a szovegekbol kiderul hogy igaza van. viszont mehta vezenyelte az izraeli philharmonikusakat peldaul mint a wikipedia irja buchenwaldban es veletlenul sem wagnert jatszottak, pedig elotolultak volna a regi szep idok, amikrol zuschlag janos olyan izesen tudott beszelni. hanem mahlert.
Mehta soon rose to the rank of chief conductor when he was made Music Director of the Montreal Symphony Orchestra in 1960, a post he held until 1967. In 1961, he was named assistant conductor of the Los Angeles Philharmonic; however, the orchestra's music director designate, Georg Solti, was not consulted on the appointment, and Solti subsequently resigned in protest[1]; soon after, Mehta himself was named Music Director of the orchestra, and held the post from 1962 to 1978.
In 1978 Mehta became the Music Director and Principal Conductor of the New York Philharmonic and remained there until his resignation in 1991, becoming the longest holder of the post.
The Israel Philharmonic Orchestra appointed Mehta its Music Advisor in 1969, Music Director in 1977, and made him its Music Director for Life in 1981.[2]
Since 1985, Mehta has been chief conductor of the Teatro del Maggio Musicale Fiorentino in Florence. Additionally, from 1998 until 2006, Mehta was Music Director of the Bavarian State Opera in Munich. The Munich Philharmonic Orchestra named him its Honorary Conductor. Since 2005, Mehta has been the main conductor (together with Lorin Maazel) of the new opera house of the Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia.
Te hülyébb vagy mint a sokévi átlag. Szerinted, MAGYARUL hogy nevezzük azt a fószert, aki áll egy zenekar előtt és pálcával vagy anélkül hadonászik, a zenekar meg a hadonászással összefüggésben halkul, hangosodik meg ilyesmi?
Ha az Antonovich nevűnek problámája van Wagnerrel, vonuljon el az övéivel konferenciát tartani és ott megvitathatják, hogy a zeneszerző miért nem kedvelte őket. A többiek meg nyugodtan hallgathassák Wagner zenéjét anélkül, hogy az előadások előtt mindenféle röplapokat kelljen olvasgatniuk Wagnerről az ittenihez hasonló beszólások stílusában.
Túl azon a mellényúláson (érted: nyúláson), hogy a nyulat szokás kiugratni a bokorból, nem pedig a paprikajancsit, a topikodnak egyszerűen az az értelme, hogy miként Woody Allen mondta: Wagner-napokat tartasz, amitől az embernek "kedve kerekedik lerohanni Lengyelországot" (WA).
Most éppen ez az apropó, más alkalommal majd találsz egyebet.
Se szeri, se száma a kódolásnak, a legutóbb például a görbe hátúakról olvastam errefelé egy örökbecsűt. Ijedtemben meg is néztem a hátam a tükörben. Mondjuk úgy, hogy határeset. Ki is húzom magam izibe'!
"Azért az csak furcsa, hogy az antiszemita vád miatt egyesek - nota bene: a legszélsőségesebb antiszemitázók - be akarják tiltani műveinek lejátszását, nemde?"
El se olvastad amit belinkeltél? Vagy csak simán hazudsz? Ha papírod van arról, hogy diszlexiás vagy, akkor bocs.
"Az egyetlen ellenző, Mike Antonovich azt szerette volna elérni, hogy a 2010 májusára-júniusára tervezett operafesztiválon más zeneszerzők művei is szerepeljenek, ahelyett, hogy az antiszemita nézeteit annak idején nem titkoló Richard Wagner ciklusára helyeznék a hangsúlyt."
Tudod-e mit jelent az, hogy "más is zeneszerzők művei is szerepeljenek"?
És azt melyik ujjadból vagy más testrészedből szoptad, hogy Mike Antonovich "a legszélsőségesebb"-ek közé tartozik? Persze ha hozzád hasonló nézeteket vallana (ki tudja?), akkor megint bocs, mert akkor tényleg a legszélsőségesebbek köz tartozik.
"...Kritizálta, nem szerette, esetleg gyűlölte a zsidó zenét, ezért lett antiszemita..."
ezt egy kicsit fogalmazd át.
Se Mendelssohn, se Meyerbeer nem zsidó zenét komponált, hanem SIKERES zsidó (származású) zeneszerzők voltak abban az időben, amikor Wagnernek semmi sem jött össze.
Kritizálta, nem szerette, esetleg gyűlölte a zsidó zenét, ezért lett antiszemita.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Wagner
"Korabeli polgári fogalmak szerint tehát vulgáris szabálysértésnek számított, hogy Wagner A zsidóság a zenében című írásában (1850) nem riadt vissza személyes ellenszenveinek visszataszító és drasztikus nyilvánosságra hozatalától.[29] Az újabb keletű, az 1870-es években fellépő durva, militáns politikai antiszemitizmustól és annak képviselőitől azonban távol tartotta magát."
Azért az csak furcsa, hogy az antiszemita vád miatt egyesek - nota bene: a legszélsőségesebb antiszemitázók - be akarják tiltani műveinek lejátszását, nemde?
Annyiszor lövöm el, ahányszor engem ebben a topiban leantiszemitáztok, csak azért, mert mertem szólni Richard Wagner hőbörgő leantiszemitása és ebből következő diszkreditálásának szándéka ellen.
Nem kell letagadni, de meg sem kellene említeni, annyira nincs az egésznek jelentősége. Az a követelés pedig, hogy emiatt ne játszanák a műveit, félelmetes világ képét villantja fel.
Jaj Kanikám, ezt már ellőtted egyszer és azóta nem lett sem hitelesebb, sem frappánsabb. Nem érted, hát nem érted. Attól még remek termékmanager, közterület-felügyelő vagy úszómester lehetsz.
Tudod, ha én véletlenül leírnám egyszer (sose tennék ilyet), hogy őkegyelmessegge, Orrok Kánja egy intellektuálisan erős kihívásokkal küszködő ugyanakkor hagymázait vészes szorgalommal iderittyentgető, az önismeret és önkritika minimumát sem mutató hímivarszerv, viszont legalább a csököny szobrának modelljéül fölöttébb alkalmas (hogy valami pozitívumról is szó essék), akkor én nem antikánista vagyok, hanem fölöttébb visszafogott.
Daniel Barenboim conducts Wagner in Israel By Fred Mazelis 1 August 2001
A concert that took place in Jerusalem on July 7 produced an uproar in Israel and headlines around the world. The occasion was a performance by the visiting Berlin Staatskapelle orchestra under the direction of Daniel Barenboim.
Barenboim, who spent his teenage years in Israel, led the musicians in the performance of Richard Wagner’s “Overture to Tristan und Isolde” as an encore following the regular program.
1) A XIX. században és azelőtt teljesen normális gondolkodásmód volt az a.sz. (Még az igazán angyali Mozart levelezésében is találunk a.sz. megjegyzéseket, pedig ő még szabadkőműves is volt).
2) Wágnernek két személyes oka is volt, hogy a.sz. legyen. Két kortárs zsidó zeneszerző, Meyerbeer és Mendelsson. Mindkettőnek nagyon nagy sikere volt W. ifjúkori párizsi éveiben, mindkettőre féltékeny volt, egészen addig, amíg meg nem találta a saját zseniális hangját.
Hánaja. Legutóbb a postán percekig bizonygatta a csajszi, hogy 69-ből 24 az nem 45, mert neki számológépen más gyütt ki. Azért türelmesen kivártam, amíg a megfelelő billentyük használatával egyetértésre jutottunk:)
te mit szolnal ha slotat illeto kritikara slota elkezdene tamadni hogy milyen alapon antimagyarozzak ot le? es atdobna a 'bunosseg' labdajat a tuloldalra, hogy neki teljes mertekben joga van velemenyt/velemenyeket nyilvanitani viszont a legaljasabb dolog ot egy antimagyarozo cimkevel 'feldisziteni'? es hogy neki tobb magyar baratja van es o csak azon magyarok ellen lep fel, akik szlovakia teruleti integritasat probaljak ketsegesse tenni?
az eddigi viszonylag langyosra sikerult valaszokbol azt kell levonnom hogy felveteseim megfontolasra meltoak es szinte meggyozodesem hogyha valaki tevekenysege, szemelyisege kapcsan nemzetemrol, hazamrol rossz velemenyt, n.b. gyuloletet sugaroz/tanusit, akkor ezen magatartasa nyugodtan kihathat muveszeterol alkotott iteletemre.
nem hiszem hogy barki kovet vetne ram ha egy 'vasgardista' iro, magyarok felkoncolasat, gyilkolasat reszletezo 'remekmuvet' elvezettel olvassam. ugy erzem hogy vannak olyan helyzetek amikor az ember egyszeruen nem tud eltekinteni ilyen 'reszletkerdesektol' sem.
valoszinunek tartom hogy wagner egyszeruen keptelen lett volna az orosz/szlav nep(ek) hoseirol szerezni egy vilagsikeru operat, ahol mondjuk nemetekkel szemben harcolva manifesztalodik a szlav hosiesseg/batorsag. nekem ezekbol az jon at hogy viszonylag szuk a mezsgye, ahol lavirozni kell. a sajat nemzet szeretete nagyon konnyen atcsaphat mas nemzetek lenezesebe. a sajat nemzet szeretet ki lehet aknazni aljas celok, propaganda celok eleresere, segitseget nyujthatnak haboruk megvivasaban.
szerintem a mai vilag borzasztoan egyszerusodot, ha valaminek nincs meg a harombetus betukodja akkor az nem is letezik. most iteljem el aki esetleg nem tudja hogy a huf megjeloles mogot a forint all?