tűzfészek - besokalltak a szomszédok Orbánéktól
Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben - vélekedett Traian Basescu román államfő hétfőn, a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján, hozzátéve, hogy Budapest politikája nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él.
a magyar az anyanyelvre vonatkozik ebben az esetben! Azért van ott a cigány is, hogy az identitást mutassa. Akkor lenne magyar ha nem hangsulyozná ki a cigány származást! Egy elmagyarosodott sváb/román/szerb....stb. nem mondja sohasem magyarsvág, magyarromán, stb vagyok, hanem csak azt hogy magyar!
felőlem akár százat is vállalhat, viszont nem az számit hoigy mit mond, hanem hogy mit érez! Ugyanis az identitástudat egy érzelm i kérdés: kibe vagyok szerelmes! Mondhatni mondhatok, erezr nőnek is, hogy mindegyikbe, de vagy egyokbe sem vagy csak egyikbe!
Olyan nincs, hogy valaki megkönnyezze a magyar himnuszt is meg a németet is egy meccs előtt! S olyan sem, hogy magyar -román mecscen az aki magyar csak úgy a románoknak drukkoljon. ha igen, vagy nem magyar vagy valamilyen nyomós oka van rá (pl. ott játszik a rokona, stb), de nem azért teszi mert magyarként a románt kedveli!
Te név után saccolod meg az a nemzeti identitást? Zsákutca! Nekem is tősgyökeres sváb nevem van, mégis magyar vagyok, mig a Kertész egy szép magyar név......
ez csak azt jelenti, hogy hol laknak és mi esetleg az anyanyelvük, de a nemzeti hovatartozásuk is ott van! Magyarországi sváb/német, magyarországi cigány! Ha magyanak tartaná magát, ahhoz minek kihangsúlyozni, a származást? Ugyanis egy adott nemzethez való tartozás nem származás, hanem tudatos vállalás eredménye! Ez tipikus ballibsi duma, ami keveri az állampolgárságot, a származást és az identitástudatot. Szándékosan és politikai meggondolásból!
de igen, de nem a magyar nemzeté! próbáld valahogy felfogni, hogy az állampolgárság nem egyenlő az adott többségi nemzethez való tartozással! Az erdélyi magyar román állampolgár, etnikai kisebbségi Romániában, de a magyar nemzet tagja! Ahogy az erdélyi örmény meg az örmény nemzeté, akár a magyarországi örmény is!
olyan nincs! ez olyan mintha valakinek két szerelme lenne egyszerre! Egy sváb vagy megmarad német identitástudatunak, de tisztele a maygarségot, szereti a kultúráját, beszéli aynelvét, de magát méágis svábnak tartja. Az pedig akinek már csak a neve az, vagy már az sem, az csak emlékezik arra - máér ha tudja! - hogy voltak sváb ősei is. Amikor népszámlálásmál, választások előt svábnak, szerbnek, bolgárnak, stb. vallod magad akkor világosan kifejezed, hogy hova is tartozol valójában. Ez függetléen attól, hogy jobban tudsz magyarul mint svábül, szerbül, vagy bolgárul! De belépsz a tánccsoprotukba, a kórusukba, résztveszel a hagyományőrző tevékenységekben! Egy olyan aki magyarnak tartja magát, mi a csodának venne magára sváb/szerb/bolgás stb. népi öltözetet, minek járna olyan táncot, minekl énekelne olyan nyelvű doalokat?
A tárca közleménye szerint Németh Zsolt határozottan visszautasította és cáfolta Titus Corlatean azon kijelentését, amely szerint a nemzeti összetartozásról szóló törvény „a Kárpát-medence magyar nemzet számára való visszaszerzésének stratégiáját”tartalmazná és „a Versailles-i békerendszer megkérdőjelezését” célozná. Az említett törvény szövege ennek pontosan az ellenkezője – emelték ki.
olyan jogon, hogy megfelelően viszonyul a nemzetéhez. Ugyanis az nem egy abstrakt valami, hanem egy közösség. És a közösség dönti el, hogy ki tartozik hozzá.