Akkor mit szóljon a nyugati országrész! Fagyok, hideg, eső, kb. 1.5 nap szünettel ez megy több hete. Márc. 15. és húsvét tragikus, de ami a héten van, az már övön aluli, tegnap éjjel kezdett esni és szakad most úgy látszik holnap estig egyfolytában. Utána napok sem bíztatóak.
Ahogy már párszor itt megbeszéltük, hajlamos az időjárás heteken keresztül ugyanazt tolni, vagy monszun van, vagy aszály, a normalitás megszűnt. A tavaszok meg tragikusak a gyümölcs szempontjából. Nyugaton most is 5-10 fokkal hidegebb van keletnél. És ez látszik folytatódni.
Ide a köv. 10 napban 50 mm körülit mutat, keleten a felét. Monszun.
Kezd elegem lenni a rossz időből. Amikor lenne időm akkor esik vagy csak sz@r az idő. Lásd a marcius 15 vagy a 4 napos husvétot. Hétvégék sem jobbak...A fű meg nő sok helyen ahol vágnám, de nem tudom. A kert meg fel lett rotálva és nem jutok tovább...Rota is szarakszik arra is rá kell néznem. Bár ahhoz képest milyen idők voltak még haladtam is ezzel-azzal, de....
Furcsa és nehéz szituáció most rnézve is. A péntek kuka. De a szombat borotvaélen táncol, bármi lehet. De hogy lehet úgy bármit az időjárásra tervezni, ha ekkora a bizonytalanság?! A modellek által jelzett pár mm lokálisan akár nulla, de 5+ mm is lehet.
Gyakorlatilag nem érdemes szombatra sem szervezni semmit. Ha mennyiségben nem is lesz komoly, arra pont jó lesz, hogy minden vizes legyen. Olyan jó takony idő.
Franc enné meg, hogy a hétvégék sorra rosszak. Nem túl bíztató a helyzet, pénteken egy medi ciklon látszik, aminek hatása lehet szombatra is. Nehéz persze pontosan megmondani, de a GFS nem túl jót mutat.
Mikor az ember azt gondolná, hogy na talán lesz már valami 15 fok körüli tavaszi idő, akkor kiderül, hogy téved.
Csütörtöktől drasztikus hőmérsékleti különbség lesz NY és K között, mely időnként elérheti a 15 fokot is (a napokban is NY volt hidegebb). Nyugaton a mediterrán ciklonból nagy mennyiségű csapadék várható.
Szegény gyümölcsfákat az ág is húzza, hogy lesz ebből idén gyümölcs (ami nem fagyott el, most virágzik/virágozna)?
Titeket a keleten örvénylő ciklon felhőzete mentett meg.
Nehéz éve van/lesz a gyümölcsösöknek! Fagyok után és közben is a hideg szeles napok akadályozták a permetezést, és most is hideg csapadékos idő van, pedig őszi, kajszi, meggy és cseresznye is igényelné a permetezést, mert a monilíia és egyéb gombák most nagy fickándoznak ebben az időjárásban. A jövő héten lassan tán kiláballunk ebből a gödörből!
Ez szomorú! Országosan is nagy a kár a múltheti és az eheti 3 éjszakás + a mai károkkal együtt. Én is csak nézem a fákat, maradt-e valami. Egészen extrém volt ez a fagy, nagy széllel ún. szállított fagy, nem a szokásos kisugárzásos. Ez ellen védekezni is lehetetlen volt (emiatt meg sem próbáltam), olvasom a szakiktól is. A mai baromi szelet meg magyarázni sem tudom már, mitől van. Viharos löketek vannak az egyébként "csak" élénk szélben.
Az ÉK-i határon 14 centi hó!
Anno a 70-es évek elején volt egy ápr.4., amikor a koleszosok nem tudtak hazautazni az ünnepen, mert hófúvás volt. Na de akkor még nagy telek voltak végig. Most meg a tél tavaszra esik.
Ez valami baromi, ami most tavasszal megy. 3 éjszaka fagyott, hogy mi maradt a gyümölcsből, még nem tudom megállapítani, de sokra nem lehet számítani. Baromi szél fúj már nem tudom hányadik napja, akinek permeteznie kell, emiatt sem tud. ÉK-en havazik. Húsvétra ide egészen alacsony hőmérsékleteket jeleznek, kb. mint karácsonykor volt. Mikulás tojja a tojást?!
Az elviselhető szintet elérte, jobb lett az előrejelzettnél. Eső kevés volt csak (2 mm), viszont hűvös lett, néha napsütéssel.
A mai újabb szélviharhoz már nem is mondok semmit, számozni kéne őket. De a legaggasztóbb, hogy ide most 3 éjszakára is kemény mínuszokat mondanak, felhő nem lesz, ha leáll a szél, akkor az őszi és kajszi lenullázódik. A mút heti fagyokat megúsztuk, de az időjárás mindent elkövet, nehogy saját gyümölcsöt ehessünk.
Télen nem tud lejönni a sarki fagyos levegő, ilyenkor jön már évek óta, azután, hogy a túl korai 20 fokoknak köszönhetően már virágzásban van minden :(