A trivialitást ott értem, hogy szakavatott szem aki nap mint nap ilyenekkel foglalkozik, a rendszered kapcsán jobban átlátja mihez lehetne még fogni, mint mi így itt sötétben tapogatózva. S szerintem nem is csak az interfacet kéne visszavinned, hanem a gépeddel együtt, hogy lássák hogy akarod használni. Nem tudom hol vettétek a Steinberget, de ha pl. MidiTomék üzletéhez hasonló helyen, ahol értenek is hozzá és korrekt szakmai tanácsadást is nyújtanak, nem csak az eladott darabszámra mennek, esetleg jobban célba érhetsz ha fontos.
Windows optimalizáláshoz meg szerintem itt nem sok sanszod lesz ezen a fórumon (és egyátalán nem tudom hogy hol lenne ilyen leírva mondjuk tételesen). Mondom, hogy ez nekem nagyon urban legend dolognak tűnik, mert miről is van szó csak logikusan gondolkodva! A win beépített vackait úgy sem tudod mind kikerülni. Ha letiltogatsz dolgokat, amikről nem tudni mit csinálnak, még nagyobb gondot okozhatsz, mint anélkül! (Most nem a Messengerre, meg egyebekre gondolok! Induljunk ki abból hogy van egy szűz telepítésed, amit csak zenélgetésre használnál és elfelejted a játékokat, meg mást tucat segédalkalmazást, ami csak ront a rendszeren, még a vírusírtó is ha netet sem használsz! Na azzal úgy nem sok gondnak kéne lenni.) De, az os. része megannyi futó bizbasz is és mind-mind felelős a processzor időért, foglaltsági, időzítési kérdésért, ami az audio-midi latencyt eredményezi. Sajna maga az os. olyan, hogy a folyamatok a rendszermagon keresztül futnak, nincs közvetlen hozzáférésük a hardverekhez, ami biztonsági szempontból ugyan ideális, de a késésmentes jelhez meg nem ez kéne. Hogy jobban értsd, gyakorlatilag mikor kitalálták a DirectX gyorsítást még a játékoknál, az ugyan ezt a problémát próbálta korrigálni, a közvetlen hardver elérést. Ennek mintájára működne az ASIO driver is, de mivel ezek pontos működése előttünk nem ismert és szintén csak részleges megoldást jelentenek az oprendszer alapvető felépítettségéből fakadó korlátokra, azaz próbálják a hardvert közvetlen megszólítani, de a rendszert alap szinten azért azok sem tudják megkerülni, így fej-fej mellett küzdenek az időzítésért, amivel csak egy adott szintre szorítható le a latency, persze nem ilyen kiugróra, mint esetedben. Ha erre a problémára Redmondban tüzetesebben ráfeküdnének, esetleg újraírnák az os.-t e szempontból, amire hát ugye semmi esély és egyre inkább semmi, akkor nagyjából értelmét is vesztené a latency kérdés is. De mivel írtam hogy egyes helyeken látványosan és évek hosszú sora óta dolgoznak wintel gépeken akadás mentesen zenei stúdiókban is, tehát nem home szinten, ezért is nem látom értelmét ezen tornázni, ahogy Kolléga is megjegyezte, nem ezen fog múlni a gondod. Ilyen téren talán a hardverkompatibilitás sokkal fontosabb egy gépnél, mit mivel rakunk össze, de mivel írod hogy laptopod van és ha esetleg megbízhatóbb márka, mint pl. IBM ThinkPad, DELL stb. akkor ezt kipipálhatod. Viszont ha egy gyenge kis netbookkal próbálkozol, akkor nincs min csodálkozni ha gond van.
Kíváncsiságból leszedtem én is ezt a progit, csak a mezei irodai gépen lefuttatva, ahol jó 12 éves Asus alaplap van a Realtek hangchippel ezt kaptam Asio4All driverre és én nem kötöttem hozzá össze semmit semmivel. Hozzáteszem, 64 samplenél a rápakolt kis NI B4 orgona szoftver szaggat rendesen már! :)
Köszi, de ez a Centrance Roudtrip Latency mérő le sem tudja futtatni a tesztet. Eleve érdekes nekem, hogy free program ellenére mi szükség van regisztrálni hozzá, de végül is nem volt jó nálam semmire.
Az a Savi host program ugyanolyan késéssel reagál sajnos, de ennek egyfelől örülök, hogy akkor valószínűleg nem a Cubase a hibás.
Igen, még az a másik gépen való kipróbálás nem rossz ötlet, bár a triviális baki alatt nem tudom pontosan mit kéne érteni. Az Apple kontra Windows vitát szerintem most hagyjuk, mert nem fogok Applere váltani, ha semmiképp nem oldódik meg a problémám, az ünnepek után valószínűleg beballagok vele a boltba.
Azért engem ezek a Windows optimalizáló trükkök továbbra is érdekelnének zeneileg ha tudtok segíteni!
És ismersz ilyen kis egyszerű korrekt zongora progit? Én régen az MDA Pianot tudtam, de már nincs fenn a "gyártónál". Valami kínai szabad programozó diákok keze munkája volt az úgy tudom. Te ismersz jobbat ami nem 60GB?
CPU indikátorról sem tudunk még. Elvileg a Cubaseben az is bekapcsolható "CPU Performance" név alatt talán. (?)
Anélkül, hogy nem ismerném a gép konkrét konfigurációját és a beállításokat, én nem javasolnék monumentális zongora plugint. Épp csak egy kis egyszerű korrekt valamit, amin a latency mértéke jól érzékelhető. Viszont ha a gép annyira gyenge lenne, akkor ilyen kicsi latencynél nem az lenne a probléma, hogy késik a hang, hanem hogy recseg-ropog, lefagy, meg a CPU indikátor az egekben van.
Ezt a win optimalizációt zenei géphez már én is firtattam 1x-2x, de igazából nem tudni van-e tényleg valós tudomány e mögött, hisz mindenki csak beszél róla akinek nem megy a pc-je, a szakértők meg akik helyeselnek a problémára, még semmilyen konkrét dokumentummal nem álltak elő sehol erre, illetve csak sejtelmes körmondatok vannak, hogy "ez gépfüggő", "laptopok többnyire alkalmatlanok zenélésre" (pl. Atom procisban) stb. A vers vége persze mindig az, hogy zenére vegyünk Applet. Csakhogy ma már egy Apple is egy Inteles pc, ne adj "Hackintosh", alapvetően egy más és normálisabb időzítés kezelésű oprendszerrel, ami egetverően más latencyket produkál.
Viszont ha azt nézem, mégis rengetegen vannak akik komoly stúdiókban is wintel pc-t használnak, s adott esetben nem is bigyózva sokat az egésszel! Jogtiszta win alatt kikapcsolják a frissítést, vírusirtókat, jobb esetbe netre fel sem kötik a gépet, telepítik a szoftvereket és tolják a melót.
Persze nem azt akarom ezzel mondani, hogy a látván látott latency probléma itt is egy mítosz csupán, de esetleg érdemes volna azt az audio interfacet visszavinni a boltba, ahol garancián belül esetleg szakértői szemek láttán egy másik gépen kipróbálva is ilyen latencyt produkál-e, vagy esetleg egy olyan triviális baki van a dologban, amit egy rutin versenyző egyből kiszúrhat.
Mellesleg MidiTom, ebben a Cubase verzióban amit az UR22 mellé adnak grátisz, mi már futottunk 1-2 kört install ürügyén, s csak azt akarom vele mondani, hogy ha rendesen fel van telepítve a progi, az a Halion sampler amit a kollega is említ hogy benne van a packban, maximálisan alkalmas teszteléshez a benne lévő hangokkal. Ehhez felesleges újabb nagy csoda zongora plugint még beszerezni szerintem. Ha ezzel sem megy rendesen, feltehetőleg egy normálisabb zongora progi mégúgy se menne.
Laptopnál eleve a szűk keresztmetszet, ha nem ssd-s csak 5400-es ford. vinyóval szerelt (nem tudjuk itt mi van), mekkora a ram és ebből még mennyit vesz le a vga (ezt sem), tehát jó lenne a konfigról is valami még én azt mondom ötletként. Egyáltalán a laptop is új vagy régebbi, netalán egy icike-picike netbook, mert akkor nincs is miről tovább beszélni. Úgymond az A oldalt már hallgattuk, tegyük fel a B-t is. :)
Papírforma szerint ennek nagyon rendben kéne lenni. Javaslom, hogy mérd meg a Centrance egyszerű kis progijával a Roudtrip Latencyt. Nagy valószínűséggel azt az értéket, vagy közeli értéket fogja kihozni, mint amit az ASIO panelen látsz. Ebben az esetben minden rendben van, csak valami épkézláb zongora plugint kéne kipróbálni. https://centrance.com/downloads/ltu/
Hát egyrészt javascript, nem flash :) - nekem még bármilyen gépen ment és egész kicsi késleltetéssel még alaplapi hangkártyával is
Értettem a felvételt, de - mint már írtam - ez a tized másodperces késés az MS GS Synth sajátja, szóval ez mindig így lesz hangkártyától függetlenül, nem ezzel kellene tesztelni.
Hát ezek az online flash applikációk nem tudom mennyire megbízhatóak? Az első kirajzol valami billentyűzetet, de meg se mukkan, a másiknak pedig kevés a laptop képernyő felbontása, mert 1024*767-at követel. Az enyémen 1366*768. A felvételen igen az MS GS Synth hallható, azt demonstrálva akusztikusan persze, hogy a leütött billentyűk koppanása és a hangszórókból megszólaló hang milyen késéssel követik egymást. Csak mérceként nézegettem, nem ezzel akarok persze foglalkozni hosszú távon. :-) Hát igen, ez a Midi Ox elég kínai nekem. Nem értem ezt az egész programot, így nem is tudom hogyan lehetne használni. Remélem csak nem az UR22-nek van valami hibája?
Amit küldtél minta az MS GS Synth-et használja? - mert azzal tényleg nem érdemes próbálkozni, nem is értem, hogy ment korábban késleltetés nélkül
A MIDI-OX -nál be kell állítani a bemenet(ek)et, ami(ke)t figyeljen (és akár összekötni a kimenettel) és ott látnád ha a MIDI bejövő jel (a leütés ténye) késik
(de szerintem nem érdemes ezzel foglalkoznod, nem itt van a gond)
Hát az a bajom pont, hogy ez a laptop integrált audio lapkájával volt hogy késtek a vstk, de a MS GS Wavetable Synth az alap bugyuta hangjaival ment mindig vele rendesen! Ezt nem értem, a Cubase túl fejlett ehhez? Pont azért akartam vele megnézni, hogy mi újság és ugyanúgy kb.fél másodperc múlva hallom a hangszínt a hangszóróból a billentyű koppanása után mint a vstknél is.
Azt is észrevettem, hogy ha Instrument tracket hívok be a vstk miatt, illetve vannak is erre sablonok a Cubase programban a gyárilag hozzá települt Halion Sonic szoftverhangszerrel, utána hiába adok mellé midi tracket, azon meg se szólal az MS GS készlet, csak ha önmagában azt hívom be. Viszont mindegyik késik az UR22-vel! Nem értem.
Hallottam hogy a windowst is hozzá kellene hangolni a Cubasehez. Ezt hogyan kéne megtenni? Windows 7 van amúgy, 64 bites a gépemen.
Egyébként a program automatikusan észlel és beállít minden eszközt és kiabál ha véletlenül az UR22 nincs csatlakoztatva még usbn, tehát úgymond bolondbiztos.
Ezt a Midi-oxot nem ismerem, mit hol hogyan kell vele megnézni, mi volna ez?
Szia - bocs, csak egyszer már eltűnt a hozzászólásom, szóval rövidítek: "mert hát előbbivel alapjáraton késtek a hangszínek" ez szerintem a korábbi hangkártyád miatt volt
"olyan késés van még a hagyományos MS GM synth alap beállítást is használva" az "MS GM synth" alapból késik, nem lehet használni valós idejű zenélésre semmivel
használható esetek:
a. - "laptop - usb - UR22 - midi - m50 a lánc," - ennek jónak kell lennie b. - de a KORG - USB -> laptop <- usb - UR22 lánc is értelmes, hisz a hangkártya használva van kis késleltetéssel (ASIO)
az a,b megoldás szerintem kb. ugyanazt eredményezi
A MIDI-OX-al meg tudod nézni, hogy az a-b között van-e különbség, ha a KORG-ot mind USB-vel, mind MIDI-vel (az UR22-n keresztül) a PC-hez kapcsolod. Valószínű nem lesz.
Hallható késés az audio oldalon jelentkezik, ezért kell az ASIO-s hangkártya. Gondolom a Cubase-ben beállítottad, hogy ASIO-t használjon (és a pufferméretet is).
Sziasztok! Az alábbi kérdésem volna. Egy m50-es Kogom van, amit eddig laptoppal használtam néha vst szoftverekkel is kipróbáltam és főleg az editorával, mert hát előbbivel alapjáraton késtek a hangszínek. Most kaptam végre ajándékként egy normálisnak mondott audio-midi interfacet, egy Steinberg UR22 képében és az a gondom, hogy ugye eddig az m50-et közvetlenül usb kábellel kötöttem össze a géppel, most viszont laptop - usb - UR22 - midi - m50 a lánc, s olyan késés van még a hagyományos MS GM synth alap beállítást is használva, hogy kezdek gyanakodni. Nem szabad ezek szerint az usbt a hagyományos midi kábellel kombináltan használni? De akkor minek van rajta az UR22-n, hisz az ő usbje a tápja is egyben, s a Korgot csak a laptopba tudnám közvetlen bedugni, viszont akkor semmi értelme az UR22-nek nem?
Segítsetek légyszi ha tudtok, mit hogy és hova kössek, dugjak be, hogy kis latencys vst megszólalásom lehessen?
Az interfacehez járt a Cubase és az eredeti asio drivert is leszedtem hozzá, minden szépen fel is települt és fut, vagyis futna, de valami gond van mégis amit nem értek a késéssel.
Húzd ki, és dugd vissza egy másik portra. Ha ez nem segít, uninstalláld. Arra vigyázni kell, hogy az újratelepítés előtt az eszköz ne legyen a gépen, csak akkor dugd rá, amikor mondja az installációs folyamatban.
üdv, jó pár éve vettem egy midistudio-2 billentyűzetet. Most előástam és szeretném beüzemelni. Letöltöttem hozzá a meghajtó progit, de amikor installálni akarom, akkor arra kér, hogy csatlakoztassam a billentyűzetet a gépemhez, noha csatlakoztatva van, a kütyü kijelzőjén szépen világítanak a számok. Innentől nem megy tovább az installálás. Mit tegyek, van valakinek ötlete?