Sziasztok bár nem Milánóban hanem Torinoban vagyunk de tudja vki hogy pünkösd vasárnap és hétfő hogy működik itt Olaszországban? Mi az ami zárva és mi lesz nyitva? Boltok, éttermek, látnivalókat...
31-én megyünk Wizz-el Malpensára, szállásunk a Centrale pu. mellett lesz. Vonattal vagy busszal érdemesebb bemenni Milánóba? Terravisiont néztem, buszon is meg lehet venni oda-vissza a jegyet ? Rómában érkezéskor megvettük rögtön ,visszaútnál érvényesíteni kellett a Termininél lévő pénztárukban. Esetleg valami aktuális info , jó tanács? Előre is köszönöm.
Nem vittem állványt, kézből van mind. Átfedéssel fotózok, ezt speciel 3x2-ben. Ott volt a gond, hogy nem RAW-ban készítettem, a teteje nagyon kiágett, no meg a fehéregyensúly se lett jó. Ez is 6 képből van, csak ezek egymás mellettiek.
Nagyon nem voltak jók a fények és nagyon egyszerű gépem van, ez nem csinál jó képeket ilyet zord körülmények között. :(
Kezd letisztulni bennünk a tegnapelőtti kirándulás, biztos hogy még vissza fogunk menni ha nem is pont ugyanoda, de a környékre mindenképp. Torinót még vettük fel a listára, viszont Breuil-Cervinia falucska a 4478 méter magas Matterhorn (Toblerone csokin ami van) lábánál, már nézem a lehetőségeket. Ez autóval 2 óra a reptéről 184km.
Torino is jó opció lehet, végül is csak 133km és másfél órát ír a google.
Hat képből összeraktam egy panoráma képet. A macugnagai felvonó elől készült a parkolóból:
Persze, biztos, de ha én eljutok anyagi okok miatt nagy nehezen valahova, ahol gyönyörködni szeretnék a tájban, élvezni annak szépségét, akkor ha lehet, nekem csak ne essen az eső! De sajnos tudom, hogy ez nem rajtam múlik! :-( Három éve voltunk talán a Dolomitokban hosszabb ideig, végig csodálatos időnk volt, de az utolsó napon délután, amikor már úgysem terveztünk semmit, csak a környéki hegyen mászkálni a hatalmas fenyők között, akkor is esett egy kicsit, de a fák felfogták és nagyon hangulatos volt a sétánk. Na, ennyit el lehet viselni! :-)
Annyira jó amúgy még ilyen, elvben negatív eseményről is írni, mert közben leperegnek az események, a látottak, és ez nagyon klassz!!!
Vannak helyek ahol mindig esik az eső, mégis kirándulnak az emberek, ilyen a Lake District Angliában. Az esőhöz, mind minden máshoz, másként viszonyulnak az emberek életterüktől függően.
Mi majdnem mindig májusban utaztunk, a hegyekbe is, szerencsére egy kezemen meg tudom számolni, hogy mennyi esőt láttam. Amúgy érdekes, visszagondolva csak kettő utazásunkkor esett is meg nem is, mindkétszer a férjem nagynénjével voltunk. De arányaiban ezekről a napokról sem az eső jut az eszembe, hanem a napfényes Monte Argentario és Monteriggioni, meg hasonlók :-) Egyedül a firenzei Uffizis nagy eső okozott kellemetlenséget, mert bőrig áztam, míg a szállásról odáig eljutottam.
És talán máskor inkább az aggódás, hogy vajon milyen lesz holnap... Ja és igen, az első találkozás Olaszországgal, Firenzével..., este a Michelangelo téren..., majd egy kempingben lakókocsiban aludtunk, kopogott éjjel az eső a tetején, hajnalban már kémleltem az eget! Be is vált, nem esett többet. És tavaly Velencében..., nagy esőt jósoltak másnapra, de csak szemerkélt kicsit..., lassan elfogynak az egy kezemen lévő ujjak... :-) De szerencsére már olyan sok napot töltöttünk Olaszországban, hogy tényleg jelentéktelen ez a szám. :-)
Hát ezen a vidéken sokat eshet az eső a hegyek miatt, főleg ilyenkor, mikor elolvad a hó. Nem szenvednek vízhiányban. A tehetősebbeknek általában van egy másik házuk a Rivierán és ott vannak mikor napra és melegebbre vágynak.
Köszi, ez nagyon jól hangzik még ha csak két főben gondolkoznánk, akkor is egy-egy ilyen élmény beleférhetne. Én például nagyon szeretnék legalább egy napra elmenni Torinóba..., ha belegondolok, lehet jobban megérné autóval, mint bemenni Milánóba, onnan vonattal? Persze az autó igazán akkor jól kihasználható, ha folyamatos használatban van, és nem egy város parkolójában dekkol... Mindenesetre érdemes a gondolattal foglalkozni, esetleg utazótársakat keresni! :-)
Nekem is tele volt a gatya főleg az autó bérlésnél, ráadásul az előttem álló magyarokat elutasították, pedig nekik is wizzes autó foglalásuk volt. Mint kiderült Amex kártyájuk volt, amit nem fogadtak el valamiért, lehet nem volt rajta elegendő keret depositra.
Fejenként 11,000Ft körül volt, mert a repülőjegy 6,180Ft (pontokból), autó 4,200Ft + €2,8 a benzin egy főre eső része, négyen voltunk más költség nem volt. Belépő nem kellett sehova, az aranybányához lehet bementünk volna ha szép az idő.
B terv az lett volna, hogy rossz idő esetén Arenzano vagy Varazze, ami autóval Malpensa-ról nagyjából 2 óra, de láttuk a meteon hogy ott is ugyanilyen idő van így felesleges lett volna lemenni. Erre rájött volna még 2x10€ autópályadíj és még €10-12 benzin (osztva néggyel)
Nekünk is közel a reptér 4:33-kor még itthon voltunk úgy, hogy 6-kor indult a gépünk.
Ezúton köszönöm még egyszer Geodonak a segítséget az autóbérlésben adott tanácsokért és mindenkinek aki még segített!
Biztosan nagyon olcsón vett repülőjegyet, nem kellett szállás, enni itthon is kell..., az autóbérlés meg jól sikerült. Valójában ha az ember rááll egy ilyesfajta "utazásmódra", sok izgalmas élményt ki lehet belőle hozni. Csak én már reggel aggódnék, hogy este visszaérjünk a géphez... :-( Már a gondolattól is aggódom!
Nem csak a Francia Riviérán szakadt sajnos, Cipruson úgy megáztam mint még soha, 4 órán keresztül álltunk egy eresz alatt , mintha dézsából öntötték volna.
Köszönet azért, hogy megmutattad, hogy egy napért is érdemes útra kelni! Hát még ha szép lett volna az idő! Esetleg egy hozzávetőleges költségvetést nem dobnál össze, hogy mennyibe került nektek ez a kirándulás? Biztos hasznos lenne, egyeseket biztatna az útra kelésre, másokat figyelmeztetne! :-)
Visszafelé még több helyen megálltunk, két fa hídon is át vezetett az utunk, lent pedig egy duzzasztott tavat is fel lehet fedezni. Ezen a környéken bármerre indulunk, mindenhol csodálatos a táj és rengeteg érdekességet látni.
A reptértől nem messze tankoltunk az autóba. 7,4 liter benzin ment bele és 221km-t tettünk meg (3,34l/100km) úgy, hogy 23-nál nulláztam tehát majdnem 250km-re az előző tankolástól. Volt még egy szabad óránk, sétáltunk, vásárolgattunk módjával a közeli Familia supermarcato-ban, innen már csak három perc volt a reptér. Az autót a garázsban leadtuk, a deposit oldását kezdeményezték, és felsétáltunk az indulási szintre.
Elsőbbségihez ahogy olvastam Rómához hasonlóan itt sem engedik a második kis-kézipoggyászt, de ez minket nem érintett. Ugyanazzal az LXA-val jöttünk haza, ahova tiszta időben érkeztünk.
Kicsit gyönyörködtünk még a szőrnyű időjárás által megengedett töredék látványban, majd elindultunk visszafelé.
Érdekessége még ennek a hegyi falunak, hogy Monte Rosa lábánál fekszik, aminek több 4500 méter feletti csúcsa is van, a legmagasabb pontja Dufourspitze ami a svájci határon emelkedik 4634 méter magasra, mi semmit nem láttunk belőle.
Piedimulera faluból indul felfelé a szerpentin, itt még pálmafék, fügebokrok vannak. Az eső és az olvadás miatt sok helyen volt a hegy oldalában vízesés. A keskeny sokszor egy sávos szűk úton sok apró faluk vezetett az utunk egész Macugnaga-ig, de előtte lekanyarodtunk az aranybánya felé ami szintén egy vízesés mellett volt található.
HA-LXA érkezés 6 perces intenzív esőben, a lámpákat csak akkor láttuk, mikor már egy vonalban voltunk velük.
Megrohantuk a Locauto kölcsönző céget ahol nagy volt a tolongás, az ügyfelek kiszolgálása sorszám alapján történik. 20-25 perc alatt a 8-as szám sorra került, a Wizz oldalán foglalt autót gyorsan és rugalmasan megkaptuk. 16,8 ezer forint volt egy napra minden biztosítással (Super Zero Package), erre már csak a €2,44 Assistance jött rá ami arra jó, ha gond lenne csereautót hoznak a meghibásodás/baleset helyszínére.
Navigációt beállítva első állomásunk Stresa volt abban reménykedve ott szebb az idő, sajnos nem így volt. Ott is ugyanez a monszun fogadott, kiszállni sem volt értelme az autóból. Fényképezni szinte lehetetlen volt, alig készült értékelhető kép.
Lago Maggiore ezen partszakasza Aronatól Ferioloig végig csodálatos, de az elite szállodák Stresa-ban vannak.
Megálltunk a neten előre kinézett pizzázóban (Pizza Away) ahol megkóstoltuk a nagyon finom savanyú káposztás helyi specialitást is. €5,5-6,5 között van minden pizza és nagyon finom! Innen észak fele haladtunk tovább, nem messze volt egy nagyobb bevásárló központ (Conad) ahol a folyadék készletünket és édesség hiányunkat mérsékeltük. Finomak a saját márkajelzésű süteményei és kakaója.