálnia azt a politikai-irodalmi egyensúlyt, amely nélkül a szovjet érában nem nyerhette volna el a tûrt-támogatott státust. Nagy szerepet játszott abban, hogy nyugati sci-fi írók mûvei jelenhettek meg a hazájában. Nálunk inkább csak novellái révén ismert, amelyek a Galaktika és a Kettészakított élet című antológia közölt le.
Magyarországon is megjelent legismertebb regénye Az utolsó háború, amely egy távoli bolygóra helyezte át félelmeinket. A jövõben a csillagászok atomrobbanások jeleit fedezik fel egy távoli csillag körül keringõ bolygón. Expedíciót küldnek, akik egy nukleáris háború után, óvóhelyeken haldokló civilizációt fedeznek fel. A bolygót uraló két népcsoport konfliktusa vezetett a totális pusztulásba. A regény áthallása a hatvanas-hetvenes évek orosz-amerikai hidegháborús konfliktusára egyértelmû. A regény egyike volt annak a néhány sci-fi regénynek, amelyeket a Magyar Rádió hangjátékként is bemutatott.
Toochee / 12:37
Nekem megvan bebe :) A film is jó volt, meglepően ragaszkodtak a könyvhöz, bár a vége szerintem a regénynek jobb. Persze átforgatták mai dolgokra, és nem a könyvbéli időben játszódik. De kellemesen nyomasztó :)
átalneveztem az oldalt, mert csak nem volt jó a nuklear így k-val. igaz a google már a második helyen dobja ki a "postnuklear" keresésre. :) csak így nem keresgél a németeken kívül senki, eh :)
szóval:
http://postnuclear.freeweb.hu/
letöltötem, és elkezdtem nézni tegnap éjjel haverommal (pár sör fedezékéből) a 2019 - Dopo la caduta di New York c. művet. harminc percen belül csoportos öngyilkosságba menekültünk. hát ez valami annyira tré!!! :)))