Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A szórási sugarat és a távolságot (magasságot) kell figyelembe venni. Figyelembe véve a citrusok által behatárolt kört, lehet kettőre is szükség lehet.
A telelőben általában elég nagy a páratartalom, az ablaküvegen sokszor vízcseppek vannak, nem veszélyes kicsit? LED szalagokból vannak vízállóak, de azt nem akarok, inkább E27 foglalattal, az miatt, hogy csak a fákra szeretném irányítani a fényt.
Ma a gazdaboltban díjmentes szállítással lehet rendelni. Bár ahogy néztem, a készlet egyre szűkösebb, már amit a mai napra rendelhetővé tettek. Citrusföld pl. nincs. De azért lehet nézelődni.
Kristalon 25 kg-osbol letezik tobbfele osszetetelu, nem tudom citrusokra melyik lenne a legjobb. En iden kristalonnal locsoltam, szlovakiaban lehet kapni 1/4 kg-osakat,ami 250 liter vizhez elegendo. Ezekbol is van sokfele, en konkretan azt hasznaltam, ami afonyakra valo, ez tartja a savanyu talajt, de biztos ami biztos, meg citromsavat is tettem a locsolovizbe.
Bevitel elott szoktatok permetezni a fakat? Nalam meg kint vannak, de atkakra most bepermeteztem, mert tavaly es tavalyelott januar-februar tajan megjelentek,es mire kikerultek a telelobol,mar elegge megszivogattak a leveleket, viszont telen bent nem akarok permetezni.
Ti használtok világítást a telelőben télvíz idején? Ha igen, naponta mennyi időt világítotok? Gondolkodom az Ali-ról rendelni növénylámpát, de nem tudom van-e túl sok értelme, ezért vagyok kiváncsi az előző évek tapasztalataitokra, véleményekre azoktól, akik már eddig is használtak.
Nálunk ugyanígy, csak egy világos folyosón tartotta a banánt a kolléga. Amit láttam, hogy öntözéskor állt alatta a víz... Aztán a termés után a sarjakat mindig szétültette, az egyikből lett az utánpótlás, a többit elajándékozta.
Nem feltételeztem a csoporttársakról az extra díj felszámítását. A posta díjaival simán nem éri meg semmit sem szállítani.
Ha van rá mód, kihagyom.
A futárcégek többnyire olcsóbban szállítanak, mint a posta, és háztól viszik el a csomagot, ami jelentős előny a mai vírusos időkben. Persze, vannak elszállt webshopok.
"postázással erősen kérdéses a vásárlás gazdaságossága"
Ha nem kapja meg a helyi (közeli) gazdaboltban az ember és rendelni kell, akkor is jön rá postaköltség - sajnos gyakran az indokoltnál is jóval nagyobb futárdíj formájában. (Volt szerencsém olyan webáruházhoz, ahol az 1050 Ft-os mobilakkut kizárólag 2450 Ft futárdíjjal küldenék, miközben egy bubis ajánlott borítékban 760-ért is eljönne.)
Fórumtársak esetén azért nem feltételezném az ilyen "extra díjas" csomagküldést...
A régi munkahelyemen egy kollégának volt termő banánja. Nagyjából felmosóvödör méretű edényben volt, és beérett a gyümölcse. Meg voltunk híva szüretre, teljesen jó, ehető banán volt.
Azt sajnos nem tudom, hogyan gondozta, azt sem, hogy milyen fajta volt. Jó világos helye volt egy fűtött irodában, ennyi biztos.
Musa nana törpésített változata? Vagy melyik ehetőt termő banán?
Én pár évig kísérleteztem. Odáig jutottam, hogy 90-es cserépben egyszer kinevelte a virágzatot. Ott adta be a kulcsot.
Közben folyamatosan megújult.
Ugye a banán tulajdonképpen egy fűféle, legalábbis ahhoz közeli.. állandóan hozza a sarjait, úgy terjed.
És van egy életciklusa, amit nagyon ki kellene szolgálni tápanyaggal, hogy tudjon teremni.
Mikor kisebb cserepekbe tartottam, akkor is mindig megnőtt. Nagyra, és nagyobbra, attól függően mennyi tápanyagot tudott elérni, aztán egyszer csak elkezdett leszáradni és indultak a sarjak...
A sarjleválasztás után olyan egy-másfél évig élt nálam egy-egy fő növény. Aztán mindig megújult. Nem tudtam megakadályozni.
Mikor abban a nagy 90-es cserépbe került egyszer a végén, akkor nagyon meg tudott indulni, szinte kétnaponta hozott egy új levelet. Aztán jött a virág is. Sajnos akkor jött el az ideje...:(
Szerintem ez az egy titok van.. óriási tenyészhely tele tápanyaggal.
Uszodákban látok termést hozni banánokat de ott majdnem szabadföldi körülményei vannak.
Köszönöm! Elméletben így járok el. Nem találtam olyat, hogy jaj, ezt nagyon nem így csinálom. :) Persze valami mégsem az igazi. Nem baj, ha már én is 16 éve tartok citrust hátha elmúlik. :D (Még csak az hatodik évnél tartok).
Van azért ami pozitívan lep meg, csak ugye nem az van az ember érdeklődésének homlokterében, hanem mindig a problémák. :) Pl. a mandarinok egész jól bírják (kivéve a termésmennyiség, bár lehet csak az elvárásaim nagyok), végül is minden évben ettünk róluk.